Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιώργος Καλογερόπουλος

Slow Jigging: Διαφοροποιήσεις εξοπλισμού και κινήσεων

September 11, 2020

Slow Jigging: Διαφοροποιήσεις εξοπλισμού και κινήσεων

Το καλοκαίρι και οι αρχές φθινοπώρου είναι κατά γενική οµολογία µία δύσκολη εποχή για jigging, για πολλούς και διάφορους λόγους. Σε συζητήσεις µε φίλους ψαράδες, το σύνηθες ερώτηµα είναι τι να κάνουν για να πιάσουν τα ψάρια που πολλές φορές βλέπουν στο βυθόµετρό τους. Αλλά όχι στα αγκίστριά τους.

Μάλιστα το ερώτηµα αυτό γίνεται πιο έντονο, όταν οι ίδιοι ψαράδες είχαν αρκετές επιτυχίες λίγο καιρό πριν. Το slow jigging θα µπορούσε σε κάποιες περιπτώσεις να κάνει τη διαφορά. Αλλά για να την κάνει, θα πρέπει να έχουµε φτάσει σε ένα επίπεδο όπου µε τη σωστή κατανόηση των συνθηκών και των κινήσεων του πλάνου µας. Να µπορούµε να διαφοροποιήσουµε την κίνησή µας σύµφωνα µε αυτό που επιβάλλει η κάθε περίσταση. Με αφορµή τις καλοκαιρινές «δυσκολίες», θα µιλήσουµε για το «στήσιµό» µας και τις διαφοροποιήσεις-παρεµβάσεις που µπορούµε να κάνουµε.

Έχοντας δει τις βασικές κινήσεις, το αρµάτωµα και τα είδη των πλάνων, µε το «στήσιµο» του εξοπλισµού µας θα φτάσουµε το ψάρεµά µας στο επόµενο επίπεδο. Με τον όρο «στήσιµο» περιλαµβάνουµε όλα τα εξαρτήµατα του εξοπλισµού µας. Που ο διαφορετικός συνδυασµός τους µπορεί να αλλάξει την τελική κίνηση του τεχνητού µας.

Τα εξαρτήµατα αυτά είναι:
• Καλάµι
• Μηχανισµός
• Νήµα
• Πλάνος.

Επίσης µε τον όρο «συνθήκες» θα εννοούµε το βάθος και τα ρεύµατα, στις αναφορές που θα κάνουµε σε αυτές. Ας δούµε τώρα πως αλλάζει το στήσιµό µας µε το καθένα από αυτά.

Στην εικόνα αυτή έχουµε το ίδιο µοντέλο καλαµιού µε το ίδιο πλανάκι 180γρ. Αλλά τα καλάµια έχουν διαφορετική δύναµη επαναφοράς, το ένα είναι 6οz και το άλλο 5 oz. Αυτό που έχει το πλανάκι δίχως αγκίστρια είναι 6οz.

Καλάµι
Τα καλάµια για slow pitch έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να λυγίζουν εύκολα κατά την κίνησή µας. Σχεδόν σε όλο τους το µήκος, και µόλις τα κρατήσουµε σταθερά, έχουν την τάση να επανέλθουν στην αρχική τους θέση αργά και δυνατά. Επίσης προσφέρουν τη µέγιστη πληροφόρηση, ώστε να µπορούµε να καταλάβουµε ακόµα και µικρές εναλλαγές της κίνησης του πλάνου µας. Επίσης, τα καλάµια του slow pitch µετράνε τη δύναµη επαναφοράς τους σε oz. Οπότε έχουµε καλάµια από 1 έως 6 oz, µε το 6 να είναι το δυνατότερο.

Ας θεωρήσουµε πως έχουµε ως βασικό καλάµι ένα 4oz. Από εκεί και πέρα το δυνατό είναι 6oz και το πιο αδύνατο 2oz. Αλλάζοντας καλάµι, νοµίζω πως είναι εύκολο να αντιληφθούµε πως περνώντας από το βασικό σε ένα πιο δυνατό. Χρησιµοποιώντας τον ίδιο πλάνο, στις ίδιες συνθήκες, η κίνησή µας θα είναι πιο δυναµική και «κοφτή». Με το καλάµι µας να λυγίζει λιγότερο και να επαναφέρει το πλάνο πιο γρήγορα. Το αντίθετο θα γίνει αν έχουµε ένα λιγότερο δυνατό καλάµι, που θα λυγίζει περισσότερο (µεγαλύτερη διαδροµή) και θα έχει πιο αργή επαναφορά.

