Site icon Boat & Fishing

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 18 ∆ολώµατα, βρείτε σε ποιο δόλωμα τρώει το κάθε είδος ψαριού

dolwmata_24Η εύρεση δολώµατος αποτελεί πρωταρχικό µέληµα για κάθε ψαρά και έχει καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια της εξόρµησής του, ενώ προσδιορίζει κατά κάποιο τρόπο τον τόπο και το είδος του βυθού που θα εναποθέσει τις αρµατωσιές του -και συνεπώς τις ελπίδες του- για κάτι καλό. Είδος, ποιότητα και ποσότητα του δολώµατος, είναι τα τρίπτυχο των βασικών χαρακτηριστικών-συστατικών για την επίτευξη ενός επιτυχηµένου και εποµένως συναρπαστικού ψαρέµατος.

Το κάθε δόλωµα έχει τα δικά του πλεονεκτήµατα, αλλά και µειονεκτήµατα, και υπάρχουν συγκεκριµένες τεχνικές µε τις οποίες «δένει» καλύτερα, µα και συγκεκριµένα ψάρια τα οποία το προτιµούν περισσότερο από κάποιο άλλο. Εµείς εδώ θα αναφερθούµε σε µερικά από τα πιο συνηθισµένα δολώµατα, µε κάποιες βασικές οδηγίες για την πιο σωστή και αποδοτική τους χρήση, αλλά και κάποια µυστικά ιδιαίτερα χρήσιµα για να «απογειώσετε» την αποτελεσµατικότητά τους.


Ακροβάτης

Ένα από τα πιο γνωστά, εύχρηστα και πολυχρησιµοποιηµένα δολώµατα. Μπορούµε να το εξασφαλίσουµε άνετα αφού υπάρχει σε οποιοδήποτε κατάστηµα ειδών αλιείας, η συντήρησή του είναι αρκετά εύκολη, και τα περισσότερα ψάρια το προτιµούν. Έτσι, µπορεί να δολωθεί ολόκληρος για τα µεγαλύτερα, και σε κοµµάτια για τα µικρότερα. Η βελόνα είναι απαραίτητο βοήθηµα για τη δόλωσή του, αφού δεν τον ταλαιπωρεί ιδιαίτερα, τον τοποθετεί όµορφα πάνω στο σύρµα του αγκιστριού και αποδίδει τέλειες παρουσιάσεις. Λεπτά αγκίστρια και συνήθως µακρυκότσανα, προτείνονται για την καλύτερη διαχείριση, την πιο σωστή δόλωση και µια υποδειγµατικά άψογη παρουσίαση του δολώµατος.
TIPS


Αµερικάνος

Σκουλήκι ιδιαίτερα κινητικό, γεµάτο µε αίµα που προσελκύει εύκολα τα ψάρια. Η σωστή δόλωσή του γίνεται µε τη βοήθεια βελόνας, και προσφέρεται άλλοτε ολόκληρο στα µεγάλα και εκλεκτά ψάρια, και άλλοτε σε κοµµάτια, µε στόχο τα µικρότερα. Πάντως δουλεύει και µε τους δύο τρόπους θαυµάσια και οι τσιµπιές έρχονται µε το ρίξιµο της αρµατωσιάς µας στο νερό. Οι µουρµούρες είναι οι κύριοι θαυµαστές του αµερικάνικου, και συνήθως το πρώτο ψάρι που θα πλησιάσει και θα πιαστεί στα δολωµένα αγκίστριά µας.
TIPS


Φαραώ

Η πρώτη µας επιλογή για ρηχά ψαρέµατα, σε βραχώδη περιοχή και σκοτάδι. ∆ύσκολα το εκλεκτό ψάρι θα αντισταθεί στη θέα ενός κοµµατιού ζωντανού φαραώ και διακρίνεται για την ικανότητά του να «επιλέγει» τα µεγαλύτερα κοµµάτια της περιοχής. Φαφούτηδες «παπουδοσαργοί», σηκιοί, αλλά και µελανούρια, κακαρέλοι, φαγκρόπουλα και τσιπούρες, θα τιµήσουν τον άξιο συνεργάτη των αγκιστριών µας. Ακόµη και αν η δολωσιά µας είναι µικρή, το εκλεκτό ψάρι θα επιχειρήσει να την γευτεί.
TIPS


