Ο Antonello Salvi βρέθηκε στην Ελλάδα, στην έκθεση Boat&Fishing Show, προσκεκληµένος
της εταιρίας Digital Tracer Electronics για να πραγµατοποιήσει σεµινάριο µε τίτλο «Garmin Fishing Academy». Στο περίπτερο της εταιρίας ο συνεργάτης µας Giovanni είχε την ευκαιρία να συνοµιλήσει µε τον Salvi και να καταγράψει τη συνέντευξη που ακολουθεί.
Από την παιδική του ηλικία, ο Antonello Salvi προσεγγίζει τη θάλασσα χάρη στον πατέρα και το θείο του -και οι δύο λάτρεις της θάλασσας και της αλιείας- και τα διδάγματά τους ξυπνούν μέσα του ένα έμφυτο πάθος για τη θάλασσα και το μοναδικό αυτό σπορ. Με την πάροδο των χρόνων, το εύρος της γνώσης του διευρύνεται, συμβάλλοντας στην επιτυχία των πρώτων σημαντικών επιτευγμάτων.
G.B.: Πείτε µου λίγα πράγµατα για εσάς.
A.S.: Είµαι της δεκαετίας του ’70 (1976) και γεννήθηκα σε ένα µικρό χωριό 8.000 κατοίκων, το Belvedere Marittimo. Το ίδιο το όνοµα «Belvedere» («όµορφη θέα»), υποδηλώνει πολλά πράγµατα. Προστατευόµαστε από ένα βουνό ύψους 1.500 µέτρων, οπότε είµαστε πολύ τυχεροί που έχουµε αυτό το πολύ ψηλό βουνό να µας προστατεύει από τους ισχυρούς ανέµους και να µας επιτρέπει να πηγαίνουµε συχνά στη θάλασσα.
G.B.: Τί είναι το ψάρεµα για εσάς;
A.S.: Το ψάρεµα είναι µία σπουδαία λέξη για µένα, γιατί το ίδιο το ψάρεµα µε έχει διδάξει τόσα πολλά, µου έχει δώσει τόση πολλή ικανοποίηση, έχω τόσο θετικές, όσο και αρνητικές αναµνήσεις, αλλά για µένα το ψάρεµα είναι πολύ σηµαντικό, θα έλεγα τρόπος ζωής, γιατί έχω αφιερώσει τόσο πολύ χρόνο σ’ αυτό το πάθος µου. Έχω πάρει τόσο κρύο, τόσο ήλιο, έχω αφιερώσει τόση επιµονή, αφοσίωση και πολύ χρόνο. Αυτό το πάθος µού έδωσε όµορφες µέρες και όµορφες αναµνήσεις. Μία από τις καλύτερες αναµνήσεις είναι αυτή ενός ερυθρού τόνου βάρους 305 κιλών, τον οποίο έπιασα µετά από 10 ώρες µάχης. Καταφέραµε να τον ανεβάσουµε στο σκάφος… µάλλον όχι στο σκάφος γιατί ήταν αδύνατον λόγου του µεγέθους του, ωστόσο κατάφερα να τον πιάσω. Ίσως ορµώµενος από την επιθυµία να αφιερώσω αυτήν την ψαριά στον 25 ηµερών γιο µου, η οποία µου έδωσε το κουράγιο να σταθώ για 10 ώρες µε το καλάµι και ένα µηχανισµό φρένου ρυθµισµένο στα 22 κιλά. Ήταν λοιπόν πολύ δύσκολο, αλλά έτσι είναι το ψάρεµα, µας κάνει να κατανοούµε το πάθος για τον αντίπαλο και για τη θάλασσα, την οποία βλέπω από το µπαλκόνι του σπιτιού µου κάθε πρωί όταν ξυπνάω. Είναι µία θέα καταπληκτική.
