Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γαβρίλος Κωστάκης

Heavy Casting: Αρµατωσιές για συναγρίδες

August 5, 2020

Heavy Casting: Αρµατωσιές για συναγρίδες

Το ψάρεµα µεγάλων θηρευτών µε την τεχνική του heavy casting έγινε δηµοφιλές τα τελευταία χρόνια στην χώρα µας, και µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές πλήθους ψαράδων. Τα ψάρια στα οποία απευθύνεται είναι ποικίλα και διακρίνονται κυρίως για την ποιότητά τους, αλλά και για την έντονη µάχη που θα δώσουν µέχρι να έρθουν έξω στην στεριά.

 Στο άρθρο αυτό θα µιλήσουµε αναλυτικά για το πως αρµατώνουµε τον εξοπλισµό µας, προκειµένου να είναι έτοιµος να αντιµετωπίσει δυνατά και αξιόλογα θηράµατα, όπως οι συναγρίδες. 

Ξεκινώντας, λοιπόν, την περιγραφή, πρώτο βήµα είναι να γεµίσουµε τις βαθιές µποµπίνες του µηχανισµού µας µε χοντρή και ανθεκτική πετονιά. Επιλέγουµε χοντρή πετονιά όχι γιατί µπορεί να σπάσει από τη δύναµη των ψαριών, αλλά κυρίως για να αντέχει στις φθορές και τα γδαρσίµατα πάνω στα βράχια κατά την ανάκτηση. Προσωπικά δεν επιλέγω σε καµία περίπτωση πετονιές µε διαµέτρους µικρότερες 0,45 mm. Ενώ αν τα µέρη που θα ψαρέψουµε είναι πολύ άγρια, µπορούµε να βάλουµε ακόµα πιο χοντρή πετονιά (50άρα ή 55άρα).

Έχοντας περάσει τη µάνα στο µηχανισµό, θα δηµιουργήσουµε ένα stopper από χοντρή πετονιά γύρω στα πέντε µέτρα από την άκρη της µάνας. Στη συνέχεια θα περάσουµε ένα sissy, µία µεγάλη χάντρα και στο τέλος θα δέσουµε ένα ανθεκτικό στριφτάρι. Μεγάλη προσοχή στο στριφτάρι, γιατί συχνά το παραµελούµε και χάνονται αξιόλογα ψάρια αδίκως. Στη συσκευασία τους θα πρέπει να αναγράφεται δύναµη έλξης τουλάχιστον 15kg και άνω! Τέλος, στην άλλη άκρη του στριφταριού θα δέσουµε το παράµαλλο. Το οποίο θα είναι κατασκευασµένο από ανθεκτική, αόρατη πετονιά διαµέτρου 0,60 mm και ανάλογο του δολώµατος που θα επιλέξουµε να δολώσουµε.

Με τον όρο ανάλογο εννοούµε ότι διαφορετικό παράµαλλο θα επιλέξουµε για ζωντανό καλαµάρι ή σουπιά, διαφορετικό για νωπά δολώµατα και φυσικά διαφορετικό για τη δόλωση διαφόρων µικρόψαρων. Παρακάτω σας προτείνουµε τρεις διαφορετικές αρµατωσιές που έχουµε δοκιµάσει επανειληµµένα, και έχουµε καταλήξει ότι αποδίδουν τα µέγιστα στην τεχνική του heavy casting.

Αρµατωσιά για ζωντανό καλαµάρι ή σουπιά
Έχοντας πειραµατιστεί µε διάφορες αρµατωσιές κατά το παρελθόν, η συγκεκριµένη αρµατωσιά αποτελεί µονόδροµο για µένα! Όχι µόνο γιατί είναι πολύ αποτελεσµατική στις τσιµπιές των ψαριών, αλλά πρωτίστως γιατί έχει το πλεονέκτηµα τα ψάρια να αγκιστρώνονται µε περισσότερα από ένα αγκίστρια. Συνήθως και µε τον τρόπο αυτό να σιγουρεύονται οι συλλήψεις.

Ξεκινώντας την περιγραφή, θα κόψουµε αρχικά δύο µέτρα αόρατη πετονιά No 0,60 και στις δύο άκρες της θα δέσουµε ανθεκτικά αγκίστρια µεγέθους 0/4-0/6 (ανάλογα µε την εταιρεία κατασκευής). Στη συνέχεια, θα φέρουµε κοντά τα δύο αγκίστρια µε τις πετονιές, και δένουµε µε τη βοήθεια χοντρού νήµατος ένα µικρότερο, µε συρόµενες ιδιότητες. Το συγκεκριµένο αγκίστρι δένεται µε νήµα και όχι µε πετονιά. Διότι έχει καλύτερη συµπεριφορά στη µετακίνηση του αγκιστριού, χωρίς να πληγώνει το παράµαλλο.

Σε αντίθεση µε τη χρήση πετονιάς η οποία αναπτύσσει θερµοκρασία, µε αποτέλεσµα την αλλοίωση του παράµαλλου. Στο τέλος θα κάνουµε έναν κόµπο ασφαλείας. Αν ο κρίκος του συρόµενου αγκιστριού δεν έχει έντονη κλίση προς τα πίσω, τότε είναι προτιµότερο να µην περάσουµε τις δύο πετονιές µέσα από αυτόν. Γιατί θα γδέρνονται και υπάρχει κίνδυνος να κοπούν.

