Η µολυβοκεφαλή, είναι ένα εξάρτηµα ιδιαίτερα χρήσιµο σε ψαρέµατα – κυρίως – µεγάλων ψαριών, όπως είναι οι στήρες, οι σφυρίδες, οι ροφοί, οι συναγρίδες, τα φαγκριά και οι βλάχοι.
Ένα σωστό αρµάτωµα, θα µπορέσει να αγκιστρώσει τα ψάρια που θα τσιµπήσουν το δόλωµά µας, αλλά και να τα φέρει µε ασφάλεια στην επιφάνεια. Η κάθε λεπτοµέρεια έχει τη σηµασία της, και δεν πρέπει να παραλείπεται, ενώ η χρήση νήµατος είναι απαραίτητη στα ψάρια µε ισχυρά δόντια.
• Επειδή το δόλωµά µας δεν έχει πάντα το ίδιο µέγεθος, και το αρµάτωµα δεν είναι εύκολο να γίνεται στο σκάφος, φροντίζουµε η αρµατωσιά µας να έχει µεταβαλλόµενο µήκος. Αν προσέξετε, στις δύο τελευταίες φωτογραφίες θα δείτε την ίδια αρµατωσιά σε δύο διαφορετικά µήκη. Το πενσάκι, αποτελεί το µέτρο σύγκρισης.
• Το καλαµάρι ή η σουπιά, αγκιστρώνεται στο µέρος της ουράς, από το σταθερό αγκίστρι πάνω στο µολύβι, ενώ το κάτω αγκίστρι, θα καρφωθεί στη φυσούνα ή στα πλοκάµια.
• Το µέγεθος της µολυβοκεφαλής, έχει να κάνει µε το βάθος που ψαρεύουµε. Στις φωτογραφίες, η µολυβοκεφαλή είναι 250 γραµµαρίων και προορίζεται για βαθιά ψαρέµατα. Στα ρηχά, το βάρος θα πέσει στα 150 -ή και ακόµη λιγότερα- γραµµάρια, ενώ το ίδιο συµβαίνει και στα ψαρέµατα µε καγιάκ, τα οποία πραγµατοποιούνται στη ρηχή, παράκτια ζώνη.
• Το αρµάτωµα αυτό, µπορεί να γίνει στο κάτω µέρος οποιασδήποτε µολυβοκεφαλής µε κρίκο, για να περαστεί το µεγάλο αγκίστρι.
• Το µέγεθος των αγκιστριών, έχει να κάνει µε το µέγεθος του δολώµατος και τα ψάρια-στόχο µας.
• Το αγκίστρι που µπαίνει σταθερό στην µολυβοκεφαλή, είναι µε ίσιο κρίκο. Το σφίξιµο του άγκιστρου σύνδεσης της µολυβοκεφαλής µε πενσάκι, είναι απαραίτητο για την ασφάλεια του αγκιστριού µας.
• Προσπαθήστε, όταν αρµατώσετε τη δικιά σας µολυβοκεφαλή, να µην ξεχάσετε κάποια από τις λεπτοµέρειες, γιατί απευθυνόµαστε σε µεγάλα ψάρια, όπου η επιτυχία πολλές φορές κρίνεται στην λεπτοµέρεια. Καλή επιτυχία.