Site icon Boat & Fishing

Αρματωσιές με χάντρες, πέρλες και πούλιες. Κάνουν αποδοτικότερα τα ψαρέματά μας;

Στο ψάρεµα, υπάρχουν κάποια αξεσουάρ, βοηθήµατα θα τα έλεγα, ώστε να έχουµε καλύτερα αποτελέσµατα όσον αφορά στην παρουσίαση των δολωµάτων µας και την αυξηµένη πρόκληση των ψαριών.

Κάποτε χρησιµοποιούσαµε στις µονάγκιστρες, µε περαστό µολύβι, αρµατωσιές χωρίς στριφτάρι και παράµαλλο (µόνο µε τη µάνα και το µολύβι να κατεβαίνει έως το αγκίστρι), γύρω στα 5-8 εκατοστά από το λευκό µονωτικό του διπολικού καλωδίου του ρεύµατος. Αφενός για να προσελκύουµε τα ψάρια, αφετέρου για να µην βρίσκει το µολύβι µας στον κόµπο του αγκιστριού, πληγώνοντάς τον. Στη συνέχεια, ήρθαν οι πρώτες χάντρες, µαλακές τότε, παίρνοντας τη θέση του αυτοσχέδιου στόπερ µας.

Η εξέλιξη, όµως, δεν σταµάτησε εκεί. Πολλές εταιρίες τώρα πια, παράγουν αµέτρητες χάντρες για όλα τα γούστα και τις προτιµήσεις (φωσφοριζέ, χρωµατιστές, διάφανες, πέρλες).

Στο παιχνίδι µπήκαν και οι πούλιες, µε µεγάλη ποικιλία σε χρώµατα. Εκτός από τις αναλαµπές τους δηµιουργούν και κάποιους θορύβους στη διαδροµή τους προς το βυθό ή κατά το σύρσιµο της αρµατωσιάς µας. Ελάχιστους µεν, αλλά αρκετούς για να προκαλέσουν την περιέργεια των ψαριών.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ
Να περάσουµε, τώρα, στο πόσο µπορούν να βοηθήσουν οι χάντρες και οι πούλιες σε ένα καλύτερο αποτέλεσµα, σε µια καλή ψάρια δηλαδή.

Κάποιοι θεωρούν και τα δύο περιττά σαν βοηθήµατα. Προσωπικά, έχω δουλέψει αρκετές από αυτές και έχω καταλήξει σε κάποιες, όπως πχ. οι φωσφορούχες, ειδικά τις νύχτες που το φεγγάρι είναι µικρό. Επίσης, τις πέρλες σε συνδυασµό µε πούλιες κάποιων χρωµάτων, τις χρησιµοποιώ κάποιες φορές για να «ξυπνήσω» την έµφυτη περιέργεια ψαριών όπως οι τσιπούρες και οι σαργοί. Όλα αυτά, όµως, µετά από πολύ ψάξιµο και πολλές ώρες ψαρέµατος.

Και τα δύο µπορούν να δουλέψουν σε πολλά είδη τεχνικής. Στο Casting, στο Αφρωτό, το Εγγλέζικο, το Απίκο, την Καθετή και σε κάθε είδος ψαριού, µε επιτυχία.

Σε πολλούς δηµιουργούνται κάποιες απορίες και µερικές εύλογες ερωτήσεις, όπως πχ.: «Μιλάµε και ψάχνουµε για αόρατες πετονιές, πετονιές µικρής διαµέτρου, αόρατα αγκίστρια, φωσφοριζέ πετονιές, πετονιές κόκκινες, πράσινες, µπλε, για νήµατα, για κοντά ή µακριά παράµαλλα, για χάντρες και πούλιες. Τι ισχύει όµως; Μήπως όλα αυτά δεν έχουν τελικά και τόση µεγάλη σηµασία;»

Στο «Τι ισχύει όµως;», η µόνη απάντηση που µπορώ να δώσω είναι: Ότι βολεύει τον καθένα µας! Αλλά πάντα βγάζοντας συµπεράσµατα µετά από χρόνο, εµπειρίες και πολλές ώρες δοκιµών σε κάθε τι που κάνουµε, παρατηρώντας οτιδήποτε µπορεί να µας φανεί διαφορετικό από κάποιες άλλες φορές (εποχή, τόπος, καιρικές συνθήκες, ώρα, ηλιοφάνεια κλπ).

Όσο για το «Μήπως όλα αυτά δεν έχουν τελικά και τόσο µεγάλη σηµασία;», θα γράψω: Κάποιες φόρες µπορεί να µην έχουν και καθόλου, ειδικά όταν τα ψάρια έχουν πολύ όρεξη. Τις περισσότερες φορές, όµως, και η παραµικρή λεπτοµέρεια µπορεί να έχει σηµασία για την επιτυχία. ∆εν λέω ότι τις χάντρες και τις πούλιες, ή όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, τα βάζουµε όπως να ‘ναι µαζί, κουλουβάχατα και σωρηδόν. Κάτι εδώ, κάτι εκεί, µπορεί όµως να κάνει τη διαφορά.

