Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σάκης Φύλλος

Απίκο: Πορεία & εξέλιξη της τεχνικής

April 12, 2021

Απίκο: Πορεία & εξέλιξη της τεχνικής

Το ψάρεµα µε την τεχνική του απίκο αποτέλεσε το ξεκίνηµα της ψαρευτικής πορείας των περισσότερων ερασιτεχνών ψαράδων. Κατά κάποιο τρόπο είναι το «πρώτο σχολείο» τους. Λίγοι όµως παρέµειναν σε αυτήν την τεχνική.

Με την πάροδο του χρόνου ο τοµέας της παράκτιας αλιείας έχει υποδεχθεί µια σειρά από καινούριες τεχνικές. Το εγγλέζικο, το spinning κ.α, οµολογουµένως πιο εντυπωσιακές, µε πιο εξειδικευµένα εργαλεία, αρµατωσιές και εξοπλισµό.

Αυτές ήταν και η αιτία που παραµερίστηκε κάπως το απίκο. Καμία διάθεση να κατακρίνουµε κάποια, αφού κάθε τεχνική έχει τη δικιά της µαγεία και αποτελεσµατικότητα στο ψάρεµα. Υπάρχει όµως και µια µερίδα ψαράδων που έχουν παραµείνει πιστοί στην τεχνική του απίκο. Την έχουν αγαπήσει, εξειδικεύτηκαν πάνω σε αυτή και φυσικά κοντά στην εξειδίκευση υπάρχει και η εξέλιξη.

Εδώ ίσως γεννηθεί το εξής εύλογο ερώτηµα. Στο απίκο έχουµε ένα καλάµι µε µια πετονιά ίση µε το µήκος του καλαµιού. Στην άκρη της ένα αγκίστρι δεµένο. Πόση εξέλιξη µπορεί να δεχθεί αυτή η τεχνική; Κι όµως έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται. Όχι µόνο από τους κατασκευαστές, αλλά και από τους ίδιους τους ψαράδες. Βάζοντας την αγάπη και το µεράκι τους πάνω στην τεχνική, το ψάρεµα γίνεται πιο ευχάριστο και αποδοτικό.

Καλάµια
Η ιστορία έχει να κάνει µε τα πρώτα καλάµια µπαµπού µε τα οποία ξεκινήσαµε. Καλάµια τα οποία συνίσταντο από τρία ή τέσσερα στελέχη και είχαν µήκος από 3 έως 5m. Τότε, δεν είχαµε ιδιαίτερες απαιτήσεις από πλευράς εξοπλισµού. Αλλά ούτε και από αλιεύµατα, αφού µε 5-6 κεφαλόπουλα η χαρά µας ήταν απίστευτη.

Εδώ και κάποια χρόνια, έχουν κάνει την εµφάνισή τους δύο πρωτοποριακά υλικά, το carbon και ο γραφίτης. Βελτίωσαν πολύ την ποιότητα στο ψάρεµα απίκο. Μάλιστα επικρατεί µια σύγχυση σε αυτά τα υλικά, την οποία οφείλουµε να αποσαφηνίσουµε. Συγκεκριµένα, ένα καλάµι carbon είναι κατασκευασµένο από ίνες άνθρακα. Ένα καλάµι γραφιτούχο από ίνες γραφίτη. Ο γραφίτης είναι ποιοτικά ανώτερος και ελαφρύτερος, δεν παύει όμως να έχει και κάποια µειονεκτήµατα.

Ας ξεκαθαρίσουµε λίγο περισσότερο το θέµα των πρώτων υλών των καλαµιών. Έτσι όταν χρειαστεί να προµηθευτούµε ένα καλάµι απίκο, να γνωρίζουµε πέντε πράγµατα και να αποφύγουµε τυχόν λάθος αγορές. Ειδικά σε περιπτώσεις που τα καλάµια κοστίζουν κάποιο µεγάλο ποσό. 

Καλάµια carbon
Ονοµάζονται τα καλάµια τα οποία είναι κατασκευασµένα από ίνες άνθρακα. Ένα υλικό το οποίο τα καθιστά αρκετά ελαφριά και ανθεκτικά. Στο εµπόριο υπάρχουν καλάµια carbon µε µεγάλες αποκλίσεις τιµών. Διαθέτουν διαφορετικό βάρος ή ακόµα και διαφορετική παραβολή, παρότι έχουν το ίδιο µήκος. Η ποιότητα του άνθρακα, οι στρώσεις και ο τρόπος πλέξης του είναι χαρακτηριστικά στα οποία οφείλονται οι εκάστοτε διαφοροποιήσεις.

Υπάρχουν λοιπόν καλάµια carbon ηµιπαραβολικά ή παραβολικά, κατάλληλα για ψάρεµα απίκο µε φελλό, και καλάµια σκληρά µε δράση κορυφής, για ψάρεµα µε καρτελάκι.

Εδώ οφείλουµε να σταθούµε λίγο, διότι ο δεύτερος τρόπος εφαρµογής της τεχνικής θεωρείται το κατεξοχήν καθαρόαιµο απίκο και ταυτίζεται µε το ψάρεµα του κέφαλου. Οι µύτες όµως που διαθέτουν τα σκληρά καλάµια δε βοηθούν και τόσο στην ανάγνωση τσιµπιών, εξαιτίας της σκληρότητάς τους. Έτσι επεµβαίνουµε προσεκτικά και µε ασφάλεια για το καλάµι, και αντικαθιστούµε τη µύτη µε µια πιο ευαίσθητη από fiberglass, η οποία είναι συµπαγής για περισσότερη ανθεκτικότητα.

