Ξεκινώντας τα πρώτα βήµατα στο ψάρεµα, µε οποιαδήποτε τεχνική και αν ήταν, ακολουθούμε πάντα κάποιους κανόνες και βασικές αρχές.
Με την πάροδο του χρόνου και έχοντας αποκτήσει εµπειρία στην τεχνική, αρχίζαµε σιγά-σιγά να πειραµατιζόµαστε µε το εξοπλισµό, τα δολώµατα, τους διάφορους ψαρότοπους ή/και τις ώρες ψαρέµατος. Με σκοπό να έχουµε πάντα διασκεδαστικά ψαρέµατα και πλούσιες ψαριές. Στο συγκεκριµένο θέµα θα δούµε πως µπορούµε να βελτιώσουµε τον εξοπλισµό µας για την τεχνική του απίκο.
Επιβραδυντής ή αποσβεστήρας
Στην περίπτωση που θέλουµε να ψαρέψουµε απίκο µε φελό, τα ψάρια τρώνε επιφυλακτικά και φοβόµαστε να κατεβάσουµε τη διάµετρο των πετονιών για να τα ξεγελάσουµε ευκολότερα. Θα τροποποιήσουµε την αρµατωσιά προσθέτοντας ένα αξεσουάρ το οποίο ονοµάζεται επιβραδυντής ή αποσβεστήρας. Το εξάρτηµα αυτό τοποθετείται ενδιάµεσα της κορυφής του καλαµιού και της υπόλοιπης αρµατωσιάς. Πρόκειται για ένα ειδικό σιλικονούχο λάστιχο. Το οποίο επιµηκύνεται απορροφώντας την οποιαδήποτε αντίσταση (κεφάλι) του ψαριού προστατεύοντας την υπόλοιπη αρµατωσιά.
Multicolor µύτες
Αγοράζοντας λοιπόν ένα σκληρό (ντούρο) καλάµι, ξενοιάζουµε από το φόβο για το πώς θα πετάξουµε ένα καλό ψάρι κατευθείαν έξω , χωρίς τη βοήθεια απόχης. Όµως µας δηµιουργείται ένας πονοκέφαλος: η εύκολη ανίχνευση τσιµπιών όταν το ψάρεµα γίνεται µε καρτελάκι στη µύτη. Συνήθως, τα περισσότερα ντούρα καλάµια τα οποία είναι κατασκευασµένα από γραφίτη, διαθέτουν µύτες carbon οι οποίες είναι σχετικά σκληρές και άκαµπτες. Τι συµβαίνει όµως όταν θελήσουµε να κάνουµε ψάρεµα κέφαλου (που πιπιλά ανεπαίσθητα το δόλωµα), ή όταν τα ψάρια δεν τρώνε µε όρεξη;
Εδώ θα δώσουµε τη λύση µε την αντικατάσταση της carbon µύτης µε µια fiberglass. Μάλιστα, στο εµπόριο κυκλοφορούν ειδικές µύτες για καλάµια απίκο. Οι οποίες είναι συµπαγείς και πολύχρωµες στην εµφάνιση (οι λεγόµενες multicolor). Όσον αφορά στη διαδικασία αντικατάστασης, απαιτείται µεγάλη προσοχή στο να εφαρµόσουν οι µύτες σωστά στο δεύτερο στέλεχος του καλαµιού. Μιας και πολλές φορές είναι πιο χονδρές στο πίσω µέρος και θα χρειαστούν κόψιµο, αν θέλουµε να έχουµε απόλυτη εφαρµογή. Εφόσον πετύχουµε τη σωστή εφαρµογή των δύο στελεχών, καλό θα ήταν να ενισχύσουµε το δεύτερο στο σηµείο επαφής. Τυλίγοντας λίγο νήµα για την αποφυγή κάποιου σπασίµατος.