Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Γιάννης Μποντούρογλου

Συρτή αφρού: Εξερευνώντας αγνωστούς τόπους

April 14, 2021

Συρτή αφρού: Εξερευνώντας αγνωστούς τόπους

Από καταβολής κόσµου, το άγνωστο ήταν κάτι που προκαλούσε το ανθρώπινο είδος να φανταστεί, να οργανώσει και εν τέλει να προχωρήσει στην εξερεύνησή του.

Αυτό φυσικά αποτελούσε µια διαδικασία σύνθετη και πολύπλευρη, που άλλοτε προσέφερε αναµφισβήτητα οφέλη και άλλοτε προκαλούσε σηµαντικές απώλειες. Οι δύο βασικότερες δραστηριότητες, άµεσα συνδεδεµένες µε την επιβίωση του ανθρώπου σε οποιοδήποτε σηµείο του πλανήτη, ήταν το κυνήγι και η αλιεία. Προκειµένου να εξασφαλιστεί η τροφή και η ένδυση, ο άνθρωπος έπρεπε να διανύει µεγάλες αποστάσεις καθηµερινά. Αυτή η συνεχής αναζήτηση ήταν αναµφίβολα καταγεγραµµένη στο ανθρώπινο γονιδίωµα.

Σε άγνωστα νερά αξίζει να επιμένουμε

Αυτό συµβαίνει και σήµερα κυρίως για λόγους διασκέδασης, αναζήτησης καινούργιων εµπειριών και εξερεύνησης καινούριων τοπίων σε στεριά και θάλασσα. Όσον αφορά στην αγαπηµένη µας ενασχόληση, το ψάρεµα, πόσες φορές αλήθεια δεν έχουµε ονειρευτεί εξορµήσεις σε άγνωστα νερά και καινούριους τόπους, διψασµένοι να αντικρίσουµε όµορφες εικόνες, να αφουγκραστούµε την πνοή µιας «άλλης» θάλασσας και να ρουφήξουµε τις µυρωδιές µιας πρωτόγνωρης ακτογραµµής; Στην ιδέα και µόνο ότι θα ρίξουµε το σκαφάκι µας ή θα ταξιδέψουµε µε αυτό σε έναν καινούριο τόπο, έχει ήδη ξεκινήσει νοερά η πλεύση µας σε ατελείωτα πελάγη ευτυχίας. 

Ανάλογα µε το που κατοικοεδρεύει ο καθένας µας, είναι φυσικό να έχει κάποιες στάνταρ περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται αλιευτικά. Τις περισσότερες φορές, είτε λόγω περιορισμένου χρόνου είτε λόγω των εξόδων, περιοριζόμαστε σε συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο υπάρχουν και φορές που καταφέρνουμε να εκδράμουμε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές. Είτε γιατί αποφασίσαµε να περάσουµε ένα διαφορετικό Σαββατοκύριακο µε την παρέα µας είτε στα πλαίσια των καλοκαιρινών µας διακοπών.

Συνδυασμός εξερεύνησης και αποτελέσματος

Ποιες είναι όµως οι πληροφορίες που θα πρέπει να συγκεντρώσουµε όταν θέλουµε να επισκεφτούµε ένα νέο τόπο; Ποια είναι τα «σηµάδια» που θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουµε, ώστε να αυξήσουµε τις πιθανότητες ενός θετικού αποτελέσµατος στο ψάρεµά µας; Φυσικά αυτό θα πρέπει να αναλυθεί σε συνάρτηση µε την τεχνική την οποία θα διαλέξουµε να ασχοληθούµε. Άλλες πληροφορίες θα πρέπει να επιλέξουµε για την καθετή, άλλες για τη συρτή, το jigging, το inchiku κλπ. Σε αυτό το τεύχος θα ασχοληθούµε µε τις πληροφορίες που αφορούν στη συρτή αφρού. Φυσικά οι πληροφορίες που µπορούν να µας φανούν πολύτιµες σε µία τεχνική, είναι εξίσου σηµαντικές και για κάποια άλλη.

