Site icon Boat & Fishing

Απίκο: Με διπλάρι & ζυμάρι στην αφρουδιά

ROCKFISHING: Απίκο με διπλάρι και ζυμάρι στην αφρουδιά

Το ψάρεµα απίκο µε αφρουδιά από βράχο, αποτελεί αναµφισβήτητα την παράκτια εκείνη τεχνική που µπορεί µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα να µας δώσει τα περισσότερα κι εκλεκτότερα ψάρια. Πολύ δύσκολα θα µπορέσει άλλη τεχνική να έχει αυτά τα αποτελέσµατα κι αν το καταφέρει θα είναι πρόσκαιρο και συγκυριακό. Βέβαια ο ψαράς θα αναγκαστεί να περάσει µια ταλαιπωρία προκειµένου να πλησιάσει ένα αξιόλογο σηµείο, όµως οι καρποί της εξόρµησής του θα τον κάνουν να λησµονήσει γρήγορα.

Δυσκολία προσέγγισης ψαρότοπου κατάλληλου για απίκο
Για ένα µεγάλο χρονικό διάστηµα, δεν είχα προσπαθήσει  να προσεγγίσω κάποιο ιδιαίτερα αξιόλογο τόπο και το σώµα είχε ξεσυνηθίσει την πεζοπορία. Η δύσκολη κατάβαση µέσα στα γκρέµια, αλλά και η ανάβαση της επιστροφής φορτωµένοι µε εξοπλισµό και ψάρια, είχαν σαν αποτέλεσµα τα πόδια και οι µυς να πονούν, µέχρι την άλλη και την παράλλη µέρα. Όµως κανείς µας δεν παραπονέθηκε. Περάσαµε µια θαυµάσια µέρα, κοντά στη θάλασσα και σε ένα τοπίο απερίγραπτης οµορφιάς και µαγείας που δύσκολα µπορεί να περιγραφεί µε λόγια. Αυτή η παντελής αλλαγή σκηνικού, η έστω και βραχύχρονη αποµάκρυνση από τον πολιτισµό,  η ζωογόνα φυγή από την καθηµερινότητα,  ήταν από µόνη της αρκετή για να µας ικανοποιήσει. Η θάλασσα όµως, µας πρόσφερε και εκείνη τα καλούδια της απλόχερα κι έτσι µια ακόµη εξόρµηση στέφθηκε µε απόλυτη επιτυχία. Η εύρεση ενός καλού ψαρότοπου γενικά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πόσο µάλλον τους καλοκαιρινούς µήνες που η ακτογραµµή γεµίζει µε κόσµο. Όµως, όσο ο καιρός αρχίζει να κρυώνει, τα πράγµατα καλυτερεύουν σηµαντικά και οι ψαρότοποι γίνονται πιο φιλόξενοι για τους ψαράδες. Ο ψαράς που θέλει να έχει  ικανοποιητικά αποτελέσµατα, ανεξαρτήτως του είδους των αλιευµάτων, µπορεί επιλέξει ακόµα και ένα πολύ κοντινό σηµείο. Αν όµως επιθυµεί να αναµετρηθεί µε µεγάλους σαργούς, σκαθάρια και µελανούρια, τότε η ταλαιπωρία και η κούραση είναι σχεδόν προαπαιτούµενη. Ο βραχώδης βυθός µε τα µεγάλα µονόπετρα και τα κοντινά ξενέρια, είναι βέβαιο ότι θα µας τροφοδοτήσει µε  καλά ψάρια. Ο έντονος κυµατισµός και η αφρουδιά, αποτελούν ιδανικές συνθήκες για εµάς, προσφέρουν σιγουριά και ασφάλεια στα ψάρια , κάνοντάς τα να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να ασχοληθούν µε τα δολώµατά µας.

