Η άνοιξη µας χτυπάει πια για τα καλά τη πόρτα. Εµείς δεν έχουµε παρά να την καλοδεχτούµε και να εκµεταλλευτούµε στο έπακρο τα όσα µας προσφέρει.
Όσοι ασχολούµαστε µε τη συρτή αφρού, γνωρίζουµε πολύ καλά πως αυτήν την εποχή του χρόνου έχουµε πανηγυρική πρεµιέρα της υπερελαφριάς συρτής. Μιας πραγµατικά συναρπαστικής τεχνικής που ενθουσιάζει µικρούς και µεγάλους. Αφού συνδυάζει την αποδοτικότητα στο αλιευτικό αποτέλεσµα µε την εγγυηµένη διασκέδαση λόγω του ultralight -για τα δεδοµένα της συρτής- εξοπλισµού. Όπως έχουµε αναφέρει και στο παρελθόν, όσοι είµαστε λάτρεις των τεχνικών που συµπεριλαµβάνουν χρήση λεπτών εργαλείων. Με τον ερχοµό της άνοιξης ξεκινάει ένα πολύ όµορφο κεφάλαιο για τις τεχνικές αυτές.
Χρονικά η περίοδος αυτή ξεκινά από τα µέσα περίπου του Μάρτη και φτάνει µέχρι και το τέλος του φθινοπώρου. Σε όλο το µεσοδιάστηµα αυτής της περιόδου, θα λέγαµε πως η υπερελαφριά συρτή βρίσκεται στα καλύτερά της. Σε προηγούµενα άρθρα έχουµε αναφερθεί στα πλεονεκτήµατα της τεχνικής αυτής και έχουµε αναλύσει διεξοδικά τον ενδεικνυόµενο εξοπλισµό.
Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εµφάνισή της στη χώρα µας µία νέα τεχνική. Βρίσκοντας θα λέγαµε το ιδανικό πεδίο εφαρµογής της στα νερά µας. Η τεχνική αυτή είναι το LBF και θα µπορούσαµε να πούµε πως έχει «δεσµούς αίµατος» µε την υπερελαφριά συρτή. Αφού µοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά και απευθύνονται σε κοινά είδη ψαριών, ανάλογα βέβαια και µε τα τεχνητά που χρησιµοποιούνται. Η χρήση ultralight εξοπλισµού, οι όµορφες ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εικόνες και µυρωδιές της απέραντης ακτογραµµής της πατρίδας µας, είναι πραγµατικά αναντικατάστατα στοιχεία.
Σε πολλές χώρες του εξωτερικού και κυρίως στη ∆υτική Ευρώπη και την Αµερική, το spinning από το σκάφος είναι µία τεχνική που βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιµήσεις των ψαράδων. ∆εν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχει µεγάλη απήχηση τόσο σε αλµυρά νερά, όσο και σε γλυκά νερά. Το τελευταίο διάστηµα έχει βρει ανταπόκριση και σε αρκετούς ψαράδες της χώρας µας. Οι οποίοι κάνοντας χρήση µικρών κυρίως φουσκωτών, ανακαλύπτουν καινούριους ορίζοντες στο spinning. Πραγµατοποιώντας πολύ όµορφες ψαριές και δίνοντας µία άλλη διάσταση στις εξορµήσεις τους. Ανάλογα µε τη χρονική περίοδο, γίνεται χρήση του ανάλογου εξοπλισµού και αναπροσαρµοζόµαστε στην αναζήτηση συγκεκριµένων θηραµάτων.
Το LBF έχει κερδίσει τη προτίµηση πολλών ψαράδων της πατρίδας µας, αφού προσφέρει εγγυηµένη διασκέδαση µε χρήση ultra light εξοπλισµού. Επιτρέποντας τα πολύωρα, ξεκούραστα ψαρέµατα, τα οποία τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από ικανοποιητικό αλιευτικό αποτέλεσµα.
Ας δούµε τι αξίζει να προσέξουµε, ώστε αν υπάρχει ένα πλεούµενο στη κατοχή µας, να καταφέρουµε να «απογειώσουµε» αυτήν την υπέροχη τεχνική. Η οποία έχει πραγµατικά να µας δώσει πολλά.
Σωστός εξοπλισµός
Όπως και στην υπερελαφριά συρτή, η χρήση ultralight εξοπλισµού είναι η βασικότερη παράµετρος για την επιτυχία και στο LBF. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουµε, είναι να κάνουµε το κατάλληλο σετάρισµα ώστε το σύνολο του εξοπλισµού µας να συνεργάζεται άψογα και να βρίσκεται σε πλήρη αρµονία.
