Αλλαγή ορίου ανανέωσης άδειας χειριστού ταχυπλόου σκάφους από τα 65 στα 74 έτη ζητά ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδος, από στελέχη της Κυβέρνησης ζητώντας να ισοσταθμιστεί το όριο ηλικίας με αυτό που ισχύει σήμερα στο δίπλωμα αυτοκινήτου. «Δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε διαδικασία να ανανεώσουμε την άδεια χειριστού ταχυπλόου στα 65 όταν το αντίστοιχο όριο στα διπλώματα αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας είναι στα 74. Πόσο μάλιστα όταν για την ανανέωση του χρειάζεται να προσκομίσουμε το δίπλωμα αυτοκινήτου.» αναφέρει ο Σταύρος Στεφανής, πρόεδρος του ΟΦΣΕ.
Τι ισχύει σήμερα με τα όρια ηλικίας στις άδειες χειριστού ταχυπλόου σκάφους
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1151/2013 κάθε χειριστής ταχύπλοου μετά το 65ο έτος της ηλικίας του είναι υποχρεωμένος να ανανεώνει το δίπλωμα του κάθε 3 χρόνια προσκομίζοντας στο αρμόδιο λιμεναρχείο ταυτότητα, παράβολα, φωτογραφίες συγκεκριμένων διαστάσεων και ιατρικές βεβαιώσεις καλής υγείας από παθολόγο και οφθαλμίατρο κ.α. Σε αυτήν την περίπτωση η ανανέωση της άδειας οδήγησης ισχύει για τρία έτη από τις ημερομηνίες έκδοσης των ιατρικών βεβαιώσεων. Ασφαλώς το λιμεναρχείο εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι έχει το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον ιατρικές βεβαιώσεις από νευρολόγο, ψυχίατρο, ορθοπεδικό κ.α. ή και άλλα έγγραφα. Δίδεται όμως και η δυνατότητα ο χειριστής ταχύπλοου ηλικίας άνω των 65 ετών να ανανεώσει το δίπλωμα του προσκομίζοντας στο λιμεναρχείο μαζί με φωτογραφίες και παράβολα, επικυρωμένη την άδεια οδήγησης του αυτοκινήτου ή της μηχανής ή του μοτοποδηλάτου του! Σε αυτήν την περίπτωση η άδεια οδήγησης του ταχύπλοου ανανεώνεται με ημερομηνία λήξης την ημερομηνία λήξης της άδειας οδήγησης για τα οδικά μέσα. Για την ανανέωση άδειας καταβάλλεται ποσό πενήντα (50) ευρώ υπέρ του Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Ν. και δεκαπέντε (15) ευρώ υπέρ του Δημοσίου.
Τι ισχύει για τις άδειες οδήγησης αυτοκινήτου – μηχανής
Σύμφωνα με το άρθρο 65 του νέου ΚΟΚ (Νόμος 4530/2018) που ισχύει από τον Μάρτιο του 2018, οι κάτοχοι οποιασδήποτε κατηγορίας άδειας οδήγησης, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 74 ετών υποχρεούνται ανά τρία έτη σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για κάθε κατηγορία που επιθυμούν να ανανεώσουν». Έτσι είναι ξεκάθαρο ότι πλέον οι ηλικιωμένοι θα πρέπει ουσιαστικά να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους. Μάλιστα θα πρέπει να μπαίνουν σε δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (όπως ονομάζονται επίσημα οι εξετάσεις) κάθε τρία έτη, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που προσκομίζουν. Όσοι είναι πάνω από 80 ετών θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων.