Το Αρχιπέλαγος Αιγαίο, είναι ο φυσικός χώρος συνάντησης πολιτισµών και ενεργό πεδίο ανθρώπινης επικοινωνίας. Στο χώρο αυτό, αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα το εµπόριο και οι ανθρώπινες σχέσεις. Μοναδικός τρόπος ανάπτυξης του πολιτισµού και των σχέσεων στην νησιωτική Ελλάδα, ήταν τα πλεούµενα κάθε µορφής και τύπου.
Σκαριά που «χτίστηκαν» πριν από πολλές γενιές, και διαµορφώθηκαν από τη εµπειρία του τεχνίτη και τη συνδυαστική γνώση που αποκτούσε, µέσω της διαρκούς ενασχόλησής του µε την κατασκευή ξύλινων παραδοσιακών σκαφών.
Στις µέρες µας, το επάγγελµα του καραβοµαραγκού εγκαταλείπεται, όπως άλλωστε και τα περισσότερα παραδοσιακά επαγγέλµατα, µε αποτέλεσµα να κινδυνεύει να χαθεί όλος ο πλούτος του πολιτισµού και η τέχνη των ανθρώπων που εργάσθηκαν σ’ αυτά.
Πληθώρα τεχνών, όπως ναυπηγοί, καραβοµαραγκοί, σιδηρουργοί, ξυλέµποροι, καλαφάτες, πριονιστές, αρµαδούροι, κατασκευαστές µασκαράδων, σχοινιών, καραβόπανων, ξεχνιούνται και χάνονται. Έτσι, σε εµάς πέφτει η ευθύνη και η υποχρέωση της διαφύλαξης και της ανάδειξης της ναυπηγικής και πολιτιστικής κληρονοµιάς. Όλοι οι άνθρωποι των Ναυτικών Οµίλων Πάρου και Σύρου, νοιώθεις ότι αισθάνονται το χρέος να τιµήσουν όλα αυτά τα κληρονοµηθέντα στοιχεία που µας κάνουν υπερήφανους, και να τα αναδείξουν µε τον δικό τους τρόπο.
Ο αγώνας «Cyclades Classic Yacht Race», δεν είναι µόνο ένας κλασσικός αγώνας σκαφών που κινούνται µε πανιά, είναι τιµή στο χθες και το σήµερα. Επιβράβευση των πλοιοκτητών, που δίνοντας χρήµατα από το υστέρηµά τους συµβάλλουν στην διάσωση των σκαριών, αλλά και των πληρωµάτων που µε γνώση στο αρµένισµα και στους χειρισµούς καταβάλλουν τη δική τους προσπάθεια, ο καθένας από το µετερίζι του.
Την Πέµπτη 10/7, διοργανώθηκε µια ηµερίδα στους Ταρσανάδες της Σύρου, όπου ακούστηκαν απόψεις από ειδικούς (καραβοµαραγκούς, ναυπηγούς, αρχιτέκτονες και εκπρόσωπους σωµατείων) επιφορτισµένους µε τη διατήρηση της παράδοσης. Η ηµέρα έκλεισε µε παραδοσιακούς µεζέδες και ούζα στον Ταρσανά.
Την Παρασκευή 11/7, έγινε η παρέλαση των σκαφών στη Σύρο (διαδροµή από το Φάρο έως το Ασπρονήσι), η οποία είχε σκοπό να δείξει στον κόσµο που παρακολουθούσε από την φυσική εξέδρα της παραλίας της Σύρου, το µοναδικό αυτό θέαµα.
Το Σάββατο 12/7, τα σκάφη απέπλευσαν από τη Σύρο µε προορισµό το λιµάνι της Παροικιάς της Πάρου. Τα πληρώµατα απόλαυσαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τη µοναδική διαδροµή, έχοντας αρωγό τους τον άνεµο που ήταν ούριος και τους έδωσε τη δυνατότητα να καταπλεύσουν στην Πάρο σχετικά γρήγορα. Η ασφαλής πρόσδεση των σκαφών έγινε στο αλιευτικό καταφύγιο της Πάρου. Το βράδυ στις 9, έγινε γλέντι στο εντευκτήριο του Ναυτικού Οµίλου Πάρου, µε την παρουσία φορέων του τόπου και συνοδεία ζωντανής λαϊκής µουσικής της Πάρου, εκλεκτών εδεσµάτων και άφθονου ντόπιου κρασιού, όπου όλοι διασκέδασαν και έγιναν µία παρέα.
Την Κυριακή 13/7, δόθηκε η εκκίνηση ενός κοντινού αγώνα από τον Άγιο Σπυρίδωνα στην Παροικιά, χαρίζοντας ένα εξαίσιο θέαµα καθώς τα πληρώµατα µανουβράριζαν τα σκαριά τους µε αριστοτεχνικό τρόπο, και έδιναν τη δυνατότητα στους θεατές της παραλίας να αποθανατίσουν µοναδικές σκηνές! Ο ήλιος ήταν πολύς και ο αέρας λίγος, αλλά επιστρατεύοντας όλες τους τις ικανότητες και τη µαεστρία, κατάφεραν µε θαυµαστούς χειρισµούς να τερµατίσουν. Το αποµεσήµερο της ίδιας ηµέρας, έγινε η απονοµή στον Ναυτικό Όµιλο της Πάρου, όπου για µια ακόµη φορά ήταν συνοδοιπόρος και συνδιοργανωτής σε µία αξιέπαινη προσπάθεια και έναν πρωτότυπο θεσµό, παρέα µε τον Ναυτικό Όµιλο της Σύρου. Αξίζει εδώ να σηµειωθεί η αρωγή και συνδροµή όλων των εµπλεκόµενων φορέων, όπως της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, των Λιµεναρχείων Σύρου και Πάρου, των ∆ήµων Πάρου και Σύρου, και όλων των αφανών προσώπων που συντέλεσαν στην καθ’ όλα άρτια διοργάνωση.
Ο φετινός αγώνας έκλεισε µε τη συµµετοχή σκαφών και πληρωµάτων από πολλά µέρη της Ελλάδας, αλλά και µε τη συµµετοχή σκαφών από το εξωτερικό. Αισιοδοξία όλων, ότι η επόµενη -3η κατά σειρά- διοργάνωση που τώρα πια είναι θεσµός, θα έχει ακόµα περισσότερες συµµετοχές οι οποίες θα τιµήσουν και θα επιβραβεύσουν την όλη προσπάθεια. Πραγµατικά, αξίζει ένα µεγάλο µπράβο στους συµµετέχοντες και τους διοργανωτές!
Φωτογραφίες: ∆ηµήτρης Χανιώτης