Ιδανικό σημείο για συρτή

Καιρικές συνθήκες
Το ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε οποιοδήποτε τόπο, έχουν άμεση σχέση µε το αποτέλεσµα που θα έχουµε στις εξορµήσεις µας, πιστεύω πως είναι αυτονόητο και εν τέλει αυταπόδεικτο. Είναι κάτι που ίσχυε, ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει στο διηνεκές. Η συµπεριφορά των ψαριών επηρεάζεται άµεσα από τις καιρικές συνθήκες, αφού αυτές καθορίζουν σε µεγάλο ποσοστό τη θερµοκρασία του νερού. Ανάλογα µε το πιο µέρος θα επισκεφτούµε, µπορούµε να αντλήσουµε πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Φυσικά το κάθε µέρος έχει τα δικά του τοπικά καιρικά φαινόµενα, που επηρεάζουν τη συµπεριφορά των ψαριών και µεταβάλλουν τις συνήθειες τους. Εκτός από το διαδίκτυο, θα βγάλουµε και τα δικά µας συµπεράσµατα από τον καιρό που θα συναντάμε στην πράξη. Η πιο αξιόπιστη πηγή είναι οι ντόπιοι χωρίς καµία αµφιβολία. Κάνοντας τη βόλτα µας στη περιοχή, µπορούµε να πιάσουµε την κουβέντα µαζί τους. Θα πρέπει να είµαστε διακριτικοί, ευγενικοί και να σεβόµαστε την εντοπιότητα τους. Εξάλλου αυτοί θα µας πουν σε πιο σηµείο είναι πιο ασφαλές να δέσουµε το σκάφος µας, τι καιρούς ενδεχοµένως να βγάζει το µέρος τη νύχτα και άλλες χρήσιµες πληροφορίες. ∆ε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάµε ότι σε περίπτωση ανάγκης, οτιδήποτε και εάν χρειαστούµε, οι πρώτοι στους οποίους θα απευθυνθούµε για βοήθεια είναι πάντα οι ντόπιοι.

Το βυθόμετρο πολύτιμος σύμμαχος παντού

Ακρογωνιαίος λίθος στην επιλογή ειδών ψαριών που θα αναζητήσουµε µε τη συρτή µας είναι η εποχή που θα επισκεφτούµε κάποιον καινούριο τόπο. Εάν για παράδειγµα βρεθούµε σε ένα άγνωστο µέρος κατά τους χειµερινούς µήνες, είναι λογικό πως δε θα ασχοληθούµε µε την υπερελαφριά συρτή, αναζητώντας κοκάλια, µελανούρια, ζαργάνες κλπ. Θα πρέπει να ρίξουµε το βάρος στην αναζήτηση χειµωνιάτικων θηραµάτων, όπως παλαµίδες, ντάσκες, λαβράκια, γοφάρια. Στον αντίποδα, την άνοιξη και το καλοκαίρι η ελαφριά συρτή είναι πολύ πιθανό να µας χαρίσει πολύ ωραίες στιγµές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες ακτογραµµές της πατρίδας µας κατακλύζονται από πολλά είδη που γιαλώνουν για να αναπαραχθούν. Είδη όπως τα κοκάλια, τα µελανούρια, τα µανάλια, οι ζαργάνες, µικρές καραγκίδες κλπ.

Φυσικά, θα πρέπει να θυµόµαστε πως αυτούς τους µήνες πλησιάζουν και τα πιο µεγάλα θηράµατα, όπως οι τόνοι και τα µαγιάτικα. Σε κάποια µέρη µάλιστα, όπου βρίσκονται τα περάσµατά τους, συγκεντρώνονται σε µεγάλους αριθµούς. Εννοείται πως ο εξοπλισµός µας θα πρέπει να είναι ανάλογος και το σκάφος µας εξίσου οργανωµένο. Θα να µην ξεχνάµε τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν σε κάποια σηµεία των νερών, σχετικά µε τις εποχιακές συγκεντρώσεις ορισµένων ειδών. Οι παλαµίδες για παράδειγµα, σε κάποιους τόπους δεν κάνουν την εµφάνισή τους το χειµώνα όπως έχουµε συνηθίσει. Αλλά τους ανοιξιάτικους ή ακόµα και τους καλοκαιρινούς µήνες. Βασικός πυλώνας της πληροφόρησής µας εδώ, είναι οι ντόπιοι ψαράδες, όπως αναφέραµε παραπάνω. 

Η ελαφριά συρτή αποτελεί εγγύηση

Μία βασική παράµετρος που θα πρέπει να λαµβάνουµε σοβαρά υπόψη µας σε έναν καινούριο τόπο είναι η θερµοκρασία της θάλασσας. Είναι µία σηµαντική ένδειξη, που θα µας βοηθήσει να βρούµε την άκρη του νήµατος στην αναζήτηση των ειδών στα οποία θα απευθυνθούµε, ώστε να χρησιµοποιήσουµε τον ανάλογο εξοπλισµό. 

Παρατήρηση άλλων σκαφών
Ο κάθε τόπος, ανάλογα µε τη µορφολογία του, το µικροκλίµα του, τα θερµοκλινή της θάλασσας και άλλους παράγοντες, πληροί κάποιες προϋποθέσεις και διατηρεί τα δικά του περάσµατα και σηµεία συγκέντρωσης ψαριών. Τις περισσότερες φορές αυτά είναι γνωστά στους ντόπιους ερασιτέχνες ψαράδες που ασχολούνται µε τη συρτή.  Αυτοί κατευθύνονται προς τα σηµεία αυτά, ανάλογα βέβαια και µε τα ψάρια που αναζητούν βάσει της εκάστοτε εποχικής περιόδου. 