Όσον αφορά στο καλάµι µας, θα χρειαστούµε ένα εξειδικευµένο εργαλείο για τη τεχνική του LBF, δύο τεµαχίων, ελαφρύ, µε c.w. από 0,4 έως 8 gr. Το µήκος του θα είναι γύρω στα 2,40 µέτρα και θα διαθέτει δράση κορυφής (fast ή extra fast) για να δουλεύει καλά τις σιλικόνες. Σε αυτή τη περίπτωση το lure weight του µπορεί να είναι ακόµα χαµηλότερο. Ας πούµε από 0 έως 5 gr., για σωστή διαχείριση των πολύ µικρών µολυβοκεφαλών.
Σχετικά µε το κόστος του καλαµιού, δε χρειάζεται να µπούµε σε υπερβολές, αφού ένα καλάµι µεσαίου κόστους κάνει άριστα τη δουλειά του. Φυσικά όσο ανεβαίνουµε σε κόστος, βελτιώνεται και η αίσθηση που αποκοµίζουµε από τη χρήση του. Για µηχανισµό θα χρειαστούµε ένα 1000άρη ή 1500άρη, γεµισµένο µε νήµα διαµέτρου 0,04 έως 0,06 mm. To παράµαλλό µας προτείνω να είναι fluorocarbon πολύ καλής ποιότητας. Αφού εδώ η διακριτικότητα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, και η διάµετρός του θα κυµαίνεται από 0,14 έως 0,17.
Σχετικά τώρα µε τα τεχνητά, µπορούµε να πούµε πως αυτά που χρησιµοποιούµε στην υπερελαφριά συρτή κάνουν θαυµάσια δουλειά. Μικρά minnows των 4 έως 5.5 cm περίπου και µικρά vibrations ανάλογου µεγέθους, είναι ιδανικά. Επίσης τα µικρά popper είναι θαυµατουργά στην τεχνική αυτή. Όπως επίσης και τα lipless. Όπως έχουµε ξαναπεί, ο θαυµαστός κόσµος των τεχνητών είναι ανεξάντλητος, µε ατελείωτους συνδυασµούς χρωµάτων, σχεδίων και µεγεθών. Που καλύπτουν όλες τις ανάγκες και απαιτήσεις µας. Έτσι και για το LBF έχουµε κατασκευές απίστευτης προσοµοίωσης σε γόνο κάθε είδους. ‘Οπως αθερίνας, γαύρου, παπαλίνας, µαρίδας, γόπας, κλπ. Επίσης θα βρούµε καταπληκτικής οµοιότητας τεχνητά µε καλαµαράκια, γαριδούλες, διάφορα καρκινοειδή, καραβιδάκια κλπ.
Η αποτελεσµατικότητα αυτών των τεχνητών είναι απίστευτη. Αφού καταφέρνουν να ξεγελάσουν µε µεγάλη ευκολία τους θηρευτές τους. Οι οποίοι τους ανοιξιάτικους µήνες κατακλύζουν τις παράκτιες ζώνες της χώρας µας. Φυσικά περίοπτη θέση στο κάδρο των τεχνητών γι’ αυτήν την τεχνική έχουν οι σιλικόνες. Οι οποίες βρίσκουν εδώ το απόλυτο πεδίο εφαρµογής τους. Όταν συνδυαστούν µε τις κατάλληλες σε µέγεθος και σχέδιο µολυβοκεφαλές, κάνουν πραγµατικά θαύµατα.
Τέλος, δε θα πρέπει να παραλείψουµε και τα micro jigs, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στη κασετίνα µας. Μιλάµε για άλλη µία τεράστια κατηγορία τεχνητών, µε απίστευτη ποικιλία σε σχέδια, χρωµατισµούς και µεγέθη. Η αποτελεσµατικότητά τους είναι καταπληκτική σε αυτήν την τεχνική και είναι εξοπλισµένα είτε µε µικρές σαλαγκιές, είτε µε µικροσκοπικά assist hooks. Πολλές φορές µάλιστα, υπάρχει ο συνδυασµός και των δύο. Όταν τα δουλεύουµε µε κοφτά χτυπηµατάκια, η προσοµοίωσή τους σε πληγωµένο µικρόψαρο είναι καταπληκτική.
