Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Αλέξανδρος Αργουδέλης

Ιούλιος και ψαροτούφεκο…

July 9, 2020

Ιούλιος και ψαροτούφεκο…

Μέσα καλοκαιριού και επιτέλους µπήκαµε στο µήνα όπου ξεκινούν οι διακοπές του Έλληνα. Για όσους δηλαδή ακόµη µπορούν και τις αντέχουν οικονοµικά.

Οι ακτές έχουν γεµίσει ασφυκτικά από λουόµενους, που αναζητούν λίγη δροσιά. Ιδίως τα Σαββατοκύριακα. στριµώχνονται στις παραλίες σαν τις σαρδέλες σε κονσερβοκούτι. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις ώρες της οδικής περιπλάνησης, αξίζει ο κόπος και η ταλαιπωρία για λίγες ώρες δροσιάς; Tι να κάνουµε, έτσι είµαστε οι άνθρωποι…

Οι πιο ζεστοί µήνες του χρόνου, έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες και κάποια µυστικά. Xρήζουν ιδιαίτερης σηµασίας από µέρους µας, προκειµένου να βγάλουµε κάποιο -δύσκολο- καλοκαιρινό ψάρι. Tαυτόχρονα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι να µη βάλουµε σε κίνδυνο τη σωµατική µας ακεραιότητα. Ας δούµε ποια είναι αυτά τα µυστικά και οι ιδιαιτερότητες: 

1. Θηράµατα
Λίγα και βαθειά. Στην κορυφή της αλυσίδας του θηρευτή βρίσκονται περισσότερο µαύρα θηράµατα (ροφοί – στήρες). Ότι δεν πρόλαβε να «πεθάνει» τον προηγούµενο µήνα, µετακόµισε ήδη σε άλλα βάθη. Και όλα όσα επέλεξαν να παραµείνουν σε ρηχό ή µεσαίο βάθος, είναι µόνιµα σε εγρήγορση ή παραµένουν λουφαγµένα σε σκοτεινά και δυσπρόσιτα θαλάµια.

Τα λαβράκια «την έκαναν µε ελαφριά πηδηµατάκια» και οι σαργοί «κυκλοφορούν µε διπλές έσω-έξω» και στην κυριολεξία «διακτινίζονται»!

Ενώ είναι η καλύτερη εποχή από πλευράς χρονικής διάρκειας και συνθηκών για να ασκήσουµε το χόµπι µας  (η µέρα είναι µεγάλη, οι διαύγειες επιτρέπουν να βλέπουµε πολλά µέτρα κάθετα, και τα ζεστά νερά «ρίχνουν» τα χιλιοστά του νεοπρέν και τα κιλά στη ζώνη), είναι ταυτόχρονα η χρονική περίοδος του έτους µε το µεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας και τη µικρότερη πιθανότητα να συλλάβει ο µέσος ψαροκυνηγός κάποιο αξιόλογο θήραµα.

2. Τόποι
Κάπου εδώ αρχίζει το µαρτύριο του ψαροκυνηγού που ζει στις µεγαλουπόλεις. Είναι αναγκασµένος να γυρνάει ατελείωτες ώρες ψάχνοντας για κάποιο βραχάκι, µια εσοχή, ένα ελεύθερο κοµµάτι. Εκεί θα µπορέσει να σταθεί και να απλώσει τα σύνεργά του για να χαρεί τη θάλασσα, το χόµπι και την τρέλα του.

∆ε φτάνει ο κόσµος που αυξάνεται µε γεωµετρική πρόοδο σε όλες τις ακτογραµµές, έχουµε και τα διάφορα σκάφη και jet ski που κυκλοφορούν λίγα µόλις µέτρα από τις ακτές, λες και κάποιος ή κάτι τους τραβά κοντά στην ακτή, ωθώντας τους να δηµιουργήσουν προβλήµατα και τυχόν σοβαρά ατυχήµατα.

Χρειάζεται λοιπόν µεγάλη προσοχή και προσεκτική επιλογή του τόπου που θα φιλοξενήσει το ψάρεµά µας. Για παράδειγµα, αποφεύγουµε να κινηθούµε κοντά σε περιοχή όπου υπάρχει γλίστρα ή λιµάνι, αφού ιδίως τα Σαββατοκύριακα γίνονται πασαρέλες σκαφών!

Έτσι λοιπόν αν θέλουµε να ψαρέψουµε µε κάποια ασφάλεια, εκτός από τη σηµαδούρα που θα πρέπει να κουβαλάµε, καλό θα ήταν να φτιάξουµε και κάποιο ιστό εµφανή από µακριά. Επίσης αν θέλουµε να ψαρέψουµε εντός νοµού µε ασφάλεια και ταυτόχρονα µε κάποιο ποσοστό επιτυχίας, καλό θα είναι να σηκωθούµε πολύ πρωί για να προλάβουµε τους καπεταναίους.  