Σχεδόν παντού θα βρούμε τα κοκκάλια

Εµείς θα πρέπει να είµαστε παρατηρητικοί και να δοκιµάζουµε τη τύχη µας κοντά στα συγκεκριµένα περάσµατα, µε µεγάλη όµως προσοχή. Σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να γινόµαστε «ενοχλητικοί», αφού όπως έχουµε ξαναπεί ο σκοπός µας είναι να διασκεδάσουµε, να χαλαρώσουµε και όχι να διαπληκτιστούµε µε οποιονδήποτε. Ο καθένας πρέπει να χαίρεται το χόµπι του, χωρίς να ενοχλεί ή να ενοχλείται. Αυτό ισχύει για όλους µας.

Καταλήγοντας, θα σας παρότρυνα να επισκέπτεστε όσο µπορείτε καινούριους τόπους µε αφορµή το ψάρεµα, εµπλουτίζοντας τις γνώσεις και τις εµπειρίες σας, και συνδυάζοντας την αξεπέραστη αίσθηση της αποκρυπτογράφησης καινούριων δεδοµένων, µε πιθανές όµορφες ψαριές. Ακόµα και αν δε βρούµε ψάρια, µικρό το κακό, αφού ως γνωστόν µία άσχηµη αλιευτικά µέρα στη θάλασσα, είναι πιο όμορφη από µία ηµέρα στη στεριά! 

Όλοι οι κάβοι αξίζουν τη προσοχή μας

Τοπικό ανάγλυφο
Όταν αντικρίζουµε ένα θαλασσινό τοπίο, µία ακτογραµµή, κάποια νησάκια ή µία χαρακτηριστική παραλία, πόσες φορές δεν έχουµε αναφωνήσει αυθόρµητα κάποια είδη ψαριών που πιστεύουµε πως θα κρατάει ο τόπος; Αυτό είναι πολύ λογικό, αρκεί βέβαια να συµβαδίζουµε µε την εποχή που διανύουµε.

Ο τόπος και η µορφολογία δεν αρκεί από µόνος του για να φιλοξενήσει κάποια συγκεκριµένα είδη ψαριών. Για παράδειγµα µπορεί να βλέπουµε µία θαυµάσια, βραχώδη ακτογραµµή και διάσπαρτα νησάκια λίγο πιο ανοιχτά και να ονειρευόµαστε µεγάλα µελανούρια. Αν τα αναζητήσουµε όμως Γενάρη µήνα, µάλλον θα απογοητευτούµε. Αντίθετα, θα µπορούσαµε να αναζητήσουµε τις παλαµίδες, τις ντάσκες και τους λούτσους κοντά στους κάβους.

Διασκέδαση για όλους σε άγνωστους τόπους

Αν στη περιοχή συναντάµε αµµουδερές παραλίες και ρηχοπατιές, θα αναζητήσουμε λαβράκια και οπωσδήποτε γοφάρια. Στο λιµανάκι της περιοχής θα ψαρέψουµε το ξηµέρωµα και το σούρουπο. Θα «σύρουµε» τα τεχνητά µας στη µπούκα του για τυχόν λούτσους και γοφάρια. Εκεί µπορεί να ενεδρεύουν και παλαµίδες, ειδικά εάν παρατηρούνται απότοµες εναλλαγές και διακυµάνσεις βάθους. Εάν στην περιοχή υπάρχουν ψαροκάικα και το µέρος είναι µαλαγρωµένο από ξεψάρισµα διχτυών, τότε είναι πολύ πιθανό τριγύρω από το λιµάνι να κυκλοφορούν λαβράκια.

Παρατηρώντας το τοπίο, είτε πλέοντας παράλληλα µε την ακτογραµµή ή χρησιµοποιώντας κάποιο άλλο όχηµα από τη στεριά, πιθανόν να συναντήσουµε τις εκβολές κάποιου ποταµού ή ρέµατος της περιοχής. Αυτό µπορεί να είναι ένα πολύ καλό σηµάδι ύπαρξης λαβρακιών και γοφαριών. Συνήθως εκεί παρατηρείται η ύπαρξη πολλών µικρόψαρων, όπως κέφαλοι, ζαργάνες, αθερίνες κλπ. Αυτά µε τη σειρά τους προσελκύουν τους θηρευτές τους.

Οι ντάσκες το χειμώνα βρίσκονται σχεδόν παντού

Εµείς δεν έχουµε παρά να σύρουµε τα τεχνητά µας τις πολύ πρωινές ώρες και το σούρουπο, όσο πιο κοντά µας επιτρέπει το βάθος της περιοχής. Φυσικά ένα µικρό σκάφος θα ήταν ιδανικό γι’ αυτήν την περίπτωση, αφού θα έχουµε µεγαλύτερη ευελιξία και µικρότερο βύθισµα. Ωστόσο πρέπει να έχουµε το νου µας και να «σκανάρουµε» συνέχεια την επιφάνεια της θάλασσας για τυχόν ύπαρξη καλαδουριών, αφού πολλές φορές οι επαγγελµατίες ρίχνουν εκεί τα δίχτυα τους.

Tags
Ελαφριά Συρτή Παλαμίδες Συρτή Αφρού Παλαμίδα
Comodo SSL