Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Παναγιώτης Μαλωμύτης

Eging: Επιλογή καλαμαριέρας

October 21, 2020

Eging: Επιλογή καλαμαριέρας

Η επιλογή καλαµαριέρας στο eging είναι ένα µεγάλο κεφάλαιο, τόσο όσον αφορά στους χρωµατισµούς, όσο και στα µεγέθη. Ακόµα και αυτοί που ψαρεύουν καλαµάρια αρκετά χρόνια, δε µπορούν να δώσουν σαφή απάντηση για την ασφαλή επιλογή καλαµαριέρας. Αφού τη µια µέρα µπορεί να χτυπούν µετά µανίας σε τεχνητά κόκκινου χρώµατος, και την άλλη ηµέρα, στον ίδιο τόπο, να µην τα ακουµπούν καν και να τρώνε σε πράσινα.

Η µεγάλη ποικιλία σε χρώµατα αυξάνει τις πιθανότητες.

Αν ρωτήσετε δέκα ανθρώπους για το καλύτερο χρώµα, θα πάρετε δέκα διαφορετικές απαντήσεις. Γι’ αυτό κι εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος χρωµατισµός που να αποτελεί «πανάκεια». Και να δουλεύει 100% καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας των καλαµαριών κοντά στις ακτές. Ένας άλλος γρίφος που καλούµαστε να λύσουµε, είναι η επιλογή του κατάλληλου µεγέθους αλλά και η συµπεριφορά του τεχνητού (τρόπος-ταχύτητα βύθισης). Ανάµεσα στα χιλιάδες τεχνητά της αγοράς, υπάρχουν καλαµαριέρες αργής, µεσαίας και γρήγορης βύθισης. Όπου ανάλογα µε τον καιρό τα ρεύµατα, το βάθος ή τη ζώνη που τρώνε τα καλαµάρια, πρέπει να διαλέξουµε και την ανάλογη.

Όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο, οι καλαµαριέρες αναγράφουν στην συσκευασία τους δευτερόλεπτα βύθισης, δηλαδή από 3 έως 6-7 sec το µέτρο. Αυτές µε τα περισσότερα sec είναι αργής βύθισης και αυτές µε τα λιγότερα κατεβαίνουν γρηγορότερα προς το βυθό. Έτσι λοιπόν, αν τα καλαµάρια τρώνε στον βυθό, µια καλαµαριέρα γρήγορης βύθισης είναι ιδανικότερη από µια που αργεί να κατέβει.

Ίδιο τύπο τεχνητού επιλέγουµε και σε έντονα ρεύµατα. Ώστε να µπορέσουµε να ψαρέψουµε το κοµµάτι που µας ενδιαφέρει. Και να µη µεταφέρεται η καλαµαριέρα µας µακριά από το επιθυµητό σηµείο εξαιτίας των ρευµάτων. Οι Ιάπωνες έχουν κατατάξει τις καλαµαριέρες σε συγκεκριµένες κατηγορίες. Και συνηθίζουν να τις συσχετίζουν µε το µέγεθος και το βάρος των καλαµαριών. Το οποίο προκύπτει µέσα από επαναλαµβανόµενες συλλήψεις και άλλες στατιστικές παρατηρήσεις. ∆ηλαδή καλαµαριέρες έως egi size 3 αναζητούν καλαµάρια µε βάρος έως 500 γραµµάρια. Ενώ αν αυτά είναι µεγαλύτερα χρησιµοποιούνται καλαµαριέρες από µέγεθος 3.5 και πάνω. Το ίδιο έχω διαπιστώσει και εγώ στην πράξη.