Κόκκινο της άµµου

Το σκουλήκι που βρίσκουµε εύκολα σχεδόν παντού, αλλά λίγοι το καταδεχόµαστε στα ψαρέµατά µας. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα δολώµατα για τις µουρµούρες, ενώ όλα τα ψάρια θα το καταδεχτούν. Τα αγκιστράκια µε πολύ λεπτό στέλεχος είναι το µυστικό της καλής δόλωσης, ώστε να µη χυθούν οι χυµοί του και χάσει εντελώς την αξία του.
TIPS


Μάνα – Μονοδόλι

∆ολώµατα σε αφθονία και τα δύο, στα καταστήµατα µε είδη αλιείας. Αρκετά σκληρά για να αντέχουν στα µικρόψαρα (… και οµολογουµένως υπάρχουν αρκετά αυτήν την εποχή) και αρεστά στα εκλεκτά ψάρια. Οι µάνες δολώνονται αφού πρώτα κοπούν σε ροδέλες και µετατραπούν σε λωρίδες, εκτός αν είναι µικρές και απευθυνόµαστε σε µεγάλα ψάρια όπως τσιπούρες και λαβράκια, οπότε τις δολώνουµε ολόκληρες. Τα µονοδόλια δολώνονται ολόκληρα σε µονάγκιστρες αρµατωσιές µε συρόµενο –συνήθως- µολύβι, ώστε το ψάρι που θα τραβήξει το δόλωµα να µη βρει αντίσταση και να το καταπιεί αµέσως.
TIPS


Καραβιδάκι Ζωντανό

Τόσο το κόκκινο, όσο και το πράσινο, δουλεύουν θαυµάσια σε όλους τους βυθούς και όλα τα ψάρια. Το κόκκινο έχει µια ελαφρά υπεροχή, αλλά είναι αρκετά ακριβότερο. ∆ολώνονται ολόκληρα περνώντας την ακίδα από την ουρά τους και βγάζοντάς την στο κάτω µέρος του κεφαλιού, ανάµεσα στα ποδαράκια τους.
TIPS


Ζωντανή Γαριδούλα

Εκλεκτό δόλωµα το οποίο συλλέγουµε µόνοι µας. Μια µικρή απόχη µε λεπτό διχτάκι ή τουλουπάνι, ένα φακουδάκι, και µπορούµε το βράδυ να µαζέψουµε αρκετά ικανοποιητικό αριθµό δολωµάτων στα απάνεµα βραχάκια της ακτογραµµής. Τα µάτια που αστράπτουν στο φως του φακού µας, είναι αυτό που τις προδίδει. Τοποθέτηση σε ένα µπουγελάκι µε νερό και κατευθείαν σε λιµάνια ή στην ακτογραµµή για ψάρεµα!
TIPS


Γαρίδα κατεψυγµένη

Η εύκολη λύση για το ψάρεµά µας. Μπορεί να µην είναι το καλύτερο δόλωµα, αλλά το προτιµούν όλα τα ψάρια και θα πάρουµε παντού τσιµπιές. Ταυτόχρονα όµως, η «καθολική αποδοχή» της αποτελεί και το µεγάλο της µειονέκτηµα, γιατί εξαφανίζεται πολύ γρήγορα από το αγκίστρι µας. Θα τη βρούµε σε όλα τα καταστήµατα µε κατεψυγµένα τρόφιµα, και θα επιλέξουµε γαρίδα για δόλωµα, µε τιµή φθηνότερη αυτής που προορίζεται για φάγωµα. Την τοποθετούµε στην κατάψυξη, και όποτε χρειάζεται να πάµε για ψάρεµα βγάζουµε την ποσότητα που χρειαζόµαστε και είµαστε έτοιµοι για εξόρµηση.
TIPS


