Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

∆ηµήτρης Καρανικόλας

Shore Jigging: Φτιάχνοντας τα δικά µας Assist Hooks

August 7, 2019

Shore Jigging: Φτιάχνοντας τα δικά µας Assist Hooks

Σίγουρα στο εµπόριο κυκλοφορούν πολλά έτοιµα assist έτοιµα να καλύψουν τις ανάγκες µας σε µεγάλο βαθµό. Επειδή όµως το ψάρεµα ξεκινάει από το σπίτι και η χαρά της δηµιουργίας είναι µεγάλη, θα δούµε πως θα δέσουµε τα δικά µας assist hooks.

Φυσικά το να τα δέσουµε µόνοι µας δεν αφορά µόνο στο ευχάριστο της διαδικασίας, αλλά εξυπηρετεί και πρακτικούς σκοπούς. Όπως το να χρησιµοποιήσουµε χοντρό η λεπτό κορδόνι, ανάλογα µε την προτίµησή µας, να φτιάξουµε το µήκος όπως το θέλουµε εµείς, αλλά και να χρησιµοποιήσουµε το αγκίστρι που «µας γυάλισε» και δεν υπήρχε σε έτοιµο. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις, µπορεί το αγκίστρι που θέλουµε να χρησιµοποιήσουµε να βγαίνει µόνο µε solid και όχι µε θηλιά, ή και το αντίθετο.

1/ Σχοινάκια για assist hooks, σε διάφορες αντοχές και διαµέτρους, µε πυρήνα ή χωρίς πυρήνα κλπ. Επιλέγουµε διάµετρο ανάλογα µε το µέγεθος του αγκιστριού µας. 2/ Τα απαραίτητα υλικά για να δηµιουργήσουµε τα δικά µας assist hooks και µε τους δυο τρόπους που περιγράφουµε. 3/ Η διακόσµηση µε φτερά, χταποδάκια, καλαµαράκια, σιλικόνες κλπ µπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την αποτελεσµατικότητα του ψαρέµατος µας. Αν θέλουµε να βάλουµε φτερά, θα το κάνουµε πριν βάλουµε θερµοσυστελλόµενο, κολλώντας τα ή δένοντας τα πάνω στο στέλεχος του αγκιστριού. Τα υπόλοιπα υλικά προστίθενται και αφαιρούνται εύκολα οποιαδήποτε στιγµή.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να φτιάξουµε τα δικά µας assist, αλλά δύο από αυτούς είναι αυτοί που προσωπικά χρησιµοποιώ. Για τον ένα καλό είναι να υπάρχει knot bobbin, αφού και κόµπο PR µπορούµε να κάνουµε για το δέσιµο παράµαλλου-νήµατος, αλλά και να δέσουµε πολύ γερά τα assist µας. Αν δεν έχουµε, τότε µπορούµε να κάνουµε το δέσιµο µε το χέρι, όµως µε τη µποµπίνα γίνεται σηµαντικά καλύτερο.

Ο πρώτος τρόπος που θα δείξουµε, είναι και ο πιο γρήγορος για να δέσουµε ακόµα και επιτόπου assist hooks. Ο άλλος είναι πιο χρονοβόρος και απαιτεί τη χρήση κι άλλων εργαλείων, όπως βελόνα (απαραίτητα) και µποµπίνα (προαιρετικά, αλλά προτεινόµενα).

Πρώτος τρόπος δεσίµατος assist: 
Υλικά που θα χρειαστούµε: Σχοινάκι χωρίς πυρήνα, κόλλα, nylon πετονιά ή ένα κοµµάτι νήµα, θερµοσυστελλόµενο ή µανό.

1/ Κόβουµε το σκοινί στο µήκος που θέλουµε και φέρνουµε τις άκρες παράλληλα. 2/ ∆ηµιουργούµε µια θηλειά και µε τις δυο άκρες, όπως ακριβώς φαίνεται στη φωτογραφία. 3/ Περνάµε τις δυο άκρες για δεύτερη φορά µέσα από τη θηλειά. 4)/ Αν τραβήξουµε ελαφρά τις δύο άκρες, θα σχηµατιστεί ένα 8αρι.

