Επαγγελματική Αλιεία: Ίδια τα όρια αλίευσης το 2019 στον Εύξεινο Πόντο
Το επόμενο έτος οι αλιείς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα μπορούν να συνεχίσουν να αλιεύουν στον Εύξεινο Πόντο στα ίδια επίπεδα με το 2018.
Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου κανονισμό σχετικά με τον καθορισμό των ορίων αλιευμάτων το 2019 για τα σημαντικότερα από εμπορική άποψη αποθέματα ιχθύων στον Εύξεινο Πόντο. Ο κανονισμός αφορά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ειδικότερα, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβεβαιώσει την πρόταση της Επιτροπής για ανανέωση του ορίου αλιευμάτων παπαλίνας για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στους 11.475 τόνους.
Για το καλκάνι, το Συμβούλιο όρισε συνολικό επιτρεπόμενο αλίευμα (TAC), που συνάδει πλήρως με το επίπεδο που καθόρισε η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ) στη σύστασή της για ένα πολυετές σχέδιο διαχείρισης για την αλιεία καλκανιού σε ολόκληρη την περιοχή του Εύξεινου Πόντου (644 τόνοι), με αποτέλεσμα ενωσιακό TAC 114 τόνων, το οποίο κατανέμεται εξίσου μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η αλιεία περιορίζεται σε 180 ημέρες ετησίως και θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση για περίοδο 2 μηνών (15 Απριλίου – 15 Ιουνίου) για να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση του καλκανιού.
Τα στοιχεία αυτά βασίζονται στις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις από την Επιστημονική, Τεχνική και Οικονομική Επιτροπή Αλιείας (ΕΤΟΕΑ) και συνάδουν με τις αρχές της αναθεωρημένης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Τα αποθέματα του Εύξεινου Πόντου που αλιεύονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι κοινά με χώρες εκτός της ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Ουκρανία, η Γεωργία και η Ρωσική Ομοσπονδία. Μέχρι το 2017, δεν είχε ληφθεί καμμία απόφαση για TAC σε περιφερειακό επίπεδο μεταξύ της ΕΕ και χωρών εκτός ΕΕ και, κάθε χρόνο από το 2008, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθόριζε αυτόνομες ποσοστώσεις για τα αποθέματα καλκανιού και παπαλίνας προκειμένου να εξασφαλιστεί η εφαρμογή των κανόνων της ΚΑΠ.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη αναγνώρισαν για ακόμα μια φορά ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει να εφαρμόζεται ισχυρό σύστημα παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης προκειμένου να επιτευχθεί η βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων στον Εύξεινο Πόντο και επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της παράνομης, αδήλωτης και ανεξέλεγκτης (ΠΑΑ) αλιείας καλκανιού στον Εύξεινο Πόντο.
Eπόμενα βήματα
Ο κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2021.
Πηγή: agronews.gr
Published in NEA