Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Χρήστος Αντωνόπουλος Σάκης Φύλλος Χρήστος Χαλβατζής Θοδωρής Νταμάτης Γιάννης Σκούρτης

Aφιέρωμα ψάρεμα Casting: Εξειδικευμένες αρματωσιές Light casting

December 1, 2020

Aφιέρωμα ψάρεμα Casting: Εξειδικευμένες αρματωσιές Light casting

Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν τα ψάρια πλησιάζουν τις ακτογραµµές, και είναι η κατάλληλη στιγμή για ψάρεμα casting, και μάλιστα light casting. Πολλές φορές κυκλοφορούν στην κυριολεξία εκεί όπου σκάει το κύµα. Τότε οι ψαράδες προσπαθούν να τα προσεγγίσουν µε λεπτές αρµατωσιές και εκλεκτά δολώµατα.

Τα χοντρά καλάµια έχουν µπει στην αποθήκη. Τα ελαφριά µε cw λίγων γραµµαρίων πάλι είναι στην πρώτη γραµµή, ετοιµοπόλεµα για τις επόµενες εξορµήσεις. Τα µικρά σε βάρος µολύβια και οι αόρατες fluorocarbon πετονιές µικρής διαµέτρου απαραίτητες. Τα λεπτά αγκίστρια, τα ανυψωτικά, οι µποµπάρδες και οι µαλαγρωτές έχουν γεµίσει τις εργαλειοθήκες µας. 

Οι χοντρές αρµατωσιές για τις µακρινές ρίψεις έχουν αποµακρυνθεί. Τη θέση τους παίρνει µεγάλη ποικιλία ελαφρών αρµατωσιών. Η κάθε µια κατάλληλη για τους τόπους και τα ψάρια που θα στοχεύουμε. Μουρµούρες, µπαρµπούνια, κατσούλες, µελανούρια, σαργουδάκια, σκαθάρια, σηκιοί, κοκάλια, λίτσες, γόπες, σπάροι, λαβρακάκια. Είναι τα πιο συνηθισµένα που θα επισκεφτούν τα αγκίστριά µας. Ενώ οι πιο δηµοφιλείς τόποι ψαρέµατος είναι διάφορες ερηµικές παραλίες την ηµέρα και οι υπόλοιπες τις νυκτερινές ώρες.

Αναµένοντας µε αγωνία και τις καλοκαιρινές µας διακοπές που δε θα αργήσουν να έλθουν σχεδιάζουμε τις εξορµήσεις µας. Ξεκινάµε να κατασκευάζουµε τις αρµατωσιές που θα χρησιµοποιήσουµε. Θα παρουσιάσουµε κάποιες εξειδικευµένες αρµατωσιές-προτάσεις συνεργατών µας. Επίσης θα δώσουµε κάποιες ιδέες για την κατασκευή τους. Από αυτές κρατάτε όσα ταιριάζουν στο δικό σας στυλ και τα προσαρµόζετε στις αρµατωσιές σας.

1. Για µελανούρια,
πρόταση Χρήστου Χαλβατζή
Το ψάρεµα του µελανουριού θα λέγαµε ότι έχει ένα µικρό θέµα από πλευράς αρµατωσιών. Αν θέλουµε να έχουµε καλά αποτελέσµατα, πρέπει να φύγουµε από το µονό και µεγάλο αγκίστρι. Επίσης πρέπει να αποφύγουµε και τα πολύ µεγάλα δολώµατα. Ένα διπλάρι µε λεπτά αγκίστρια, λεπτά και µακριά παράµαλλα, εφοδιασµένα οπωσδήποτε µε φλοτεράκια, µπορεί να κάνει τη διαφορά.

Πρέπει να δώσουµε µεγάλη βάση στο θέµα της επιλογής των αγκιστριών. Ένα λεπτό, και µακρυκότσανο αγκίστρι είναι το ιδανικό, γιατί το µελανούρι διαθέτει πολλά, µικρά και κοφτερά δόντια. Αν πέσουµε σε µεγάλα κοµµάτια, τότε τα λεπτά παράµαλλα είναι ένα σοβαρό πρόβληµα. Για να το λύσουµε αρχίζουµε το ψάρεµα από νωρίς, αρκετά πριν το σούρουπο. Εχουμε έτσι το χρόνο να πάρουμε µια ιδέα για είδη, πλήθη και µεγέθη ψαριών.

