Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Εξοπλισμός: Βελόνες Δόλωσης

November 10, 2022

Εξοπλισμός: Βελόνες Δόλωσης

Ένα από τα χρήσιµα εξαρτήµατα τόσο του παράκτιου, όσο και του σκαφάτου ψαρά, είναι η βελόνα δόλωσης. Απαραίτητη σε «δύσκολα» δολώµατα όπως τα λεπτά σκουλήκια (ακροβάτης, αµερικάνος, τριχιά κ.α.), το µύδι, η σαρδέλα, το ψαροδόλι, εξασφαλίζοντας την καλή τους παρουσίαση.

∆ιαφορετική εικόνα θα έχει µια δολωσιά κατευθείαν στο αγκίστρι, από µια δολωσιά που έχει τοποθετηθεί στο αγκίστρι µε τη βοήθεια βελόνας.

Η µεγάλη ποικιλία των δολωµάτων, αλλά και των διαφορετικών τρόπων δόλωσης, έχει δηµιουργήσει µια µεγάλη γκάµα από διαφορετικές βελόνες, όπου η κάθε µία εξειδικεύεται σε κάτι από αυτά. Έτσι έχουµε βελόνες λεπτές, παχιές, µε ίσια µύτη, µε λοξή µύτη, µε θηλιά, µε µύτη φωσφοριζέ κ.α.

Ο κάθε ψαράς, ανάλογα µε τις δικές του απαιτήσεις επιλέγει την ανάλογη ή τις ανάλογες βελόνες, και µάλισταέχει µαζί του όχι µόνο µία αλλά αρκετές από αυτές. Στα λεπτά σκουλήκια επιλέγουµε λεπτές βελόνες, οι οποίες να διαθέτουν στην άκρη ειδική υποδοχή για να τοποθετηθεί το αρπάδι του αγκιστριού.

Στις µάνες, τα µονοδόλια, το φαραώ, χρησιµοποιούµε αρκετά πιο χοντρές και µυτερές, ενώ στα µεγάλα δολώµατα όπως η σαρδέλα, χοντρές βελόνες µε θηλιά αντί για µύτη. Η θηλιά αυτή θα φανεί χρήσιµη όταν θέλουµε να περάσουµε την πετονιά του παράµαλλου µέσα στο δόλωµα, αλλά και στο αρµάτωµα της µποµπάρδας.

Όσοι ψαρεύουν βράδυ, µπορούν να χρησιµοποιήσουν βελόνες µε µύτη που φωσφορίζει, για πιο εύκολο πέρασµα του δολώµατος µέσα σε αυτή, ενώ η βελόνα θα φανεί χρήσιµη όταν θέλουµε να «ντύσουµε» µε ελαστικό νήµα διάφορα δολώµατα (για να µην τρώγονται εύκολα από τα µικρόψαρα, να διατηρούνται καλά στο αγκίστρι µας και να µην φεύγουν κατά τη διάρκεια της βολής).

Στα ένθετα βλέπετε αναλυτικά πως περνάµε στο αγκίστρι ένα λεπτό σκουλήκι όπως ο ακροβάτης µε τη βοήθεια βελόνας, και πως µπορούµε να «ντύσουµε» ένα µαλακό δόλωµα όπως το µύδι, µε ελαστικό νήµα.

∆ολώνοντας µύδι µε τη βοήθεια βελόνας κι ελαστικού νήµατος
1. Με ένα µαχαίρι κοφτερό και µε σκληρή λεπίδα, ανοίγουµε το µύδι µας.
2. Αφαιρούµε το εσωτερικό, µαλακό τµήµα του.
3. Αφού αφαιρέσουµε αρκετά εσωτερικά τµήµατα, τα περνάµε όλα στη βελόνα δόλωσης.
4. Η βελόνα γεµισµένη µε µύδια.
5. Παίρνουµε ένα ελαστικό νήµα και τυλίγουµε µε αυτό όλη τη βελόνα.
6. Τα δολώµατα έχουν τυλιχτεί µε νήµα.
7. Αφαιρούµε τη βελόνα από το τυλιγµένο δόλωµα.
8. Με ένα ψαλιδάκι κόβουµε δολωσιές ανάλογα µε το µέγεθος του αγκιστριού που θα δολώσουµε.

Εδώ βλέπουµε το αγκίστρι µας δολωµένο µε µύδι, χωρίς να κινδυνεύει να φαγωθεί εύκολα από τα µικρόψαρα, ενώ µπορεί επίσης να φτάσει αρκετά µακριά µε βολή, χωρίς να φεύγει κατά τη ρίψη.

Πέρασµα µε τη βοήθεια βελόνας δόλωσης ενός λεπτού σκουληκιού στο αγκίστρι µας
9. Περνάµε τον ακροβάτη στη βελόνα µας, προσέχοντας ώστε η βελόνα να περνά στο εσωτερικό του και να µην τον τρυπά.
10. Τοποθετούµε την ακίδα του αγκιστριού στην ειδική υποδοχή, στο πίσω µέρος της βελόνας.
11. Με τα δάκτυλά µας σπρώχνουµε το δόλωµα να φύγει από τη βελόνα και να «γλιστρήσει» στο αγκίστρι.
12. Εδώ βλέπουµε το δόλωµά µας περασµένο όµορφα στο αγκίστρι.

Tags
Ψάρεμα από Σκάφος Ψάρεμα από ακτή Εξοπλισμός Βελόνες Δόλωσης
Comodo SSL