Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Εικοσιπεντάκης

Tenya: Με δόλωμα καλαμάρι

September 29, 2020

Tenya: Με δόλωμα καλαμάρι

Μια τεχνική που ήρθε στην Ελλάδα από την µακρινή Ιαπωνία (όπως και πολλές άλλες τεχνικές) πριν µερικά χρόνια. Πολύ γρήγορα απέκτησε φανατικούς υποστηριχτές. Η τεχνική του tenya είναι σχετικά εύκολη, πολύ αποδοτική και ικανή να µας χαρίσει µεγάλα και αξιόλογα ψάρια. Ας αναλύσουµε λοιπόν τα σηµεία-κλειδιά αυτής της τεχνικής.

Ο εξοπλισµός
Η tenya χρειάζεται πολύ ελαφριά καλάµια µε βάρος ακόµη και λιγότερο από 200 γρ., πολύ µαλακά και µε ευαίσθητη µύτη. Για να αισθανόµαστε και το παραµικρό χτύπηµα στο δόλωµά µας. Στην αγορά υπάρχουν πολλά εξειδικευµένα καλάµια, αποκλειστικά και µόνο για αυτήν την τεχνική. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι αναγκαίο να πάµε αµέσως σε κάτι πολύ εξειδικευµένο, που θα κοστίσει ακριβά.

Μια καλή τακτική, είναι να αρχίσετε το tenya µε ότι καλάµι διαθέτετε για τις άλλες τεχνικές (π.χ. φύλακα-jigging). Φυσικά δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά µετά τα πρώτα ψάρια θα εξοικειωθείτε µε αυτό τον τρόπο ψαρέµατος, και σιγά-σιγά, καλυτερεύοντας την τεχνική σας, θα αναβαθµίσετε και τον εξοπλισµό σας. Η οικονοµική κατάσταση των περισσότερων από εµάς δεν επιτρέπει να ξοδεύουµε αλόγιστα τα χρήµατα µας. Και έτσι προσπαθούµε να βρίσκουµε εναλλακτικές λύσεις για τα αγαπηµένα µας ψαρέµατα. Χωρίς να µπαίνουµε σε υπερβολικά και ανούσια έξοδα.

Αφού καταλήξουµε στο καλάµι που ταιριάζει στις προδιαγραφές και την τσέπη µας, θα προχωρήσουµε στην επιλογή του ανάλογου µηχανισµού. Υπάρχουν χιλιάδες αξιόπιστοι µηχανισµοί, σε καλές τιµές. Το ιδανικό είναι να ψάξουµε για κάποιον αρκετά γρήγορο και µε δυνατά φρένα. Έτσι, στην περίπτωση που µας χτυπήσει ένα αξιόλογο ψάρι τον 10 – 15 κιλών, να έχει τη δύναµη να ανταποκριθεί σε αυτήν τη δύσκολη µάχη.

Η διάµετρος του νήµατος ποικίλει από 0,14 έως 0,23 χιλιοστά. Προσωπικά πιστεύω ότι η καταλληλότερη διάµετρος είναι το 0,18. Αλλά σιγά-σιγά θα καταλήξετε στο νήµα που σας ταιριάζει καλύτερα. Η πετονιά για αυτήν την τεχνική θα έχει διάµετρο 0,40 έως και 0,60 χιλιοστά. Ίσως το 0,60 να σας φανεί υπερβολικό, αλλά στο tenya όλα είναι πιθανά. Όπως το µαγιάτικο της φωτογραφίας (εικ.1), το οποίο πιάστηκε στα µεσόνερα όταν προσπάθησε να χορτάσει την πείνα του µε µια λωρίδα καλαµάρι.

Ο εξοπλισµός µου ήταν απολύτως επαρκής και ετοιµοπόλεµος για ένα τέτοιο θήραµα. Έτσι µετά από 40 λεπτά µάχης ήρθε στη βάρκα. Φυσικά, σε κάθε ψάρεµα θα πρέπει να είµαστε έτοιµοι για όλα. Να ελέγχουµε καλά τους κόµπους, το νήµα, τα καλάµια µας και γενικά όλο τον εξοπλισµό που χρησιµοποιούµε στο ψάρεµά µας. Καθώς ποτέ δεν ξέρουµε τι ψάρι θα προσελκύσει το δόλωµά µας. Μια τέτοια έκπληξη ήταν και ο τόνος της εικόνας 2, που χτύπησε σε ένα tenya δολωµένο µε ζωντανό καλαµάρι. Ας προχωρήσουµε όµως στο θέµα της επιλογής του tenya.

Στο εµπόριο υπάρχει µια µεγάλη ποικιλία από χρώµατα, σχήµατα και βάρη. Όµως δε θα σας προτείνω κάτι συγκεκριµένο. Αφού όλα έχουν πάνω-κάτω τις ίδιες δυνατότητες και διαφοροποιούνται µόνο τα γραµµάρια τα οποία µπορούµε εµείς να χειριστούµε. Όταν ξεκίνησα την τεχνική αυτή, προτιµούσα να δουλεύω tenya κοντά στα 75 gr.. Αλλά επειδή ο αγαπηµένος µου τόπος έχει τις περισσότερες µέρες δυνατά ρεύµατα, κατέληξα σε tenya των 120 gr. Η αλλαγή αυτή µου έδωσε τη δυνατότητα να µπορώ εύκολα να κατεβάσω την αρµατωσιά µου στα 100 µε 120 µέτρα, χωρίς το νήµα µου να κάνει µεγάλη καµπύλη.

