Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Θανάσης Νίκας

Εging στην καρδιά του χειμώνα

September 20, 2019

Εging στην καρδιά του χειμώνα

Ψάρεμα με eging στη καρδιά του χειμώνα – Tips, τόποι και τεχνικές ψαρέµατος eging, η σηµασία του φωτός, «Ρηχές» συναντήσεις & δύσκολες συνθήκες

Μπορεί φέτος ο χειµώνας να άργησε να έρθει, αλλά πλέον έχει κάνει αισθητή την παρουσία του µε χαµηλές θερµοκρασίες τη µέρα και ιδιαίτερα τη νύχτα, σηµατοδοτώντας την «απόλυτη» εποχή για το ψάρεµα των καλαµαριών από την ακτή.

Φαινόµενο θερµοκηπίου
Πλέον οι κλιµατολογικές συνθήκες έχουν αλλάξει αισθητά και στη χώρα µας, µε αποτέλεσµα το καλοκαίρι να διαρκεί περισσότερο και ο χειµώνας λιγότερο. Επίσης η αλλαγή της εποχής γίνεται πολύ απότοµα σε σχέση µε τα παλιότερα χρόνια. Αυτό οφείλεται στο φαινόµενο του θερµοκηπίου και των θερµοκρασιακών αλλαγών που λαµβάνουν χώρα σε όλον τον πλανήτη, από άκρη σ’ άκρη του. Τα κακά αποτελέσµατα αυτής της αλλαγής, είναι η µετανάστευση πολλών νέων ειδών ψαριών όπως πχ. τα λαγόψαρα, και άλλα που κανονικά δε θα έπρεπε να υπήρχαν στα νερά µας.

Επίσης σχεδόν όλα τα ψάρια και οι θαλάσσιοι οργανισµοί έχουν πάει γενικά «πίσω», αφού πολλά είδη αργούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αναπαραγωγής τους. ∆ε θα µπορούσαν λοιπόν να αποτελούν εξαίρεση τα ψάρια, αλλά και τα καλαµάρια τα οποία άργησαν πολύ να κάνουν την εµφάνισή τους κοντά στις ακτές, µε την παρατεταµένη καλοκαιρία που επικρατούσε µέχρι πρότινος. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί κανόνα, διότι σε πολλές περιοχές λόγω διαφορετικής θερµοκρασίας νερού και ρευµάτων, το µπάσιµο των ψαριών και των καλαµαριών δεν έχει επηρεαστεί ακόµα αισθητά.

Μιλώντας όµως για Αττική, πάντα κατά τη γνώµη µου, όλα τα ανεβάσµατα των ψαριών και των καλαµαριών αργούν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο. Θυµάµαι κάποιες εποχές πριν από κάποια χρόνια, όπου η παρουσία των καλαµαριών ήταν αδιάλειπτη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αφού η «καυτή περίοδος» ξεκινούσε από αρχές Σεπτέµβρη και διαρκούσε µέχρι τέλη Απριλίου µε πολλές συλλήψεις κεφαλόποδων, ενώ τα καλαµάρια δεν έλειπαν ακόµα και το καλοκαίρι, σε µικρότερους βέβαια αριθµούς και µεγέθη. Αυτό πλέον δε συµβαίνει στην Αττική και στις γύρω περιοχές και νοµίζω είναι ξεκάθαρο ότι οφείλεται στις υψηλές θερµοκρασίες.

Σε περιοχές της Ηπείρου και Βορείου Ελλάδος όπου οι βροχοπτώσεις και τα ρεύµατα παίζουν πολύ σηµαντικό ρόλο για τη θερµοκρασία νερού του τόπου, το φαινόµενο αυτό δεν είναι τόσο αισθητό. Οπότε εκεί θα δούµε καλαµάρια σχεδόν όλον το χρόνο, σε σηµεία όµως µε παρουσία υποθαλάσσιων ρευµάτων και σχετικά µεγάλο βάθος. Μιλώντας βέβαια για την καλύτερη εποχή για καλαµάρια, τόσο σε ποσότητα, όσο και σε µέγεθος, οι χειµερινοί µήνες είναι και εκεί οι καλύτεροι και πιο αποδοτικοί.

Το καλαµάρι είναι ένα θήραµα που θα συναντήσουµε σχεδόν παντού, σε όλα τα βάθη, µε όλες τις συνθήκες και φυσικά µε πολλές διαφορετικές συµπεριφορές. Οπότε θα πρέπει να προσαρµόζουµε το ψάρεµά µας στον τρόπο που αποδίδει στον εκάστοτε ψαρότοπο.