Μύδι

Μπορούµε να το βρούµε εύκολα και µόνοι µας σε αρκετές περιοχές, ή να το προµηθευτούµε από τα ψαράδικα. Αρέσει πολύ στα ψάρια, αλλά επειδή είναι µαλακό φεύγει εύκολα από τα αγκίστριά µας. Το ελαστικό νήµα είναι απαραίτητο, εκτός κι αν επιχειρήσουµε να το δολώσουµε µε το κέλυφος µε στόχο τις µεγάλες τσιπούρες.
TIPS


Πορφύρα

Μαζί µε το καβούρι, είναι ο διακαής πόθος της µεγάλης τσιπούρας, η οποία δε µπορεί να αντισταθεί στην όψη τους. Πορφύρες µπορούµε να βρούµε µόνοι µας µε τη βοήθεια µιας µάσκας, να τις ζητήσουµε από διχτιάρικα καΐκια ή να τις αγοράσουµε από ψαράδικα που πωλούν όστρακα. ∆ιατηρούνται σε διχτάκι βυθισµένες στο νερό, όσο καιρό θέλουµε. ∆ολώνονται χωρίς το κέλυφος, το οποίο σπάζεται µε προσοχή και αφαιρείται η σάρκα. Το σηµαντικό είναι η αφαίρεση της σκληρής επιφάνειας που αποµονώνει το όστρακο από τον έξω κόσµο και η διατήρηση της µαύρης άκρης της πορφύρας, η οποία αποτελεί το βασικό ατού του δολώµατος. Η ακίδα του αγκιστριού µπαίνει στην ανοιχτόχρωµη σάρκα και βγαίνει από το µαύρο τελείωµα.

TIPS

– Η καλύτερη εποχή της πορφύρας είναι ο χειµώνας, αφού το σάλιο της περιέχει πολύ περισσότερη χρωστική από τις άλλες εποχές του χρόνου, στην οποία οφείλεται και το φυσικό µαλάγρωµα που προσφέρει. Η εποχή αυτή συµπίπτει µε την εποχή αναπαραγωγής της τσιπούρας, οπότε δικαιολογείται η αδυναµία της στο δόλωµα.


Ψαροδόλι

Σαρδέλα, γάβρος, σαφρίδι, καθώς και άλλα ψάρια, µπορούν να δολωθούν θαυµάσια στα αγκίστριά µας. Ολόκληρα σε µονάγκιστρα ή πολυάγκιστρα, και τεµαχισµένα ή φιλέτο σε διπλάρια-τριπλάρια, θα προσελκύσουν µεγάλη ποικιλία ψαριών. Εύκολα µπορούµε να τα προµηθευτούµε από ένα ψαράδικο και είµαστε έτοιµοι για ψάρεµα.

TIPS


Αφυδατωµένα δολώµατα

Η εύκολη λύση και επιλογή. Οι περισσότεροι ψαράδες τα έχουν ως εφεδρική λύση, και θα τα χρησιµοποιήσουν όταν δεν βρουν άλλα δολώµατα ή τους τελειώσουν τα διαθέσιµα κατά τη διάρκεια του ψαρέµατος.

Στο εµπόριο θα συναντήσουµε µια µεγάλη ποικιλία από αφυδατωµένα δολώµατα, όπως σκουλήκια, γαρίδα, καλαµαράκι, σουπιά, ικανά να καλύψουν όλες µας τις ανάγκες.
TIPS


Καβούρι

Το απόλυτο δόλωµα για τις τσιπούρες, ειδικά τις περιόδους που αναπαράγονται, οπότε και τρελαίνονται να θρυµµατίζουν σκληρά δολώµατα µε τα πανίσχυρα σαγόνια τους. Σηκώνοντας µικρές πέτρες στην ακροθαλασσιά, µπορούµε να βρούµε αρκετά από αυτά, ενώ τα µεγάλα καβούρια προσφέρουν το ακαταµάχητο «δαγκανάρι» τους. Επίσης, στα µεγάλα µπορούµε να αφαιρέσουµε το κέλυφος στο επάνω µέρος τους, να κόψουµε τα πόδια και το «καπάκι» της κοιλιάς και το υπόλοιπο µαλακό να χωριστεί στα δύο µε µαχαίρι, να µπει σε βελόνα δόλωσης, να τυλιχτεί καλά µε ελαστικό νήµα και να δολωθεί. Θα εκπλαγείτε µε τα αποτελέσµατα, ειδικά αν περιφέρονται λαβράκια και τσιπούρες.

