Λίμνη Πολυφύτου -Την Παρασκευή η απόφαση για πιθανή άρση της απαγόρευσης αλιείας
Εμπορεύσιμα και καταναλώσιμα τα πρικιά της λίμνης Πολυφύτου;-Την Παρασκευή η απόφαση για πιθανή άρση της απαγόρευσης αλιείας
Τα αποτελέσματα των παρασιτιολογικών εξετάσεων για τα πρικιά της λίμνης Πολυφύτου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι γνωστά από τις 31 Ιουλίου, όπου και άρχισε η απαγόρευση αλιείας και κατανάλωσης του είδους. Μάλιστα από τις 24 Ιουλίου έχει εντοπιστεί το είδος του παρασίτου, το Eustongyloides, ένα νηματώδες παράσιτο που δεν προκαλεί μόλυνση στον άνθρωπο.
Ο επαγγελματίες ψαράδες από τα μέσα Ιουνίου είχαν εντοπίσει το πρόβλημα και έστειλαν δείγματα για μετρήσεις. Το μόνο επικίνδυνο παράσιτο στα ψάρια είναι το Anisakis. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν ανήκουν τα παράσιτα που εντοπίστηκαν στα πρικιά (σκουλήκια) στην κατηγορία των τμηματωδών δύνανται να εμπορευθούν υπό προϋποθέσεις:
-Δεν καταναλώνονται ωμά ή μαριναρισμένα εκτός αν έχουν καταψυχθεί
– Καταναλώνονται μετά από θερμική επεξεργασία, στους 60ο τουλάχιστον για ένα λεπτό, όπως με το ψήσιμο ή το τηγάνισμα που ξεπερνά τα 15 λεπτά.
-Διατηρηθούν στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα μέχρι να καταστραφούν τα παράσιτα
-Προέρχονται από ελεύθερη αλιεία , όπως συμβαίνει στη λίμνη Πολυφύτου με το δεδομένο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα είδη αλιέας δεν παρουσιάζουν κινδύνους.
Οι επαγγελματίες ψαράδες αλιεύουν την ίδια περίοδο την καραβίδα που είναι δείκτης καθαρότητας των νερών της λίμνης. Μεγάλη ζημιά όμως έχουν υποστεί όμως όσοι ψαράδες αλιεύουν αποκλειστικά πρικιά, αφού από τις 31 Ιουλίου ισχύει η απαγόρευση αλιείας.
Ήδη η αρμόδια διεύθυνση κτηνιατρικής μετά από δική της δειγματοληψία έχει αποστείλει πρικιά σε πιστοποιημένο εργαστήριο με τα τελικά αποτελέσματα να αναμένονται την Παρασκευή για να διασκεδαστεί κάθε αμφιβολία για την κατανάλωσή τους και τη δημόσια υγεία. Πιθανόν τότε να παρθεί εκ νέου απόφαση για την άρση της απαγόρευσης της αλιείας και κατανάλωσης της πέρκας .
Θετικά είναι ήδη τα πρώτα αποτελέσματα του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Θεσσαλονίκης σχετικά με τα πρικιά της λίμνης Πολυφύτου. Μάλιστα μακροσκοπικά οδηγούν στα ίδια συμπεράσματα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται και μοριακή εξέταση PCR για την ανίχνευση των λοιμώξεων.
Το παράσιτο που ανιχνεύθηκε ήταν προνύμφη , οπότε ψάρια που τρέφονται από αυτό μπορεί να κολλήσουν .Τα πρικιά , τα γριβάδια , οι κυπρίνοι ως χορτοφάγα δεν έχουν κίνδυνο, με τις γνωματεύσεις να ξεκαθαρίζουν το τοπίο.
Ρεπορτάζ: Ιωάννα Παπαδημητρίου
Πηγή: prlogos.gr