Μπήκαµε πλέον στους καλοκαιρινούς µήνες, και το beach ledgering είναι και πάλι στο προσκήνιο για τα καλοκαιρινά µας ψαρέµατα.
Tο beach ledgering είναι ένα παρακλάδι της τεχνικής του casting, και αυτό που το διαφοροποιεί από τη «µητρική» τεχνική είναι η πιο light µορφή του. Τα λεπτά καλάµια µε µικρό casting weight, οι πετονιές µικρής διαµέτρου, τα διακριτικά αγκίστρια, τα ελαφρά µολύβια, είναι µερικά από τα πιο κύρια χαρακτηριστικά που πλαισιώνουν την τεχνική, προσφέροντας ιδιαιτέρες συγκινήσεις στο ψάρεµα, αφού ο ψαράς καλείται να δώσει µάχη µε βασικό του όπλο τα πολύ λεπτά εργαλεία.
Η τεχνική πραγµατοποιείται κυρίως από παραλίες µε αµµουδερό βυθό και µε πολύ ήπιο καιρό, ενώ τα βασικά θηράµατα είναι οι µουρµούρες, οι τσιπούρες, τα λαβράκια, και ίσως κάποιος σαργός, αν η αµµούδα «διανθίζεται» µε πλάκες. Οι ώρες ψαρέµατος περιορίζονται κυρίως στις βραδινές, αφού στη διάρκεια της ηµέρας οι περισσότερες παραλίες κατακλύζονται από λουόµενους που κάνουν τα µπάνια τους και η ζέστη είναι απαγορευτική. Πάντως, αν θελήσουµε να ψαρέψουµε µέρα, θα χρειαστεί η αναζήτηση κάποιας ερηµικής παραλίας, και σε ορισµένες περιπτώσεις ίσως να απαιτηθεί πεζοπορία και µάλιστα από δύσβατα µονοπάτια. Αυτό το αναφέρω σκόπιµα, ώστε να υπάρχει πάντα η παρουσία δεύτερου ατόµου.
Εξοπλισµός
Ο εξοπλισµός είναι αρκετά λιτός όπως προανέφερα, ξεκινώντας από τα καλάµια µε casting weight από 20 έως 50 gr, αν και µερικές περιπτώσεις µπορεί να φτάσει και τα 80. Tο µήκος τους κυµαίνεται από 3,60 έως και 4,5 µέτρα και κατασκευαστικά πρόκειται για καλάµια µε αρκετά λεπτοκαµωµένα blanks, τα οποία συνήθως φέρουν µεγάλο αριθµό οδηγών (επειδή είναι αρκετά µαλακά και παραβολικά, οι πολλοί οδηγοί βοηθούν στο στρώσιµο της πετονιάς, χωρίς να δηµιουργείται τόξο κατά το λύγισµα του blank). Οι µηχανισµοί που πλαισιώνουν τα καλάµια είναι και αυτοί µικροί και ελαφροί, µε ιδανικές τις κατηγορίες 3000 και 4000.
∆ε µας ενδιαφέρει ιδιαίτερα αν διαθέτουν εµπρός ή πίσω φρένα, αλλά το βασικό ζητούµενο είναι η ποιότητα που εγγυάται ένας επώνυµος κατασκευαστής και οι διαθέσιµες δυνατότητες µικροµετρικών ρυθµίσεων των φρένων, γιατί έχουν ιδιαίτερη σηµασία και βαρύτητα στην απόσβεση των δυνατών κεφαλιών των ψαριών, χωρίς να βάλουµε σε κίνδυνο τις λεπτές πετονιές. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η συντήρηση του εξοπλισµού µας µετά από κάθε ψάρεµα, µε βασική µέριµνα το πολύ καλό πλύσιµο, γιατί τόσο η αλµύρα, όσο και η άµµος, µπορούν να αποβούν καταστροφικά για τα εργαλεία µας.
