Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Δημήτρης Παπαδάκος

Εξοπλισμός: Ψάρεμα με ηλεκτρικούς μηχανισμούς

October 13, 2020

Εξοπλισμός: Ψάρεμα με ηλεκτρικούς μηχανισμούς

εν είναι λίγοι αυτοί που όταν πρωτόπιασαν στα χέρια τους ένα ηλεκτρικό µηχανισµό, δεν τον αποχωρίζονταν µε τίποτα! Ας δούµε όµως τι προϋποθέτει το ψάρεµα µε ηλεκτρικό µηχανισµό.

Οι ηλεκτρικοί µηχανισµοί δεν είναι κάτι καινούριο στη χώρα µας. Αντιθέτως πολλοί φίλοι ψαράδες τους χρησιµοποιούν εδώ και πολλά χρόνια. Μιλάµε βέβαια για εκείνους τους µηχανισµούς που τους προσαρµόζουµε σε κάποιο καλάµι της επιλογής µας. Ανάλογα µε το ψάρεµα που θέλουµε να κάνουµε. Αρχικά, οι πρώτες εταιρίες που κατασκεύαζαν τέτοιους µηχανισµούς, απευθύνονταν σε ψαράδες µε κύριο στόχο το ψάρεµα µπαλάδων-µουσµουλιών σε βαθιά νερά. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, σήµαινε ότι οι µηχανισµοί έπρεπε να χωρούν άνετα χοντρό νήµα διατοµής 0,40-0,50 και µήκους έως και 1000 µέτρα. Το αποτέλεσµα ήταν να έχουν µεγάλο όγκο, και ανάλογο βάρος που έφτανε ακόµα και τα 2-2,5 κιλά. Φυσικά αρκετή δύναµη ώστε να µπορούν να ανεβάσουν ψάρια από βάθη 300-400, ή ακόµη και 600 µέτρων!

Μηχανισµός τοποθετηµένος σε βάση στήριξης.

Αυτό όµως δε µας πειράζει και τόσο πολύ, γιατί το συγκεκριµένο ψάρεµα γίνεται µε το καλάµι τοποθετηµένο σε καλαµοθήκη. Χωρίς να µας κουράζει ιδιαίτερα. Σήµερα τα δεδοµένα έχουν αλλάξει. Πολλές τεχνικές ψαρέµατος που πραγµατοποιούνται σε βάθη από 100 έως και 200 µέτρα, θεωρούνται δύσκολες να γίνονται µε το χέρι και ο µόνος τρόπος είναι να ψαρέψουµε µε κάποιο χειροκίνητο µηχανισµό. Βαθιά καθετή, ψάρεµα καλαµαριών σε βαθιά νερά, ψάρεµα µε ζόκα, jigging, inchiku, ακόµα και συρτή µε µολύβι φύλακα. Όλες απαιτούν τακτικά ανεβοκατεβάσµατα, µε αποτέλεσµα να είναι αρκετά επίπονες και κουραστικές. Τη λύση ήρθαν να δώσουν κάποιες εταιρείες αρκετά γνωστές στο χώρο. Οι οποίες κατασκεύασαν ηλεκτρικούς µηχανισµούς µε σκοπό να µας κάνουν πιο ξεκούραστα τα παραπάνω ψαρέµατα. Μιλάµε για µηχανισµούς όπου το µέγεθος και το βάρος τους είναι όµοιο µε αυτό ενός χειροκίνητου. Πάµε όµως να δούµε τι πρέπει να προσέξουµε, πριν προβούµε σε µια αγορά ενός τέτοιου µηχανισµού.

Κριτήρια επιλογής
Πριν αποφασίσουµε να αγοράσουµε ηλεκτρικό µηχανισµό, καλό θα ήταν να προσέξουµε λίγο τα χαρακτηριστικά του. Για κάθε µηχανισµό, υπάρχουν πίνακες που µας αναφέρουν χαρακτηριστικά. Όπως η δύναµη έλξης σε κιλά και η χωρητικότητα νήµατος ή πετονιάς ανάλογα µε τη διατοµή που διαλέγουµε. Επίσης αυτοί οι µηχανισµοί έχουν διάφορα προγράµµατα στο λογισµικό τους. Τα οποία προορίζονται κυρίως για ψάρεµα jigging. Δηλαδή µαζεύουν µε τέτοιο ρυθµό ώστε να δίνουν ζωή στους διάφορους πλάνους. Όπως ακριβώς κάνουµε εµείς µε το χέρι.

Έχουν επίσης αυτόµατες ρυθµίσεις για να σταµατάνε στο επιθυµητό βάθος, και όταν φτάνουν στην επιφάνεια. Η διαθέσιµη οθόνη τους, µας ενηµερώνει ανά πάσα στιγµή σε ποιο βάθος βρίσκεται ο εξοπλισµός µας, και πολλά άλλα χρήσιµα στοιχεία για τα ψαρέµατά µας! Μεγάλη προσοχή λοιπόν στα χαρακτηριστικά του κάθε ηλεκτρικού µηχανισµού. Τα οποία σίγουρα θα µας βοηθήσουν να κάνουµε µια καλή αγορά, προσαρµοσµένη στις ανάγκες και τις απαιτήσεις µας.

Το µικρό µέγεθος του µηχανισµού µας, διευκολύνει τη χρήση του σε ρηχότερα ψαρέµατα, όπως καθετή, καλαµάρια, τσαπαρί, ζόκα κ.α.

Σύνδεση ηλεκτρικού µηχανισµού στο σκάφος
Όλοι αυτοί οι µηχανισµοί απαιτούν τροφοδοσία 12 Volt. Οπότε πρέπει να λάβουµε υπόψη µας την επιπλέον κατανάλωση ρεύµατος. Επιπρόσθετα στις ήδη υπάρχουσες από κάποιο βυθόµετρο, αντλία, ή φώτα που ίσως διαθέτουµε. Αν και η επιβάρυνση στη µπαταρία δεν είναι µεγάλη, καλό θα ήταν να εφοδιαστούµε µε δεύτερη µπαταρία, αν δεν υπάρχει ήδη στο σκάφος. Στις συσκευασίες, όλες οι εταιρείες παρέχουν καλώδιο τροφοδοσίας, συνήθως µε κροκοδειλάκια. Θα σας πρότεινα όµως, αν υπάρχει µόνιµη δεύτερη µπαταρία στο σκάφος, να τοποθετήσετε ένα ειδικό πριζάκι ναυτικού τύπου. Για γρηγορότερη και ευκολότερη σύνδεση του ηλεκτρικού µηχανισµού. Καλές θάλασσες!

Tags
Ψάρεμα από Σκάφος Εξοπλισμός Σκάφους Ηλεκτρικοί Μηχανισμοί Ψαρέματος
Comodo SSL