Spinning: Τα αξεσουάρ που πρέπει να έχει κάθε σπίνερ
Όπως ο λαός µας σοφά λέει ότι «τα εργαλεία κάνουν τον µάστορα», έτσι και εµείς, αν θέλουµε να θεωρούµαστε ότι πήραµε στα σοβαρά το χόµπι µας, θα πρέπει να είµαστε σωστά ντυµένοι και εξοπλισµένοι.
Πολύς λόγος γίνεται στο σινάφι µας για τεχνητά και οι περισσότεροι νέοι στο χώρο ενδιαφέρονται να µάθουν ποιο είναι το καλύτερο τεχνητό. Με τις απορίες τους όμως να σταµατούν εκεί. Μερικοί πάλι, για να φανούν ότι ψάχτηκαν λίγο, ρωτούν και για εξειδικευµένα καλάµια και µηχανάκια. Για ένα παράξενο λόγο, όµως, κανένας δεν ψάχνεται για το τι θα τον βοηθήσει, θα τον προστατέψει και θα τον κάνει να φαίνεται τουλάχιστον ως σπίνερ, µιας και όπως λέµε «η γυναίκα του Καίσαρα θα πρέπει να συµπεριφέρεται, αλλά και να φαίνεται ως γυναίκα του Καίσαρα».
Εκεί που κανένας, λοιπόν, δεν ψάχνεται για βοηθήµατα – αξεσουάρ του χόµπι µας, ένας δαιµόνιος παλιός σπίνερ, ως «παθών και µαθών», έρχεται να ταράξει τα νερά και να µας µιλήσει για αυτά.
Επειδή πρέπει στο ψάρεµα και στο µυαλό µας να βάζουµε όλα τα πράγµατα σε µια σειρά, έτσι και σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούµε στα βοηθήµατά µας µε σειρά από πάνω προς τα κάτω. Και λέγοντας από πάνω προς τα κάτω, εννοούµε από το κεφάλι προς τα πόδια.
Το καπέλο
Ξεκινάµε λοιπόν από το κλασικό τζόκεϊ καπέλο που πρέπει να φοράµε µέρα και νύχτα, όποτε και αν ψαρεύουµε. Την ηµέρα µάς είναι πολύτιµο επειδή µας προφυλάσσει από τον ήλιο. Την ηµέρα αλλά και τη νύχτα πάλι, µας προφυλάσσει από «αδέσποτες» σαλαγκιές, δικές µας ή άλλων.
Σε περίπτωση, δηλαδή, που για οποιοδήποτε λόγο ένα τεχνητό κατευθυνθεί προς το πρόσωπό µας και τα µάτια µας, το γείσο του θα το σταµατήσει και θα µας σώσει από άσχηµους µπελάδες.
Το καπέλο µας µπορεί να έχει σχήµα στρογγυλό, τύπου baseball, ή να είναι σαν αυτό που είχαµε στο στρατό, επίπεδο επάνω, που θεωρείται εργασίας.
Ότι και αν διαλέξουµε, καλό είναι να προσέξουµε ώστε να έχει γείσο σχετικά σκληρό, για να στέκεται σωστά και να µας προστατεύει, και να µη διαλέγουµε καπελάκι µε βάση τη µάρκα που διαφηµίζει, κάτι που δεν είναι κατακριτέο, αλλά όπως λέµε πάντα, «προέχει η ασφάλεια και µετά ο οπαδισµός».
Ο φακός κεφαλής
Πρέπει να έχουµε πάντα µαζί µας ένα σχετικά καλό φακό κεφαλής, που θα µας βοηθήσει να δέσουµε µια παραµάνα ή ένα παράµαλλο, αλλά και να γυρίσουµε στο αυτοκίνητο µε ασφάλεια, σε περίπτωση που νυχτώσουµε σε ένα βραχότοπο.
