Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Επίθεση ψαρά σε τουρίστα, χαμός στο λιμάνι όταν έδεσε στο ρεμέτζο του «ντόπιου» (ΒΙΝΤΕΟ)

May 30, 2019

Επίθεση ψαρά σε τουρίστα, χαμός στο λιμάνι όταν έδεσε στο ρεμέτζο του «ντόπιου» (ΒΙΝΤΕΟ)

«γιου captain; γιου μεϊκ μι κρέιζι ρε… αουτ!» Ψαράς VS. Τουρίστα σε νησί του Βόρειου Αιγαίου με ξεκαρδιστικό μεν διάλογο αλλά που αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργούνται σε αρκετά λιμάνια της χώρας μας.

Τραγελαφικές καταστάσεις συμβαίνουν σε αρκετά λιμάνια της χώρας όπου οι τουρίστες με τα σκάφη τους ψάχνουν μία κενή θέση να δέσουν για διανυκτέρευση ή ανεφοδιασμό. Αρκετές φορές, είτε άθελά τους, είτε επίτηδες, πιάνουν θέσεις που δένουν επαγγελματίες, καΐκια ή επαγγελματικά σκάφη, σκάφη ιδιωτικά, σημεία που είναι αλιευτικά καταφύγια ή που εξυπηρετούν πλοία κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι τσακωμοί και επιθέσεις μεταξύ των ντόπιων και τουριστών, που πολλές φορές τις διαφορές τους καλούνται να λύσουν οι τοπικές λιμενικές αρχές. Η είκονα αυτή φαίνεται χαρακτηριστικά στο βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου με δεκάδες χιλιάδες προβολές και έχει τραβηχτεί σε αλιευτικό καταφύγειο του Βόρειου Αιγαίου.


«Ναυμαχίες» για μία θέση στα λιμάνια του Αιγαίου

Στα περισσότερα λιμάνια οι ιδιοκτήτες σκαφών από το χειμώνα που τα λιμάνια είναι άδεια έχουν ετοιμάσει τα ρεμέτζα τους, και όλοι γνωρίζουν τα σημεία που δένουν, έτσι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προστριβές μεταξύ τους. Το καλοκαίρι όμως τα «αίματα ανάβουν» ιδίως όταν κάποιο ξένο σκάφος δέσει στα συγκεκριμένα σημεία.

Οι διακοπές με σκάφος, ιδίως στις θάλασσες της Ελλάδας που χαρακτηρίζονται από την πολυνησία τους είναι ένα είναι το όνειρο χιλιάδων ανθρώπων. Το όνειρο όμως χρειάζεται χώρο για να… ελλιμενιστεί και δυστυχώς σε πολλά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σχεδόν πάντα κατειλημμένος! Ελλείψεις σε βασικές υποδομές, τσακωμοί για μια θέση στους προβλήτες λόγω έλλειψης θέσεων στις μαρίνες και τα αλιευτικά καταφύγια – ιδίως στα μικρότερα νησιά του αρχιπελάγους – είναι συνηθισμένες εικόνες για όσους επιλέγουν ιστιοπλοϊκό για να κάνουν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά.

Στις ιδιωτικές μαρίνες (21 στο σύνολο) και όπου έχουν δημιουργηθεί οργανωμένα λιμενικά ταμεία τα πράγματα είναι καλύτερα αφού υπάρχουν θέσεις για επισκέπτες και όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις οι χώροι που φιλοξενούν τουριστικά σκάφη είναι στην πλειονότητά τους αλιευτικά καταφύγια και όχι οργανωμένες μαρίνες. Έτσι δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες ενός σκάφους.

Πηγή: Ζούγκλα.γρ

Comodo SSL