Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αντώνης Δρόσος

ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ: Ρηχό Ψάρεµα - Άσπρα Ψάρια | Λάµπρος ∆ερτιλής

November 9, 2016

ΨΑΡΟΤΟΥΦΕΚΟ: Ρηχό Ψάρεµα - Άσπρα Ψάρια | Λάµπρος ∆ερτιλής

Ο Λάµπρος ∆ερτιλής έπιασε ψαρότουφεκο στα 9 του χρόνια, ενώ από τα 11 βουτούσε χειµώνα- καλοκαίρι. Στα 17 του µπήκε στους αγώνες και συνεχίζει µέχρι σήµερα µε αρκετές διακρίσεις. Μέλος αρκετών διεθνών αποστολών µε την εθνική µας οµάδα. Από το 1995 µέχρι και σήµερα εργάζεται στο κατάστηµα του Νίκου Καρτέλια. Επίσηµο µέλος της οµάδας Beuchat.

Ποια χαρακτηριστικά ενός τόπου µαρτυρούν την ύπαρξη άσπρων ψαριών;
Τα άσπρα ψάρια κυκλοφορούν συνήθως σε πετρώδεις βυθούς µε οµαλή κλίση, οι οποίοι συνορεύουν µε κοµµάτια άµµου.
Πολλές φορές θα τα δούµε και σε αµµώδεις βυθούς ή σε φυκιάδες,  αλλά εκεί είναι δύσκολη η σύλληψή τους. Αυτό που θα ήθελα να έχετε στο µυαλό σας, είναι πως ανάλογα µε τις συνθήκες µπορούµε να τα βρούµε παντού, ακόµα και µπροστά από τις παραλίες που κάνουµε µπάνιο το καλοκαίρι .

dertilis_03

Με ποια τεχνική θα ψαρέψουµε;
Μπορούµε να τα ψαρέψουµε κυριολεκτικά µε όλες τις τεχνικές.  Καλό θα είναι πριν προσεγγίσουµε τον κυρίως τόπο, να ξεκινάµε µε ένα καρτέρι.  Αν δεν αποδίδει αυτό, τότε µπορούµε να σύρουµε στο βυθό, τεχνική που απαιτεί αρκετά βάρη και ιδιαίτερα στα ρηχά, πλησιάζοντας σιγά-σιγά το θήραµά µας. Αν δεν αποδώσει ούτε αυτό, τότε πλέον πλησιάζουµε τις τρύπες προσπαθώντας να χτυπήσουµε τα ψάρια στον προθάλαµο.

Τι εξοπλισµό (κυρίως µήκος όπλου) θα χρειαστούµε για το ψάρεµά τους;
Ανάλογα µε την τεχνική, θα εξαρτηθεί και το µήκος του όπλου. Για το καρτέρι και το συρτό είναι υπεραρκετό ένα δυνατό όπλο 90 εκατοστών µε λεπτή σχετικά βέργα,  ενώ για την τρύπα ενδείκνυνται τα 75άρια και 60άρια όπλα.

Ποια είναι τα tips που θα µας οδηγήσουν σε µια αποδοτική ψαριά;

  • – Οι καίριες βολές και οι ήρεµες κινήσεις θα µας δώσουν την ευκαιρία για επόµενες βολές.
  • –  Στο συρτό προσπαθούµε να συγκεντρώσουµε τα ψάρια και όχι να σπάσουµε το κοπάδι.
  • – Προσεγγίζουµε την τρύπα από το πλάι χωρίς να δείχνουµε τον όγκο µας, και περιµένουµε λίγα δευτερόλεπτα γιατί τα άσπρα ψάρια είναι περίεργα και πολλές φορές βγαίνουν να δουν.
  • – Επίσης καλό θα είναι να αλλάζουµε πολλούς τόπους, για να έχουµε περισσότερες πιθανότητες να βρούµε ψάρια, αλλά και για να µην τους επιβαρύνουµε αλιευτικά.
  • – Ένας ελαφρύς κυµατισµός διορθώνει τα δικά µας λάθη και ωθεί τα ψάρια στη ρηχότερη ζώνη.

dertilis_02
Καλή επιτυχία!

Tags
Συνέντευξη Ψαροτούφεκο Ρηχό Ψαροτούφεκο Λάμπρος Δερτιλής
Comodo SSL