Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Παναγιώτης Μαλωμύτης

Spinning: Επιλογή τεχνητών και στρατηγική ψαρέματος

September 9, 2022

Spinning: Επιλογή τεχνητών και στρατηγική ψαρέματος

Όλοι όσοι ασχολούµαστε µε την τεχνική του spinning, έχουµε διαµορφώσει και ακολουθούµε µια στρατηγική ψαρέµατος, η οποία µπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα µε τον τόπο, την ώρα, ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα επηρεάζει το ψάρεµά µας.

Η αγαπηµένη µας στρατηγική ψαρέµατος προτιµάται γιατί έχει δώσει ψάρια σε συγκεκριµένα µέρη που ήδη έχουµε ψαρέψει, οπότε είναι λογικό να την ακολουθούµε.  Τι κάνουµε όµως όταν βρεθούµε σε έναν τόπο άγνωστο, για τον οποίο δεν έχουµε καµία πληροφορία, ούτε τι ψάρια κυκλοφορούν εκεί, ούτε τι τεχνητά δουλεύουν καλύτερα;

Το να βγάλουµε µια σειρά τεχνητών και να αρχίσουµε να αλλάζουµε ξανά και ξανά µέχρι να βρούµε το κατάλληλο, δεν αποτελεί στρατηγική. Αντιθέτως µπορεί µε τον τρόπο αυτό να τα διώξουµε από το αλιευτικό πεδίο µας, ενώ αν πιάσουµε κάποιο ψάρι, θα είναι κατά τύχη.

Η τυχαία σύλληψη του ψαριού µε ένα επίσης τυχαίο τεχνητό, θα έχει όµως και άλλα επακόλουθα, αφού µπορεί να κολλήσουµε µε το τεχνητό που µας έδωσε το ψάρι, να αφήσουµε στην άκρη τα υπόλοιπα, και τελικά να µη µπορέσουµε να σχηµατίσουµε ολοκληρωµένη άποψη για τον τόπο. Αυτή την τακτική ακολουθούσα και εγώ, και επιστρέφοντας από το ψάρεµα, πολλές φορές περνούσαν από το µυαλό µου σκέψεις και προβληµατισµοί σχετικά µε τα τεχνητά που δε χρησιµοποίησα, ενώ αν το έκανα θα µπορούσαν να έχουν αυξήσει τη σοδειά µου σε ψάρια, να εµπλουτίσουν τις πληροφορίες µου για τον τόπο και να γεµίσουν το «τσουβάλι» των εµπειριών µου.

Surface ιδανικά για ψάρια που κυνηγούν στην επιφάνεια.

Έτσι λοιπόν, σωστή στρατηγική είναι αυτή που αποδίδει και φέρνει αποτελέσµατα, επιλέγοντας και χρησιµοποιώντας σωστά τα τεχνητά µας, από την αρχή µέχρι το τέλος του ψαρέµατός µας. Για να έχουµε το επιθυµητό αποτέλεσµα, το επιλεγµένο τεχνητό πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές και να διαθέτει τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για τον τόπο που διαλέξαµε. Τα γενικότερα αυτά χαρακτηριστικά, είναι: τύπος τεχνητού, χρώµα, βάθος λειτουργίας και σωστή ταχύτητα ανάκτησης τεχνητού.

Κάποιοι ακολουθούν µια τακτική, ανάλογα µε την έµπνευση της στιγµής, τα χαρακτηριστικά και τα σηµάδια του τόπου, όπως πχ. το να ξεκινήσουν την αναζήτηση των ψαριών από την επιφάνεια προς το βυθό ή το αντίστροφο. Έτσι, ανάλογα µε την στρατηγική που αποφασίσαµε να εφαρµόσουµε, αν µετά από µερικές βολές δεν έχουµε κάποιο αποτέλεσµα, συνηθίζουµε σε πρώτη φάση να αλλάζουµε το χρώµα του τεχνητού. Θα δοκιµάσουµε διαφορετικά χρώµατα, αλλά πάντα µε τεχνητά ίδιων χαρακτηριστικών.