5/Περνάµε τον κρίκο του αγκιστριού µέσα από τον ένα κύκλο του 8αριου. 6/ Περνάµε τον κρίκο και µέσα από τον δεύτερο κύκλο. 7/ Σφίγγουµε τον κόµπο τραβώντας το πάνω µέρος του σκοινιού και τις άκρες ταυτόχρονα 8/ Ο κόµπος τελειωµένος και µε το σκοινί περασµένο σωστά µέσα από τον κρίκο του αγκιστριού.

9/ Με νήµα ή λεπτή πετονιά ξεκινάµε από το πάνω µέρος και κατεβαίνοντας προς τα κάτω να δένουµε σφιχτά τις δύο άκρες πάνω στο στέλεχος του αγκιστριού. 10/ Κάνουµε αρκετές σπείρες προς τα κάτω και µετά αλλάζουµε φορά προς τα πάνω ώστε οι δυο άκρες να συναντηθούν. 11 Σφίγγουµε µε τσακιστές γερά το νήµα µας ή την πετονιά µας. 12/ Το αγκίστρι µας είναι σχεδόν έτοιµο. Κόβουµε και καίµε τις άκρες και εφαρµόζουµε κόλλα στις σπείρες για αντοχή και ασφάλεια.

13/ Περνάµε το θερµοσυστελλόµενο και το ζεσταίνουµε προσεκτικά µε αναπτήρα ή θερµοπίστολο.

∆εύτερος τρόπος δεσίµατος assist

1/ Σε σκοινάκι που διαθέτει πυρήνα και ΧΩΡΙΣ να τον αφαιρέσουµε, βρίσκουµε το κέντρο και καρφώνουµε τη βελόνα. 2/ Περνάµε ευθεία τη βελόνα προσεκτικά µέχρι να περάσει πάνω της το µήκος σκοινιού που θέλουµε. 3/ Πιάνουµε στη βελόνα την άλλη άκρη του σκοινιού, έχοντας πρώτα κάψει ελαφρώς την άκρη, χωρίς όµως να δηµιουργήσουµε εξογκώµατα ή ¨νύχια¨ που θα σκαλώσουν στο εσωτερικό του σκοινιού µας. 4/ Τραβάµε απαλά βοηθώντας το σκοινί µας να περάσει το ένα µέσα στο άλλο, δηµιουργώντας µια θηλειά. Αν προτιµάµε, έχουµε ήδη περάσει ένα solid ring για άλλο τρόπο αρµατώµατος.

5/ Το σκοινί µας πέρασε και είναι έτοιµο να συνεχίσουµε την κατασκευή. 6/ Παίρνουµε το αγκίστρι και το καρφώνουµε προσεκτικά πάνω στο σκοινάκι ώστε να περάσει µέσα και από τα δύο. Εσωτερικό και εξωτερικό. 7/ Περνάµε την άλλη άκρη µας µέσα από τον κρίκο του αγκιστριού. Προσέξτε πως καρφώσαµε το αγκίστρι ώστε το σκοινάκι να βρεθεί στην πίσω πλευρά του στελέχους και όχι µπροστά. Σε άλλο σηµείο του κειµένου εξηγούµε γιατί. 8/ Βάζουµε λίγη κόλλα και κολλάµε το σκοινάκι πάνω στο στέλεχος ώστε να µην µας γυρνάει όταν πάµε να σφίξουµε µε τη µποµπίνα. Του δίνουµε λίγο χρόνο να στεγνώσει καλά.