Καιρικές συνθήκες για απίκο
Αν κάτι είναι διαδραµατίζει ιδιαίτερα σηµαντικό ρόλο στο συγκεκριµένο ψάρεµα, αυτό είναι σίγουρα ο καιρός. Ψάρεµα στο βράχο µε καλοσύνη δε νοείται και δεν αξίζει τον κόπο να επιχειρήσει κάποιος να δοκιµάσει. Τα τσιµπήµατα θα είναι µηδαµινά και αυτά µόνο από πέρκες, γύλους, σπάρους και άλλα µικρόψαρα. Αντίθετα όταν φυσάει δυνατός κόντρα άνεµος και το κύµα έχει κατεύθυνση προς την ακτή, δηµιουργείται θολούρα και αφρουδιά και όλα αλλάζουν. Οι σαργοί κάνουν την εµφάνιση τους δυναµικά, τα µελανούρια ορµούν µε βουλιµία στα δολώµατά µας πριν καν αυτά πατώσουν, ενώ σκαθάρια, σάλπες, κακαρέλοι και κέφαλοι συναγωνίζονται ποιος θα καταφέρει να κερδίσει πρώτος την εκλεκτή τροφή. Όταν ο ψαράς θέλει η εξόρµησή του να στεφθεί µε επιτυχία, το πρώτο που κοιτάζει είναι η ένταση και η διεύθυνση του ανέµου. Μόλις διαπιστώσει αυτά που θέλει, κάνει προσπάθεια να βρει το κατάλληλο µέρος για να σταθεί και να ψαρέψει, το σηµείο δηλαδή όπου ο καιρός χτυπά φάτσα και ο βυθός είναι βραχώδης.

Μαλάγρα για ψάρεμα απίκο
Η µαλάγρα είναι κάτι απόλυτα απαραίτητο για ψάρεµα από βράχια. Βλέπετε δεν είµαστε σε λιµάνι, για να είναι τα ψάρια συγκεντρωµένα σε κοντινή απόσταση από εµάς. Στο βράχο τα ψάρια είναι διάσπαρτα παντού και θα πρέπει ο ψαράς να τα «φωνάξει» και να τα µαζέψει στην ψαρεύτρα του από αρκετά µακριά. Αυτήν τη συγκέντρωση θα την αναλάβει η µαλάγρα µας. Μικρές ποσότητες από µυρωδάτα υλικά θα πέφτουν στο νερό ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, έτσι ώστε να προσελκύονται τα ψάρια που περνάνε κοντά εκείνη τη στιγµή, αλλά και να µείνουν συγκεντρωµένα και σε εγρήγορση τα ήδη υπάρχοντα στον τόπο. Ψωµί βρεγµένο και καλά τριµµένο, µαζί µε άµµο και κάποιο µυρωδικό όπως σαρδέλα ή τυρί, αποτελούν τα βασικά συστατικά µιας αυτοσχέδιας µαλάγρας , ενώ αν προτιµήσουµε κάποια έτοιµη µαλάγρα του εµπορίου, η γεύση της σαρδέλας είναι η πιο ελκυστική. Με το που φτάνουµε στον τόπο ψαρέµατος , ρίχνουµε µια µεγάλη ποσότητα µαλάγρας στην αρχή, αρµατώνουµε τα καλάµια µας και ξεκινάµε να ψαρεύουµε, ενώ στην πορεία διατηρούµε την ψαρεύτρα µας ελκυστική, παρέχοντας µικρές ποσότητες µαλάγρας σε συγκεκριµένους, σταθερούς χρόνους. Ένα κουτάλι της σούπας θα µας βοηθήσει σίγουρα στο συνεχές αυτό µαλάγρωµα.

Δόλωµα για απίκο
Υπάρχουν πολλά δολώµατα που µπορεί να χρησιµοποιήσει ένας ψαράς στο απίκο από βράχο. Ξεχωρίζει όµως και χρησιµοποιείται κατά κόρον από την µεγάλη πλειοψηφία των ψαράδων, το ζυµάρι σε όλες του τις παραλλαγές. Μάλιστα, κατά τόπους εφαρµόζονται διάφορες παραλλαγές στα συστατικά –αλλά και τον τρόπο κατασκευής- του δολώµατος, οι οποίες πολλάκις «έχουν δώσει εξετάσεις» και έχουν τύχει της απόλυτης προτίµησης των ψαριών της συγκεκριµένης περιοχής. Το βασικά συστατικά όλων των ζυµαριών είναι το ψωµί, η τριµµένη φρυγανιά, το αλεύρι, το σιµιγδάλι. Ένα από αυτά τα κύρια συστατικά θα αναµειχθεί µαζί µε κάποιο µυρωδικό, συνήθως τυρί τρίµα ή ψάρι (νωπό ή κονσέρβα).  Θα χρειαστεί σίγουρα λίγο νεράκι για τη συνοχή και λίγο λάδι για την ελαστικότητα του δολώµατος στην τελική του µορφή. Έτσι, καταλήγουµε σε ένα οµοιόµορφο µείγµα που δεν θρυµµατίζεται και  είναι έτοιµο να δολωθεί. Όταν ο ψαράς πάρει µια µικρή µπαλίτσα από αυτό για να το δολώσει στο αγκίστρι ή τη σαλαγγιά του, προσθέτει λίγο αλεύρι και στη συνέχεια ζυµώνει ελαφρά, για να δέσουν τα υλικά.