Αρµατωσιά για νωπό καλαµάρι και σουπιά
Τα νωπά δολώµατα µπορεί να µην είναι το ίδιο αποτελεσµατικά µε τα ζωντανά. Έχουν όµως ένα σηµαντικό πλεονέκτηµα το οποίο δεν είναι άλλο από τη φρέσκια µυρωδιά τους. Ικανή να προσελκύσει κάθε είδος ψαριού, επιθυµητού ή µη, όπως πχ. τα µεγάλα µουγκριά. Επιπλέον, τα νωπά δολώµατα είναι ακαταµάχητος µεζές για τα µαύρα ψάρια. Που θα τα τσιµπήσουν και αµέσως θα χωθούν στο θαλάµι τους!

Για το λόγο αυτό, στη συγκεκριµένη αρµατωσιά όλα τα αγκίστρια δένονται πάνω σε διπλαρωµένο παράµαλλο, ικανό να αντέξει τα κοφτερά δόντια των ψαριών και τα έντονα γδαρσίµατα. Αν χρειαστεί να ξεβραχώσουµε κάποιο από αυτά. Τα δύο πρώτα αγκίστρια είναι δεµένα σταθερά πάνω στο παράµαλλο. Ενώ το τρίτο είναι συρόµενο και έχει δεθεί µε τη βοήθεια χοντρού νήµατος.

Αρµατωσιά για µικρότερα ή δύσκολα ψάρια
Κάποιες άλλες φορές, παρατηρούµε τα δολώµατά µας να έχουν διαλυθεί από σκαθάρια, τα λιθρίνια και τα τσαουσάκια, µικρότερα ψάρια. Τα οποία είναι πολύ δύσκολο να πιαστούν στις χοντροκοµµένες αρµατωσιές µας. Στην περίπτωση αυτή, είτε δολώσουµε ζωντανό, είτε νωπό δόλωµα, θα χρησιµοποιήσουµε µία πιο πονηρή αρµατωσιά. Με µικρότερο νούµερο αγκίστρια (Νο 0/2-0/4).

Αρχικά θα δέσουµε ένα αγκίστρι στην κάθε άκρη του παράµαλλου. Αφήνοντας γύρω στους 10 πόντους ώστε να δεθεί στην συνέχεια ένα ακόµα, στην πάνω µεριά. Στη συνέχεια δένουµε ένα συρόµενο στο κάτω µέρος του διπλαρωµένου παράµαλλου και κάνουµε έναν κόµπο ασφαλείας. Στην αρµατωσιά αυτή, το πρώτο αγκίστρι τοποθετείται στο κεφάλι του κεφαλόποδου. Τα δύο µεσαία αγκίστρια τοποθετούνται δεξιά και αριστερά του σώµατός του και το συρόµενο αγκίστρι καρφώνεται στο τελείωµα του δολώµατος. Είναι µία πονηρή αρµατωσιά που τη δουλεύουµε συνήθως µε νωπά δολώµατα, γιατί τα πολλά αγκίστρια κουράζουν τα ζωντανά.

Μολύβια αναλώσιµα ή εξειδικευµένα;
Ένα πολύ σηµαντικό ερώτηµα γεννιέται στο µυαλό µας στο ψάρεµα µε την τεχνική του heavy casting. Αυτό είναι η χρήση εξειδικευµένων ή µη µολυβιών. Επειδή οι κατάλληλοι για τη συγκεκριµένη τεχνική τόποι είναι άγριοι και δύσκολοι, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε εξειδικευµένα µολύβια µε µεταλλικά φτερά στα πλαϊνά τους. Ώστε να βοηθούν να «ξεκολλήσει» πιο εύκολα η αρµατωσιά από το βυθό κατά την ανάκτηση.

Από την άλλη όµως µεριά, τα εξειδικευµένα προϊόντα είναι πιο ακριβά, και στις δύσκολες εποχές που διανύουµε παραµερίζονται. ‘Οπως κάθε τι δαπανηρό και ασύµφορο για τον ατοµικό ή οικογενειακό µας προϋπολογισµό. Οπότε η χρήση απλών αναλώσιµων µολυβιών αποτελεί µία οικονοµική λύση και φυσικά προκρίνεται.

Πιο συγκεκριµένα, οι απλές ελίτσες των 80 και 100 γραµµαρίων µπορεί να µας λύσουν κάθε πρόβληµα, µε λίγη µετατροπή φυσικά. Παίρνουµε µία ελίτσα και περνάµε από την τρύπα της µία διπλαρωµένη πετονιά No 0,30-0,35. Στη συνέχεια δηµιουργούµε έναν κόµπο από τη µία µεριά και έναν από την άλλη για stopper. Στο τέλος, µικραίνουµε τις τρύπες του µολυβιού µε τη βοήθεια ενός σφυριού. Έτσι ώστε να εµποδίζουν τους κόµπους να εισέλθουν µέσα. Περνάµε τη θηλιά της πετονιάς στο sissy, και κάθε φορά που το µολύβι µας θα µπλέκει στον βυθό, η λεπτή πετονιά θα σπάει. Με αποτέλεσµα να γλιτώνουµε την αρµατωσιά και εποµένως χρήµα!

Tags
Heavy Casting Ψάρεμα Συναγρίδας Αρματωσιές για Συναγρίδες Ψάρεμα από ακτή Συναγρίδες
Comodo SSL