9/ Από ρετάλια νήµατος που φροντίζουµε να κρατάµε, περνάµε νήµα στη µποµπίνα και σφίγγουµε αρκετά το φρένο της. 10/ Αφήνουµε λίγο από τη µια άκρη και ξεκινάµε να τυλίγουµε µε τη µποµπίνα προς µια φορά σφιχτά. 11/ Κάνουµε αρκετές περιστροφές και µετά το ίδιο προς την αντίθετη πλευρά. Προσέξτε πόσο πολύ έχει πιεστεί το σκοινάκι από το σφίξιµο της µποµπίνας. Ποτέ µε το χέρι δεν θα καταφέρουµε κάτι τέτοιο. 12/ ∆ένουµε µε τσακιστές τις δύο άκρες σφιχτά και πλέον έχουµε µπει στο τελικό στάδιο.

13/ Βάζουµε κόλλα στις σπείρες για προστασία. 14/ Βάζουµε το θερµοσυστελλόµενο ή µανό και το αγκίστρι µας είναι έτοιµο.

TIPS
• Το µήκος του assist Ηοοκ πρέπει να φτάνει στο 1/3 του πλάνου, στη χειρότερη περίπτωση µέχρι τη µέση. Έτσι θα αποφύγουµε αστοχίες στο κάρφωµα αλλά και µειώνουµε την πιθανότητα σκαλώµατος.

• Χρησιµοποιούµε όσο το δυνατόν ελαφριά αλλά γερά αγκίστρια. Τα βαριά αγκίστρια επηρεάζουν την κίνηση του πλάνου µας. Επίσης επειδή όταν το ψάρι επιτίθεται λειτουργεί µε αναρρόφηση νερού ώστε να ρουφήξει το θύµα πριν το δαγκώσει, ένα βαρύ αγκίστρι θα είναι πιο δύσκολο να µπει µέσα στο στόµα του. Επειδή ο συνδυασµός δύναµης – βάρους είναι δύσκολος, προτιµούµε µόνο επώνυµα και ποιοτικά προϊόντα.

• ∆εν φοβόµαστε να χρησιµοποιήσουµε µεγάλα αγκίστρια, αρκεί να µην είναι πολύ βαριά. Επειδή όπως προείπαµε κατά την επίθεση το ψάρι ρουφάει, πρέπει να αυξήσουµε τις πιθανότητες το αγκίστρι µας να «αρπάξε» από κάπου αν το ψάρι καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά και φτύσει. Φυσικά πάντα τηρούµε µια αναλογία και δεν το παρακάνουµε αλλά ένα αγκίστρι 5/0 σε ένα πλάνο 60-80 γραµµάρια δεν είναι καθόλου υπερβολή. Προσωπικά φτάνω και στο 7/0 αλλά στο µέγεθος παίζει ρόλο και το πώς µετράει η κάθε εταιρία.

• Ένα αγκίστρι µε πολύ χοντρό κορµό, µπορεί να µην περάσει εύκολα ένα σκληρό σαγόνι όπως π.χ. µιας συναγρίδας. Αντίθετα ένα λεπτότερο αλλά ισχυρό, έχει µεγαλύτερη διατρητική ικανότητα. Πάλι κινούµαστε σε ποιοτικές εταιρίες ώστε να είναι µεν λεπτό αλλά ισχυρό.

• Μπορούµε να αποφύγουµε τα µπλεξίµατα στον πλάνο µας µε τη χρήση πιο άκαµπτου σχοινιού στο δέσιµο των assist. Ένα λεπτό και εύκαµπτο σκοινάκι µε ένα δυσανάλογα βαρύ αγκίστρι, έχει την τάση να µπλέκεται είτε πάνω στον πλάνο είτε στο παράµαλο. Ένα σκληρό σχοινάκι βελτιώνει σηµαντικά αυτό το πρόβληµα. Οπότε όσο ανεβαίνουµε σε µέγεθος αγκιστριού, ανεβαίνουµε και σε διατοµή του σχοινιού.

1/ Περνάμε τη θηλειά του assist μέσα από το solid ring που επιλέξαμε. 2/ Διπλώνουμε την άκρη της θηλειάς ώστε να περάσει πάνω από το solid όπως φαίνεται στη φωτογραφία. 3/ Τραβάμε το σκοινί του assist. 4/ Τεντώνουμε καλά και είμαστε έτοιμοι. Μετά την πρώτη βολή και με το σκοινάκι βρεγμένο τεντώνουμε ξανά για να σφίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε.