Έτσι και αλλιώς το µελανούρι δεν έχει µεγάλο θέµα στο φαγητό. Δε νοιάζεται αν είναι µέρα ή νύχτα. Οπότε βολιδοσκοπούµε τις ορέξεις του και πράττουµε ανάλογα. Αν δούµε ότι υπάρχει ενδιαφέρον στα µελανούρια, συνεχίζουµε έτσι. Αν όµως διαπιστώσουµε ότι στο µέρος είναι έντονη η παρουσία σαργών, αλλάζουμε τακτική.  Αλλάζουµε πλάνα, τεχνική, αρµατωσιές και τρόπους προσέγγισης των ψαριών στο δευτερόλεπτο.

Πολύχρωµες χάντρες και πούλιες
Στο ψάρεµα του µελανουριού, οι πολύχρωµες χάντρες και οι πούλιες πάνω στο παράµαλλο, κάνουν πολλές φορές τη διαφορά. Το φλοτεράκι, επίσης, µε τα έντονα χρώµατα παίζει το ρόλο του. ∆είξτε εµπιστοσύνη και θα δικαιωθείτε για την επιλογή σας!

2. Για µελανούρια,
πρόταση Θοδωρή Νταµάτη

Μία αρµατωσιά µε σταθερό βαρίδι, άσχετα µε τα πόσα παράµαλλα θα τοποθετήσουµε (µονάγκιστρο ή διπλάρι) θα µας φανεί ιδιαίτερα χρήσιµη. Μόνο έτσι θα είµαστε απόλυτα σίγουροι για το ύψος που ψαρεύει το αγκίστρι, µε τη βοήθεια πάντα του float. Η τοποθέτηση float στα παράµαλλα είναι µονόδροµος. Το µελανούρι δύσκολα θα βρει το δόλωµα στον πυθµένα, ειδικά τις νυχτερινές ώρες. 

Το δεύτερο σηµείο που πρέπει να προσέξουµε, είναι τα παράµαλλα τα οποία πρέπει να είναι από καλής ποιότητας πετονιά. Αν χρησιµοποιούµε µικρές διατοµές, θα πρέπει να ελέγχουµε τα παράµαλλα µετά από κάθε σύλληψη. Το µελανούρι έχει κοφτερά δόντια που προκαλούν φθορές. Καλό θα είναι να αποφύγουµε τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί να κοστίσουν όχι µόνο την απώλεια του ψαριού, αλλά και ολόκληρης της ψαρευτικής µας εξόρµησης στο είδος. 

3. Για µουρµούρες στα ρηχά, πρόταση boatfishing.gr
Τα λεπτά εργαλεία θα µας οδηγήσουν στο επιθυµητό αποτέλεσµα. Tα συστατικά της επιτυχίας: 1| Πετονιές µε διάµετρο µέχρι 0,20 χιλιοστά. 2| Παράµαλλα αόρατα (fluorocarbon). 3| Αγκίστρια κοφτερά µε λεπτό στέλεχος σε µικρά νούµερα (6-8).

Τα δολώµατά φροντίζουµε να είναι αρκετά χαµηλά στο βυθό. Πολλές φορές, αντί για απλό βαρίδι χρησιµοποιούµε βαρίδι µε δόντια. Όταν συρθεί στο βυθό και σηκώσει θολουρίτσα δημιουργεί συνθήκη που προσελκύει τις µεγάλες µουρµούρες.

Τι πρέπει να προσέξουµε:
• Τα ψάρια πολλές φορές και µάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας βρίσκονται έξω-έξω, εκεί που σκάει το κύµα. Βολές στα 10, ή και λιγότερα µέτρα, µπορεί να µας δώσουν µεγάλες µουρµούρες.
• Τα µεγάλα µολύβια δεν είναι απαραίτητα. Βάρη 30-50 γραµµαρίων είναι τα πιο συνηθισµένα. Μπορούν να πεταχτούν αρκετά µακριά µε ένα καλάµι µικρού σχετικά casting weight (πχ. 20-60). Αφού οι λεπτές µάνες βοηθούν στις µακρινές ρίψεις, ακόµα και µε µικρά βαρίδια.
• Τα µεγαλύτερα µολύβια και τα σκληρότερα καλάµια τα χρειαζόμαστε µόνο αν τα ψάρια φοβηθούν από τις βολές και αποµακρυνθούν. Επιπλέον όταν για κάποιο άλλο λόγο βρίσκονται αρκετά µακριά (τους χειµερινούς µήνες λόγου χάρη).

