Για το χταπόδι
Πλένουµε το χταπόδι και αφαιρούµε τα µάτια και το δόντι. Ζεσταίνουµε µία κατσαρόλα (άδεια) σε δυνατή φωτιά και τοποθετούµε µέσα το χταπόδι για 1-2 λεπτά να βγάλει τα πρώτα υγρά του.
Σκεπάζουµε την κατσαρόλα, χαµηλώνουµε τη φωτιά και αφήνουµε το χταπόδι να βράσει πολύ σιγά µέσα στο ζωµό του µέχρι να µαλακώσει (περίπου 30-40 λεπτά). Σουρώνουµε και κρατάµε το ζωµό.
Τεµαχίζουµε το χταπόδι σε µικρά κοµµάτια.
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιµασίας: 15 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά
Υλικά
• 1 χταπόδι 1-1,5 kg
• 2 κούπες κριθαράκι
• 2 πιπεριές (1 κόκκινη-1πράσινη)
ψιλοκοµµένες
• 1 µεγάλο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
• 100 γρ βούτυρο κοµµένο σε κυβάκια
• 1 ποτήρι ούζο*
• 2 κουταλιές ελαιόλαδο
• Μαϊντανός
*Αν δεν προτιµάµε την ιδιαίτερη γεύση που δίνει το ούζο, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε εναλλακτικά λευκό κρασί.
Για το κριθαρότο
Βράζουµε 1 λίτρο νερό και το κρατάµε ζεστό. Προσθέτουµε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουµε σε δυνατή φωτιά το κρεµµύδι και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά. Προσθέτουµε το κριθαράκι και ανακατεύουµε συνεχώς για άλλα 2-3 λεπτά. Σβήνουµε µε το ούζο και αφού εξατµιστεί προσθέτουµε µία δόση (ποσότητα ίση µε µία κουτάλα σούπας) από το νερό που έχουµε βράσει. Είναι σηµαντικό από εδώ και πέρα να ανακατεύουµε το κριθαρότο µας συνεχώς. Συνεχίζουµε να προσθέτουµε από µία δόση νερού, ανακατεύουµε µέχρι να εξατµιστεί, προσθέτουµε την επόµενη κ.ο.κ. Μόλις το κριθαράκι έχει µισοβράσει, προσθέτουµε το χταπόδι, αλατοπιπερώνουµε και αρχίζουµε να προσθέτουµε µε τον ίδιο τρόπο δόσεις από τον ζωµό χταποδιού.
Όταν το κριθαράκι είναι έτοιµο, κατεβάζουµε από τη φωτιά, προσθέτουµε τον µαιντανό και το βούτυρο, ανακατεύουµε και σκεπάζουµε το τηγάνι. Αφήνουµε για 5 λεπτά και σερβίρουµε αµέσως!
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!