Τα γυαλιά µας
Κάτω από το καπέλο µας θα πρέπει να έχουµε ένα ζευγάρι ποιοτικά πολωτικά γυαλιά ηλίου. Καλό είναι να έχουµε ένα για χειµώνα και ένα για καλοκαίρι.
Το χειμωνιάτικο ζευγάρι θα καλύπτει όλο το µάτι και σχεδόν θα ακουµπά στο πρόσωπο περιµετρικά από τα µάτια µας, σε χρώµα ανοιχτό πράσινο ή κίτρινο. Το καλοκαιρινό ζευγάρι γυαλιών, θα είναι πιο µακριά από το δέρµα µας, αφήνοντας τον αέρα να περνά και να µην εγκλωβίζει ζέστη ανάµεσα στο γυαλί και στο µάτι µας, µε αποτέλεσµα να ιδρώνουµε. Αυτά τα καλοκαιρινά µε τη σειρά τους, θα πρέπει να είναι σκουρόχρωµα, για να νιώθουµε άνετα κάτω από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.
Και τα δύο ζευγάρια γυαλιά µας καλό θα είναι να είναι πολωτικά, ώστε να µας επιτρέπουν να βλέπουµε λίγο καλύτερα τι γίνεται κάτω από την επιφάνεια του νερού, κάτι που δεν µας επιτρέπουν οι απλοί φακοί, µιας και δεν σβήνουν τις αντανακλάσεις.
Εκτός αυτού, µας βοηθούν πολύ και κατά την οδήγηση, σβήνοντας τις αντανακλάσεις από τα τζάµια των απέναντι αυτοκίνητων που µας στραβώνουν την ηµέρα.
Το περιλαίµιο
Συνεχίζοντας µε την προστασία του προσώπου µας, φτάνουµε στο περιλαίµιο, το οποίο και αυτό µε τη σειρά του τούς καλοκαιρινούς µήνες θα πρέπει να είναι φτιαγµένο από ύφασµα anti-UV (κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας), ώστε να προστατεύει τα αυτιά µας, το λαιµό και ότι έχει αφήσει ακάλυπτο από το κεφάλι µας το καπέλο και τα γυαλιά. Το χειµώνα αυτό µπορεί να αντικατασταθεί από ένα ζεστό fullface, για προστασία λαιµού και προσώπου από το κρύο.
Μπουφάν -ζακέτα
Για µπουφάν ή ζακέτες έχουµε αναφερθεί πολλές φορές και δεν θα τα αναλύσω περαιτέρω. Πρέπει, ωστόσο, να αναφέρω ότι ένα καλό µπουφάν µε κουκούλα θυέλλης το χειµώνα, αλλά και µια ζακέτα ειδική για ψάρεµα από ύφασµα anti-UV, µε µακριά µανίκια και κουκούλα, αποτελούν αναπόσπαστα µέρη της κύριας ενδυµασίας µας.
Life vest
Το life vest είναι ένα γιλέκο µε αρκετές θήκες για εργαλεία και παρελκόµενα στο µπροστινό του µέρος. Το βασικότερο προσόν του όμως είναι τα «µαξιλάρια» που έχει στην πλάτη και εµπρός, πίσω από τις θήκες, που µας επιτρέπουν να επιπλέουµε σωστά µε το κεφάλι αρκετά έξω από το νερό, σε περίπτωση που κατά λάθος πέσουµε µέσα στη θάλασσα ή παρασυρθούµε ψαρεύοντας µε ολόσωµες µπότες (waders).
Ειδικά το χειµώνα, το σοκ που παθαίνεις αν πέσεις µέσα στα κρύα νερά, κυρίως τη νύχτα, είναι τέτοιο που µπορεί κάποιος να κινδυνέψει ακόµα και σε ένα µέτρο νερό, χωρίς τη βοήθεια ενός life vest.
