Site icon Boat & Fishing

Casting: Ψάρεμα με Pop Up, τα δολώματα ψηλά!

Η ποικιλία των αξεσουάρ που υπάρχουν στο εµπόριο µε σκοπό να διευκολύνουν, ή ακόµη και να εξελίξουν την τέχνη του ψαρέµατος, είναι πραγµατικά ατέλειωτη.

Ένα από αυτά είναι και το pop up ή αλλιώς φλοτεράκι, ένα εξάρτηµα µε πρώτη ύλη τη σκληρή πολυουρεθάνη ή πολυστερίνη, και την ιδιότητα να επιπλέει µέσα στο νερό. Η χρησιµότητά του στο ψάρεµα είναι να κρατάει το δολωµένο παράµαλλο (ανάλογα µε το µήκος του φυσικά) ψηλά από το βυθό και να αυξάνει εποµένως την οπτική του έλξη.

Θα το συναντήσετε σε διάφορα χρώµατα, µεγέθη και σχήµατα, ακόµη και µε γεύσεις (ναι καλά διαβάζετε, έχουν βγει ορισµένα pop up φτιαγµένα από κάποιο υλικό σαν σφουγγάρι, µε σκοπό αφού ποτιστούν µε ψαρόλαδα, ζελέ, ή φεροµόνες να προσελκύσουν περισσότερα ψάρια).

Για πολλούς από εµάς, αυτό το µικρό αλλά πολύτιµο αξεσουάρ, θεωρείται (και όχι άδικα) ο άσσος στο µανίκι, σχεδόν σε όλες τις µορφές ψαρέµατος. Ας δούµε όµως, που, πως και πότε βάζουµε pop up πίσω από το αγκίστρι µας.

Rock Fishing, ή αλλιώς ψάρεµα στα βράχια
Σε αυτό το ψάρεµα, η αποτελεσµατικότητα του σηκωµένου ψηλά από το βυθό παράµαλλου είναι µοναδική. Φανταστείτε ένα δολωµένο παράµαλλο µέσα σε ένα χαράκι : εκτός του ότι είναι κρυµµένο από τα ψάρια, τρίβεται και επικίνδυνα ανάµεσα σε κοφτερές πέτρες.

Αλλά ακόµη και να το βρει ψάρι εκεί µέσα, να το καταπιεί και να πιαστεί, δύσκολα θα το βγάλουµε από το χαράκι. Αν πάρουµε τώρα την περίπτωση που το δόλωµα θα φαγωθεί από κάποιο ψάρι χωρίς αυτό να πιαστεί, τότε το γυµνό αγκίστρι µέσα στο χαράκι σηµαίνει σίγουρο σκάλωµα.

Surf Casting
∆ε χρειάζεται πολλές συστάσεις, αφού είναι πασίγνωστη τεχνική για τους περισσότερους. Αυτή η µορφή ψαρέµατος είναι ίσως από τις πιο απαιτητικές και δύσκολες τεχνικές.

Ο κόντρα άνεµος, η µεγάλη αφρουδιά, η ύπαρξη πολλών φυκιών και άλλης σαβούρας που µεταφέρεται µε το κύµα ή ξεθάβεται από το βυθό, ακόµη και αυτή η άµµος που ανακατεύεται συνεχώς, αποτελούν «θανάσιµη παγίδα» για ένα αγκίστρι δολωµένο και καθισµένο στο βυθό, το οποίο και δεν έχει καµιά τύχη να ανακαλυφθεί από τα ψάρια, αλλά κινδυνεύει επίσης να θαφτεί στο βυθό και να µας προσφέρει ένα ακόµη σκάλωµα.

Όπως καταλαβαίνετε, και εδώ η χρήση του pop up αποτελεί πολύ καλή λύση, και ίσως τη µοναδική πιθανότητα να πάρουµε κάποιο καλό ψάρι µέσα σε ένα τόσο ανακατεµένο βυθό και νερά χωρίς ορατότητα.

Ψάρεµα σε µικτό βυθό, µαύρα-άσπρα, άµµο, πέτρες και «µπαλώµατα» µε φυκιάδα
Όπως όλοι ξέρουµε, οι µικτοί βυθοί κρατάνε πολλά και διάφορα ψάρια, για διάφορους λόγους. Αφενός προσφέρουν κάλυψη για τα ίδια και αφετέρου αποτελούν πολύ ασφαλείς τόπους για εναπόθεση των αυγών τους.

Ειδικά από το Μάιο και µετά, αυτοί οι βυθοί µαζεύουν µεγάλη ποικιλία ψαριών, πολλές φορές µάλιστα και ψάρια εκπλήξεις. Μεγάλοι σηκιοί, στήρες, ροφάκια, σφυρίδες, σαργοί, τεράστιοι κακαρέλοι είναι µερικά από αυτά. Για να ψαρέψουµε όµως µέσα στη φυκιάδα µε αξιώσεις, πρέπει να σηκώσουµε το δόλωµα ψηλά πάνω από τα φύκια, οπότε και εδώ η χρήση του pop up είναι υποχρεωτική.