• Αν χρησιµοποιούµε περισσότερα από ένα καλάµια, φροντίζουµε οι βολές µας να είναι σε διαφορετικές αποστάσεις. Με αυτόν τον τρόπο ντοπίζουµε γρηγορότερα τη ζώνη όπου τρέφονται τα ψάρια.
• Στις µεγάλες παραλίες, οι µουρµούρες κινούνται κοπαδιαστά. Πολλές φορές µετακινούνται από τη µια άκρη στην άλλη. ∆εν είναι σπάνιο να τσιµπούν στις αρµατωσιές ενός ψαρά που βρίσκεται σε ένα σηµείο. Και λίγο αργότερα στις αρµατωσιές κάποιου άλλου, σε άλλο σημείο.

• Το κόκκινο σκουλήκι της άµµου και η τριχιά αποτελούν δυνατό όπλο στα χέρια του ψαρά. Φθάνει τα αγκίστρια του να είναι λεπτά και να ξέρει να τα δολώνει. Χωρίς λεπτεπίλεπτους χειρισμούς είναι εύκολο να χυθούν τα πολύτιµα υγρά τους. Ειδικά για την τριχιά χρησιμοποιούμε το παρακάτω κόλπο. Γεµίζουμε τη χούφτα µας µε άµµο και «παραγουλιάζουµε» λίγο το σκουλήκι σε αυτήν. Χοντραίνει αισθητά διευκολύνοντας τη δόλωση.

• Η βελόνα δόλωσης βοηθά πολλές φορές στην καλή τελική εικόνα του δολώµατος (πιο φυσική παρουσίαση) πάνω στο αγκίστρι.
• Μικρά ανυψωτικά µπορεί να δώσουν λύση όταν ο βυθός έχει «βρώµα». Σε συνθήκες με νεκρά φύκια ή φερτά από τον καιρό υλικά τα δολώµατα εξαφανίζονται.
• Αµµουδιές που συνορεύουν µε λιµάνια, κρατούν πάντα µεγάλες µουρµούρες. Μην ξεχνάτε να δοκιµάζετε κι εκεί.
• Ο ακροβάτης είναι ένα δόλωµα µπαλαντέρ. Καλό είναι να βρίσκεται πάντα κοντά σας, γιατί πάρα πολλές φορές µας έχει λύσει τα χέρια.

• Όταν στην περιοχή σας επικρατεί αέρας, διαλέχτε ένα µικρό κολπάκι µε αµµούδα. Επιχειρείστε να ψαρέψετε µε τον καιρό πίσω σας. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι αρκετές.
• Μην τις αποκλείετε ρηχοπατιές µε βάθη ακόµη και µισό µέτρο. Μπορούν κατά τη διάρκεια της νύχτας να σας δώσουν µεγάλα ψάρια.
• Τα στριµµένα παράµαλλα πρέπει να αντικαθίστανται. Παραξενεύουν και τελικά διώχνουν τα αξιόλογα ψάρια.
• Αν βρεθείτε σε αµµούδα και δεν έχετε µαζί σας εξοπλισµό, τότε ένα απλό πεταχταράκι µε µονάγκιστρο και συρόµενο µολύβι θα σας δώσει µια ικανοποιητική λύση για ψάρεµα µουρµούρας.

• Προτιµήστε τα δολώµατα της περιοχής που ψαρεύετε, γιατί τα ψάρια τα έχουν συνηθίσει και δεν τα κάνουν καχύποπτα όταν τα δουν περασµένα στα αγκίστρια σας.
• Για να προσελκύσετε τις µεγάλες µουρµούρες όταν διαπιστώσετε ότι εκεί που ψαρεύετε τσιµπούν µικρές, περάστε στο αγκίστρι σας δύο ή και τρεις µαζί δολωσιές, ώστε να δηµιουργηθεί µια υπερβολικά µεγάλη µπουκιά. Μη σας απασχολεί ότι το αγκίστρι είναι µικρό. Τα αποτελέσµατα θα σας ανταµείψουν.

Η τεχνική της «θολούρας»
Έχει παρατηρηθεί ότι οι µουρµούρες προσελκύονται από τη µικροθολουρίτσα που θα δουν στο βυθό. Πιθανόν επειδή την έχουν συνδυάσει µε την εύρεση τροφής. Αυτό προσπαθεί να το εκµεταλλευτεί ο ψαράς, χρησιµοποιώντας στην αρµατωσιά του αντί για απλό µολύβι, ένα µολύβι µε δόντια, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί το αγκίστρι µε το δόλωµα.

Ρίχνει την αρµατωσιά του δολωµένη στο νερό, και αφού δει ότι δεν τσίµπησε κάτι αξιόλογο, αρχίζει να τυλίγει αργά ανά διαστήµατα. Με το τύλιγµα αυτό, το µολύβι το οποίο «κάθεται» στην αµµούδα µε τα δόντια στο κάτω µέρος, σηκώνει µια µικρή θολουρίτσα ικανή να προσελκύσει τα ψάρια από αρκετά µακριά.