Σύνδεση παράμαλλου με μάνα, με τη βοήθεια θηλιών.

Διπλάρι ή σαλαγκιά, η μόνιμη διαφωνία των απικατζήδων
Τόσο το διπλάρι µε αγκίστρια όσο και η σαλαγγιά,  έχουν το καθένα τους δικούς του φανατικούς οπαδούς, που αρνούνται πεισµατικά να αλλάξουν τα συστήµατά τους. Έχουν µάθει να ψαρεύουν ένα είδος, να βγάζουν ψάρια µε αυτό κι έτσι δύσκολα πειραµατίζονται µε κάτι διαφορετικό.  Σε αντίθεση µε αυτούς, ο σύγχρονος ψαράς πρέπει να γνωρίζει όλες τις τεχνικές και ανάλογα µε τις  εκάστοτε συνθήκες να προσαρµόζει το ψάρεµά του. Εµείς, εφόσον πηγαίνουµε να αναζητήσουµε σαργούς, µελανούρια και σκαθάρια, θα χρησιµοποιήσουµε διπλάρι µε αγκίστρια, γιατί  το δόλωµα καταπίνεται πιο εύκολα από τα ψάρια και έτσι σιγουρεύουµε τη σύλληψη. Αντίθετα, θα χρησιµοποιήσουµε σαλαγγιά µόνο στο ψάρεµα των κέφαλων και αφού διαπιστώσουµε ότι η περιοχή έχει αρκετούς που αξίζει τον κόπο να ασχοληθούµε µαζί τους. Το δόλωµά µας πλάθεται σκληρό, ώστε να φεύγει δύσκολα από το αγκίστρι, αλλά και να µην καταστρέφεται εύκολα από τα µικρόψαρα. Δεν τραβάµε ποτέ στο µικροτσίµπηµα, αλλά περιµένουµε την καλή τσιµπιά. Τα καρφώµατά µας είναι όλα σίγουρα και αποφασιστικά. Δεν καρφώνουµε ποτέ επιπόλαια ώστε να τραυµατίσουµε και τελικά να  µη συλλάβουµε το ψάρι, γιατί τότε, καθώς αποµακρύνεται πανικόβλητο,  κάνει πολύ σαµατά και διώχνει τα υπόλοιπα ψάρια του κοπαδιού.

Αρµάτωµα για απίκο
Μία πετονιά διαµέτρου 0,30 χιλιοστών  θα χρησιµοποιηθεί σα µάνα της αρµατωσιάς µας. Ένα µικρό, συρόµενο µολυβάκι ελιά ή µια τορπίλη είναι ότι ακριβώς πρέπει  για να βυθιστούν αργά και φυσικά τα δολώµατά µας. Στις δυο άκρες της µάνας, κάνουµε από µια µικρή θηλιά. Η µια θηλιά είναι για να περαστεί στο απικάλε ή στη µικρή παραµάνα στο άκρο του καλαµιού µας και η άλλη για να συνδέσουµε παράµαλλό µας, θηλιά µε θηλιά. Για το διπλάρι θα χρειαστούµε µια πετονιά λίγο λεπτότερη. 0,25-0,28 είναι οι διάµετροι οι οποίες συνδυάζονται µε τη διατοµή της µάνας µας. Θα κόψουµε ένα κοµµάτι γύρω στο µισό µέτρο και στις δυο άκρες του θα δέσουµε από ένα αγκίστρι µεγέθους 1-5, ανάλογα µε το µέγεθος των αναµενόµενων ψαριών. Στη µέση περίπου της πετονιάς αυτής, θα κάνουµε µια µικρή θηλίτσα µε την οποία  θα προσαρµόσουµε το διπλάρι στη µάνα της αρµατωσιάς µας. Αυτό που θα πρέπει να ελέγξουµε στο τελείωµα της κατασκευής µας, είναι το συνολικό µήκος της αρµατωσιάς (µάνα και παράµαλλο). Σε καµιά περίπτωση δεν πρέπει να πλησιάζει το µήκος του καλαµιού, αλλά να είναι µισό µε ένα µέτρο µικρότερη. Έτσι ότι ψάρι και να πιαστεί, µέσα στα φυσιολογικά όρια φυσικά, θα µπορεί να βγει µε άνεση µε τη µία έξω από το νερό, χωρίς να χτυπήσει άτσαλα πάνω στα βράχια της ακτογραµµής.