TIPS


Μαύρο σκουλήκι (θηρακίσιο)

Το απόλυτο µουρµουροδόλωµα µαζί µε την τριχιά. Το λατρεύουν όλα τα ψάρια και ο περιεχόµενος φώσφορος το κάνει ιδανικό για βραδινά ψαρέµατα σε ρηχά νερά. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να σπανίζει, λόγω της µεγάλης ζήτησης και της εντατικής αλίευσης που δεν το αφήνει να αναπαραχθεί.

TIPS


Καλαµάρι – Σουπιά

∆ολώµατα «δεύτερης διαλογής» θα λέγαµε, που όµως µπορούν να δώσουν αξιόλογα αποτελέσµατα αν τα δολώσουµε σωστά. Το καθάρισµά τους από την εξωτερική πέτσα, το χτύπηµά τους µε ένα ξύλινο σφυράκι και στη συνέχεια το τεµάχισµα σε µακρόστενα κοµµάτια, τα κάνει υποψήφια για θαλασσινά βραβεία Όσκαρ συλλήψεων.

TIPS


Θραψαλάκι

Αν το δολώσουµε ολόκληρο, µπορεί να µας δώσει µεγαλύτερα ψάρια. Οι µονάγκιστρες αρµατωσιές και τα χοντρά παράµαλλα επιβάλλονται, αφού το πιάσιµο ενός µαυρόψαρου είναι πολύ πιθανό. Γενικά προτιµούµε τους βραχώδεις βυθούς, ενώ δεύτερη επιλογή µας είναι τα άσπρα-µαύρα (εναλλαγές άµµου-φυκιάδας), γιατί κρατούν µεγάλες τσιπούρες.

TIPS


Μπιγκατίνι

Το βασικό µας δόλωµα για όλες τις match τεχνικές, ειδικά αν αυτές πραγµατοποιούνται σε λιµάνια. Η κινητικότητά του και το γεγονός ότι µπορεί να χρησιµοποιηθεί συγχρόνως και ως δόλωµα αλλά και ως µαλάγρα, το έχει φέρει στην πρώτη προτίµηση των ψαράδων µε εγγλέζικη ή µπολονέζ τεχνική. Όλα τα ψάρια το προτιµούν, κι έτσι µπορεί να συλληφθεί στο αγκίστρι µας από το µικρότερο, µέχρι το µεγαλύτερο που κυκλοφορεί.

TIPS


Άγριο Τσουτσούνι

Συµπληρώνει το αφιέρωµα στα τσιπουροδολώµατα. Αν και κατεξοχήν δόλωµα για παραγάδια, η τσιπούρα το λατρεύει.

 



Άγριο Κόκκινο – Ιωδίου

Αν και λατρεύονται από όλα τα ψάρια, είναι αρκετά δυσεύρετα και ακριβά. Το άγριο κόκκινο µοιάζει λίγο µε το µαύρο θηκαρίσιο που περιγράφουµε παραπάνω, ενώ το ιωδίου είναι παρόµοιο µε τα lugworms, σκουλήκια πολύ δηµοφιλή και αρκετά κοινά για το ψάρεµα της γλώσσας στη Βρετανία. Η µεγάλη προτίµηση των ψαριών σε αυτά, οφείλεται για το µεν πρώτο στην κινητικότητα και την υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, ενώ για το δεύτερο φώσφορος και έντονη µυρωδιά ιωδίου αποτελούν την ειδοποιό διαφορά.

 



 

Exit mobile version