Αρµατωσιές
Είπαµε και παραπάνω ότι οι πετονιές είναι αρκετά λεπτές, χρησιµοποιώντας για µάνα στο µηχανισµό διαµέτρους 0,22 έως 0,26 mm και παράµαλλα από 0,17 έως 0,20 mm, πάντα από fluorocarbon, για την «αόρατη» παραλλαγή τους στα διαυγή και ατάραχα νερά. Οι αρµατωσιές που θα χρησιµοποιηθούν µπορεί να είναι διαφόρων τύπων, µε το συρόµενο µονάγκιστρο να αποτελεί κλασσική και διαχρονική αξία, αφού πρόκειται για µια απλή και διακριτική αρµατωσιά, µε πολλές καταγεγραµµένες επιτυχίες στο ενεργητικό της. Επίσης, µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε και κάποιο διπλάρι ή τριπλάρι τύπου paternoster, µε συρόµενο ή σταθερό µολύβι.
Πολύ καλό αξεσουάρ για την κατασκευή αρµατωσιάς µε δύο ή τρία αγκίστρια είναι η χάντρα-σταυρός, γιατί προσφέρει εύκολη σύνδεση µάνας µε παράµαλλο και το διάφανο χρώµα της χαρίζει στην αρµατωσιά λιτή και διακριτική παρουσίαση, κάτι το οποίο είναι το ζητούµενο στο beach ledgering, αφού όπως είπαµε και παραπάνω πραγµατοποιείται –κυρίως- σε ήσυχα νερά και πολύ καθαρά νερά.
∆ολώµατα
Η επιλογή του κατάλληλου δολώµατος επαφίεται στην κρίση του κάθε ψαρά, µε το είδος των ψαριών της περιοχής να καθορίζει και το είδος του δολώµατος. Επειδή όµως είπαµε ότι τα κυρία θηράµατα αυτής της τεχνικής είναι µουρµούρες, οι τσιπούρες και τα λαβράκια, τα δολώµατα που θα καλύψουν απόλυτα τις ανάγκες µας είναι το µαύρο θηκαρίσιο, η τριχιά, ο αµερικάνος, ο ακροβάτης, τα µονοδόλια και το καραβιδάκι. Σίγουρα οι µεγάλες δολωσιές θα αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης των ψαριών, και ένας ολόκληρος ακροβάτης για παράδειγµα, είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητος στα ψάρια. Για να είναι όµως φυσική η παρουσία του δολώµατος επάνω στο αγκίστρι, κρίνεται απαραίτητη η συνδροµή µιας βελόνας δόλωσης.
Κάλεσµα των ψαριών
Αν το ψαρευτικό µας πεδίο είναι αρκετά µεγάλο και είναι κάπως δύσκολο να συγκεντρώσουµε τα ψάρια γύρω από τα αγκίστριά µας, χρησιµοποιούµε κάποια τεχνάσµατα, ώστε να έχουµε τα επιθυµητά αποτελέσµατα:
1. Μπορούµε να χρησιµοποιήσουµε µολύβια φώσφορου, γιατί µε το φως το όποιο εκπέµπουν µέσα στο νερό, µπορούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ψαριών και να τα κάνουν να πλησιάσουν την αρµατωσιά µας. Έτσι, µε τη βοήθεια ενός φακού µε υπεριώδη λάµπα, τα βαρίδια µας θα φωσφορίζουν για µεγάλο χρονικό διάστηµα µέσα στο νερό.
2. Ένα άλλο τέχνασµα, είναι να αντικαταστήσουµε το βαρίδι µας µε ένα µαλαγρωτή. Η µαλάγρα που θα απελευθερωθεί θα δηµιουργήσει ένα νέφος ορατό από µακριά, ενώ η µυρωδιά της θα φέρει τα ψάρια πιο κοντά στα αγκίστριά µας.
3. Ένα ακόµη τέχνασµα είναι το «κλιπάρισµα» της πετονιάς στη µποµπίνα του µηχανισµού, αφού βεβαιωθούµε σε πιο σηµείο βρίσκονται τα ψάρια, µιας και άλλες φορές θα τα βρούµε στα 20 µέτρα –ή και λιγότερα- από την ακτή και άλλες σε πολύ µεγαλύτερες αποστάσεις.