Για να καταλήξετε στα tenya που ταιριάζουν στο ψάρεµά σας, πρέπει να δοκιµάσετε όσα περισσότερα τεχνητά µπορείτε. Έτσι θα αποφασίσετε µέσα από τις δικές σας εµπειρίες, ποια είναι τα κατάλληλα γραµµάρια, και ποια χρώµατα- σχήµατα ταιριάζουν στα µέρη σας. Αφού έχουµε βρει τον κατάλληλο εξοπλισµό, θα µιλήσουµε για το αρµάτωµα του tenya. Στην ένωση νήµατος-πετονιάς θα χρησιµοποιήσετε έναν κόµπο (πχ. PR knot) και όχι στριφτάρι (εικόνα 3). Το παράµαλλό µας θα έχει µήκος γύρω στις 8 µε 10 οργιές και στο τελείωµά του θα δέσουµε το tenya (εικ. 4).

∆όλωµα, τεχνική & τρόπος δόλωσης
Προσωπικά, το µόνο δόλωµα που χρησιµοποιώ µε αξιώσεις στο tenya είναι το καλαµάρι. Μέχρι στιγµής δεν έχω χρησιµοποιήσει δόλωµα πιο δυνατό από αυτό, είτε ζωντανό, είτε νωπό. Έχω δουλέψει κάποιες φορές ολόκληρη γαρίδα. Αλλά τα αποτελέσµατα που είχα σε σχέση µε το καλαµάρι ήταν πενιχρά. Έτσι λοιπόν, αποθηκεύω τα καλαµάρια που θέλω να διατηρήσω για κάποιους µήνες, τυλιγµένα σε εφηµερίδες ή αλουµινόχαρτο και τα βάζω στον καταψύκτη. Όταν θέλω να πάω για ψάρεµα βγάζω ένα, το ξεπαγώνω και ψαρεύω.

Κατά καιρούς δούλεψα κατεψυγµένα καλαµάρια εµπορίου. Αλλά τα αποτελέσµατα ήταν τραγικά, οι τσιµπιές µηδαµινές, και µου έδωσαν να καταλάβω ότι τελικά. Τα καλαµάρια που αποθηκεύω εγώ είναι πολύ ανώτερα από τα αγοραστά. Καλό θα ήταν και εσείς να ακολουθήσετε το παράδειγµά µου, και να αποθηκεύσετε στον καταψύκτη σας τα καλαµάρια που χρειάζεστε για την τεχνική.

Με µια µικρή µετατροπή στο tenya (εικ 5), µπορούµε να δολώσουµε ένα ζωντανό καλαµάρι ή µια σουπιά. Σε αυτήν την περίπτωση τα αποτελέσµατα θα είναι θεαµατικά, και θα έχουµε χτυπήµατα από µεγαλύτερα ψάρια. Κατά τη γνώµη µου πρέπει πάντα να έχουµε διάφορα δολώµατα στο ψάρεµά µας. Γιατί ποτέ δεν ξέρουµε σε τι δόλωµα έχουν όρεξη να φάνε τα ψάρια.

Ένα αρκετά σηµαντικό µυστικό για το καλαµάρι, είναι αφού το κόψουµε σε λωρίδες, να το χτυπήσουµε λίγο µε ένα σφυράκι για να µαλακώσει και να έχει ακόµα καλύτερη απόδοση. Όµως, αφού έχουµε βρει τα δολώµατά µας, ας µιλήσουµε για το ψάρεµα. Το tenya είναι αποδοτικό σε βάθη από τα 40 έως τα 130 µέτρα. Έτσι, αφού βρούµε τον τόπο που κατά την γνώµη µας κρατάει ψάρια όπως φαγκριά, τσαούσια, σκορπίνες κ.α., θα δολώσουµε το tenya (εικ 6) και θα το κατεβάσουµε στο βυθό.

Όταν τα ψάρια έχουν όρεξη να φάνε, θα χτυπήσουν το τεχνητό µας πριν προλάβει καν να πατώσει. Όπως στην εικόνα 7 όπου χτύπησαν 2 φαγκράκια ταυτόχρονα, χωρίς να πατώσει η αρµατωσιά µου. Αν πάλι δεν έχουν όρεξη να χτυπήσουν στο κατέβασµα, τότε αφού το τεχνητό φτάσει στο βυθό, θα αρχίσουµε να σηκώνουµε το tenya πολύ σιγά καµιά 10αριά µέτρα πάνω από το βυθό. Διότι µερικές φορές τα ψάρια τρώνε αρκετά πιο ψηλά από αυτόν. Χαρακτηριστική περίπτωση το φαγκρί της εικόνας 8, που χτύπησε το δόλωµα µας 10 µέτρα πάνω από το βυθό. Χαρίζοντας µου µια ωραία µάχη και δοκιµάζοντας παράλληλα το λεπτό εξοπλισµό µου.

Tags
Δόλωμα Καλαμάρι Ψάρεμα με Tenya Ψάρεμα από Σκάφος Tenya
Comodo SSL