Κατάλληλο σκάφος
Πιστεύω πως δεν υπάρχει αµφιβολία, ότι τα σκάφη που ανήκουν στη µικρή κατηγορία θα µας λύσουν πραγµατικά τα χέρια στην πραγµατοποίηση αυτής της τεχνικής. Όταν λέµε «µικρή κατηγορία», εννοούµε φουσκωτά ή πολυεστερικά σκάφη από 3,5 έως περίπου 4,5 µέτρα. Σαφέστατα αυτό δεν αποτελεί κανόνα και βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση µε το σηµείο του χάρτη στο οποίο δραστηριοποιείται συνήθως ο καθένας µας. Από τις αποστάσεις που πρέπει να διανύσει µέχρι τα «επίµαχα» σηµεία. Ένα µεγάλο σκάφος όµως, αναπόφευκτα δε θα έχει την ευελιξία που τις περισσότερες φορές θα χρειαστούµε. Τόσο για τη µεταφορά του στη στεριά, όσο και για τη προσέγγιση δύσκολων σηµείων κατά τη διάρκεια του ψαρέµατός µας.
Μπούκες µικρών λιµανιών, ρηχές παραλίες, µικροί όρµοι σε νησόπουλα και βραχοτόπια της ακτογραµµής, είναι µερικά σηµεία που το LBF θα διαπρέψει. Πολλές φορές θα χρειαστεί να προσεγγίσουµε πολύ κοντά σε βράχια και κάβους. Αφού εκεί στήνουν τις ενέδρες τους τα κοκάλια και τα µελανούρια κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς µήνες, περιµένοντας το πέρασµα του γόνου. Επίσης ένα µικρό σκάφος µπορούµε να το καθελκύσουµε στο νερό ακόµα κι από γλίστρες. Οι οποίες δε πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές «ευκολίας» ή ακόµα κι από µία παραλία εάν διαθέτουµε το κατάλληλο αυτοκίνητο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να µπορούµε να πλησιάζουµε µε µεγαλύτερη ευκολία τα σηµεία που µας ενδιαφέρουν.
Τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει µεγάλη αποδοχή από τον κόσµο τα µικρά φουσκωτά, συµβατικά και ribs. Τα οποία έχουν δώσει µία πραγµατικά άλλη διάσταση στο boat spinning για τους λόγους που αναφέραµε. Με µικρές εξωλέµβιες µηχανές ή ακόµα και ηλεκτρικές, µας λύνουν πραγµατικά τα χέρια. Όσο για το κόστος χρήσης, σας διαβεβαιώνω εκ πείρας ότι βρίσκεται σε απίστευτα χαµηλά επίπεδα.
Τρόπος ψαρέµατος
Ο τρόπος που θα ασκήσουµε τη τεχνική από το σκάφος µας, δεν έχει µεγάλες διαφορές από αυτόν που θα ακολουθούσαµε από τη στεριά. Ο εξοπλισµός µας είναι ίδιος, τα τεχνητά που θα χρησιµοποιήσουµε κοινά και τα είδη ψαριών που απευθυνόµαστε τις περισσότερες φορές συµπίπτουν. Εδώ βέβαια υπάρχει το πλεονέκτηµα της ευκολότερης επιλογής όσον αφορά σε κάποια συγκεκριµένα είδη ψαριών. Όπως για παράδειγµα τα µελανούρια και οι σαργοί. Όταν έχουµε στη κατοχή µας ένα µικρό φουσκωτό, µπορούµε µε ευκολία να προσεγγίσουµε σηµεία που κρατούν τέτοια ψάρια, όπως κάποιοι κάβοι σε ένα µικρό νησάκι. Καθώς και σηµεία µε πλάκες στο βυθό ή ακόµα και κάποιες ρηχές ξέρες. Με τη χρήση σιλικονούχων τεχνητών και ανάλογων µικρών µολυβοκεφαλών, η αποτελεσµατικότητα σε αυτά τα ψάρια είναι σχεδόν δεδοµένη.
Σε αυτό το σηµείο αξίζει να σηµειώσουµε ότι και σε αυτήν την τεχνική το βυθόµετρο µπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιµο σύµµαχο. Αφού αν είµαστε εξοικειωµένοι µε αυτό, µπορούµε να ξεχωρίσουµε για παράδειγµα ένα µικτό βυθό ή µία αποχή σε σηµεία που αλλιώς δε θα µπορούσαµε να φανταστούµε ότι υπάρχουν.
