Ο σαργός Φαραώ Diplodus Cervinus είναι βυθόβιο είδος και αρκετά σπάνιο στη Μεσόγειο. Στην Ελλάδα οι συναντήσεις με το συγκεκριμένο ψάρι είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Αυτή τη φορά ο σαργός Φαραώ πιάστηκε στην Κύπρο, στο νήσι της Αφροδίτης όπου οι πιθανότητες είναι μεγαλύτερες να συναντήσουμε το ριγωτό αυτό ψάρι από ότι στα νερά της Ελλάδας.
Προτιμά τους βραχώδεις βυθούς και κυρίως τα σημεία με ρεύμα, αλλά κάποιες λίγες φορές μπορεί να τον συναντήσουμε και κοντά σε λιβάδια ποσειδωνίας η σε αμμώδεις βυθούς.
Κινείτε σε μικρές αγέλες ή και μόνος του από τη ρηχή ζώνη μέχρι τα 60 περίπου μέτρα. Το μέγεθος του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 kg. Αν και παμφάγο, τρέφεται με φύκι άλγη και μικρά ασπόνδυλα.
Με βάση την σπανιότητα του είδους, σίγουρα δεν μπορείς να δηλώσεις ότι θα πας να πιάσεις σαργούς φαραώ.
Οι συναντήσεις μαζί του είναι τυχαίες και εξαιρετικά σπάνιες στην Ελλάδα. Στη Κύπρο υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες μας λέει ο Περικλής Παυλίδης που τον έπιασε και συνεχίζει: «Έτσι έγινε και αυτή τη μέρα στην εξόρμηση μας. Η επαφή με ένα μεγάλο φαραώ πάντα εντυπωσιάζει και περισσότερο σε προκαλεί η συμπεριφορά του. Άλλοτε παραδίδεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία κι άλλοτε λειτουργεί τελείως απρόβλεπτα μπροστά στο ψαροτουφεκά και με μία τελείως αψυχολόγητη συμπεριφορά εξαφανίζεται με εκρηκτική ταχύτητα.
Την μέρα αυτή όμως, καθώς κολυμπούσα σε μια περιοχή που μου έδωσε στο παρελθόν κάποια μαύρα ψάρια, η φιγούρα του μεγάλου σαργού τράβηξε αμέσως το βλέμμα μου!
Η προσέγγιση του έγινε σχετικά εύκολα επιτρέποντας μου μια «καθαρή βολή» λόγο της χαρακτηριστικής αδράνειας του.
Στην επιφάνεια βλέποντας τα εντυπωσιακά χρώματα του είδους καταλαβαίνεις γιατί πήρε το όνομα Φαραώ και απλά η συνέχεια μας βρήκε να βγάζουμε φωτογραφίες μιας και πότε δεν ξέρεις πότε θα είναι η επόμενη συνάντηση».
Τυχερό μεν συναπάντημα που έχει όμως τη δική του ξεχωριστή ομορφιά στο ψαροτούφεκο…