Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Σπύρου

Βυθόμετρο και τεχνικές ψαρέματος: Βαθιά καθετή

October 18, 2022

Βυθόμετρο και τεχνικές ψαρέματος: Βαθιά καθετή

Το ανέβασµα της καθετής από τα βαθιά µε το αµπερόµετρο να έχει τερµατίσει εξαιτίας του φορτίου που ανεβαίνει και η προσµονή µέχρι να δούµε τι δώρα έχει «κρεµάσει» η γαλανή πάνω στα αγκίστριά µας, είναι από τις ωραιότερες αισθήσεις που µπορεί κάποιος να χαρεί στο βαθύ ψάρεµα.

Μια από τις πιο δεδοµένες αλλά και δηµοφιλείς τεχνικές ψαρέµατος στον ελλαδικό χώρο και γενικά στη Μεσόγειο, είναι η βαθιά καθετή. Αν και την ονοµάζουµε καθετή (κάθετη τεχνική), διαφέρει από τον κοντινό της εξάδελφο την πολύ γνωστή µας απλή καθετή, όχι προς τον τρόπο που πιάνουµε τα ψάρια, αλλά προς τον τρόπο κατασκευής της αρµατωσιάς µας, µιας και απευθυνόµαστε σε µεγαλύτερα βάθη όπου το ανέβασµα αναγκαστικά γίνεται µε ηλεκτρικά µέσα. Εκεί στην άβυσσο όλα αλλάζουν, λόγω της επικράτησης διαφορετικών συνθηκών.

Έτσι αλλάζουν όλα και στη λειτουργία του βυθοµέτρου, από την επιλογή του και την επιλογή του αισθητήρα που θα το πλαισιώσει, µέχρι την εγκατάσταση, τις ρυθµίσεις, το χειρισµό, ακόµα και την ανάγνωση της εικόνας. Το βυθόµετρο που θα χρειαστούµε για αυτήν την τεχνική θα πρέπει να µπορεί να αποδώσει ισχύ τουλάχιστον 1 ΚW και να το έχουµε συνδέσει µε τον κατάλληλο αισθητήρα.

Μια επιπόλαια τοποθέτηση και µια λάθος κλίση του αισθητήρα ως προς τον άξονα κίνησης του σκάφους, δε θα µας επέτρεπε να πάρουµε στο βυθόµετρό µας σωστές εικόνες.

Επίσης προσοχή θα πρέπει να δώσουµε εκτός των άλλων και στην οθόνη του βυθοµέτρου, εστιάζοντας στο µέγεθος και την ανάλυσή της. Στις οθόνες των βυθοµέτρων τελευταίας τεχνολογίας (LCD) οι οποίες αντικατέστησαν τις παλιές οθόνες CRT, µετράµε την ανάλυση οθόνης σε κάθετα και οριζόντια pixels. Αυτό που πρέπει να προσέξουµε κατά την αγορά ενός βυθοµέτρου για βαθύτερα νερά, είναι η ικανοποιητική ανάλυση των pixels στην κάθετη διάσταση της οθόνης του βυθοµέτρου, ώστε να µπορέσει να µας ξεχωρίσει την απόσταση σκάφους-πυθµένα! Όσο πιο πολλά pixels έχει το όργανο, τόσο καλύτερη θα είναι η ανάλυση των στόχων, και η απόδοσή τους στην οθόνη θα είναι φανερά πιο ευκρινής. Η εγκατάσταση του αισθητήρα, δηλαδή το που (σε πιο σηµείο του σκάφους) και το πώς (το αλφάδιασµα), είναι ένα µεγάλο κεφάλαιο στη βαθιά καθετή, και θα δώσω ένα παράδειγµα για να καταλάβουµε τη µεγάλη σηµασία της τοποθέτησης. Πολλοί έχουµε τοποθετηµένο στα σπίτια µας «πιάτο», για να µπορούµε να βλέπουµε διάφορα δορυφορικά ή συνδροµητικά τηλεοπτικά προγράµµατα.

Το τηλεοπτικό σήµα εκπέµπεται από ένα δορυφόρο και η κεραία το λαµβάνει, ευθυγραµµισµένη ακριβώς µε την τροχιά του. Αν τώρα απλά αγγίξουµε µε το χέρι µας την κεραία και προσπαθήσουµε να τη στρέψουµε ελάχιστα, αµέσως θα παρατηρήσουµε ότι χάθηκε το σήµα. Αυτό συµβαίνει γιατί µε τη µετακίνησή της ακόµα και κατά λίγα χιλιοστά στη γη, η ευθυγράµµιση χάνεται καθώς η κεραία κοιτά πια χιλιόµετρα µακριά από το δορυφόρο! Ακριβώς το ίδιο φαινόµενο συµβαίνει και µε τους αισθητήρες των βυθοµέτρων: µια λάθος τοποθέτηση θα καταδικάσει τον αισθητήρα σε εσφαλµένη κλίση και εµάς να µη δούµε ποτέ αυτά που πρέπει.

