Φαγκρί, το όµορφο κόκκινο που µας συναρπάζει κάθε φορά που το βλέπουµε στο αγκίστρι µας, µε την απίστευτη νευρικότητα και µαχητικότητα, ακόµα και στα πιο µικρά του είδους. Ένα ψάρι που θα µας χαρίσει µια ωραία µάχη, από τη στιγµή της σύλληψης, µέχρι και την ώρα που θα µπει στην απόχη µας.
Το φαγκρί (pargus pargus στην επιστηµονική του ονοµασία), βρίσκεται ακόµα σε πολύ ικανοποιητικές ποσότητες στις Ελληνικές θάλασσες, κάτι που µοιάζει ολωσδιόλου παράδοξο αν σκεφτούµε πόσο λαίµαργο είναι. Οι τρόποι που µπορούµε να συλλάβουµε το φαγκρί είναι πολλοί. Ας κάνουµε λοιπόν µια γρήγορη επισκόπηση σε όλες αυτές τις τεχνικές µε τις οποίες µπορούµε να το ψαρέψουµε. Το φαγκρί θα το βρούµε από τα 10 µέχρι και τα 200-250 µέτρα βάθος, σε διάφορους τόπους, σε σκληρότερους βυθούς, σε τραγάνες, σε αποχές, σε µονόπετρα, ακόµα και µέσα στις λάσπες.
Το αγαπηµένο του µέρος όµως, εκεί που θα το συναντήσουµε τις περισσότερες φορές, είναι η τραγάνα. Από εκεί και πέρα, ο καθένας µπορεί να το ψαρέψει µε όποιο τρόπο µπορεί ή γνωρίζει καλύτερα. Εγώ προσωπικά, έχω ψαρέψει το φαγκρί µε όλους σχεδόν τους τρόπους (καθετή, παραγάδι, inchiku,συρτή µε µολύβι φύλακα, tenya). Θα µιλήσουµε για κάποιες από τις τεχνικές αυτές, µε µερικά tips που µπορεί να σας
φανούν χρήσιµα.
Παραγάδι
Φαγκρί µε παραγάδι. Μια τεχνική που την ψαρεύω 2-3 φορές το χρόνο. Αν και δεν είναι προτεραιότητά µου το παραγάδι, δυο-τρεις φορές το χρόνο µου αρέσει να το δοκιµάζω και αυτό. Προσωπικά βάζω παραγάδι µε 9άρια αγκίστρια, γιατί ξέρω ότι αν πιάσω ένα ψάρι θα είναι καλό και όχι µικρό, που δε θα µπορώ να το ελευθερώσω. Επίσης, χρησιµοποιώ όσο πιο µεγάλα δολώµατα µπορώ. Τα τελευταία χρόνια χρησιµοποιώ κατεψυγµένα σκουµπριά, που τα αποψύχω από νωρίς το πρωί, τα αφήνω να ξεπαγώσουν µε την ησυχία τους, και όταν ξεπαγώσουν καλά, τα φιλετάρω.
Τα κόβω σε µπουκιές των 2,5-3 εκατοστών περίπου, έτσι ώστε ένα κανονικό σκουµπρί να µου βγάζει περίπου 20 µε 24 δολώµατα. Αφού τα κόψω σε µπουκιές, τα αλατίζω πολύ καλά και τα αφήνω να σφίξουν µε το αλάτι για δύο ώρες. Κατά τη γνώµη µου, το σκουµπρί είναι ένα εύκολο δόλωµα, που µπορούµε να το πάρουµε ακόµα και από τα σούπερ µάρκετ, να το έχουµε στον καταψύκτη και όποτε θελήσουµε να το χρησιµοποιήσουµε. Λόγω του ότι δεν έχω κοντά στο χωριό µου κάποια ψαραγορά που θα µπορέσω να πάρω φρέσκο δόλωµα, είναι µια πολύ καλή και φτηνή λύση, και πιστέψτε µε το σκουµπρί είναι ένα πολύ καλό δόλωµα, το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον δεν το έχει δοκιµάσει.