Όταν αυτό δε λειτουργήσει, επόµενη κίνησή µας είναι η αλλαγή τεχνητού ή η αναζήτηση των ψαριών σε διαφορετικό βάθος. Ακόµα και τεχνητά µε µεγαλύτερη ή µικρότερη ταχύτητα από αυτά που χρησιµοποιούµε, µπορούν να αλλάξουν τα κυνηγετικά ένστικτα του ψαριού.

Τέλος, εκτελούµε διαφορετικές κινήσεις ή συνδυασµό πολλών µαζί, µέχρι να βρούµε αυτή που θα δουλέψει. Για να µπορέσουµε να αναζητήσουµε τα ψάρια σε όλη την υδάτινη στήλη, από το βυθό µέχρι την επιφάνεια, θα πρέπει να έχουµε στην συλλογή µας κάποια τεχνητά µε τα ανάλογα χαρακτηριστικά.

Τεχνητά minnow τύπου floating.

Floating
Το βασικό χαρακτηριστικό-συµπεριφορά αυτών των τεχνητών, θα φανεί όταν σταµατήσουµε την ανάκτησή τους. Όσο και αν βυθίζονται κατά την ανάκτηση, όταν σταµατήσουµε να «σέρνουµε» ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού. Στην κατηγορία αυτή θα βρούµε τεχνητά µε πολλές και διαφορετικές πλεύσεις, αλλά και διαφορετική δυνατότητα βυθίσµατος. Το ωφέλιµο πεδίο τους όµως, εντοπίζεται πάντα κοντά στην επιφάνεια του νερού.

Με τα τεχνητά αυτά µπορούµε να ψαρέψουµε από µερικά εκατοστά κάτω από την επιφάνεια (όπως πχ. µε τα τύπου shallow), έως και ένα µε ενάµιση µέτρο κάτω από αυτή. Τα τεχνητά τύπου shallow είναι ιδανικά για ψάρεµα σε ρηχά νερά, µε εξειδίκευση στις παραλίες και τις εκβολές των ποταµών.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν επίσης τα surface και τα popper. Το πεδίο δράσης αυτών των τεχνητών εντοπίζεται ακριβώς πάνω στην επιφάνεια του νερού, δηλαδή δε βυθίζονται κατά την ανάκτησή τους.

Vibration για ψάξιµο από το βυθό έως την επιφάνεια.

Suspending
Τα τεχνητά γενικά, προσελκύουν µε την κίνηση τους, το χρώµα τους, ή τις δονήσεις και το κροτάλισµα που παράγουν. Τα suspending είναι κατασκευασµένα έτσι, ώστε όταν τα ρίξουµε στο νερό και τα σύρουµε µέχρι να πιάσουν τα «όριά» τους σε βάθος, µένουν στάσιµα στο βάθος που βρίσκονται, ακόµα και αν η ανάκτηση σταµατήσει. Έχουν δηλαδή ουδέτερη πλευστότητα. Η σχεδίαση και η κατασκευή τους, έχουν γίνει µε στόχο το ψάρεµα του λαβρακιού.

Θεωρούνται πολύ αποτελεσµατικά κυρίως για την ικανότητά τους να αιωρούνται σε µικρή απόσταση από µια πιθανή τρύπα ή καρτέρι ψαριού, για µια εκτεταµένη χρονική περίοδο. Είναι λοιπόν ιδανικά για να ξεγελούν ψάρια που παραµένουν στην ζώνη τους, λόγω της διστακτικότητάς τους,. Μια βασική συνθήκη που θα λειτουργήσει υπέρ της επιλογής αυτού του τύπου τεχνητού και θα το καταστήσει ακόµα πιο αποτελεσµατικό, είναι η χαµηλή θερµοκρασία του νερού. Όταν η θερµοκρασία πέφτει, τα ψάρια που είναι ψυχρόαιµα ζώα, γίνονται ληθαργικά και πέφτει ο µεταβολισµός στους.