Beach Casting, ή αλλιώς ψάρεµα από παραλία
Εύλογα θα σκεφτείτε ότι σε νέτο βυθό δεν υπάρχουν σκαλώµατα, ούτε φύκια, και κύριος στόχος µας είναι η µουρµούρα, η οποία βόσκει µε τη µούρη κολληµένη µέσα στην άµµο. Συµφωνώ απόλυτα µαζί σας, αρκεί η θάλασσα να περιείχε µόνο µουρµούρες. ∆υστυχώς και εδώ τα πράγµατα δεν είναι τόσο ρόδινα, και ο λόγος είναι ότι η καθαρή άµµος φιλοξενεί αστερίες, καβουράκια, αµµόχελα, µικρά µαρµπουνάκια και γλωσσάκια, ενοχλητικά πλάσµατα τα οποία σέρνονται πάνω στην άµµο και θέλουµε να τα αποφύγουµε.

Καλό είναι λοιπόν να βάλουµε ένα πολύ µικρό pop up, ώστε ίσα-ίσα να σηκώνει το δολωµένο σκουλήκι ελάχιστα εκατοστά πάνω από το βυθό και µπορεί να µετριάσει τις ενοχλητικές επιθέσεις από αστερίες και διάφορα άλλα, χωρίς ταυτόχρονα να τροµάζει τη µουρµούρα. Άρα, και εδώ όπως καταλαβαίνετε έχει θέση το pop up, και µπορεί να κάνει τη διαφορά υπό προϋποθέσεις.

Μικρά µυστικά που ίσως κάνουν τη διαφορά
•Χρησιµοποιούµε pop up ανάλογου µεγέθους µε τα δολώµατά µας. Π.χ. άλλο pop up θέλει ένα µεγάλο µονοδόλι ή ένα µεγάλο κοµµάτι φαραώ για να ανασηκωθεί και άλλο ένα µικρό κοµµάτι ακροβάτη. Με τη βοήθεια µιας µάσκας -τώρα που είναι ακόµη ζεστά τα νερά- και µερικών αγκιστριών δολωµένων µε µονοδόλι, ακροβάτη ή ακόµη και ψαροδόλι, θα µπορέσουµε να κατανοήσουµε το κατάλληλο µέγεθος του pop up για κάθε δόλωµα.

•Συνδυασµός pop up και διάφορων χρωµατιστών χαντρών, προκαλούν από µακριά και πολλές φορές κάνουν τη διαφορά στο ψάρεµα.

•Μικρά και χρωµατιστά pop up (τρία και τέσσερα µαζί σε κάθε παράµαλλο) και µάλιστα σε έντονα χρώµατα, κάνουν θραύση στο ψάρεµα του µελανουριού. Αν βρείτε µελανούρια, δοκιµάστε το και θα µε θυµηθείτε.

•Για να σηκώσουµε µισή ή ολόκληρη µάνα, αρκεί να την κόψουµε στη µέση (αν δολωθεί µισή) και να εισάγουµε µισό stick από αφρώδες pop up υλικό, ή να την κόψουµε στις δύο άκρες (αν δολωθεί ολόκληρη) και να εισάγουµε ολόκληρο το µπαστουνάκι µέσα στο δόλωµα. Τα κοµµένα άκρα δένονται µε ελαστικό νήµα αφού εισαχθεί το stick, και για επιπλέον οπτική έλξη η µάνα γυρίζεται το µέσα, έξω (να φαίνεται δηλαδή το λευκό εσωτερικό της).

Σε κάθε περίπτωση από τις παραπάνω, αδειάζουµε το δόλωµα από άµµο και εντόσθια. Τα sticks αφρώδους επιπλέοντος υλικού, έχουν συνήθως χρώµα λευκό ή κόκκινο, σχήµα παραλληλεπίπεδο και µπορούν να χρησιµοποιηθούν πάνω στο παράµαλλο, σε όποιο µήκος θέλουµε (το αρχικό τους µήκος είναι περίπου 10 εκατοστά) αφού πρώτα χαραχθούν, «χωνέψει» το παράµαλλο στην εγκάρσια εγκοπή τους και κατόπιν δεθεί µε ελαστικό νήµα για να σταθεροποιηθεί.

•Στην περίπτωση µεγάλων ψαροδολιών, µπορούµε να κόψουµε τη σάρκα παράλληλα στο κόκαλο, να τοποθετήσουµε ένα κοµµάτι armaflex (το αφρώδες µονωτικό που χρησιµοποιούν οι υδραυλικοί για να µονώσουν τις σωλήνες εξωτερικά των σπιτιών) και να τυλίξουµε το ψάρι µε ελαστικό νήµα. Για ακόµα µεγαλύτερη έλξη µπορούµε να γυρίσουµε τη σάρκα το µέσα-έξω, αφήνοντας το περιεχόµενο αίµα να µαλαγρώσει την περιοχή. Να είστε όλοι καλά και να ψαρεύετε µε τα δολώµατα σας σε περίοπτη θέση µέσα στο βυθό.

Exit mobile version