Υπάρχουν όµως και πολλά άλλα δολώµατα που είναι εξίσου καλά, όπως το καλαµάρι, ή ακόµα καλύτερα ένα φρέσκο ψάρι (σαρδέλα-γόπα), που θα το πάρουµε από την ψαραγορά, και πως να το κάνουµε, το φρέσκο µπορεί να κάνει τη διαφορά. Αφού δολώσουµε και όλα είναι έτοιµα, το παραγάδι µας θα πέσει σε τόπους που ξέρουµε ότι κάνει τραγάνα σε βάθος από 50 µέχρι και όσα µέτρα µπορεί να το κουµαντάρει ο καθένας. Εγώ προσωπικά, πάνω από 120 µέτρα δεν έχω ρίξει ποτέ.
Το παραγάδι µας θα πέσει σε µια ευθεία και όχι ζιγκ-ζαγκ και αν είναι δυνατόν σε κοµµάτια των 50 αγκιστριών, ώστε να µην έχουµε φόβο να χάσουµε το παραγάδι µας από ένα πιθανό σκάλωµα στο βυθό. Οι ώρες που συνήθως βάζω το παραγάδι, είναι λίγο πριν πέσει ο ήλιος (οπότε το αφήνω να ψαρέψει δύο ώρες και το σηκώνω) και νωρίς το πρωί, πριν βγει ο ήλιος (ψαρεύει και πάλι δύο ώρες). Το φαγκρί τρώει καθ’ όλη τη διάρκεια της µέρας, όποτε ένα παραγάδι που θα πέσει µέρα και θα βγει µέρα, θα έχει επίσης καλά αποτελέσµατα όταν ψαρέψει σε καλό τόπο.
Tips
•∆όλωµα σκουµπρί, µε καλό αλάτισµα για να σφίξει όσο πρέπει.
•Στα φρέσκα δολώµατα προτείνεται κόψιµο του κεφαλιού και της ουράς, ώστε να τρέξει λίγο αίµα και να δώσει περισσότερα πλεονεκτήµατα στο δόλωµά µας.
Tenya
Ας µιλήσουµε τώρα για την αγαπηµένη µου τεχνική, το τένυα. Έχω ξαναγράψει για αυτό, όποτε θα κάνουµε µια γρήγορη αναφορά. Το φρέσκο ή το καλά συντηρηµένο σε καταψύκτη δόλωµα, είναι ένα από τα µεγαλύτερα µυστικά στο ψάρεµα µε tenya και παίζει το βασικότερο ρόλο στο ψάρεµά µας.
Το καλό δόλωµα δε θα µας αφήσει ποτέ χωρίς ψάρι. Το τένυα είναι µια πολύ εύκολη τεχνική, που θα µας χαρίσει ωραία φαγκριά και µερικές φορές και άλλα ψάρια, ανέλπιστα και µάλλον απίθανα.
Ο λεπτός εξοπλισµός και το κατάλληλο καλάµι που θα µας δώσει την απόλυτη ευαισθησία σε κάθε τσίµπηµα, θα µας χαρίσουν το επιθυµητό αποτέλεσµα στο ψάρεµα µε tenya.
Tips
•Φρέσκο δόλωµα (γαρίδα, καλαµάρι, σουπιά)
•Λεπτός και εξειδικευµένος εξοπλισµός.
Inchiku
Για το inchiku τώρα έχουν γραφτεί πάρα πολλά, αλλά εγώ δε µπορώ να εκφέρω εµπεριστατωµένη άποψη, µιας και είµαι ακόµα νέος σε αυτήν την τεχνική και απλά ακολουθώ τις συµβουλές άλλων, πιο έµπειρων σε αυτό. Όµως, πάντα προσπαθώ να κάνω το κάτι παραπάνω, το κάτι διαφορετικό στο ψάρεµά µου.
Έτσι πρόσθεσα µια µικρή σιλικόνη µε µολυβοκεφαλή πάνω από το τεχνητό µου, παραλλαγή µε την οποία ακόµη πειραµατίζοµαι. Για αρχή θα σας πω ότι 50 πόντους πάνω από το τεχνητό µου (ιντσίκου), βάζω ένα παράµαλλο µήκους 10 εκατοστών και κρεµάω µια σιλικόνη. Εξασκώ την τεχνική µε πιο αργές κινήσεις και οµολογώ πως έχω δει αρκετά θετικά αποτελέσµατα, ενώ υπόσχοµαι να σας µεταφέρω απόψεις και εµπειρίες µου σε επόµενα τεύχη, όταν θα έχω πιο πολλά στατιστικά αποτελέσµατα από τη χρήση της «πατέντας».