Μανίκια anti-UV
Για την προστασία των χεριών µας θα βρούµε στην αγορά µανίκια σε όλους τους χρωµατισµούς, για να ταιριάζουν µε το κοντοµάνικο µπλουζάκι µας. Παρέχουν και αυτά προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, ενώ εκτός από προστασία, αποθηκεύονται εύκολα σε κάποια θήκη της τσάντας µας, και µας χαρίζουν δροσιά και προστασία όποτε τη χρειαστούµε.
Γάντια
Προχωρώντας, θα αναφερθούµε στην προστασία των χεριών µας. Το χειµώνα, γάντια από ύφασµα neoprene µε κοµµένες τις άκρες των δακτύλων, χωρίς δάχτυλα ή µε καλυµµένα τα δάχτυλα, ανάλογα το πώς µας βολεύει, θα µας βοηθήσουν να µην παγώνουµε.
Για το καλοκαίρι πάλι, υπάρχουν στην αγορά γάντια φτιαγµένα από λεπτό ύφασµα στο επάνω µέρος τους, για προστασία από τον ήλιο, ενώ στο κάτω διαθέτουν ειδικό αντιολισθητικό υλικό, που από τη µια µας επιτρέπει να έχουµε καλό κράτηµα του καλαµιού µας, χωρίς να γλιστράει, και από την άλλη δεν εµποδίζει την αίσθηση των κραδασµών και τις πληροφορίες που µεταφέρει το καλάµι στο χέρι µας.
Η δαχτυλήθρα
Ένα δεύτερο βοήθηµα για το χέρι µας, απαραίτητο σε κάθε ψαρά που χρησιµοποιεί νήµα, είναι η δαχτυλήθρα. Αυτή µε τη σειρά της, έρχεται να µας βοηθήσει να κάνουµε πολλές βολές χωρίς να τραυµατίζουµε το νήµα κατά την επαφή µε τα χέρια ή τα νύχια µας, αλλά προστατεύει και το δάχτυλό µας από τις τριβές που µετά από πολλές βολές δηµιουργούν αµυχές στο δέρµα και η εισχώρηση αλµυρού νερού το κάνει να τσούζει.
Το τσαντάκι µέσης
Ένα τσαντάκι στη µέση µας, καλό είναι πάντα να υπάρχει. Εκεί, εκτός από τον αποθηκευτικό χώρο για παρελκόµενα όπως ο φακός κεφαλής µας, τα παράµαλλα, το ψαλιδάκι και οι παραµάνες, εύκολα µπορούµε να κρεµάσουµε ένα µπουκάλι νερό, το fish grip µας, αλλά και ένα µυτοτσίµπιδο. Έ
τσι, καταφέρνουµε να πάρουµε αρκετό βάρος από τo backpack που επιβαρύνει την πλάτη και τους ώµους µας, να τα µεταφέρουµε στα πόδια και να είµαστε πιο ξεκούραστοι.
Η τσάντα πλάτης (backpack)
Στην τσάντα πλάτης, σαν την σχολική που είχαµε πιτσιρικάδες, εγώ κουβαλώ την action camera µε τα παρελκόµενά της. Επιπλέον διάφορα άλλα αξεσουάρ που µπορεί να χρειαστώ σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, ένα κοφτάκι, παράµαλλα πολλών διαµετρηµάτων και µια-δυο διάφανες θήκες για τεχνητά, αν πάω σε µέρος που δεν θα χρειαστώ πολλά τεχνητά µαζί µου για να δοκιµάσω, αλλά ξέρω εκ των προτέρων ποια χρειάζοµαι.
Η µεγάλη τσάντα µε τις διάφανες θήκες
Μία ή περισσότερες τσάντες µε ιµάντα για µεταφορά στον ώµο, είναι απαραίτητες για να µεταφέρουµε την πραµάτεια µας, δηλαδή πολλά από τα τεχνητά που έχουµε σε διάφανες πλαστικές θήκες µε χωρίσµατα. Οι τσάντες αυτές, αλλά και οι διάφανες θήκες, είναι πολύτιµες για τον καθένα µας, γιατί µας βοηθούν στην ταξινόµηση και την εύκολη εύρεση του κάθε τεχνητού δολώµατός µας, όποτε το χρειαστούµε.
