Ψάρεμα Κυπρίνου αρματωσιά «Χιονάνθρωπος»
Ο κυπρίνος είναι το µέλος της οικογένειας των κυπρινιδών µε την πιο υψηλή νοηµοσύνη, χαρακτηριστικό που τον καθιστά από τα πλέον απαιτητικά και ιδιότροπα ψάρια στη λήψη της τροφής του, ενώ η δυσπιστία του µας προβληµατίζει ιδιαίτερα.
Γενικά, συνηθίζει να µην αρπάζει το δόλωµα, αλλά να το εξετάζει, να το ρουφά, να το φτύνει, να το παρατά και να επιστρέφει µετά από ώρες γιατί πολύ απλά δεν το έχει ξεχάσει… Αυτό το πρόβληµα έρχεται να λύσει σε ένα βαθµό η σύγχρονη βιοµηχανία του carpfishing, µέσω µιας µεγάλης γκάµας από εξελιγµένα υλικά για την κατασκευή πολλών σύγχρονων και απόλυτα εξειδικευµένων αρµατωσιών. Μία από αυτές θα αναλύσουµε σε αυτό το άρθρο, τόσο από πλευράς κατασκευής, όσο και λειτουργικότητας-αποτελεσµατικότητας. Η αρµατωσιά του χιονάνθρωπου (snowman rig) δεν είναι πολύ διαδεδοµένη, αλλά σίγουρα είναι πολύ αποτελεσµατική.
Ποια όµως είναι τα υλικά που θα χρειαστούµε για την κατασκευή της; Ας τα δούµε µαζί.
Θα χρειαστούµε:
1. Πετονιά fluorocarbon 100%, για να κάνει την αρµατωσιά µας σχεδόν αόρατη. Για να σιγουρευτείτε ότι η πετονιά είναι πραγµατικά 100% fluorocarbon, υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος: καίτε την άκρη της µε τον αναπτήρα σας και εάν µαυρίσει τότε είναι πραγµατικά fluorocarbon, ενώ αν απλά λιώσει, τότε δεν είναι.
2. Κρικάκια Camou Rig Rings, για πιο ρεαλιστική παρουσίαση του δολώµατος και πιο ελεύθερη κίνηση του δολώµατός µας στο βυθό της λίµνης.
3. Ένα µακρυκότσανο αγκίστρι τύπου long shanκ, No.2
4. Πλαστικοποιηµένο νήµα (Camou Skin) αντοχής 25 lbs. Το συγκεκριµένο παράµαλλο µας επιτρέπει να δώσουµε µια διαφορετική νότα στην παρουσίαση της αρµατωσιάς µας (παραλλαγή στα χρώµατα του βυθού και της υποβρύχιας βλάστησης), προσφέροντας ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα σε σχέση µε τις κοινές κλασσικές και πλέον πολυψαρεµένες, τις οποίες ο κυπρίνος γνωρίζει πολύ καλά και ξέρει να τις αποφεύγει.
5. Θερµοσυστελλόµενα σωληνάκια (shrinκ tubes), για τη δηµιουργία καµπύλης µεταξύ κορµού αγκιστριού και πετονιάς, µε στόχο το πιο αποτελεσµατικό κάρφωµα του κυπρίνου, είτε αυτός οδηγήσει το δόλωµα στο φαρυγγικό του δόντι, είτε προσπαθήσει να το φτύσει (καθώς εξέρχεται µε δύναµη από το στόµα του ψαριού, η καµπύλη στο αγκίστρι οδηγεί σε κάρφωµα εσωτερικά των χειλιών του)
6. Πλαστικοποιηµένα νήµατα (leadcores, monocore κτλ.) που βοηθούν στην καλύτερη παρουσίαση της αρµατωσιάς, καθώς ο «πυρήνας» τους (core) από µολύβι (lead) τη «στρώνει» καλύτερα στο βυθό.
Οι συγκεκριµένες επιλογές µου έγιναν όπως τόνισα και παραπάνω για να δηµιουργήσουµε µια έξτρα καµπύλη στο αγκίστρι µας και να καταφέρουµε ένα πιο σίγουρο κάρφωµα στο στόµα του κυπρίνου.
Τελευταίο και πολύ σηµαντικό, άφησα τα δολώµατα που θα χρησιµοποιήσουµε και είναι δύο διαφορετικού τύπου boilies. Το πρώτο είναι ένα βυθιζόµενο boilie, ενώ το δεύτερο είναι ένα επιπλέον (pop up).
Για να πετύχουµε την επιθυµητή, οριακά θετική πλευστότητα της αρµατωσιάς (το σύστηµα {αγκίστρι-βυθιζόµενο boilie-επιπλέον boilie}, µόλις που σηκώνεται από το βυθό) επιλέγουµε βυθιζόµενο boilie µεγαλύτερης διαµέτρου από το pop up. Έτσι, τα δύο δολώµατα έχουν µια πολύ φυσική, αβίαστη κίνηση, ακριβώς πάνω από το βυθό, ακόµα και µε το πιο ελαφρύ ρεύµα, θυµίζοντας ελεύθερη τροφή, µηδενίζοντας την έµφυτη καχυποψία των ψαριών και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την εµπιστοσύνη τους να τραφούν.
Στη φωτογραφία πιο πάνω βλέπουµε ένα boilie 18mm και στη συνέχεια ένα pop up 14mm µε έντονο φθορίζον χρώµα (neon fluo), ώστε να µου δώσει αυτό το διαφορετικό που ζητάω και να µε φέρει πιο κοντά σε ένα αρκετά καλό και απαιτητικό ψάρι. Το έντονο χρώµα του επιπλέοντος δολώµατος αποτελεί µεγάλο πλεονέκτηµα για το ψάρεµα του κυπρίνου τους χειµερινούς µήνες, όπου ο βυθός είναι «ζωντανός» και αλλάζει συνεχώς εξαιτίας των πολλών φερτών από τις βροχές υλικών (λάσπη, θάµνοι, κορµοί δέντρων). Επίσης, «ξυπνά» τα ψάρια τα οποία λόγω της πτώσης της θερµοκρασίας του νερού έχουν χαµηλό µεταβολισµό και πέφτουν σε ένα διατροφικό λήθαργο, συντηρώντας απλά δυνάµεις (οπότε είναι λιγότερο ενεργά και κινητικά).
Η φιλοσοφία και κατ’ επέκταση η λειτουργικότητα της αρµατωσιάς εστιάζεται στο σωστό «ζύγισµά» της, ώστε να µην υπερισχύει το βυθιζόµενο boilie και την «καθίζει» κάτω, ούτε να υπερτερεί το επιπλέον και τη σηκώνει ψηλά. Επειδή η ισορροπία του «Χιονάνθρωπου» είναι πολύ κρίσιµη, χρειάζεται να τη δοκιµάσουµε πολύ προσεκτικά στο ρηχό νερό της ακρολιµνιάς, για να σιγουρευτούµε ότι θα ψαρεύει καλά και στο σηµείο που θα τη στείλουµε µε τη βολή µας. Εξάλλου, µια πραγµατικά αποδοτική αρµατωσιά εξαρτάται καθαρά από την άριστη µηχανική της και την ελεύθερη κίνηση του δολώµατος, χαρακτηριστικά που ενισχύουν τη φυσικότητά της.
Αν λοιπόν τηρείται το τετράπτυχο κάλυψη – ρεαλισµός – ακρίβεια – στρατηγική, έχετε στα χέρια σας το µυστικό της επιτυχίας, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν µαγικές συνταγές, αλλά όλα είναι θέµα προσοχής και συνέπειας.