Έτσι, ενώ περιορίζουν τις µετακινήσεις και το κυνήγι τους, αυτά τα suspending τεχνητά δίνουν στα ψάρια ένα επιπλέον έρεισµα για να επιτεθούν.

Popper ιδανικά για να διεγείρουν τα νωχελικά κυνηγιάρικα ψάρια.

Sinking
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τα βυθιζόµενα τεχνητά, δηλαδή αυτά που µετά τη βολή µας θα φτάσουν και θα κάτσουν στον βυθό, αν δεν ξεκινήσουµε την ανάκτησή τους.

Η γκάµα των βυθιζόµενων είναι και αυτή µεγάλη, και κάποια φέρουν γλώσσα στην οποία οφείλεται η αργή ή γρήγορη βύθισή τους (slow sinking-fast sinking). Στα βυθιζόµενα ανήκουν και τα τεχνητά τύπου lipless. Πρόκειται για τεχνητά χωρίς γλώσσα, την πλεύση των οποίων πρέπει να τη δώσουµε εµείς. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα γνωστά σε όλους µας vibration. Ενώ είναι και αυτά lipless, δε χρειάζεται να προσπαθήσουµε για κάποια ιδιαίτερη πλεύση.

Τα τεχνητά τύπου vibration έχουν συνήθως δική τους πλεύση, λόγω της πεπλατυσµένης επιφάνειας του άνω µέρους του κεφαλιού τους ή της υδροδυναµικής του σώµατός τους. Η συµπεριφορά και η αντίδραση των ψαριών είναι τόσο πολύπλοκη που ποτέ δε θα µπορέσουµε να τη µάθουµε. Αν η ευφυΐα του ψαριού περιορίζεται στη µνήµη του, και εφόσον οι βιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ψάρια έχουν περιορισµένη µνήµη, τότε πως αυτά µαθαίνουν ότι τα τεχνητά µας εγκυµονούν κινδύνους για την επιβίωσή τους;

Πρόσφατα διάβασα ότι µια ερευνήτρια διεξήγαγε µια µελέτη για την µνήµη των ψαριών. Το πείραµα έγινε σε µια δεξαµενή όπου εφαρµόζονταν µικρές ηλεκτρικές εκκενώσεις. Μετά από είκοσι λεπτά, τα ψάρια είχαν µάθει ποιες περιοχές έπρεπε να αποφεύγουν και σταµάτησαν να πλησιάζουν στο µέρος που δηµιουργούνταν οι εκκενώσεις. Το εντυπωσιακό του πειράµατος, τόσο γι’ αυτούς που το έκαναν, όσο και για εµένα που το διάβασα, ήταν ότι και την επόµενη ηµέρα τα ψάρια θυµόνταν και απέφευγαν το σηµείο των εκκενώσεων.

Έτσι λοιπόν, αν λάβουµε σοβαρά υπ’ όψη µας το συγκεκριµένο πείραµα, θα πρέπει να αναθεωρήσουµε κάποια πράγµατα σχετικά µε τον τρόπο που ψαρεύουµε, να κάνουµε πιο συχνές αλλαγές τεχνητών στο ψάρεµά µας, να δοκιµάζουµε κάποια εξεζητηµένα που ίσως να µην έχουν ξαναδεί, αλλά σίγουρα κάποια ρεαλιστικά θα κάνουν την διαφορά. Γενικά, έχοντας στη συλλογή µας τεχνητά µε τα παραπάνω χαρακτηριστικά, θα είµαστε καλυµµένοι σε οποιαδήποτε ψαρευτική εξόρµηση, και θα µπορούµε να ψαρέψουµε σε όλα τα βάθη, στοχεύοντας στα περισσότερα είδη ψαριών.

Ακολουθήστε το boatfishing.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις θαλασσινές ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Tags
Τεχνητά για Spinning Επιλογή Τεχνητών για Spinning Spinning Ψάρεμα από ακτή
Comodo SSL