A.S. Αγαπώ τόσο πολύ το live bait trolling, επειδή είναι µία τεχνική 360°. Ας πούµε ότι το trolling µε τη βοήθεια του νήµατος, µας επιτρέπει να διακρίνουµε τις στιγµές που προηγούνται της επίθεσης του θηράµατος στο δόλωµα, επειδή η µύτη του καλαµιού αρχίζει να τρέµει και να κινείται. Πρακτικά ζεις τη στιγµή παρόλο που είσαι έξω από το νερό και δεν µπορείς να δεις τι συµβαίνει κάτω απ’ αυτό, είναι σαν να το αντιλαµβάνεσαι ζωντανά. Την ονοµάζω τεχνική «360°» επειδή ψάχνεις για δολώµατα, αναζητείς το θηρευτή, βλέπεις το strike, πιάνεις το ψάρι, παλεύεις µε αυτό, εν ολίγοις είναι µία σειρά ενεργειών που καθιστούν αυτήν την τεχνική πολύ ελκυστική και θεαµατική κατά τη γνώµη µου.
G.B.: Ποια είναι η πολυπόθητη λεία σας;
A.S.: Παραδόξως, αυτήν τη στιγµή βρίσκοµαι στην Αθήνα, στο Boat & Fishing Show, µεταξύ αλιέων, µοιραζόµαστε φωτογραφικό υλικό από ψάρια που έχουµε πιάσει, κι όλοι µου δείχνουν υλικό από φαγκρί κορωνάτο. Αυτό είναι το αγαπηµένο µου ψάρι, το αγαπώ γιατί είναι ένα πραγµατικά µυστηριώδες ψάρι. Στις θάλασσές µας δε βρίσκεται σε όλα τα µέρη, σε όλα τα σηµεία, οπότε είναι δύσκολο να το πιάσεις. Εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα απ’ όσα έχουµε στην Ιταλία, και µπορώ να πω ότι οι Έλληνες ψαράδες είναι πολύ τυχεροί!
A.S.: Συνηθίζω να λέω: «το δόλωµα κάνει τον ψαρά». Τι σηµαίνει αυτό; Τα ψάρια εξοικειώνονται µε τα δολώµατα, οπότε πρέπει να τα αλλάζουµε συχνά αυτά και να µην χρησιµοποιούµε τα ίδια πάντα. Σας προτείνω και σας καλώ λοιπόν, να εξοπλιστείτε µε δολώµατα διαφορετικά από τα συνηθισµένα. Προσπαθήστε να µην ψαρεύετε µε κοινότυπα δολώµατα, αυτή είναι η συµβουλή µου. Το κύριο δόλωµα για φαγκρί κορωνάτο µπορεί να είναι καλαµάρια και σουπιές, ωστόσο αρµατώνοντας µικρά ψάρια-θηράµατα που βρίσκονται κοντά στον πυθµένα στο σηµείο όπου συχνάζει ο θηρευτής -όπως τα βλέπουµε στην οθόνη του βυθοµέτρου -, µπορεί συχνά να κάνουν τη διαφορά. Είναι ευκολότερο να πιάσουµε τα µεγάλα ψάρια χρησιµοποιώντας δολώµατα µε τα οποία τρέφονται συνήθως σε εκείνο το συγκεκριµένο σηµείο, παρά µε άλλα. Θα αναζητήσουµε λοιπόν το κοπάδι ψαριών-δολωµάτων χρησιµοποιώντας το βυθόµετρο, και στο σηµείο όπου θα βρούµε το κοπάδι ψαριών-δολωµάτων, θα βρούµε και τα είδη που ταιριάζουν στις ανάγκες µας. Συλλαµβάνοντας µερικά από αυτά τα δολώµατα τα οποία βλέπουµε στον ανιχνευτή ψαριών στο συγκεκριµένο σηµείο, ας προσπαθήσουµε να τα αρµατώσουµε.