Τόποι και τεχνικές ψαρέµατος
Μιλώντας για τους τρόπους αναζήτησης, θα µπορούσαµε να πούµε πως όταν γιαλώσει το καλαµάρι, µπορεί να βρίσκεται πραγµατικά παντού. Από λιµάνια µε φώτα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τους, έως βραχώδεις τοποθεσίες µε παρουσία φωτός από λάµπες σε κάποιο κοντινό δρόµο ή ακόµα και κατασκότεινες παραλίες. Οπότε αυτό κάνει το ψάρεµά του αυτοµάτως εύκολο, διασκεδαστικό και προσιτό σε κάθε ψαρά, µε οποιοδήποτε προσωπικό στυλ.

Κατά τη γνώµη µου οι πιο ωραίοι τόποι για το ψάρεµα του καλαµαριού είναι µικροί κόλποι ή κάβοι µε σχετικά µεγάλο βάθος (3 έως 12+ µέτρα) και µέτρια υποθαλάσσια ρεύµατα. Εκεί οι καλαµαριέρες που θα επιλέξουµε είναι συνήθως µεγέθους 3 έως 4, και σε περιπτώσεις που θέλουµε να ψαρέψουµε εντελώς πάτο ή γενικότερα επιζητούµε γρήγορο βύθισµα λόγω ρευµάτων, οι καλαµαριέρες τύπου deep θεωρούνται οι καταλληλότερες. Οι χρωµατισµοί που θα επιλέξουµε είναι ένα θέµα εντελώς υποκειµενικό.

Γενικότερα δεν ήµουν ποτέ της άποψης να λέω «αυτό δουλεύει, εκείνο δε δουλεύει» και σχεδόν ποτέ δεν βάζω κανόνες, αφού πολλές φορές έχει τύχει να δούµε να καταρρίπτεται κάθε δεδοµένο στη διάρκεια των ψαρεµάτων µας. Αυτό όµως είναι και το νόηµα της υπόθεσης, οι συνεχείς αλλαγές σε γνώµες και απόψεις, αποτέλεσµα των πειραµατισµών και των εµπνεύσεων της στιγµής και απόρροια της κατάρριψης κάθε µύθου. Άλλωστε µόνο έτσι επέρχεται εξέλιξη και διεύρυνση της ψαρευτικής µας αντίληψης.

Για να µιλήσουµε και λίγο πιο συγκεκριµένα, οι καλαµαριέρες που θα πρέπει σίγουρα να έχουµε µαζί µας είναι οι εξής: τουλάχιστον 4-5 σε συνδυασµούς χρωµατισµών άσπρο-ροζ, άσπρο-κίτρινο, άσπρο-πορτοκαλί, πράσινες κλπ., µε κοινό χαρακτηριστικό τα έντονα χρώµατα. Όµως θα πρέπει πάντα να έχουµε και καλαµαριέρες σε φυσικούς και σκούρους χρωµατισµούς όπως σαρδέλα, σκουµπρί, κέφαλο, αλλά και κόκκινες, µαύρες, καφέ κλπ. Πλέον στην αγορά υπάρχουν πολλές καλαµαριέρες, σε ποικίλα σχέδια και µε πολλές ενσωµατωµένες καινοτοµίες. Αυτές που κάποιες φορές κάνουν τη διαφορά, είναι οι θερµικές, οι UV, εκείνες που διαθέτουν δυνατότητα ηχητικού εφέ (έχουν µπίλιες στο εσωτερικό τους), κάποιες µε λέπια ή µε γραφικό εφέ τραυµατισµού ή ακόµα και µε εφέ αυγωµένης γαρίδας. Θα µπορούσαµε να µιλάµε ώρες ολόκληρες για τους τύπους καλαµαριέρων, αλλά το θέµα µας στο παρόν άρθρο δεν είναι αυτό.

Η σηµασία του φωτός
Αν στον τόπο που ψαρεύουµε έχουµε και ύπαρξη λιγοστού φωτός από τις λάµπες κάποιου κοντινού δρόµου, τότε ακόµη καλύτερα. Βέβαια το καλαµάρι είναι ένα πλάσµα που µπορεί να κυνηγήσει και στο απόλυτο σκοτάδι, όπως άλλωστε µπορούν και πολλοί άλλοι θαλάσσιοι οργανισµοί. Η ύπαρξη φωτός βοηθάει και εµάς στην ευκολία του ψαρέµατός µας, αλλά ταυτόχρονα προσελκύει και µεγάλες ποσότητες µικρόψαρων και γαρίδων. Οπότε τα φωτισµένα σηµεία αποτελούν πόλο έλξης για τα καλαµάρια και λογικά είναι οι καλύτεροι τόποι για την αναζήτησή τους.

