Οι παραλίες έχουν πλέον αρχίσει να γεµίζουν ασφυκτικά, τα λιµάνια και οι τσιµεντένιοι ντόκοι γεµίζουν και αυτά µε ολοένα και περισσότερα τουριστικά σκάφη, ενώ η ζέστη κατά τη διάρκεια της ηµέρας είναι πλέον αφόρητη. Όλοι οι παραπάνω λόγοι δυσχεραίνουν το ψάρεµα της συναγρίδας, µε αποτέλεσµα η τεχνική του εγγλέζικου να ξαναέρχεται στο προσκήνιο. Στόχος µας αυτή τη φορά, οι σαργοί. Ας δούµε πως µπορούµε να τους ψαρέψουµε κάτω από ήπιες συνθήκες, όταν εµφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και καχύποπτοι!
Ψαρότοποι για εγγλέζικο
Με ήπιες καιρικές συνθήκες οι σαργοί είναι ιδιαίτερα δύστροποι και δύσκολα θα ξεκινήσουν να τρώνε µε λαιµαργία. Για να µπορέσουµε να τους ξεγελάσουµε, θα πρέπει να τους αναζητήσουµε σε µέρη άγρια, ξεχασµένα, όπου τα ψάρια δεν κυνηγιούνται καθηµερινά, µε αποτέλεσµα να υπάρχει µία σχετική αρµονία µέσα στο κοπάδι. Τα πιο συνηθισµένα µέρη είναι βραχώδεις ακτογραµµές, και συνήθως χρειάζεται να περπατήσεις αρκετά µέτρα για να µπορέσεις να βρεθείς στο επιθυµητό σηµείο. Πολλές φορές σε ανώµαλα βράχια, είναι άκρως απαραίτητη ακόµα και η χρήση σχοινιού για την κατάβαση. Ωστόσο, τις βραδινές-κυρίως-ή τις πρώτες πρωινές ώρες, σαργούς µπορούµε να αναζητήσουµε και µέσα σε λιµάνια, τσιµεντένιους ντόκους και κυµατοθραύστες. Τα σηµεία αυτά παρουσιάζουν έντονη κίνηση από µικρόψαρα και συνάµα από θηρευτές, ενώ είναι πλούσια σε τροφή, η οποία παρασύρεται από τα ρεύµατα. Σίγουρα κάποιο κοπάδι σαργών θα τρέφεται εκεί κοντά και εµείς θα το αναζητήσουµε µε ιδιαίτερη προσοχή.
∆ολώµατα και δολωσιές για εγγλέζικο
Ένα εξίσου σηµαντικό κεφάλαιο, είναι το δόλωµα που θα χρησιµοποιήσουµε. Σε αντίθεση µε το ψάρεµα των σαργών στη φουρτούνα, όπου χρησιµοποιούµε συνήθως ζυµάρια ή µεγάλα σκουλήκια, όταν επικρατούν ήρεµες συνθήκες, το bigatini θα µας λύσει τα χέρια! ∆όλωµα πλούσιο σε θρεπτική αξία, µε µεγάλη κινητικότητα, το οποίο σε συνδυασµό µε την αργή του βύθιση µέσα στο νερό, είναι σίγουρα ότι πιο δελεαστικό στα µάτια των ψαριών. Χρησιµοποιείται αποκλειστικά και ως κύρια µαλάγρα και ως δόλωµα, και οι τρόποι δόλωσής του είναι πάρα πολλοί. Για παράδειγµα, όταν επιθυµούµε να ψαρέψουµε την ηµέρα, θα επικεντρωθούµε στο να µπορέσουµε να ξεγελάσουµε την καλή όραση των ψαριών. Για το λόγο αυτό, θα προσπαθήσουµε µαλάγρα και δόλωµα να κατεβαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα προς το βυθό και φυσικά να έχουν την ίδια όψη. Λέγοντας την ίδια όψη, εννοώ πως στο αγκίστρι µας δε θα καρφιτσώσουµε 4-5 σκουλήκια, δηµιουργώντας µια χοντροκοµµένη «µπάλα» δολώµατος.