Πρέπει να εστιάζουµε σε σηµεία που δεν είναι µεγάλοι ύφαλοι, αλλά αποµονωµένοι ή διάσπαρτοι βράχοι σε βάθη 60-100 µέτρων και παραπάνω. Μην ψάχνετε µεγάλους υφάλους, αφού το κορωνάτο φαγκρί αγαπά ιδιαίτερα αυτούς τους πολύ µικροσκοπικούς βράχους. Ο διάµεσος (παράµαλλο ανάµεσα στη µάνα και στην αρµατωσιά), θα ποικίλει ανάλογα µε την περίοδο µεταξύ ενός κατώτατου ορίου 7 µέτρων το χειµώνα και ενός ανώτατου 12 µέτρων το καλοκαίρι, και η διάµετρός του θα είναι θα είναι µεταξύ 0.55 και 0.57mm, µέγιστο 0.60. Το παράµαλο-αρµατωσιά µπορεί να έχει µήκος 2-2,5 µέτρα, διάµετρο 0.60mm και θα είναι τροποποιηµένο από ένα πρόσθετο Cocò (πλέξιµο-τύλιγµα µε νήµα για µεγαλύτερη ενίσχυση, που γίνεται µε µηχανισµό Bobbin Knotter) στα πρώτα 15cm από το πρώτο άγκιστρο ως το δεύτερο. Εναλλακτικά, µπορούµε να ντουµπλάρουµε το παράµαλλο διαµέτρου 0.60, ή αν πηγαίνουµε πολύ βαθιά, να χρησιµοποιήσουµε ντουµπλαρισµένο 70άρι. Στη δεύτερη περίπτωση θα χρησιµοποιήσουµε δολώµατα γενναίου µεγέθους, που διαφορετικά δε θα ήταν δυνατόν να κινηθούν µε µία πετονιά τέτοιου πάχους. Η πλεκτή πετονιά θα έχει αντίσταση µέχρι 50 λίµπρες, αλλά συνιστώ µία 40 λιµπρών. Αν ψαρεύουµε µε ένα µόνο αγκίστρι, πρέπει να χρησιµοποιούµε ένα ηµικυκλικό (semi-circle).
G.B.: Ποια είναι κατά τη γνώµη σας τα τρία χαρακτηριστικά του τέλειου αλιέα;
A.S.: Αφοσίωση, επιµονή και αποφασιστικότητα. Αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι πολύ σηµαντικοί. Το ψάρεµα είναι εύκολο, από την άποψη ότι µερικές φορές υπάρχουν µέρες «για να µπουν σε κορνίζα», όπως υπάρχουν και µέρες για διαγραφή από τη µνήµη µας. Εµείς οι αλιείς γνωρίζουµε καλά όλα αυτά τα µειονεκτήµατα, εποµένως αυτά είναι τα τρία χαρακτηριστικά που µας δίνουν δύναµη για να συνεχίζουµε, να αντιστεκόµαστε στις δυσκολίες, και να προσπαθούµε, να προσπαθούµε ξανά και ξανά, αφού η επιµονή πάντα ανταµoίβεται.
A.S.: Ψάρευα από τότε που ήµουν παιδί, ωστόσο από το 2004 άρχισα να ψαρεύω συστηµατικά, και για να είµαι ειλικρινής, παρόλο που δεν υπάρχουν τόσα ψάρια όσα υπήρχαν παλιότερα, τώρα µε την εµπειρία µπορώ ακόµα να πιάσω µερικά ωραία ψάρια. Βλέπω τόσους πολλούς ανθρώπους να παθιάζονται µε το ψάρεµα, να έρχονται όλο και πιο κοντά στο σπορ αυτό… Χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησα µε µία σελίδα Facebook 200 ακολούθων, και τώρα έχω φτάσει σχεδόν τους 50.000. Πιστεύω λοιπόν πως κάτι αλλάζει, θα έλεγα πως η αλιεία εξελίσσεται!