«Ρηχές» συναντήσεις & δύσκολες συνθήκες
Πολλές φορές θα βρούµε καλαµάρια ακόµα και σε παραλίες, σε βάθος λίγων µόλις εκατοστών. ∆εν ήταν λίγες οι φορές που πιάσαµε καλαµάρια σε παραλίες αµµώδεις ή µε µικτό βυθό, όπου τα καλαµάρια κυνηγούσαν εντελώς αφρό, ακόµα και εκεί που σκάει το κύµα!

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι καλαµαριέρες που θα δουλέψουν καλύτερα είναι οι τύπου shallow. Τα µεγέθη µπορούν να είναι τα κλασσικά, αλλά έχουµε δει ότι δουλεύουν πολύ καλύτερα οι µικρές καλαµαριέρες, από νούµερο 2,5 και κάτω. Αυτές οι καλαµαριέρες είναι επίσης πολύ αποδοτικές και σε καταστάσεις όπου τα καλαµάρια επιτίθενται δύσκολα. Πχ. συστηµατικά πολυψαρεµένα λιµάνια µε έντονο φωτισµό και µε ύπαρξη υπερπληθυσµού µικρόψαρων. Εκεί ορισµένες φορές τα καλαµάρια είναι πιο δύσκολο να επιτεθούν και συνήθως µια µικρή διακριτική καλαµαριέρα σε φυσικούς χρωµατισµούς θα καταφέρει να τα ξεγελάσει.

Tips
• Όταν τα καλαµάρια τρώνε αφρό, καλό θα είναι να έχουµε κάποιες καλαµαριέρες floating µε πλαστική γλώσσα σαν minnow και να τις δουλεύουµε µε απλή ανάκτηση.

• Γενικότερα η ανάκτηση στο ψάρεµά µας αποτελεί ένα ακόµα υποκειµενικό θέµα, αλλά σα βάση έχουµε πάντα τις κλασσικές καλαµαριέρες. Αφού πραγµατοποιήσουµε βολή και αφήσουµε την καλαµαριέρα να κατέβει στο επιθυµητό επίπεδο, ξεκινάµε ανάκτηση, µετά παύση, πολλά κοφτά jerks και επαναλαµβάνουµε την αλληλουχία των κινήσεων που περιγράψαµε. Όµως η έµπνευση της στιγµής και το προσωπικό στυλ ψαρέµατος του καθενός, µπορούν να κάνουν τη διαφορά.

• Όταν πιάσουµε κάποιο καλαµάρι, το φέρνουµε αργά προς το µέρος µας, και αν είναι µεγάλο, καλό θα είναι να έχουµε µαζί µας έναν ειδικό γάντζο για καλαµάρια, ο οποίος αντί για αγκίστρι έχει στην άκρη του πολλές µεγάλες βελόνες. Έτσι θα ανεβάσουµε πάνω το καλαµάρι µε ασφάλεια. Αν πάλι δεν έχουµε έναν τέτοιον γάντζο, µπορούµε να σιγουρέψουµε τη σύλληψη απλά µε µια κλασσική απόχη, και µε προσεκτικές κινήσεις να βγάλουµε το καλαµάρι έξω.

Αυτά για το πολύ όµορφο και διασκεδαστικό ψάρεµα αυτού του τόσο νόστιµου θηράµατος, µέσα από προσωπικές εµπειρίες και ανταλλαγές απόψεων. Μην παραµελείτε ποτέ την ασφάλειά σας και φροντίστε να κινείστε µε µεγάλη προσοχή στα βράχια, φοράτε πάντα τον κατάλληλο ρουχισµό, ειδικά στις πολύ χαµηλές θερµοκρασίες (κάποιες φορές ακόµα και κάτω από το µηδέν), και βέβαια δώστε ξεχωριστή σηµασία στην υπόδησή σας, για να έχετε καλό και σταθερό πάτηµα στα βρεγµένα βράχια. Καλό είναι να ψαρεύετε πάντα µε παρέα, και για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να είναι το ψάρεµά σας πιο ευχάριστο, µοιραζόµενοι τις συναρπαστικές εµπειρίες σας, που θα απαλύνουν µία αποτυχηµένη βραδιά και θα αµβλύνουν τις αποτυχίες και την απελπισία από την κούραση και το κρύο. Εξάλλου, έχει δεν έχει καλαµάρια, το ζητούµενο είναι να το διασκεδάσουµε µε καλή παρέα και να περάσουµε όµορφα.

Σας εύχοµαι καλές καλαµαροεξορµήσεις!

 

Tags
Eging Χειμωνιάτικα Ψαρέματα Ψάρεμα Καλαμαριού Καλαμάρια με Eging Eging για Καλαμάρια
Comodo SSL