Αγκιστρώνοντας ένα σκουλήκι περαστό και ένα δεύτερο στην άκρη, έχουµε πετύχει µία τέλεια δόλωση, που παροµοιάζει τα ελεύθερα σκουλήκια της µαλάγρας. Σε αντίθετη περίπτωση, αν επιθυµούµε να ψαρέψουµε νυχτερινές ώρες, θα εστιάσουµε στη διέγερση µίας άλλης αίσθησης των ψαριών, την όσφρηση. Η µαλάγρα µας δε θα αποτελείται µόνο από σκέτα bigatini, αλλά και από διάφορα άλευρα που θα µαλαγρώσουν την ψαρεύτρα µας. Όσο για την δόλωση, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι πλούσια, προκειµένου να τραβήξει την προσοχή του ψαριού. Ένα bigatini περαστό και άλλα 2-3 στην άκρη είναι µία άριστη επιλογή.
Καταλληλότερες ώρες για εγγλέζικο
Όταν οι συνθήκες δε µας βοηθούν να ξεγελάσουµε τα ψάρια της περιοχής, τότε καταλληλότερες ώρες µπορούν να χαρακτηριστούν οι πρώτες πρωινές και το σούρουπο. Τότε τα ψάρια βρίσκονται σε διατροφικό οίστρο και η δυσκολία προσαρµογής τους στις νέες φωτιστικές συνθήκες αποτελεί µεγάλο µας σύµµαχο. Το χρονικό διάστηµα αυτό, η έντονη επιθυµία για τροφή ξεγελάει κάθε καχυποψία και αναιρεί κάθε διστακτικότητα! Αν έχουµε µαλαγρώσει σωστά και ανά τακτά χρονικά διαστήµατα, τα ψάρια θα έρθουν στην ψαρεύτρα µας και σίγουρα θα πετύχουµε κάποια σύλληψη. Ωστόσο σαργοί µπορούν να βγουν και κατά την διάρκεια της ηµέρας, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολοι και χρειάζεται να επιστρατεύσουµε όλη τη µαεστρία µας.
Αρµατωσιές για ψάρεμα σαργών με εγγλέζικο
Αν και δεν µου αρέσει να ψαρεύω µε πολύ λεπτά εργαλεία, αλλά ούτε και να παροτρύνω άλλους ψαράδες να τα χρησιµοποιήσουν, η µόνη περίπτωση-και το τονίζω αυτό- όπου θα επέλεγα να χρησιµοποιήσω παράµαλλο διαµέτρου 0,12 mm, είναι το ψάρεµα του σαργού την ηµέρα µε ήπιες συνθήκες. Προσωπικά πιστεύω πως καλός ψαράς δεν είναι αυτός που ψαρεύει µε πετονιές τρίχες για να πιάσει πέντε καλά ψάρια και να του κόψουν τα παράµαλλα άλλα πέντε καλύτερα, αλλά αυτός που µε τα σωστά εργαλεία θα κάνει τα ψάρια να φάνε. Με τη λογική αυτή, ένα καλό παράµαλλο διαµέτρου 0,12 mm παρουσιάζει την απαιτούµενη δύναµη που χρειάζεται, ενώ συνάµα έχει άριστη παρουσίαση µέσα στο νερό και το δόλωµα κινείται όσο το δυνατόν πιο φυσικά. Το µήκος του δε θα πρέπει σε καµία περίπτωση να είναι λιγότερο από µία οργιά, ενώ είναι ανάγκη να το ελέγχουµε συνέχεια για τυχόν φθορές από τα δόντια των ψαριών. Η όλη µας αρµατωσιά θα πρέπει να είναι αρκετά ελαφριά, µε το σύνολο των µολυβιών να είναι µαζεµένα κοντά στο φελλό και για αγκίστρι θα επιλέξουµε κάποιο µικρό νούµερο (Νο14 ή 16, ανάλογα µε την κάθε εταιρεία). Όταν το ψάρεµα πραγµατοποιείται βραδινές ώρες, δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουµε µε τόσο λεπτά παράµαλλα. ∆ιάµετροι 0,14, ή ακόµα και 0,16 mm αν γνωρίζουµε ότι τα ψάρια που κρατάει η περιοχή είναι µεγάλα, αποτελούν ιδανικές λύσεις. Παρακάτω σας παρουσιάζω δύο αρµατωσιές που έχω δοκιµάσει µε επιτυχία τόσο την ηµέρα όσο και τη νύχτα.