Μηχανισµός
Εδώ τα ζητούµενα είναι δύο: ανάκτηση και αµεσότητα πληροφόρησης. Όσον αφορά στην ανάκτηση, έχουµε ήδη πει πως ο µηχανισµός µας πρέπει να ανακτά τουλάχιστον 80-90 εκ. σε κάθε περιστροφή της χειρολαβής του. Ώστε στο βάθος που ψαρεύουµε να έχει πραγµατικά 70-75 εκ. Η ανάκτηση ουσιαστικά µεταβάλλει το εύρος της κίνησης του πλάνου µας, και οι µηχανισµοί µε µεγάλη ανάκτηση µας επιτρέπουν να χρησιµοποιήσουµε περισσότερες κινήσεις. Για την πληροφόρηση, η δική µου επιλογή είναι µονόδροµος και ακούει στο όνοµα conventional.

Επίσης, αυτοί οι µηχανισµοί βοηθούν περισσότερο από τους spinning σε ένα κοινό πρόβληµα που έχουµε στο slow pitch. και έχει να κάνει µε τα σκαλώµατα. Με µηχανισµό περιστρεφόµενου τυµπάνου, µε το που ακουµπάµε στο βυθό µπορούµε να το αντιληφθούµε άµεσα. Και βάζοντας το χέρι µας στη µποµπίνα να τη σταµατήσουµε και να ανασηκώσουµε το καλάµι µας γρήγορα. Πριν προλάβουν τα αγκίστρια µας να κατέβουν, κάτι που µε spinning µηχανισµό είναι από πολύ δύσκολο έως αδύνατο.

Παράδειγµα επαναφοράς σε ίδιο µοντέλο καλαµιού µε διαφορετική όµως δύναµη επαναφοράς oz, 3oz & 4 oz.

Νήµα
Καµιά φορά, έχοντας στο µυαλό µας µόνο την αντοχή, στην περίπτωση που χτυπήσει κάποιο µεγάλο ψάρι παραβλέπουµε πως ένα λεπτότερο νήµα έχει λιγότερη αντίσταση. Οπότε µεταφέρει µε λιγότερες αλλοιώσεις τη δική µας κίνηση στο πλάνο µας. Κάτι που είναι το ζητούµενο στο slow pitch. Το φαινόµενο, όπως είναι λογικό, επιδεινώνεται γραµµικά όσο µεγαλώνει το βάθος, και γεωµετρικά όσο αυξάνονται τα ρεύµατα.

Πλάνος
Ο κάθε κατασκευαστής σχεδιάζει τους πλάνους του για να έχουν την κίνηση που θεωρεί καλύτερη. Μάλιστα κάποιες πολύ εξειδικευµένες εταιρείες έχουν αρκετά µεγάλη γκάµα, που καλύπτει όλες τις περιστάσεις. Όµως πέρα από τους διαφορετικούς πλάνους, ικανός να αλλάξει το στήσιµό µας είναι και ο ίδιος πλάνος. Αλλά σε διαφορετικό βάρος για τις ίδιες tπάντα συνθήκες. Η διαφοροποίηση που δηµιουργούµε µε αυτόν τον τρόπο στην τελική κίνηση του πλάνου. Είναι κατ’ αντιστοιχία ίδια µε αυτή που προκαλεί ένα δυνατότερο ή ένα πιο αδύνατο καλάµι. ∆ηλαδή αν έχουµε ένα πλάνο 150 γρ. στις ίδιες συνθήκες, και αλλάξουµε σε 200 γρ.. Η κίνηση που θα προκύψει θα είναι πιο αργή και παρατεταµένη, ενώ αν περάσουµε σε πλάνο 120 ή 100 γρ. θα συµβεί ακριβώς το αντίθετο.

Tags
Εξοπλισμός για Slow Jigging Slow Jigging Ψάρεμα από Σκάφος
Comodo SSL