Για όσους δε διαθέτουν σκάφος, οι κάβοι είναι ένα καλό σηµείο για να προσπαθήσουν να συλλάβουν κάποιο θήραµα. Για τους σκαφάτους είναι κάπως καλύτερα τα πράµατα, αφού έχουν περισσότερες δυνατές επιλογές.

3. Όπλα
Είναι η εποχή που τα µακριά θα πάρουν θέση πρωταγωνιστή και τα µικρά ρόλο κοµπάρσου. Ένα 75άρι, αν όχι 80άρι, θα χρειαστεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά όταν κάποιο θήραµα βραχώσει και χωθεί εκεί που ο «γίγαντας» µήκους 110 εκ. αδυνατεί να ελιχθεί. Τα µακριά, ντυµένα µε δίφτερες και διπλά λάστιχα, θα προσπαθήσουν να φέρουν στο ψυγείο µας θηράµατα τρόπαια, που καθώς είναι διστακτικά, θα κρατήσουν αποστάσεις. Μουλινέ και χοντρές βέργες κρίνονται κάτι περισσότερο από αναγκαία.

4. Tips
• Επιλέξτε να ψαρέψετε ξηµέρωµα πάνω στον καιρό, όταν ακόµα δεν έχει φορτώσει αρκετά. Το ίδιο και στο σούρουπο, στο πέσιµό του.
• Αποφύγετε τις µεσηµεριανές ώρες, γιατί συνήθως είναι χαµένος χρόνος.
• Τα καρτέρια στη ρηχή ζώνη δεν ξέρω αν έχουν νόηµα αυτή την εποχή του χρόνου, αφού εκεί πλατσουρίζουν όλοι. Χωρίς όµως να αποκλειστεί ότι µπορεί κάποιες φορές κρύβουν εκπλήξεις και µάλιστα µεγάλες!
• Πέντε µέρες πριν την πανσέληνο και δυο-τρείς µετά, είναι συνήθως µία πολύ καλή περίοδος του µήνα για να επιχειρήσουµε κάποια εξόρµηση.

5. Προσοχή!
Πίνουµε πολλά υγρά και κυρίως νερό, γιατί η θερµοπληξία παραµονεύει και είναι ένας πολύ µεγάλος και ύπουλος εχθρός, που εµφανίζεται ξαφνικά µε δυνατό πονοκέφαλο, ζάλη και ανακατωσούρα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη αδιαθεσία, διακόπτουµε αµέσως το ψάρεµα.

6. Λοιπός εξοπλισµός
Μάσκα µεσαίου ή µικρού οπτικού πεδίου για όσους δε βουτούν πολύ βαθειά. Πέδιλα µακριά µε λεπίδες carbon κατά προτίµηση. Ζώνη ελαστική µε λίγα κιλά, που θα µας βοηθήσει εύκολα να ξεκολλήσουµε από την επιφάνεια, αλλά εξίσου εύκολα και από το βυθό. 

Στολή µε λίγα χιλ. πάχος, αφού η θερµοκρασία της θάλασσας ανεβαίνει συνεχώς µέχρι τα µέσα Αυγούστου και πολλές φορές αγγίζει τους 26 µε 27  βαθµούς!

7. Τεχνικές
Βολές σε ανοιχτά νερά µε την τεχνική του πλαναρίσµατος ή καρτέρια σε µέσο βάθος. Το βαθύ καρτέρι πρέπει να το ‘χεις µε άνεση για να το εκτελέσεις, διαφορετικά βάζεις σε κίνδυνο την ίδια σου τη ζωή. Αν το θήραµα αποφασίσει να βραχώσει, καλό θα είναι η βολή στην τρύπα να γίνεται στο προθαλάµι και αν είναι δυνατό στο κεφάλι. Επιπόλαιες βολές οπουδήποτε αλλού θα µας δηµιουργήσουν πρόβληµα. Τα ξεβραχώµατα, εκτός από χρόνο στοιχίζουν και σε ενέργεια, µε αµφίβολα καµιά φορά αποτελέσµατα.

Εύχοµαι σε όλους µας καλές και ασφαλείς βουτιές, µε σύνεση και αυτοσυγκράτηση. Να θυµάστε πως κανένα ψάρι, όσο και µεγάλο να είναι, δεν αξίζει τη θυσία του πολυτιµότερου αγαθού, που είναι η ζωή µας. Καλές επιστροφές να έχουµε και τον άλλο µήνα όλοι εδώ! 

Tags
Ψαροτούφεκο Στήρες Μεγάλοι Ροφοί Μεγάλα Θηράματα Όπλα για Ψαροτούφεκο Καταδυτικός Εξοπλισμός
Comodo SSL