Τα ψάρια ζυγώνουν από περιέργεια για να δουν τι δηµιούργησε τη θολούρα, και συναντούν µέσα στο µικρό αυτό συννεφάκι το δολωµένο σκουλήκι µας. Καθώς πιστεύουν ότι το σκουλήκι δηµιούργησε το νέφος άµµου, δεν τους κινεί υποψίες και σπεύδουν να το αρπάξουν άµεσα, µε αποτέλεσµα να αγκιστρωθούν.

4. Για αφρόψαρα,
πρόταση Χρήστου Αντωνόπουλου

Εγώ δεν έρχοµαι να απορρίψω κάτι το οποίο κάνετε, αλλά απλά να προσθέσω ακόµα µία επιλογή. Θέλω να σας παρουσιάσω ένα κατά τη γνώµη µου πολύ αποτελεσµατικό εργαλείο για τη θήκη µε τις αρµατωσιές σας, που συνδυάζει τη στιβαρότητα του µονάγκιστρου και την πολυπλοκότητα των αρµατωσιών µε περισσότερα αγκίστρια.
Το παράµαλλο δουλεύει στον πάτο. Με µια απλή προσθήκη ενός ισχυρού ανυψωτικού ή ενός κοµµατιού φελιζόλ, αυτοµάτως ανεβαίνουµε στην επιφάνεια. 

Προσοχή! Μην επιχειρήσετε να πετάξετε την αρµατωσιά µε βολή Over Head, διότι το µόνο που θα καταφέρετε είναι να πάει µέσα µπερδεµένη. Η Side Cast και η Off the Ground, είναι οι κατάλληλες τεχνικές ρίψης για την αρµατωσιά σας.

Υπέρ:
• Αύξηση πιθανότητας σύλληψης, λόγω αριθµού αγκιστριών.
• Τα ψάρια δεν αισθάνονται κάποια κόντρα, γιατί στη ουσία δουλεύει σαν το µονάγκιστρο.
• Εύκολη µετατροπή σε αρµατωσιά αφρού.

Κατά:
• ∆εν ενδείκνυται για βραχότοπους
• Θέλει συγκεκριµένο τρόπο ρίψης, Side Cast ή Off the Ground.

TIP: ∆οκιµάστε να µεγαλώσετε τις αποστάσεις των παράµαλλων, για µεγαλύτερο εύρος ανίχνευσης βυθού.

5. Για µεσόνερα, πρόταση Γιάννη Σκούρτη
Είναι µια ιδιαίτερη αρµατωσιά, πολύ αποτελεσµατική στα ψάρια του αφρού, ενώ δε χάνει τις ιδιότητες και τα χαρίσµατα των τριπλαριών (έχει τρία αγκίστρια). Παρόλο που είχε δοκιµαστεί µε διαφόρους καιρούς, η ανησυχία µας ήταν πως θα λειτουργήσει σε συνθήκες κυµατισµού και αέρα, δηλαδή τις πιο κατάλληλες για το ψάρεµα το συγκεκριµένων θηραµάτων. Παρά τις ανησυχίες µας, η συµπεριφορά της αποδείχθηκε ιδανική. Όµως, για να έχουµε το επιθυµητό αποτέλεσµα  πρέπει να ακολουθήσουµε κάποιους κανόνες.

Κανόνες σωστής χρήσης
• Οι βολές µας  θα πρέπει να είναι ήρεµες και τεχνικές. Πρέπει να αποφύγουµε τις νευρικές ρίψεις και τα «βιτσιάσµατα» του καλαµιού µας.
• Όταν η αρµατωσιά µας  ακουµπήσει στο βυθό παίρνουµε λίγα µέτρα για απλωθεί σωστά, και το σηµαντικότερο,
• Ανακτούµε πετονιά αργά και σταθερά, µε το καλάµι µας χαµηλά και παράλληλα µε τη θάλασσα, µε αποτέλεσµα να αποφεύγουµε το µπέρδεµα εξαιτίας του µεγάλου µήκους των παράµαλλων.

Με το αργό µάζεµα επιτυγχάνουµε όµως και κάτι ακόµα: αυξάνουµε την πιθανότητα να πιαστεί κάποιο θήραµα κατά το µάζεµα, αφού τα παράµαλλα µεγάλου µήκους έχουν εντυπωσιακή κινητικότητα µέσα στο νερό και η κίνηση µοιάζει σα να κάνουµε συρτή

Κάτι εξίσου σηµαντικό, είναι ότι το µήκος της «παραµαµάς» (µάνας αρµατωσιάς) µεγαλώνει την ψαρευτική µας ακτίνα στον βυθό. Συνεπώς, ένα καλάµι µε µεγάλο µήκος (4,5-5 µέτρα) θα µας διευκολύνει στο πέταγµά της.