Παντελόνι – φόρµα anti-UV
Το χειµώνα, όλοι µας θα χρειαστούµε ένα άνετο παντελόνι µε επένδυση, για να µας προστατέψει από το κρύο. Τις ηµέρες µε ήπιο καιρό, θα χρειαστούµε αντιανεµικές φόρµες/παντελόνια, ενώ το καλοκαίρι, πιο λεπτής πλέξης φόρµες, για να αναπνέει καλύτερα το πόδι µας, οι οποίες, όµως, θα παρέχουν προστασία anti-UV.
Waders
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί από µας έχουν αρχίσει να µπαίνουν µέσα στη θάλασσα, χειµώνα καλοκαίρι, για να δοκιµάσουν αυτήν την απίστευτη εµπειρία που λέγεται Wading. Προσωπικά, η αίσθηση να µπαίνεις στη θάλασσα καταχείµωνο και βράδυ, δεν συγκρίνεται!
Εκεί είναι, όµως, που για να ανταπεξέλθουµε στις χαµηλές θερµοκρασίες, χρειαζόµαστε τις ολόσωµες µπότες ή τις µπότες µηρού, οι οποίες το χειµώνα προτιµούµε να είναι από ύφασµα νεοπρέν, ώστε να µας προστατέψουν από την υποθερµία, ενώ το καλοκαίρι µπορούµε να χρησιµοποιούµε νάιλον, µιας και τα νερά είναι πιο ζεστά.
Αθλητικά- γαλότσες-σαγιονάρες
Όταν είµαστε σε βράχια και λιµάνια, τα πράγµατα είναι εύκολα και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια θα κάνει αρκετά καλά τη δουλειά του. Όταν, όµως, ψαρεύουµε από παραλία το χειµώνα, καλό θα είναι να αλλάζουµε τα αθλητικά µε γαλότσες που δεν τις φθείρει το αλάτι, ενώ το καλοκαίρι µε σαγιονάρες που θα µας χαρίσουν δροσιά!
Εργαλεία και απόχη
Μερικά από τα εργαλεία που χρειάζεται να έχει πάντα µαζί του ένας σύγχρονος σπίνερ, είναι η πένσα τύπου fishing pliers, που θα µας βοηθήσει να κόψουµε νήµατα, σύρµατα, αλλά και να αλλάζουµε κρικάκια split rings όποτε χρειαστεί.
Το µυτοτσίµπιδο, επίσης, είναι ένα ακόµη χρειαζούµενο εργαλείο, που µαζί µε το fish grip θα µας βοηθήσει να ξαγκιστρώσουµε µε ασφάλεια όποιο ψάρι και αν πιάσουµε. Ακόµα, θα πρέπει να έχουµε µαζί µας ένα καλό κοφτάκι, για να µας βοηθήσει να κόψουµε το αρπάδι ή κάποιο αγκίστρι που τυχόν µάς έχει καρφωθεί.
Τέλος, η απόχη είναι αναπόσπαστο εργαλείο για κάθε ψαρά που σέβεται το περιβάλλον και τον εαυτό του!
Εν κατακλείδι, βλέπουµε ότι δεν είναι λίγα τα παρελκόµενα και τα εργαλεία που θα χρειαστεί ο σύγχρονος ψαράς σε κάθε εξόρµησή του και καλό είναι να τα προµηθευόµαστε στο ξεκίνηµα του χόµπι µας, ώστε να είµαστε πρώτα από όλα ασφαλείς, να νιώθουµε σιγουριά και αυτοπεποίθηση και να ευχαριστιόµαστε κάθε επίσκεψη στις πανέµορφες ακτογραµµές µας!