Πρόγνωση καιρού
Μερικές από τις ιστοσελίδες που µπορεί να επισκεφθεί ο ‘Ελληνας ψαράς για µάθει την πρόγνωση του καιρού είναι οι:  www.meteo.gr,  www.meteorologos.gr και www.deltiokairou.gr. Εκεί µπορεί να βρει πολύ ακριβείς και αναλυτικές, περιοχικές προγνώσεις και να συγκρίνει δεδοµένα, ενώ έχει τη δυνατότητα να ανατρέχει στους ιστιοπλοϊκούς χάρτες, όπου φαίνονται καθαρά οι καιρικές µεταβολές, οι διακυµάνσεις της έντασης του ανέµου και οι αλλαγές κατεύθυνσής του.

Έτοιµες µαλάγρες και ενισχυτικά για απίκο
Ψάρεµα απίκο από βράχο χωρίς συνεχές µαλάγρωµα, δεν εννοείται. Μαλάγρα και ψάρεµα πάνε µαζί. Τώρα, αν η µαλάγρα είναι ιδιοκατασκευή µας ή έτοιµη, αγοραστή από το εµπόριο,  πρόκειται για ένα άλλο θέµα το οποίο δε θα αναλύσουµε εδώ. Παλαιότερα, η έτοιµη µαλάγρα ήταν δυσεύρετη και συνήθως όχι κατάλληλη για εµάς. Στις µέρες µας όµως κυκλοφορεί µια µεγάλη ποικιλία από µαλάγρες πάσης φύσεως, για την κάλυψη των αναγκών και την ικανοποίηση ακόµα και του πιο ιδιότροπου ψαρά. Συνήθως πρόκειται για µίξη αλεύρων και ειδικών ενισχυτικών που τις κάνουν ακόµα δυνατότερες, ενώ κάποιες φορές θα τις συναντήσουµε και σε ηµίυγρη µορφή. Οι πιο κοινές και ευρέως χρησιµοποιούµενες γεύσεις: σαρδέλα, τυρί, γαρίδα, ρέγγα. Γενικά, αποτελούν ιδανική λύση για όσους δε µπορούν να αφιερώσουν  χρόνο στην αναζήτηση των συστατικών τους ή δε θέλουν να «βρωµίζουν» το σπίτι τους.

Ο έξυπνος τρόπος σύνδεσης αρµατωσιάς στο καλάµι µας
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συνδέσει ο ψαράς την αρµατωσιά του στη µύτη του καλαµιού. Εδώ σας προτείνουµε µια από τις ευκολότερες και πρακτικότερες λύσεις, µε τη βοήθεια του απικάλε. Πρόκειται για ένα µικρό εξαρτηµατάκι που κολλά στη κορυφή του καλαµιού εύκολα, µε δύο σταγόνες κόλλα στιγµής. Η αρµατωσιά περνιέται µε θηλιά στο άγκιστρο του απικάλε και στη συνέχεια ένα λαστιχάκι-ασφάλεια καλύπτει το άγκιστρο. Δίχως σκοινάκια, παραµάνες και στριφταροπαραµάνες να χαλάνε την αρµονικότητα του καλαµιού µας, είµαστε έτοιµοι και αρµατωµένοι σε ελάχιστο χρόνο.

Exit mobile version