Ένα άλλο πλεονέκτηµα της χρήσης σκάφους στη τεχνική του LBF, είναι ότι µπορούµε να πλησιάσουµε µε ευκολία διάφορα σηµεία που βλέπουµε ότι εξελίσσεται κάποια κυνηγετική δραστηριότητα σε πραγµατικό χρόνο. Πόσες φορές δε µας έχει συµβεί να είµαστε σε ένα βράχο ή κάποιο λιµάνι, και να βλέπουµε στην άκρη του κάβου ή στη µπούκα να πετάγονται έξω από το νερό οι αθερίνες ή οι παπαλίνες πανικόβλητες και κυνηγηµένες από κοκάλια ή µεγάλα µελανούρια; Όταν η απόσταση αυτή είναι αρκετά µεγάλη και έξω από την ακτίνα δράσης του τεχνητού µας, τότε πολλές φορές συµβαίνει να µην παίρνουµε χτυπήµατα. Αυτό το πρόβληµα µηδενίζεται µε τη χρήση κάποιου µικρού σκάφους. Μιας και µε αυτό µπορούµε στοχευµένα και αθόρυβα να πλησιάζουµε στη «ζώνη πυρός» και να ρίχνουµε το τεχνητό µας εκεί που επιθυµούµε.
Ακόµα, όταν η ένταση του ανέµου ξεπερνάει τα επιθυµητά όρια, έχουµε ακόµα ένα πλεονέκτηµα µε το σκάφος. Αφού τις περισσότερες φορές µπορούµε να βάζουµε τον αέρα στη πλάτη µας και να συνεχίζουµε τις ρίψεις των τεχνητών µας. Αυτό είναι τις περισσότερες φορές απαγορευτικό όταν ψαρεύουµε από σταθερό σηµείο στη στεριά.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προτείνω ανεπιφύλακτα να ασχοληθείτε µε αυτήν την υπέροχη τεχνική κάνοντας χρήση ενός µικρού σκάφους. Να είστε σίγουροι πως θα αντικρύσετε νέους ορίζοντες στο µαγικό κόσµο του LBF.
Καιρικές συνθήκες
Πιστεύω πως είναι κοινώς αποδεκτό, ότι το LBF σε γενικές γραµµές «αγαπάει» τις ήπιες συνθήκες. Λόγω των πολύ ψιλών εργαλείων που χρησιµοποιούµε, αυξάνεται θα λέγαµε η ευαισθησία στην παραµικρή µεταβολή του καιρού. Με αποτέλεσµα πολλές φορές η πραγµατοποίηση της τεχνικής να δυσκολεύει χαρακτηριστικά, ακόµα και µε µέτριους ανέµους.
Πόσες φορές δεν έχουµε ξεκινήσει να επισκεφτούµε κάποιον τόπο, και φτάνοντας εκεί τα σχέδιά µας να ανατρέπονται πλήρως λόγω ανέµου; Στο σηµείο αυτό πρέπει να πούµε πως η διεύθυνση του ανέµου αποτελεί ένα νευραλγικό σηµείο στο ψάρεµά µας. Όταν ο αέρας είναι κόντρα, τότε είναι φυσικό να ταλαιπωρούµαστε, ειδικά εάν ψαρεύουµε από στεριά. Όταν ψαρεύουµε από σκάφος, η δυσκολία αυτή µπορεί να αντιµετωπιστεί όπως θα δούµε παρακάτω. Ακόµα κι όταν έχουµε τον αέρα από πλάγια, τότε η «µάνα» του µηχανισµού µας κάνει µεγάλη καµπύλη, µε αποτέλεσµα να µην έχουµε τη σωστή αίσθηση και τον έλεγχο του εξοπλισµού µας. Όταν η ένταση του ανέµου ξεπερνάει τα επιτρεπτά όρια πραγµατοποίησης της τεχνικής, τότε η µόνη ελπίδα για να µη φύγουµε άπραγοι είναι να τον έχουµε πίσω µας.
Ας µην ξεχνάµε πως κάνουµε χρήση πολύ µικρών τεχνητών και πρέπει να έχουµε πλήρη έλεγχο του εξοπλισµού µας, προκειµένου να µεταδίδεται σωστά επάνω τους ακόµα και η παραµικρή κίνηση του καλαµιού µας. Μόνο έτσι θα µπορέσουµε να δώσουµε «ζωή» στα τεχνητά µας και να ερεθίσουµε το κυνηγετικό ένστικτο των ψαριών.