5/ Με τη θηλειά στο πάνω μέρος του αγκιστριού έχουμε πιο πολλές επιλογές αρματώματος όπως είδαμε κα στο προηγούμενο τεύχος.

Για να προστατέψουµε τον κόµπο του assist αλλά και για να µειώσουµε το ¨παίξιµο¨ του σε σχέση µε το σκοινάκι, χρησιµοποιούµε θερµοσυστελλόµενο, αυτό ακριβώς που χρησιµοποιούν ηλεκτρονικοί και ηλεκτρολόγοι. Μπορείτε να το βρείτε οικονοµικά, σε πολλές διαµέτρους και χρώµατα σε ανάλογα καταστήµατα. Προτιµούµε το κόκκινο αφού µετά από τα 5 µέτρα αρχίζει να χάνεται και είναι πιο διακριτικό. Προσωπικά, αντί γιαθερµοσυστελλόµενοπου είναι αρκετά ορατό, προτιµώ να ¨βάψω¨ τον κόµπο µε µανό για τα νύχια κόκκινου χρώµατος. Προστατεύει ενώ είναι και πιο διακριτικό. Αγοράστε δικό σας και µην κλέβετε της γυναίκας σας γιατί δεν φέρω ευθύνη για τη σωµατική σας ακεραιότητα.

Μπορούµε να διακοσµήσουµε το αγκίστρι µας µε χταποδάκι, φτερά ή οτιδήποτε άλλο ανάλογα πάντα µε τα θηράµατα που πρόκειται να κυνηγήσουµε. Η πράξη έχει δείξει ότι οι παλαµίδες και γενικά τα τονοειδή όπως και οι κυνηγοί, αγαπάνε πολύ αγκίστρια διακοσµηµένα µε φτερά. Από την άλλη έναχταποδάκι σε διχρωµία πορτοκαλί χρυσού, δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο από µια συναγρίδα. Τέλος, η αυξηµένη επιφάνεια, κάνει την κατάποση του αγκιστριού ευκολότερη όταν το ψάρι ρουφήξει το θήραµα του, άρα έχουµε µειωµένη πιθανότητα άστοχης επίθεσης.

Σωστό πέρασμα σχοινιού σε assist: Σε κάποιους φίλους μπορεί να φανεί ασήμαντο να επισημάνω κάτι τέτοιο, όμως επειδή το έχω δει στην πράξη σε φίλο με λίγη εμπειρία, θεωρώ απαραίτητο να το δείξουμε. Τα αγκίστρια με επικλινή κρίκο, κατασκευάζονται ώστε το σκοινί μας να μην κάνει γωνία με τον κρίκο του αγκιστριού και να κάθεται ευθεία. Ο φίλος που προανέφερα λοιπόν, πέρναγε το σκοινί με το λάθος τρόπο που φαίνεται στη φωτογραφία δύο. Αυτό λοιπόν είχε το εξής αποτέλεσμα. Όταν το ψάρι ¨χτύπαγε¨, ο φίλος σήκωνε το καλάμι να καρφώσει όπως όλοι κάνουμε. Το λάθος πέρασμα όμως του σκοινιού σε σχέση με την κλίση του κρίκου, δημιουργούσε κατά το κάρφωμα ανάποδο μοχλισμό στο αγκίστρι, το οποίο αντί να καρφωθεί στο ψάρι ξεκάρφωνε. Αυτή η λεπτομέρεια που δεν πρόσεξε λοιπόν του κόστισε αρκετά ψάρια χωρίς να μπορεί λόγω απειρίας να καταλάβει γιατί. Ο σωστός τρόπος φαίνεται στη φωτογραφία ένα και είναι η πλήρης ευθυγράμμιση του σκοινιού με το στέλεχος του αγκιστριού.

Tags
Shore Jigging Assist Hooks Κατασκευή Assist Hook assist
Comodo SSL