Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Προσοχή στις βουτιές σε θάλασσα και πισίνα. Τι συνιστούν οι ειδικοί;

August 3, 2021

Προσοχή στις βουτιές σε θάλασσα και πισίνα. Τι συνιστούν οι ειδικοί;

Οι βουτιές είναι αγαπημένο παιχνίδι του καλοκαιριού και ό,τι πρέπει για γερό δρόσισμα τις μέρες του καύσωνα. Κρύβουν όμως και κινδύνους. Οι συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS).

Οι βουτιές στη θάλασσα και στην πισίνα είναι ό,τι καλύτερο το καλοκαίρι για μικρούς και μεγάλους, που βρίσκουν ευκαιρία να δροσιστούν και ταυτοχρόνως να περάσουν καλά. Πριν κάνετε την επόμενη βουτιά σας, όμως, σταματήστε μια στιγμή και αναλογισθείτε αν είστε ασφαλείς.

«Κάθε καλοκαίρι, οι ορθοπεδικοί βλέπουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων αρκετούς ασθενείς που τραυματίστηκαν σοβαρά κάνοντας βουτιές σε ρηχά νερά με το κεφάλι», λέει ο ορθοπεδικός χειρουργός Dr. Richard S. Siegel, ειδικός στην ασφάλεια κατά τις βουτιές από την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών (AAOS).

Οι τραυματισμένοι ασθενείς δεν είναι λίγοι. Στις ΗΠΑ λ.χ. πλησιάζουν τους 26.000 σε ετήσια βάση. Από τους ασθενείς αυτούς, σχεδόν 800 υφίστανται μόνιμη παράλυση από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Η πλειονότητα αυτών των ασθενών είναι έφηβοι και νεαροί άνδρες.

«Σε αρκετές περιπτώσεις οι φίλοι τους ή άλλοι λουόμενοι τους έβγαλαν από το νερό διότι εκείνοι δεν μπορούσαν να κινηθούν», λέει ο Dr. Siegel. «Ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθούν αυτοί οι καταστροφικοί τραυματισμοί είναι να γνωρίζει κανείς που και πως βουτάει».

Η AAOS εξηγεί ότι πριν από τις βουτιές, οι λουόμενοι πρέπει να προσέχουν τα εξής:

Πόσο βαθύ είναι το νερό
Εάν δεν έχει ύψος τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό του λουόμενου, είναι πολύ ρηχό. Ωστόσο αν ο λουόμενος θέλει να κάνει βουτιά από ύψος, το νερό πρέπει να έχει διπλάσιο βάθος από αυτό το ύψος.

Αν π.χ. ο λουόμενος θέλει να βουτήξει από εξέδρα που βρίσκεται 2 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του νερού, το βάθος του πρέπει να είναι πάνω από 4 μέτρα.

Και στις δύο περιπτώσεις, για να βεβαιωθούν οι λουόμενοι, πρέπει πρώτα να κολυμπούν στο νερό και να το ελέγχουν. Αν έχετε αμφιβολία για το βάθος του νερού, καλύτερα είναι να κάνετε βουτιές με τα πόδια και όχι με το κεφάλι.

Ποια είναι η μορφολογία του πυθμένα
Αν δεν είναι λείος αλλά έχει βράχια, προτιμότερο είναι μην βουτήξετε με το κεφάλι αλλά με τα πόδια. Είναι δύσκολο να τα ελέγξετε όλα για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκονται αρκετά βαθιά ώστε μην κτυπήσετε αν πέσετε με το κεφάλι.

Πόσο καθαρό είναι το νερό
Μην βουτάτε ποτέ σε θολό νερό (π.χ. από την ανακατωμένη άμμο). Αν δεν βλέπετε καθαρά δεν μπορείτε να ξέρετε τι υπάρχει στον πάτο του νερού. Μπορεί π.χ. να έχει βράχια ή το έδαφος να είναι επικλινές άρα πιο ρηχό σε κάποια σημεία.

Πόσοι άλλοι ετοιμάζονται να βουτήξουν
Μόνο ένα άτομο τη φορά πρέπει να κάνει βουτιές από τους βατήρες ή από τις προβλήτες ή από οποιοδήποτε σημείο. Μόλις βρεθείτε με ασφάλεια στο νερό, απομακρυνθείτε αμέσως για να βουτήξει με ασφάλεια ο επόμενος κολυμβητής.

Αν υπάρχουν στην παρέα άτομα που έχουν πιεί
Το αλκοόλ είναι εντελώς ασύμβατο με το κολύμπι, τις βουτιές και όλα τα θαλάσσια σπορ. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ισορροπία, τον συγχρονισμό των κινήσεων και την κρίση. Το χειρότερο, δε, είναι ότι όποιος πίνει δεν αντιλαμβάνεται εύκολα κανένα απ’ όλα αυτά.

Μην πίνετε ποτέ αν πρόκειται να πλησιάσετε την θάλασσα ή την πισίνα. Και μην κάνετε βουτιές αν στην παρέα σας έχετε άτομα που πίνουν ή έχουν πιεί αλκοόλ.

Τι άλλο να προσέξετε
Η AAOS συνιστά ακόμα να μην κάνετε ποτέ βουτιές σε πισίνες επιφανείας. Απαραίτητο είναι επίσης να μην κάνετε την βουτιά τρέχοντας έως την άκρη του βατήρα ή του σημείου απ’ όπου θα πηδήξετε. Τέλος, μην βουτάτε αν νιώθετε κουρασμένοι ή έχετε υπερθερμανθεί από τον ήλιο και τη ζέστη.

Πηγή: www.iatropedia.gr

Tags
Θάλασσα Θαλάσσια ατυχήματα Πισίνα
Comodo SSL