Να τονίσω µόνο ότι το µοναδικό στέλεχος το οποίο µπορούµε να επέµβουµε σε αυτά τα καλάµια είναι η µύτη τους, και πως αν επιχειρήσουµε αλλαγές και διάφορες πατέντες σε οποιανδήποτε άλλο στέλεχος, σίγουρα θα χαλάσουµε την αρµονική του λειτουργία και θα καταστρέψουµε τη δράση που προδιέγραψαν οι σχεδιαστές και εφάρµοσαν οι κατασκευαστές του. 

Καλάµια γραφιτούχα
Καλάµια τα οποία είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασµένα από γραφίτη, είναι κυρίως τεχνικά, λεπτά και πανάλαφρα, ενώ προορίζονται κυρίως για ψάρεµα µε φελλό. ∆ιαθέτουν µια απίστευτη δράση στη µάχη µε ένα αξιόλογο θήραµα εξουθενώνοντάς το τελείως, αλλά βγάζουν έξω τα ψάρια µόνο µε τη βοήθεια απόχης.

Τα καλάµια αυτά δε συγχωρούν τυχόν λάθη, είναι σχετικά ευαίσθητα, ενώ µπορούν να δέχονται αρκετά λεπτές αρµατωσιές, σε διατοµές µάλιστα που αγγίζουν τα όρια του εγγλέζικου. Μεγάλη προσοχή σε αυτά τα καλάµια, γιατί δε «σηκώνουν» καµία παρέµβαση σε κάποιο από τα στελέχη τους. 

Τέλος, υπάρχει και µια άλλη µερίδα καλαµιών στην οποία δεν κάναµε µνεία έως τώρα, και κατασκευάζεται µε διάφορες προσµίξεις υλικών, όπως το υαλόνηµα, ο άνθρακας και ο γραφίτης. Έτσι, µπορούµε π.χ. να συναντήσουµε ένα καλάµι µε 80% άνθρακα και 20% υαλόνηµα, χωρίς αυτό να χαλά την ποιότητα του καλαµιού, ενώ παράλληλα είναι και αρκετά φθηνότερο. 

Αρµατωσιές
Όπως σε κάθε τεχνική, έτσι και στο απίκο, κατασκευάζονται ολοένα καινούριες και διαφορετικές αρµατωσιές, ανεβάζοντας την απόδοση στις ψαριές µας. Όσον αφορά στο ψάρεµα απίκο µε καρτελάκι, η αρµατωσιά που κατασκευάζουµε είναι κάπως τυποποιηµένη.

Οι πιο βασικές τροποποιήσεις που µπορούµε να κάνουµε έτσι ώστε να έχουµε µια διακριτική αρµατωσιά, είναι να αυξήσουµε το µήκος του παράµαλλου το οποίο θα είναι από πολύ καλής ποιότητας fluorocarbon, µειώνοντας ελάχιστα το πάχος της, αλλά διατηρώντας τη δύναµή της σε κιλά, ή τοποθετώντας ένα µολύβι πιο διακριτικό (π.χ. τορπίλη), ή ακόµα δένοντας ένα στριφτάρι µε ενσωµατωµένο βάρος, το οποίο θα ενώνει τη µάνα µε το παράµαλλο.

Σε περιπτώσεις που τα νερά είναι ήρεµα και τα ρεύµατα λιγοστά, µπορούµε να τοποθετήσουµε µια µονοκόµµατη µάνα εξ ολοκλήρου από πετονιά fluorocarbon. Προτεινόµενη διάµετρος τα 0,28 mm µε τοποθετηµένα πάνω της µικρά σχιστά µολυβάκια. Για την εκδοχή του απίκο µε φελλό, υπάρχει µεγαλύτερη γκάµα από αρµατωσιές, µε διαφορετικούς φελλούς, διαφορετικό τρόπο ερµατίσµατος, παράµαλλα και αρµατωσιές εξειδικευµένες για συγκεκριµένα θηράµατα. 

Παράµαλλα
Κλείνοντας το κεφάλαιο της εξέλιξης του απίκο, θα αναφερθούµε στα παράµαλλα.  Και στις δύο εκδοχές του απίκο µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε µονό παράµαλλο ή διπλάρι, µε σαλαγκιά ή αγκίστρι. Ας έχουµε όµως κατά νου, ότι στο διπλάρι οι µικρές διάµετροι ενδέχεται να προκαλέσουν µπερδέµατα. Έτσι, µια καλή πρόταση είναι να χρησιµοποιήσουµε στριφτάρι σε σχήµα «Τ»  για τη σύνδεση, αποµακρύνοντας τα παράµαλλα όσο γίνεται µεταξύ τους. 

Να είσαστε καλά και να χαίρεστε τη θάλασσα!  

Tags
καλάμια από γραφίτη Αρματωσιά Εξοπλισμός Ψαρέματος Καλάµια Απίκο Εξοπλισμός για Απίκο Αρματωσιά για Απίκο Τεχνική Αρματωσιές ψάρεμα απίκο καλάμια carbon
Comodo SSL