Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Δεσποτίδης

Mεγάλα δολώματα για εκλεκτά θηράματα με Heavy Casting

August 2, 2019

Mεγάλα δολώματα για εκλεκτά θηράματα με Heavy Casting

Το Heavy Casting είναι µια τεχνική που µπορεί να απευθυνθεί σε ιδιαίτερα µεγάλα ψάρια. Τέτοια θηράματα δύσκολα βγαίνουν από την ακτή µε άλλες τεχνικές.

Τα εκλεκτά αυτά θηράματα είναι οι συναγρίδες, οι σφυρίδες, τα φαγκριά, τα µαγιάτικα και οι ροφοί. Για να δελεαστούν και να τσιµπήσουν τα αγκίστριά µας χρειάζεται ιδιαίτερα µεγάλο δόλωµα. Το συγκεκριμένο δόλωμα είναι δύσκολο να ριχτεί µε το καλάµι στο επιθυµητό σηµείο. Έτσι, ο ψαράς πρέπει να τροποποιήσει την αρµατωσιά του, για να είναι εφικτή η ασφαλής ρίψη του δολώµατος.

Ελαστικό νήµα
Το ελαστικό νήµα αποτελεί µια «ζώνη ασφαλείας» για τα ογκώδη δολώµατα. Μειώνει σηµαντικά τον κίνδυνο να καταστραφούν ή να αλλοιωθούν κατά τη βολή. Κατάλληλο για σαρδέλα και άλλα ψαροδόλια, µάνες, µεγάλα κοµµάτια φαραώ, µικρά θραψαλάκια και καλαµαράκια, µεγάλες γαρίδες κ.α. Αν θέλουμε, µπορούμε να προσθέσουμε στο δόλωµα κάποιο ανυψωτικό. Για παράδειγµα ένα κοµµάτι armaflex στο εσωτερικό ενός θράψαλου. Στην καθοµιλουµένη ψαρευτική γλώσσα το ανυψωτικό έχει καθιερωθεί ως floater.  Στη συνέχεια να τυλίξουμε το δόλωµα µε ελαστικό νήµα. Καλή πρόταση για φρέσκα και νωπά δολώµατα, αλλά όχι για ζωντανά.

Αναμένοντας την «πολυπόθυτη» τσιμπιά.

Τρόποι «µεταφοράς-ρίψης» του δολώµατος
Κολυµπητό: Μια πρόταση που µπορεί να πραγµατοποιηθεί τους ζεστούς µήνες, αλλά λίγοι την εφαρµόζουν. Αφού δολώσουν το δόλωµα στην αρµατωσιά τους φορούν πέδιλα και µάσκα και πάνε και το αφήνουν στο επιθυµητό σηµείο. Απαιτείται προσοχή στα ρεύµατα, στα σκάφη που πιθανόν να περνούν στη περιοχή και στα αγκίστρια που µεταφέρουµε. Η επιλογή του κολυµπιού και του βρεξίµατος το μεν καλοκαίρι είναι ευχάριστη, το δε υπόλοιπο διάστηµα όμως, «µαρτύριο». Αποτρέπει πολλούς να το επιχειρήσουν. Μολονότι το δόλωµα πέφτει θαυµάσια, στο πλέον ιδανικό σηµείο, χωρίς να καταστραφεί, λίγοι «θαραλέοι» θα επιχειρήσουν βουτιά.

Με βαρκάκι: Με τη βοήθεια ενός µικρού σκάφους, συνήθως συµβατικού φουσκωτού που µεταφέρεται εύκολα στο αµάξι. Πηγαίνουµε κι αφήνουµε την αρµατωσιά µας στο επιθυµητό σηµείο. Συνήθως, στην αρχή του ψαρέµατος, ρίχνουµε όλες τις αρµατωσιές µας. Στη συνέχεια βγάζουµε το σκάφος στην ακτή και παρατηρούµε τα καλάµια µας.

Κι εδώ το δόλωµά µας πέφτει µε ακρίβεια στο επιθυµητό σηµείο, χωρίς να πάθει το παραµικρό. Έχουµε επιπλέον τη δυνατότητα να πάµε στο σηµείο, που µπορεί να σκαλώσει ένα ψάρι και να το βγάλουµε εύκολα. Το κουβάληµα όµως του σκάφους είναι αρκετά µπελαλίδικο και πολλοί το αποφεύγουν.

