Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Νίκος Γιαννακόπουλος

Engetsu: Ενέργειες που κάνουν τη διαφορά!

September 21, 2020

Engetsu: Ενέργειες που κάνουν τη διαφορά!

Σε προηγούμενο άρθρο, είχαµε απλά µια πρώτη επαφή µε το engetsu casting type και τα αποτελέσµατά του. Σκοπός αυτού του άρθρου, είναι να τονιστούν ορισµένες ενέργειες που µπορούν να κάνουν τη διαφορά στο ψάρεµά µας.

Όλοι λίγο πολύ έχουµε ασχοληθεί σε κάποια περίοδο της ψαρευτικής µας πορείας µε τα κλασσικά «χταποδάκια». Τα οποία υπάρχουν στο εµπόριο σε διάφορα µεγέθη και χρώµατα και χρησιµεύουν συνήθως στο να ντύσουµε-καλύψουµε ένα αγκίστρι µας. Τα χταποδάκια βρίσκουν επίσης εφαρµογή στο ψάρεµά µας µε το engetsu. Και µπορούµε να πειραµατιστούµε µε αυτά χωρίς να ακυρώνουµε την αρχική φιλοσοφία της τεχνικής. Αφού λοιπόν επιλέξουµε το χταποδάκι µε το οποίο θα προσπαθήσουµε να δελεάσουµε τα ψάρια. Θα ξεκινήσουµε το αρµάτωµα του πλάνου µας.

Βήµα 1: Αρχικά αφαιρούµε τα αγκίστρια από το πλανάκι µας, κρατώντας πάντα το υπάρχον στριφτάρι.
Βήµα 2: Εφόσον αφαιρέσουµε και τα «µουστάκια» του engetsu, θα κάνουµε µια µικρή τρύπα στην κορυφή του χταποδιού µας. Έτσι ώστε να περάσουν τα αγκίστριά µας από µέσα (εικόνα 1).

Βήµα 3: Τέλος, επανασυνδέουµε τα αγκίστριά µας µε τη βοήθεια του κρίκου πάνω στο πλανάκι (εικόνα 2). Έτσι, έχουµε πλέον ένα engetsu το οποίο λειτουργεί ακριβώς το ίδιο µε πριν. Αλλάζοντας όµως την εµφάνισή του. Τη συγκεκριµένη τροποποίηση µπορούµε να την κάνουµε αναλόγως µε το είδος των ψαριών που θέλουµε να «κυνηγήσουµε». Αλλά και ανάλογα µε τον εκάστοτε επιλεγµένο τόπο ή περιοχή.

Στοχεύοντας στα µαύρα
Μια ακόµη παραλλαγή µε κύριο στόχο τα µαυρόψαρα, είναι αυτή της εικόνας 3. Βλέπουµε, λοιπόν, ότι µπορούµε να αντικαταστήσουµε τα δύο µονά αγκίστρια του engetsu µε µια ενισχυµένη σαλαγκιά, στο κατάλληλο πάντα µέγεθος. Αυτό θα µας προσφέρει σιγουριά στο κάρφωµα, και έτσι έχοντας καλά καρφωµένο το ψάρι, µας δίνεται η δυνατότητα να το αποµακρύνουµε γρήγορα και µε µεγαλύτερη άνεση από το βυθό, εµποδίζοντάς το να βραχώσει. Αξίζει όµως να τονίσουµε, ότι επειδή η έµφυτη παρορµητικότητα των µαυρόψαρων κάνει εύκολους στόχους και πολλά µικρά άτοµα. Ο ψαράς πρέπει να λειτουργήσει µε ευαισθησία και σωφροσύνη επιστρέφοντάς τα ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον. Έτσι ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες στο οικοσύστηµα, αλλά και να διασφαλίσει εντονότερες συγκινήσεις για τον ίδιο στο µέλλον. Καλές και γεµάτες συγκινήσεις, εξορµήσεις.

Tips

•Το engetsu στην αρχική του µορφή, όπως δηλαδή το παρουσιάζει η κατασκευάστρια εταιρεία Shimano, διαθέτει δύο µονά αγκίστρια. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι ο ψαράς πρέπει να έχει πάντα σε ετοιµότητα τα αντανακλαστικά του, και µόλις κάποιο ψάρι πάρει στο στόµα του το πλάνο ή -συνηθέστερα- τα «µουστάκια του engetsu, να µπορεί µε ένα δυνατό κάρφωµα να σιγουρέψει το ψάρι. Σε διαφορετική περίπτωση, θα παίρνει τσιµπιές χωρίς το επιθυµητό αποτέλεσµα.

•Πολύ σηµαντική στην τεχνική είναι η σωστή επιλογή του εξοπλισµού. Έτσι, το καλάµι µας θα πρέπει να συµβαδίζει µε το βάρος του engetsu που θα χρησιµοποιήσουµε (αυτό σηµαίνει όσο το δυνατόν µεγαλύτερη ταύτιση του casting weight του καλαµιού µε το βάρος του τεχνητού), αλλά και να είναι προσαρµοσµένο στα χαρακτηριστικά, τη συµπεριφορά και τις συνήθειες των ψαριών-στόχων. Ο µηχανισµός τώρα, θα πρέπει να είναι κατηγορίας 4000 ή ακόµη και 5000, µε εµπρόσθια, γραµµικά, αξιόπιστα φρένα, έτσι ώστε να συµπεριφέρεται κατάλληλα σε µια αξιόλογη στήρα που θα επιλέξει το engetsu µας σαν γεύµα της, ή σε κάποιο µεγάλο µανάλι το οποίο θα πάρει αρκετά µέτρα από τη µποµπίνα µας, αµέσως µετά τη σύλληψή του.

Tags
Εξοπλισμός για Engetsu Ψάρεμα από Σκάφος Engetsu
Comodo SSL