Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Χρήστος Χαλβατζής

Casting: Μετάβαση στα χειμωνιάτικα ψαρέματα

August 28, 2018

Casting: Μετάβαση στα χειμωνιάτικα ψαρέματα

Μπαίνουμε στα τέλη του φθινόπωρου αν και η θερμοκρασία που έχουμε θυμίζει πολλές φορές ακόμη καλοκαίρι. Αυτό δεν πρέπει να μας παρασύρει και να ξεχνάμε ότι ο Νοέμβρης είναι από τους καλύτερους ψαρευτικούς μήνες.

Έτσι λοιπόν πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εξορμήσεις σε παλιούς ψαρότοπους, που το καλοκαίρι μπορεί να μην πιάναμε ψάρια, αλλά όσο πάμε προς το χειμώνα τα πράγματα αλλάζουν. Τα ψάρια αρχίζουν και πάλι να γυαλώνουν στα παλιά, γνωστά λημέρια τους. Λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε διαπιστώσει στη διάρκεια της ψαρευτικής μας πορείας ότι, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες κάποια σημεία μοιάζουν σχεδόν νεκρά από ψάρια, τα ίδια αυτά μέρη μεταμορφώνονται το φθινόπωρο σε πλούσιους ψαρότοπους και για αυτό πρέπει να ανασυνταχθούμε.

Θα μου πείτε τώρα, όλο το καλοκαίρι τι έκανες, δεν ψάρευες; Φυσικά και ψάρευα, όμως το καλοκαίρι λόγω της πολυκοσμίας στις παραλίες, από λουόμενους, ψαροντουφεκάδες,  και μικρά σκάφη, η όχληση που δέχεται η θάλασσα είναι μεγάλη. Κατά συνέπεια και τα ψάρια είναι πιο επιφυλακτικά, πιο δύσπιστα και γιαλώνουν με δυσκολία, μόνο τις νυχτερινές ώρες. Τώρα, ευτυχώς για εμάς που ασχολούμαστε με το casting τα πράγματα αλλάζουν, η θάλασσα έχει ηρεμήσει επιτέλους από την καθημερινή φασαρία και τα ψάρια αρχίζουνε και πάλι να ρηχαίνουν.

Καιρικές συνθήκες, πως επηρεάζουν το casting
Εκεί που το καλοκαίρι παίρναμε κάποια ψάρια με δυσκολία και μόνο νύχτα, στα ίδια μέρη το φθινόπωρο μπορούμε να πιάσουμε αξιόλογα ψάρια, ακόμη και τη ημέρα.  Αρκεί βέβαια να ευνοούν και οι συνθήκες.  Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες;  Μα φυσικά ο αέρας και ο κυματισμός! Είναι γνωστό σε όλους, πως αέρας και κύμα προς την ακτή, σημαίνει εύκολη τροφή  για τα ψάρια, που ξέρουν πολύ καλά τις συνθήκες αυτές και τις εκμεταλλεύονται στο έπακρο. Έτσι λοιπόν και εμείς, πρέπει να μην αφήνουμε αυτούς τους καιρούς να πηγαίνουν ψαρευτικά χαμένοι, αν θέλουμε να δούμε κάποιο καλό ψαράκι στο πανέρι μας. Δυστυχώς για εμάς και ευτυχώς για τα ψάρια τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο ακούγεται. Τι εννοώ; Θα σας πω αμέσως. Το να ψαρέψεις ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ καθισμένος στην καρέκλα σου παρακολουθώντας τις μύτες των καλαμιών για τυχόν τσιμπιές είναι απολαυστικό και αρέσει σε όλους μας. Τι γίνεται όμως όταν έχουμε το βοριά κόντρα και μάλιστα με ένταση πέντε, έξι ή και περισσότερα μποφόρ; Όσοι έχουνε δοκιμάσει να ψαρέψουν σε αυτούς τους καιρούς γνωρίζουν καλά για τι πράγμα μιλώ. Ο βοριάς των πέντε-έξι μποφόρ μεταφράζεται σε περίπου σαράντα πέντε χιλιόμετρα την ώρα.  Όπως καταλαβαίνετε το να ψαρέψουμε κόντρα στον καιρό αυτό, μπορεί μεν να είναι αποδοτικό από θέμα σύλληψης ψαριών, είναι πολύ αντίξοο ψαρευτικά δε. Άντε να σε δω να κάνεις βολή κόντρα σε άνεμο με τέτοια χιλιόμετρα και μετά καυχήσου ότι κάνεις βολές στα εκατό συν, όπως κατά καιρούς ακούω σε κάποιες ψαρευτικές παρέες. Και τι θα γίνει τώρα θα μου πείτε;  Ψαρεύουμε με τον αέρα κόντρα ναι ή όχι; Μα φυσικά και ψαρεύουμε, όσοι από μας μπορούμε βέβαια να αντέξουμε σε τέτοια ταλαιπωρία και το ανάλογο βρέξιμο.