Με bait boat: To bait boat ή κοινώς τηλεκατευθυνόµενο βαρκάκι. Είναι µία άλλη λύση ή αν θέλετε ένας διαφορετικός τρόπος ψαρέµατος, αφού δεν πρόκειται για heavy casting, αλλά για bait boat fishing. Τρόπος που ξεκίνησε από την ανάγκη µαλαγρώµατος των κυπρίνων στις λίµνες και επεκτάθηκε και στη µεταφορά δολώµατος. Τα πλεονεκτήµατά του είναι ευκολία, ξεκούραστη χρήση και διατήρηση του δολώµατος σε άριστη κατάσταση. Το πρόβληµα είναι στο γεγονός ότι δεν επιτρέπεται η χρήση του στο ψάρεµα και ήδη σε πολλές περιοχές που έχει γίνει εντατική χρήση, το λιµεναρχείο έχει περάσει σε κατασχέσεις µετά από παράπονα των επαγγελµατιών ψαράδων.

Αρµατωσιά τελεφερίκ
Η πλέον αγαπηµένη αρµατωσιά σε όλους όσους ασχολούνται µε το heavy και την αναζήτηση µεγάλων ψαριών. Εδώ ο ψαράς πετά µε το καλάµι του µόνο το βαρίδι. Το δόλωµα κρεµιέται στη συνέχεια στη µάνα του µηχανισµού µε µια παραµάνα και γλιστρά πάνω της καθώς βυθίζεται, καταλήγοντας στο επιθυµητό σηµείο και ύψος από το µολύβι. Στην τεχνική αυτή βοηθάει περισσότερο όταν τα καλάµια βρίσκονται σε µεγαλύτερο ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας.

Aντί για στόπερ μπορούμε να τοποθετήσουμε χάντρα στην αρματωσιά μας. Στην ένθετη φωτό βλέπουμε τον τρόπο χρήσης της.

Το ότι δεν πετάµε δόλωµα µαζί µε το βαρίδι, αλλά σκέτο το βαρίδι, µας επιτρέπει τη βολή σε αρκετά µεγάλη απόσταση, πράγµα αδύνατο να επιτευχθεί µαζί µε δόλωµα. Η βολή µας γίνεται µε σχετική ακρίβεια, στο σηµείο ενδιαφέροντος, και αν αστοχήσουµε στην πρώτη προσπάθεια, µπορούµε να επαναλάβουµε δεύτερη ή και τρίτη χωρίς να µας απασχολεί αν θα χαλάσει το δόλωµα.

Ζωντανά ψαράκια, καλαµάρια και σουπιές οδηγούνται στη συνέχεια µε απόλυτη σιγουριά κοντά στο βαρίδι, χωρίς να τα ταλαιπωρούµε, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Αριστερά: Ροφός, το μαυρόψαρο που θα μας επισκεφτεί όταν ψαρεύουμε σε βραχώδεις και άγριους τόπους. Δεξιά: Μεγάλα δολώματα είναι αυτά που θα δελεάσουν και τα μεγάλα ψάρια. Σουπιά ζωντανή και ολόκληρη μάνα από τα πιο συνηθισμένα τόσο στο heavy casting όσο και στο boat bait fishing.

Αν στο βυθό υπάρχουν φυκιάδες ή άλλα εµπόδια, έχουµε τη δυνατότητα να κρατήσουµε το δόλωµά µας πιο πάνω από αυτόν, τοποθετώντας ένα στόπερ ή µια χάντρα στη µάνα του µηχανισµού, εκεί όπου θέλουµε να σταµατήσει το παράµαλλό µας.

Ένας απελευθερωτής θα µας απαλλάξει από τυχόν σκαλώµατα του µολυβιού όταν πιαστεί το ψάρι κι έτσι θα έχουµε στην αρµατωσιά µας µόνο το ψάρι, που εύκολα µπορούµε να το παλέψουµε.

Αν θέλουµε, για πιο γρήγορο κατέβασµα του δολώµατός µας στο βυθό, µπορούµε µετά τη παραµάνα του παράµαλλου να τοποθετήσουµε ένα συρόµενο µολύβι γύρω στα 20 γραµµάρια.

Μουγκρί. Συνήθως θα παρουσιαστεί σε νυχτερινά ψαρέματα. Στην ένθετη φωτό ο τρόπος δόλωσης ζωντανού ψαριού. Προσπαθούμε να τοποθετήσουμε το αγκίστρι σε μη ζωτικό σημείο ώστε το ψάρι να παραμείνει περισσότερη ώρα ζωντανό.

Tags
Heavy Casting Μεγάλα Θηράματα Casting Δολώματα
Comodo SSL