Όσο προχωράµε από το χειµώνα προς την άνοιξη, τότε δηλαδή που τα καλαµάρια λιγοστεύουν, είναι παρατηρηµένο ότι παραµένουν κάποια µεγάλα µεγέθη. Τρόπαια για το είδος τους, τα οποία τρώνε σχεδόν πατωτά. Αυτά τα καλαµάρια συνηθίζω να τα ψαρεύω και εγώ µε µεγάλες καλαµαριέρες. Ας πάµε τώρα στα χρώµατα, και να δούµε πόσο σηµαντικός παράγοντας είναι στο ψάρεµα των κεφαλόποδων. Πιστεύω ότι το καλύτερο χρώµα είναι αυτό που θα δώσει την ευκαιρία στο καλαµάρι να ανακαλύψει ευκολότερα την καλαµαριέρα µας. Την κατάλληλη χρονική στιγµή. Είτε πραγµατοποιούµε απλή ανάκτηση, ή ακόµα και τινάγµατα του τεχνητού µε τη βοήθεια του καλαµιού µας.

Έτσι λοιπόν καταλαβαίνουµε αµέσως, ότι ανάλογα µε το επίπεδο φωτεινότητας του περιβάλλοντος. Η καλαµαριέρα µας θα πρέπει να κάνει µια αντίθεση, για να γίνεται εύκολα διακριτή και ανιχνεύσιµη από το καλαµάρι. Πάντα πίστευα ότι για να είναι ορατή η καλαµαριέρα θα πρέπει ο χρωµατισµός της να δηµιουργεί αντίθεση µε τον «περίγυρό» του. Αλλά εδώ έρχονται και πάλι οι εφευρέτες της τεχνικής για να µας βάλουν σε σκέψεις και να µας παροτρύνουν για πειραµατισµούς.

Κάποιοι Ιάπωνες λοιπόν, σύµφωνα µε το χρωµατισµό του περιβάλλοντος της θάλασσας, χρησιµοποιούν και καλαµαριέρα ανάλογων αποχρώσεων. Αν π.χ. το πέτρωµα του βυθού είναι σε αποχρώσεις του κόκκινου, βάζουν κόκκινες, ροζ και παρεµφερή χρώµατα. Αν έχει πολλά φύκια χρησιµοποιούν πράσινες. Ενώ αν υπάρχει έντονη παρουσία µικρόψαρων τα οποία αποτελούν την κύρια τροφή των καλαµαριών. Προτιµούν ρεαλιστικά χρώµατα σε παραλλαγές του µπλε. Επίσης, κυριαρχεί άλλη µια άποψη για τις καλαµαριέρες πράσινου χρώµατος. Την οποία έχω επιβεβαιώσει και εγώ πολλές φορές.

Όταν τα καλαµάρια είναι διστακτικά και ακουµπούν το τεχνητό χωρίς να έχουν διάθεση να αρπάξουν καλά. Μια πράσινη καλαµαριέρα µπορεί να κάνει τη διαφορά. Όλοι γνωρίζουµε λίγο-πολύ τη θεωρία ότι το κόκκινο είναι το πρώτο χρώµα που «χάνεται» (γίνεται αόρατο) στο νερό σε βάθη µεγαλύτερα από τέσσερα µέτρα. Αλλά πολλοί συνεχίζουµε ακόµα να έχουµε σαν πρώτη επιλογή τις κόκκινες καλαµαριέρες.

«Τι προσελκύει πραγµατικά το καλαµάρι σε µια καλαµαριέρα»; Αυτό είναι ένα ερώτηµα που µας απασχολεί όλους. Το χρώµα, η κίνηση, η βύθιση, όλα µαζί ή κάποια από αυτά, δηµιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα επιτυχηµένο και αποδοτικό ψάρεµα. Ανάλογα µε τον καιρό και τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στον επιλεγµένο τόπο. Όπως και να έχει πάντως, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν για να µας κρατούν σε εγρήγορση και να µας παρακινούν να συνεχίσουµε τις προσπάθειές µας µε αµείωτο ενδιαφέρον. Φανταστείτε να είχατε µόνο µια καλαµαριέρα, και να µην τσίµπαγε τίποτα! Μετά από λίγο θα εγκαταλείπατε κάθε προσπάθεια απογοητευµένοι. Αφού δε θα υπήρχε κάτι διαφορετικό για να δοκιµάσετε και να πειραµατιστείτε µαζί του… Καλά µελάνια!

 

Tags
Καλαμαριέρες για Eging Ψάρεμα από ακτή Eging Καλαμάρια με Eging
Comodo SSL