Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Εικοσιπεντάκης

Συρτή Φύλακας: Ψάρεμα με τη µαγεία του νωπού

September 9, 2022

Συρτή Φύλακας: Ψάρεμα με τη µαγεία του νωπού

Οι περισσότεροι ψαράδες έχουν συνδυάσει την τεχνική του φύλακα µε το ζωντανό δόλωµα. Αυτό δεν είναι όµως πανάκεια, αφού και µε το νωπό µπορούµε να έχουµε το ίδιο αξιόλογες επιτυχίες. Η συντήρηση, η σωστή δόλωση και η ταχύτητα πλεύσης του νωπού, αποτελούν τα βασικά µυστικά της επιτυχίας.

∆ιατηρήστε το σωστά
Ένα από τα σηµαντικότερα συστατικά για την επιτυχία αυτής της τεχνικής, είναι η συντήρηση του νωπού δολώµατός µας, η οποία µπορεί να γίνει µε διάφορους τρόπους. Οι πιο εύχρηστοι και γνωστοί είναι:
1. Τύλιγµα σε αλουµινόχαρτο (ασηµόχαρτο) και στη συνέχεια κατάψυξη. Με αυτόν τον τρόπο δεν αφήνουµε την δύναµη της ψύξης του καταψύκτη να αλλοιώσει τα χρώµατα του δολώµατός µας, και το διατηρεί σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση. Έτσι, όταν θέλουµε να πάµε ψάρεµα απλά παίρνουµε ένα δόλωµα, το ξεπαγώνουµε πάντα σε θαλασσινό νερό, και όταν είναι έτοιµο αρχίζει το ψάρεµά µας (Φώτο 2, 3).
2. Με θαλασσινό νερό. Μια ακόµα πολύ καλή πρόταση (αλλά λίγο πιο δύσκολη, διότι χρειαζόµαστε περισσότερο χώρο στην κατάψυξη), είναι να τοποθετήσουµε το δόλωµα µέσα σε ένα µπολ µε θαλασσινό νερό και στη συνέχεια να το βάλουµε στην κατάψυξη. Όπως όλοι ξέρουµε το θαλασσινό νερό δεν παγώνει, οπότε το δόλωµά µας θα διατηρηθεί φρέσκο και έτοιµο προς χρήση ανά πάσα στιγµή (Φώτο 1).
3. Άµεση δόλωση. Σε περίπτωση που προµηθευτούµε το δόλωµά µας από κάποιο καΐκι, αρκεί να το δολώσουµε αµέσως και να αρχίσουµε το ψάρεµα. Σε καµία όµως περίπτωση δε µπορούµε να δουλέψουµε δολώµατα από τράτα, γιατί έχουν τριφτεί πάνω στα δίχτυα της και έχουν φύγει όλα τα χρώµατά τους.

Τρόπος ψαρέµατος-Εξοπλισµός
Τα εργαλεία για το ψάρεµα µε νωπό είναι τα ίδια µε αυτά του ζωντανού. Ίσως να χρειαστούµε ένα πιο ευαίσθητο καλάµι για να καταλαβαίνουµε και το παραµικρό χτύπηµα των µικρόψαρων, διότι το νωπό δόλωµα είναι ένα εύκολος στόχος για µικρά φαγκράκια, τσαουσάκια, σκαθάρια κτλ. Αυτό που σίγουρα θα αλλάξει λίγο είναι η ταχύτητά µας, και µπορεί να κυµανθεί από 1 έως 1,5 µίλια, φτάνει να έχουµε δολώσει σωστά το δόλωµά µας.

Ψάρια
Η συρτή µε νωπό δόλωµα απευθύνεται στα ίδια ψάρια µε εκείνα που στοχεύει το ζωντανό, δηλαδή µαγιάτικα, συναγρίδες, στήρες, φαγκριά, σφυρίδες, µε µεγαλύτερη επιτυχία στα µαγιάτικα.

Τρόπος δόλωσης
Ο πιο εύκολος τρόπος για να δολώσουµε το νωπό µας είναι η κλασσική αρµατωσιά του φύλακα, µε µόνη αλλαγή την προσθήκη ενός µικρού µολυβιού 30 γραµµαρίων ανάµεσα στο συρόµενο και το σταθερό αγκίστρι. Έτσι επιτυγχάνουµε τη σωστή πλεύση του δολώµατός µας. Να σηµειώσουµε ότι το νωπό µας πρέπει να είναι πάντα τελείως ξεπαγωµένο. Αν δεν είναι, τότε η ψύξη θα δηµιουργήσει άνωση, µε αποτέλεσµα να κάνει σβούρες, να βερινιάσει την πετονιά και να µας χαλάσει το ψάρεµα.

Αν θέλουµε ακόµη καλύτερη πλεύση, τότε µπορούµε να περάσουµε το µολυβάκι µας µέσα από το σώµα του δολώµατος, κάτι ιδιαίτερα εύχρηστο για τα καλαµάρια. Το µολυβάκι µέσα στο σώµα του καλαµαριού, καταφέρνει να δώσει πλεύση παρόµοια µε αυτή του ζωντανού. Για να δώσουµε ζωή στο νωπό µας, µπορούµε να τοποθετήσουµε κι ένα σίαλουµ µέσα στο δόλωµα. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουµε στο δόλωµά µας ένα µικρό, πολύ διακριτικό φωτισµό, που µπορεί να µας βοηθήσει ακόµη περισσότερο όταν τα νερά είναι θολά ή δεν υπάρχει έντονος φωτισµός.

Το σίαλουµ θα το βρούµε στα καταστήµατα αλιείας και θα το ζητήσουµε είτε σαν σίαλουµ, είτε σα χηµικό φωτάκι για φελλούς του εγγλέζικου, για στερέωση σε µύτες καλαµιών κλπ. Προσωπικά, συνηθίζω να µην το χρησιµοποιώ όταν το δόλωµά µου έχει τα κατάλληλα χρώµατα. Άλλωστε, τα πιο απλά πράγµατα είναι συνήθως και τα πιο αποτελεσµατικά!

Tags
Νωπό δόλωμα Ψάρεμα από Σκάφος Συρτή Φύλακας Ζωντανό δόλωμα
Comodo SSL