Λίγα λόγια για την κατασκευή της
∆ε διαφέρει τίποτα από την κατασκευή ενός απλού τριπλαριού. Η διαφορά είναι µόνο στο µήκος της παραµαµάς και των παράµαλλων.

Σηµαντική  επισήµανση είναι η τοποθέτηση άσπρου φελιζόλ στα παράµαλλα. Γιατί; ∆ιότι µετά από αρκετά ψαρέµατα παρατηρήσαµε ότι αποτελεί δυνατό προσελκιστικό για ψάρια όπως οι γόπες, τα µελανούρια και ότι άλλο σχηµατίζει αγέλες και κινείται κοποδιαστά στα µεσόνερα. Χαρακτηριστικό πως όταν µαζεύαµε την αρµατωσιά, τα φελιζόλ ήταν πολλές φορές κοµµατιασµένα από τις επιθέσεις των ψαριών.

6. Για Βeach Ledgering,
πρόταση Σάκη Φύλλου
Εδώ οι πετονιές είναι αρκετά λεπτές, χρησιµοποιώντας για µάνα στο µηχανισµό διαµέτρους 0,22 έως 0,26 mm και παράµαλλα από 0,17 έως 0,20 mm, πάντα από fluorocarbon, για την «αόρατη» παραλλαγή τους στα διαυγή και ατάραχα νερά. 

Οι αρµατωσιές που θα χρησιµοποιηθούν µπορεί να είναι διαφόρων τύπων, µε το συρόµενο µονάγκιστρο να αποτελεί κλασσική και διαχρονική αξία, αφού πρόκειται για µια απλή και διακριτική αρµατωσιά, µε πολλές καταγεγραµµένες επιτυχίες στο ενεργητικό της. Επίσης, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε και κάποιο διπλάρι ή τριπλάρι  τύπου paternoster,  µε συρόµενο ή σταθερό µολύβι. 

Πολύ καλό αξεσουάρ για την κατασκευή αρµατωσιάς µε δύο ή τρία αγκίστρια είναι η χάντρα-σταυρός, γιατί προσφέρει εύκολη σύνδεση µάνας µε παράµαλλο και το διάφανο χρώµα της χαρίζει στην αρµατωσιά λιτή και διακριτική παρουσίαση, κάτι το οποίο είναι το ζητούµενο στο beach ledgering, αφού όπως είπαµε και παραπάνω πραγµατοποιείται –κυρίως- σε ήσυχα νερά και πολύ καθαρά νερά.

Κάλεσμα των ψαριών
Αν το ψαρευτικό µας πεδίο είναι αρκετά µεγάλο και είναι κάπως δύσκολο  να συγκεντρώσουµε τα ψάρια γύρω από τα αγκίστριά µας, χρησιµοποιούµε κάποια τεχνάσµατα, ώστε να έχουµε τα επιθυµητά αποτελέσµατα:

Α. Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε µολύβια φώσφορου, γιατί µε το φως το όποιο εκπέµπουν µέσα στο νερό, µπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ψαριών και να τα κάνουν να πλησιάσουν την αρµατωσιά µας. Έτσι, µε τη βοήθεια ενός φακού µε υπεριώδη λάµπα, τα βαρίδια µας θα φωσφορίζουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα µέσα στο νερό.

Β. Ένα άλλο τέχνασµα, είναι να αντικαταστήσουµε  το βαρίδι µας µε ένα µαλαγρωτή. Η µαλάγρα που θα απελευθερωθεί  θα δηµιουργήσει ένα νέφος ορατό από µακριά, ενώ η µυρωδιά της θα φέρει τα ψάρια πιο κοντά στα αγκίστριά µας.

Γ.  Ένα ακόµη τέχνασµα είναι το «κλιπάρισµα» της πετονιάς στη µποµπίνα του µηχανισµού, αφού βεβαιωθούµε σε πιο σηµείο βρίσκονται τα ψάρια, µιας και άλλες φορές θα τα βρούµε στα 20 µέτρα –ή και λιγότερα- από την ακτή και άλλες σε πολύ µεγαλύτερες αποστάσεις.  

Tags
Μελανούρια Μουρμούρα Light Casting Αρματωσιά για Μεσόνερα Ψάρεμα στα μεσόνερα Αρματωσιές για Casting Αφρόψαρα Casting για Μουρμούρες Αρματωσιές για Light Casting Casting Βeach Ledgering
Comodo SSL