Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Παπαδάκος

Inchiku VS Slow Pitch Jigging: Κοινά, διαφορές, επιλογή εξοπλισμού

May 3, 2019

Inchiku VS Slow Pitch Jigging: Κοινά, διαφορές, επιλογή εξοπλισμού

Θα µπορούσαµε να πούµε ότι είναι «οι δύο δηµοφιλέστερες τεχνικές» ψαρέµατος στα ψαρευτικά χρόνια που διανύουµε και συνάµα είναι αποδοτικές. Αφορµή για το άρθρο µου δόθηκε από τα πολλά µηνύµατα που δέχοµαι σχεδόν καθηµερινώς µε διάφορες ερωτήσεις σχετικά µε τις συγκεκριµένες τεχνικές.

Πάµε όµως να δούµε τα κοινά και τις διαφορές που έχουν µεταξύ τους και, το σηµαντικότερο, την επιλογή του σωστού εξοπλισµού, κάτι που θα βοηθήσει πολλούς που πρωτοξεκινούν.

Κοινά
Αυτό που πρέπει να έχουµε στο µυαλό µας είναι ότι µιλάµε για δύο τεχνικές «vertical» δηλαδή ψαρέµατα κάθετα από το σκάφος χωρίς να χρειάζεται να κινείται το σκάφος. ∆ύο τεχνικές jigging που σηµαίνει ότι δεν έχουµε κάποιο δόλωµα ζωντανό ή νωπό και ότι πρέπει εµείς να τους δώσουµε ζωή µε τις ανάλογες κινήσεις που θα κάνουµε. Το µεγάλο τους κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι ανήκουν στην κατηγορία του slow jigging, δηλαδή στον αργό ρυθµό χτυπήµατος των πλάνων και όχι στο κλασικό jigging που ξέραµε, µε δυνατά και γρήγορα χτυπήµατα.

Επίσης πολλά κοινά έχουν στην επιλογή του εξοπλισµού, όπως µαλακά καλάµια, µικρά και ελαφριά µηχανάκια (σε σχέση µε αυτά που ξέραµε), λεπτές πετονιές, και νήµατα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι µιλάµε για δυο άκρως διασκεδαστικές τεχνικές µε πολύ απολαυστικές συλλήψεις!

∆ιαφορές
Νοµίζω όµως ότι ήρθε η ώρα να δούµε τι είναι αυτό που τις ξεχωρίζει και πόσο σηµαντικό ρόλο παίζει να γνωρίζουµε αυτές τις διαφορές ώστε να µας βοηθήσουν τόσο στην αποδοτικότητα όσο και στην σωστή αγορά του εξοπλισµού.

Inchiku
Ξεκινώντας µε το inchiku θα κάνουµε πρώτα µια ανατοµία των πλάνων. Αυτό που θα προσέχουµε σ’ αυτούς τους πλάνους είναι ότι οι περισσότεροι είναι πισώβαροι, δηλαδή µε συγκεντρωµένο το µεγαλύτερο µέρος του βάρους του προς τη µία πλευρά. Χωρίς ιδιαίτερα κατασκευαστικά κοψίµατα που θα έδιναν µια ιδιαίτερη κίνηση σ’ αυτόν. Όµως φέρει ένα πολύ σηµαντικό αξεσουάρ πάνω του που δεν είναι άλλο από το αρµατωµένο σιλικονούχο χταποδάκι που θα λέγαµε πως αυτό κάνει όλη την δουλειά στη συγκεκριµένη τεχνική.

Οι πλάνοι του εµπορίου σχεδόν όλοι συνοδεύονται µε τα σιλικονούχα χταποδάκια, τα οποία είναι αρµατωµένα µε δυο αγκίστρια έτοιµα να τα ψαρέψουµε. Οι κινήσεις µας εδώ είναι απλές, αργές πάνω κάτω, µε µικρές ανακτήσεις του µηχανισµού όπου σε συνεργασία µε το µαλακό καλάµι µας, θα δελεάσουν τα ψάρια να επιτεθούν χωρίς δισταγµό!

Slow Pitch Jigging
Πάµε να δούµε τώρα και τους πλάνους του slow pitch jigging. Εδώ να αναφέρουµε ότι συνήθως οι πλάνοι αυτοί δεν υπάρχουν στο εµπόριο έτοιµοι αρµατωµένοι και πρέπει να τους αρµατώσουµε εµείς (δυο αγκίστρια είναι αρκετά πιστεύω ένα στην πάνω κι ένα στην κάτω πλευρά του πλάνου). Οι συγκεκριµένοι πλάνοι έχουν µια ιδιαίτερη κατασκευή που τους κάνει να ξεχωρίζουν. Από τη µια τους πλευρά είναι επίπεδοι ενώ από την άλλη πλευρά δηµιουργείται µια µικρή γωνία. Αυτή µε τα ανάλογα χτυπηµατάκια δηµιουργεί µια ιδιαίτερη κίνηση στον πλάνο που την παροµοιάζουµε µε την πτώση ενός φύλλου από ένα δέντρο. Όποτε αυτό που πρέπει να προσέξουµε εδώ, είναι η σωστή επιλογή του καλαµιού: θα πρέπει να είναι ναι µεν µαλακό, όπως προαναφέραµε αλλά και ιδιαίτερα νευρικό µε γρήγορη επαναφορά της µύτης, χαρακτηριστικά που θα αναγκάσουν τον πλάνο να κάνει τις µαγικές του κινήσεις!

Αφού είδαµε τι κοινό και τι διαφορές έχουν οι δύο αυτές τεχνικές, καταλήξαµε στο ότι τα κοινά που έχουν είναι περισσότερα από τις διαφορές. Προσέξτε όµως ιδιαίτερα αυτό που προαναφέραµε σχετικά µε την επιλογή κυρίως του καλαµιού στις δυο τεχνικές. Συµβουλευτείτε τα καταστήµατα και αναζητήστε τον κατάλληλο εξοπλισµό που αρµόζει, ανάλογα µε την τεχνική που θα επιλέξετε! Εύχοµαι σε όλους άµεσα αποτελέσµατα… Καλές θάλασσες!

Tags
Inchiku Jigging Ψάρεμα από Σκάφος Εξοπλισμός για Inchiku Slow Pitch Jigging Εξοπλισμός για Slow Pitch Jigging
Comodo SSL