Στο ψάρεµα δεν υπάρχουν κανόνες και στάνταρ. Το ψάρεµα είναι ένα διαρκές ψάξιµο. Kάθε φορά είναι διαφορετική από την προηγούµενη, µα µπορεί να γίνει συναρπαστική από µια λεπτοµέρεια.

ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ
∆εν θα ξεχάσω µια ψαρευτική µας εξόρµηση µε τον καλό φίλο µου Σώκη στη Σαµοθράκη. Σε συγκεκριμένο σηµείο πιάναµε σαργούς τη νύχτα, µα όσες φορές δοκιµάσαµε ήµερα, ούτε λέπι… Κάποια µέρα, είπαµε να κάνουµε µερικές δοκιµές αλλάζοντας τα παράµαλλά µας, όποτε και πήραµε την απάντησή µας. Οι πορτοκαλιές χάντρες που έβαλε ο Σώκης και στη συνέχεια επιστράτευσα και εγώ, τρέλαναν τους σαργούς εκείνη τη ηµέρα, αλλά και σε κάθε άλλη εξόρµηση στον ίδιο τόπο!

Τα ψάρια έχουν έµφυτη την περιέργεια για ότι διαφορετικό κινείται στο βυθό και σπεύδουν να το ελέγξουν. Αν αυτό συνδυάζεται µε τροφή, σίγουρα θα το δοκιµάσουν! Οι τσιπούρες είναι από τα πιο φοβητσιάρικα, µα ταυτόχρονα και περίεργα ψάρια. Με το «µπλουµ» του µολυβιού, χάνονται στα απέραντα, µα σε λιγότερο από 30 δεύτερα έχουν επιστρέψει για να δουν τι είναι αυτό που τις τρόµαξε! Ό,τι λοιπόν διαφορετικό, θα τους κινήσει την περιέργεια και την όρεξη.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ
Πάντα ο καλύτερος συνδυασµός χρωµάτων, χαντρών, πέρλας και πούλιας, πρέπει να δηµιουργεί αντίθεση µε τους χρωµατισµούς του βυθού στα ηµερήσια ψαρέµατα. Με τη συµβολή του ήλιου, η απόδοσή τους αυξάνει κατακόρυφα. Ειδικά τις µέρες που ο ήλιος παίζει κρυφτό πίσω από τα σύννεφα, η κάθε εµφάνισή του είναι ένα ερέθισµα για τα ψάρια. Στα νυχτερινά ψαρέµατα πάλι, µια σειρά από 3-4 φωσφορούχες χάντρες σε στιλ «κοµπολόι» και µε συχνές κινήσεις στο βυθό, σίγουρα θα φέρει κοντά κάποιους κατοίκους της γύρω περιοχής του ψαρότοπου.

Οι χάντρες και οι πέρλες σε χρωµατισµό που µας έχουν δείξει περισσότερη αποδοτικότητα είναι: Σε µικτή µορφολογία βυθού οι πορτοκαλί, πράσινες και κίτρινες, ενώ στις αµµούδες οι µπλε, οι πορτοκαλί και οι χάντρες τύπου Zwarovski.

Οι πούλιες σε συνδυασµό µε τις χάντρες ή χρωµατιστά σωληνάκια και πέρλα εναλλάξ, έχουν την ίδια αποδοτικότητα. Μόνο που εδώ δηµιουργούµε ένα είδος χρωµατιστού σκουληκιού, θα έλεγα, αφού περνάµε στο παράµαλλο 2-3 πούλιες, µε ενδιάµεσα άλλα τόσα σωληνάκια ή χάντρες.

Επίσης, το σύρσιµο της αρµατωσιάς µας την ώρα του ψαρέµατος θα πρέπει να είναι πιο τακτικό, µα συνάµα και πιο αργό στην ανάκτησή της, ώστε να µας φέρει κάποιο τσίµπηµα.

Όσα αναφέρθηκαν για τις χάντρες και τις πέρλες, προέκυψαν µέσα από προσωπικές µου εµπειρίες. Σίγουρα, είναι προσωπική επιλογή του καθενός µας αν θα προτιµήσει κάποια «εκκεντρική» ή αν προτιµάτε κάπως «πιο εξεζητηµένη» βοήθεια στο ψάρεµά του, χρησιµοποιώντας ένα υλικό όχι και τόσο «ευρείας αποδοχής».

Οπότε, η επιλογή αν θα δώσετε την ευκαιρία στις πούλιες και τις χάντρες να αποδειχθούν ένα χρήσιµο εργαλείο στα χέρια σας ή θα τις απορρίψετε χωρίς καν να τις δοκιµάσετε, είναι καθαρά δική σας υπόθεση.

Καλές κι ελεύθερες θάλασσες, µε όµορφα ψαρέµατα για όλους σας!

Exit mobile version