Μεγάλη προσοχή στο στήσιμο της βάσης των καλαμιών πάνω στα βράχια. Το δέσιμό της πολλές φορές κρίνεται απαραίτητο

Εξοπλισμός για χειμερινό casting
Όμως για να ψαρέψουμε σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Τι κάνουμε τώρα με την κρίση που επικρατεί; Θα αγοράσουμε καινούριο εξοπλισμό; Φυσικά και όχι! Καλάμια λίγο πολύ όλοι έχουμε, άλλος πιο πολλά, άλλος πιο λίγα, μερικά από αυτά εξειδικευμένα. Απλά τώρα, τα ψάρια που θα συναντήσουμε είναι σίγουρα πολύ αξιόλογοι αντίπαλοι και οι καιρικές συνθήκες πιο δύσκολες, οπότε  πρέπει να προετοιμαστούμε  κατάλληλα. Πρώτα από όλα, πρέπει να αλλάξουμε μάνες στα μηχανάκια μας.
Τα λεπτά παράμαλλα και τα λεπτοκαμωμένα αγκίστρια για το ψάρεμα της μουρμούρας μπορεί να είναι πιο διακριτικά, όμως στα χειμωνιάτικα ψαρέματα δεν έχουνε θέση.

Η νύχτα αποδεικνύεται σύμμαχός μας ακόμα και τώρα που χειμωνιάζει.

Επίσης, τα μικρά μολύβια που ρίχναμε το καλοκαίρι δεν μπορούν  να σταθούν μέσα στο κύμα και παρασύρονται από αυτό, άλλα και αν ακόμη υποθέσουμε ότι μπορούν να σταθούν, άντε ρίξε σαράντα γραμμάρια μολυβάκι με κόντρα αέρα να σε δω! Και  καλού-κακού βάλε και κανένα κράνος, μην το φας στο κεφάλι και έχουμε εργατικό ατύχημα!  Εντάξει, καλό το καλαμπούρι, όμως για να ψαρέψουμε σοβαρά και με αξιώσεις κόντρα στον καιρό θέλουμε πιο βαρύ εξοπλισμό. Τα μολύβια πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα και σε μερικές περιπτώσεις να διαθέτουν πτυσσόμενα ή σταθερά άγκιστρα για να στέκονται στο βυθό. Μια μισινέζα διατομής 0,30 ή 0,35 χιλ. είναι ότι πρέπει για να γεμίσει τους μηχανισμούς μας και επίσης να αντέχει στις δυνατές βολές χωρίς να διατρέχουμε κίνδυνο να σπάσει. Τα καλάμια καλό είναι να μπορούν να χειριστούν με ασφάλεια βάρη από 120 γραμμάρια και πάνω. Τα παράμαλλα και αυτά με τη σειρά τους πρέπει να ανέβουν αρκετά σε διάμετρο, με τη βέλτιστη λύση να εντοπίζεται  στα 0,28-0,30 χιλ. Το αγκίστρι, μεγάλο και δυνατό πια, κατασκευασμένο από άνθρακα υψηλής ποιότητας, σε μεγέθη  Νο 3  κατ΄ ελάχιστον.

 

Πολύχρωμες χάντρες και πούλιες για τις αρματωσιές
Η θολούρα που επικρατεί με την ανακατοσούρα δυσκολεύει σε ορισμένα είδη ψαριών την εύρεση του δολώματός μας. Οι πολύχρωμες χάντρες και οι γυαλιστερές πούλιες που θα τοποθετηθούν στο παράμαλλό μας κοντά στο αγκίστρι θα μας δώσουν ωραία μελανούρια, μεγάλους σαργούς αλλά και τσιπούρες.
Ένα μικρό στοπεράκι βοηθάει στη συγκράτησή τους κοντά στο αγκίστρι. Στη φωτογραφία βλέπετε το μικρό στόπερ κοντά στο δάχτυλο.