Σίγουρα κάποιος θα πει: «Μα σε σκάφος είµαστε, όχι στο σαλόνι µας. Πόσο µάλλον στο ψάρεµα της βαθιάς καθετής όπου οι επικρατούσες συνθήκες δεν είναι πάντα ευνοϊκές, και µαζί µε το σκαµπανέβασµα του σκάφους από τον κυµατισµό κινείται και ο αισθητήρας». Φανταστείτε όµως ένα σκάφος σε κυµατισµό και µε λάθος τοποθετηµένο αισθητήρα… τι εικόνες θα έπαιρνε στο βυθόµετρο; Πάγια άποψή µου πάνω σε αυτό το θέµα, είναι ότι η τοποθέτηση καθώς και η ρύθµιση του µηχανήµατος πρέπει να γίνεται από εξειδικευµένο τεχνικό, ώστε να αποφύγουµε δυσάρεστες περιπέτειες και αποτυχηµένες εξορµήσεις.

Επίσης, οι φίλοι που υπολογίζουν τις µοίρες του αισθητήρα για να βρουν τι εµβαδόν καλύπτει ο κώνος, στα πιο βαθιά νερά θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους στη µέτρηση την απώλεια σήµατος λόγω βάθους, αφού το νερό έχει την ιδιότητα να «απορροφά» το ηχητικό σήµα. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που τα ψάρια σε αυτά τα βάθη δεν εµφανίζονται σαν αψίδες, αλλά απλά σαν κάθετες γραµµές (µονές επιστροφές).

Ένα άλλο σηµαντικό θέµα στο οποίο θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή ο χρήστης βυθοµέτρου όταν ψαρεύει σε βαθύτερα νερά, είναι η αλλαγή µεγάλου µέρους των ρυθµίσεων, αφού το βυθόµετρο επιχειρεί σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, όπως αυξηµένη πίεση, ισχυρά ρεύµατα και φυσικά η πολύ µεγαλύτερη απόσταση του αισθητήρα από τον πυθµένα.

Ο τελευταίος είναι πολύ καθοριστικός παράγοντας, µιας και το βυθόµετρο δουλεύει µε την αποστολή και λήψη του ήχου, η οποία έχει σταθερή ταχύτητα (1458 m/s). Αυτό σηµαίνει ότι όσο πιο βαθιά πάµε, τόσο πιο πολύ θα αργεί ο ήχος, άρα και η επεξεργασία του και η ένδειξή του στην οθόνη. Στην ουσία, όσο πιο πολύ βαθαίνουµε, τόσο πιο αργά θα «διαβάζει» το όργανο στόχους και πυθµένα.

Οι σωστές ρυθµίσεις του οργάνου και η κατάλληλη τοποθέτηση του αισθητήρα, θα µας δώσουν πεντακάθαρες εικόνες. Εδώ βλέπουµε τον εντοπισµό κοπαδιού µπαλάδων στα 524 µέτρα.

Έτσι εµείς πρέπει να ρυθµίσουµε την κύλιση της οθόνης, ώστε να έχουµε πιο ρεαλιστικές εικόνες. Επίσης, τα φίλτρα µε τα οποία εφοδιάζονται τα βυθόµετρα από τους κατασκευαστές τους, θα µας βοηθήσουν να πάρουµε καθαρές εικόνες, µε απώτερο στόχο την αναγνώριση των στόχων και του πυθµένα (δηλαδή να αναγνωρίσει ο χρήστης αν το κοπάδι που βλέπει να εµφανίζεται στην οθόνη του είναι µπαλάδες, µπακαλιάροι, βλάχοι κτλ).

Μια σωστή επιλογή βυθοµέτρου, σε συνδυασµό µε σωστή τοποθέτηση του αισθητήρα και γνώση χειρισµού του οργάνου, θα επιτρέψει στο χρήστη την άνετη ανεύρεση των ψαριών που επιθυµεί γλιτώνοντας χρόνο και καύσιµα. Επίσης, µε τις κατάλληλες συνθήκες και βυθόµετρα τελευταίας τεχνολογίας, είναι δυνατή η παρακολούθηση όχι µόνο των στόχων, αλλά και της αρµατωσιάς που κατεβαίνει στο βυθό ή ανεβαίνει στο σκάφος.

Τέλος θα ήθελα να επισηµάνω, ότι αν ένα βυθόµετρο µας δείχνει τα µέτρα του βάθους και απεικονίζει σωστά το βυθό, δε σηµαίνει ότι θα ανιχνεύσει και στόχους αν δεν είναι σωστά ρυθµισµένο και εγκατεστηµένο. Στο ψάρεµα της βαθιάς καθετής όλοι οι παράγοντες αλλάζουν και οι απαιτήσεις µας γίνονται µεγαλύτερες, αφού θέλουµε ένα ψάρι 20 εκατοστών όπως είναι ο µπαλάς να εµφανιστεί στην οθόνη µας σε βάθος 250 και πλέον µέτρων.

Άρα επανερχόµαστε στο τετριµµένο πλην ουσιώδες, ότι η σωστή τοποθέτηση αλλά και η εκµάθηση χειρισµού του οργάνου, µπορεί να µας εξασφαλίσει ένα ευχάριστο ψάρεµα και στα βαθιά, µε πολλές επιτυχίες.

Αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, µε ένα σωστά τοποθετηµένο αισθητήρα, είναι εµφανής ακόµα και η κάθοδος της αρµατωσιάς µας.

Tags
Σκάφος Βυθόμετρο Ναυτιλιακά Βαθιά καθετή Τεχνικές Ψαρέματος και Βυθόμετρο
Comodo SSL