Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σάκης Φύλλος

Απίκο: Μελανούρια στο βράχο

September 23, 2021

Απίκο: Μελανούρια στο βράχο

Η άνοιξη έχει κάνει ήδη για τα καλά την εµφάνιση της, η θερµοκρασία της θάλασσας αρχίζει να παίρνει τα πάνω της και φυσικά τα ψάρια ξεκινούν να επισκέπτονται τις ακτογραµµές µας. Tα µελανούρια, είναι από τα πρώτα ψάρια που θα γιαλώσουν και η αιτία είναι η έναρξη της περιόδου αναπαραγωγής τους, η οποία ξεκινά από τον Απρίλη και διαρκεί έως τον Ιούνιο.

Τα ψάρια κινούνται συνήθως σε µικρά κοπάδια και αναζητούν την τροφή τους σε αποχές, σε κάποιο µονόπετρο και γενικά σε βραχώδεις βυθούς. Το ψάρεµά τους µε την τεχνική του απίκο, είναι αρκετά διασκεδαστικό και αποδοτικό.

Πρόκειται όµως για ένα µικρό κυνηγό, αρκετά καχύποπτο και επιφυλακτικό στο να αρπάξει το δόλωµα που του σερβίρουµε, και γι’ αυτό πρέπει να προσέξουµε κάποιους βασικούς παράγοντες οι οποίοι θα συντελέσουν σε µια πλούσια ψαριά.

Τόπος ψαρέµατος
Όπως προαναφέραµε, τα µελανούρια κινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας εκεί όπου µπορούν να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Ο τόπος όµως που κρατά πάντα µελανούρια, είναι τα βραχώδη σηµεία. Τα σηµεία δηλαδή όπου βράχοι κατεβαίνουν προς τη θάλασσα δηµιουργώντας -κατά κάποιο τρόπο- ένα είδος αποχής, είναι τα καταλληλότερα.

Ειδικά αν υπάρχουν µικρά κολπάκια, τότε µιλάµε για τις ιδανικές ψαρεύτρες. Μια άλλη εναλλακτική πρόταση για την αναζήτηση των κοπαδιών µελανουριών, είναι και οι εξωτερικές πλευρές των λιµανιών όταν περιβάλλονται από µεγάλους βράχους που δουλεύουν σαν κυµατοθραύστες, δηµιουργώντας την ανάλογη αφρουδιά. Τότε, ειδικά τους καλοκαιρινούς µήνες, µιλάµε για µια «γιάφκα µελανουριών».

Καιρός και ώρες ψαρέµατος
Τα µελανούρια δε θα µπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση στον κανόνα, και έτσι οι ιδανικότερες ώρες για το ψάρεµα τους, είναι το σούρουπο και η αυγή. Μπορούν όµως να ψαρευτούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας, και σ’ αυτό πρέπει να συµβάλουν οι καιρικές συνθήκες. Ο ιδανικός καιρός για το ψάρεµα µελανουριού είναι ο έντονος κυµατισµός και η ανάλογη αφρουδιά. Εκεί, τα ψάρια νιώθουν σιγουριά µέσα στα ανακατεµένα νερά και η ύπαρξη µεγάλης ποσότητας ελεύθερης τροφής που αποσπάται από τα βράχια (καβουράκια, σκουλήκια, σαλιγκαράκια, γαρίδες), τα κάνει να αφήνουν στην άκρη όποια µορφή καχυποψίας τα διακρίνει και να ορµούν στα δολώµατα χωρίς δεύτερη σκέψη. Ένα βασικό στοιχείο, είναι να έχουµε τον καιρό πάντα µπροστά µας (κόντρα), ώστε να µπορούν να σταθούν τα καλάµια χωρίς να τα παρασέρνει ο αέρας.

Μαλάγρα και δόλωµα
Όταν µιλάµε για µελανούρια, εννοούµε ψάρια αδηφάγα και παµφάγα. Σκουλήκια (ακροβάτης, αµερικάνος, φαραώ κ.ά.), ψαροδόλια ( σαρδέλα ή γαύρος) και ζυµάρια (ειδικά αυτά τα οποία εµπλουτίζονται µε κάποια πρόσθετα υλικά, και καλούν τα ψάρια κοντά τους από απόσταση, προκαλώντας τους διατροφική έξαρση), είναι µερικά από τα εκλεκτά «κυρίως πιάτα» τους. Ποιες είναι οι αγαπηµένες τους γεύσεις και συνδυασµοί; Η σαρδέλα, το τυρί, το βρεγµένο –µπαγιάτικο- ψωµί, και η µίξη όλων αυτών σε µια µαγική ισορροπία. Φτιάχνοντας λοιπόν ένα ζυµάρι µε αυτά τα συστατικά, είναι σίγουρο πως τα µελανούρια θα ξετρελαθούν . Όσον αφορά στη µαλάγρα, είναι αναγκαίο να έχει την ίδια µυρωδιά µε το δόλωµα που θα χρησιµοποιήσουµε, για να µη µπερδέψει τα ψάρια µε ετερόκλητα αρώµατα. Αν για παράδειγµα στο δόλωµα υπερισχύει η γεύση και η µυρωδιά του τυριού, τότε αναγκαστικά και η µαλάγρα θα έχει την ανάλογη µυρωδιά.