Μολύβια άγκυρες
Ο κόντρα καιρός δημιουργεί συνήθως κυματισμό αρκετά έντονο, υποθαλάσσιο ρέμα και ανακατωσούρα. Ένα απλό μολύβι δυσκολεύεται πολύ να σταθεί ακίνητο στο βυθό χωρίς να παρασυρθεί όσο μεγάλο και αν είναι. Η λύση εκεί είναι τα μολύβια άγκυρες. Ανοίγοντας τα άγκιστρά τους μαγκώνουν σταθερά στο σημείο που θα τα ρίξουμε. Αργότερα όταν χρειαστεί να ανεβάσουμε την αρματωσιά μας για να την ελέγξουμε, τα άγκιστρα αλλάζουν κατεύθυνση και το μολύβι έρχεται στην ακτή. Το γρήγορο τύλιγμά του θα μας γλιτώσει στη συνέχεια από επιπόλαιο σκάλωμα στα πολύ ρηχά.

Floater-ανυψωτικά
Ο κόντρα καιρός πολλές φορές βγάζει σαβούρα και βρώμα στην ακτογραμμή. Το αποτέλεσμα είναι τα δολώματά μας να χάνονται στο βυθό μέσα στα φύκια και τα άλλα παρεμφερή υλικά. Ο ψαράς που ασχολείται με το συγκεκριμένο ψάρεμα γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να ανασηκώσει ψηλότερα τα δολώματά του και να τα κάνει ορατά στα ψάρια της περιοχής. Ένα ανυψωτικό-Floater που να μπορεί να σηκώνει τόσο το αγκίστρι όσο και το δόλωμα είναι η λύση. Στα εξειδικευμένα καταστήματα με είδη αλιείας θα βρούμε μια μεγάλη γκάμα από τέτοια υλικά, ικανά να ανεβάζουν από ένα κομμάτι ακροβάτη μέχρι ολόκληρη σαρδέλα.

Οι χάντρες και οι πούλιες ώθησαν το σαργό να αρπάξει το δόλωμά μας μέσα στην αφρουδιά

Δολώματα για χειμερινό casting
Ανάλογες διαφοροποιήσεις έχουμε και στην επιλογή των δολωμάτων. Τα λεπτεπίλεπτα σκουλήκια για το ψάρεμα της μουρμούρας (τριχιά, ακροβάτης, αμμοσκούληκο, άγριο κόκκινο, σκύλες) πρέπει πια να αντικατασταθούν με μονοδόλια , μεγάλα κομμάτια φαραώ, ολόκληρους αμερικάνους ή ακόμα και ολόκληρες μάνες, αν θέλουμε να δελεάσουμε κάποια μεγάλη τσιπούρα (οι οποίες παρεμπιπτόντως έχουν ήδη εμφανιστεί) ή κανένα μεγάλο σαργό. Τώρα θα μου πείτε ολόκληρους αμερικανούς, ολόκληρες μάνες, μεγάλα κομμάτια φαραώ, με τέτοια κρίση, που χρήματα για δολώματα; Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας αλλά αν θέλουμε να πιάσουμε κανένα καλό ψάρι χρειαζόμαστε επίσης και καλό δόλωμα το οποίο είναι αναπόφευκτα ακριβό. Μην ξεχνάμε ότι το ερασιτεχνικό ψάρεμα είναι χόμπι και τα χόμπι πληρώνονται. Βέβαια υπάρχουν και τα πιο φθηνά  δολώματα όπως η σαρδέλα, καμιά μικρή σουπιά  ή ακόμη και  το ολοθούριο, για όσους γνωρίζουν να το βγάζουν και να το να το επεξεργάζονται σα δόλωμα. Μπορεί να μην μας γεμίζουν το μάτι, όμως σε διάφορες περιοχές και με τις κατάλληλες συνθήκες κάνουν θαύματα.

 

Tags
Ψαρέματα από ακτή Ψάρεμα από παραλία Ψάρεμα από Βράχο Χειμωνιάτικα Ψαρέματα Floater Casting Δολώματα
Comodo SSL