Ψωµί για µαλάγρα
Μια εύκολη και αποδοτική µαλάγρα για το ψάρεµα του µελανουριού, είναι και το σκέτο ψωµί. Σε ένα µπουγέλο µε νερό ρίχνουµε το ψωµί µας. Αφού βραχεί για τα καλά, το θρυµµατίζουµε. Το βρεγµένο και θρυµµατισµένο αυτό ψωµί, το πετάµε στο νερό ανά τακτά διαστήµατα, για να µαλαγρώσουµε την περιοχή. Μαλαγρώνουµε επίσης όταν βγάλουµε κάποιο ψάρι ή όταν ξεψαρίσει ένα από αυτά στο σήκωµα, για να µην τροµάξουν τα υπόλοιπα και διαλυθεί το κοπάδι. Ακόµα, όταν απευθυνόµαστε αποκλειστικά σε µελανούρια, καλό θα είναι να προσθέτουµε και λίγο βρεγµένο ψωµί στη µαλάγρα µας, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για µαλάγρα του εµπορίου ή κάποια ιδιοκατασκευή δικής µας επινόησης.

Ψάρεµα µε ήπιες συνθήκες
Όταν δεν υπάρχει αφρουδιά, τα µελανούρια δύσκολα θα έρθουν κοντά στο βράχο και ακόµη δυσκολότερα θα τσιµπήσουν. Εκεί, θα χρειαστεί ο ψαράς να βάλει τα δυνατά του και να επιστρατεύσει όλες τις ψαρευτικές του ικανότητες, προκειµένου να τα προσελκύσει. Λεπτά εργαλεία, µηδαµινό έως ελάχιστο βάρος στην αρµατωσιά, συνεχές µαλάγρωµα, κρύψιµο στο βράχο, ρίξιµο της αρµατωσιάς σε σηµείο µε έστω και ελάχιστη αφρουδιά, είναι κάποια από τα τεχνάσµατα-στρατηγικές της στιγµής που ίσως αποφέρουν αποτελέσµατα.

1. Κλασική αρµατωσιά διπλάρι για ψάρεµα σε σχετικά ρηχά νερά. 2. Αρµατωσιά για ψάρεµα µεγάλων µελανουριών. 3. Αρµατωσιά µε σαλαγκιά και ψάρεµα σε σχετικά βαθιά νερά.

Εξοπλισµός και αρµατωσιά
Ο εξοπλισµός µας θα πρέπει να είναι αρκετά λιτός και ελαφρύς. Ειδικά όταν πρόκειται να πραγµατοποιήσουµε ψάρεµα στο βράχο, όπου ίσως χρειαστεί να κάνουµε κάποια κατάβαση, η χρήση εξοπλισµού ανάγκης καθίσταται υποχρεωτική. Πόσο µάλλον όταν πρέπει να επιστρέψουµε από τον ίδιο δρόµο, µε την κούραση από ένα πολύωρο ψάρεµα να µας έχει καταβάλλει και το ψυγείο µας γεµάτο ψάρια. Ανάλογα τώρα µε τον καιρό, θα επιλέξουµε αν θα ψαρέψουµε µε φελλό ή καρτελάκι. Αν για παράδειγµα έχουµε τον καιρό κόντρα, θα προτιµήσουµε το καρτελάκι στη µύτη του καλαµιού. Αντίθετα, αν έρχεται από πλάγια, θα µας δυσκολέψει αρκετά στο να διακρίνουµε τις τσιµπιές και έτσι θα καταφύγουµε στον φελλό. Οι αρµατωσιές που θα συνοδεύσουν τα καλάµια µας, θα αποτελούνται από µια µάνα διαµέτρου τουλάχιστον 0,28-0,30 χιλιοστών, ενώ το παράµαλλο µπορεί να είναι µονό ή διπλαράκι , µε σαλαγκιά ή/και αγκίστρι. Έτσι, µια σαλαγκιά Νο 4 έως 6, ή ένα αγκίστρι Νο 4 έως 7, δεµένα σε πετονιά fluorocarbon 0,26-0,28 χιλιοστά, θα αποτελούσε µια ιδανική πρόταση για ψάρεµα µελανουριού από το βράχο µε την τεχνική του απίκο.

Tags
Μελανούρια Ψάρεμα από ακτή Απίκο Ψάρεμα Μελανουριών Μελανούρια στο Βράχο
Comodo SSL