Τα µάτια στρέφονται στην οθόνη πάνω στην κονσόλα, µια στο πλότερ και µια στο βυθόµετρο: το σκάφος βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το στόχο και η αγωνία έχει κορυφωθεί… Άραγε, θα επαληθευτεί το στίγµα που εµπιστεύτηκε ο καπετάνιος, για το µεγάλο µονόπετρο όπου ενεδρεύουν οι θηρευτές;
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει διεισδύσει για τα καλά στις ψαρευτικές µας εξορµήσεις και τα ηλεκτρονικά όργανα έχουν γίνει πολύτιµα βοηθήµατα και αναπόσπαστα κοµµάτια των ψαρεµάτων µας. Εκτός του βυθοµέτρου το οποίο αναλαµβάνει να µας αποκαλύψει το βάθος, το είδος, τη µορφολογία του βυθού και τα ψάρια που φιλοξενεί, ένα άλλο όργανο εξίσου πολύ χρήσιµο και σηµαντικό µε το βυθόµετρο έρχεται να προστεθεί στον ηλεκτρονικό µας εξοπλισµό, το GPS plotter.
Ο ηλεκτρονικός πλοηγός θα µας βοηθήσει να βρούµε έναν τόπο άξιο να φιλοξενήσει τα εργαλεία µας, να σηµαδέψουµε ένα καλό σηµείο που τυχαία ανακαλύψαµε, αλλά και να πλοηγηθούµε µε ασφάλεια στην θάλασσα, αποφεύγοντας υφάλους κτλ. Τα gps έκαναν ευρέως αισθητή την εµφάνιση τους στο ερασιτεχνικό ψάρεµα κατά τα τέλη τις δεκαετίας του 80. Τα πρωτοεµφανιζόµενα «θαύµατα» που σε βοηθούσαν να σηµαδέψεις και να πλοηγηθείς σε ένα στίγµα µε ευκολία, δεν είχαν καµία σχέση µε τη σηµερινή τους µορφή.
Ήταν αρκετά πιο ογκώδη, και σε οδηγούσαν µε την βοήθεια ενός βέλους που έδειχνε το δεξιά και το αριστερά από το στόχο, µε αρκετά µεγάλη απόκλιση. Μετέπειτα εξέλιξη αυτών των οργάνων ήταν το πλότερ, όπου ένα εικονικό σκάφος αναπαριστούσε στην οθόνη τη θέση και την πορεία του δικού µας πλεούµενου. Ύστερα προστέθηκαν σε αυτό οι ηλεκτρονικοί χάρτες και έτσι πήρε τη σηµερινή του µορφή.
Οι ηλεκτρονικοί χάρτες αντλούν συνήθως τα στοιχεία τους από την υδρογραφική υπηρεσία, προσθέτοντας ναυτικά βοηθήµατα που πολλές φορές µπορεί να φανούν χρήσιµα όταν ο χρήστης επισκέπτεται ένα νέο για αυτόν µέρος.
Για τους ιστιοπλόους πχ. η επισήµανση φάρων, λιµανιών αλλά και σταθµών τροφοδοσίας, εστιατορίων κτλ. θα αποδειχθούν ένα πολύτιµο εργαλείο. Επίσης, υπάρχει διαθέσιµη στην οθόνη µια σειρά πληροφοριών σε ψηφιακή µορφή (ταχύτητα, στίγµα, πορεία), οι οποίες µπορούν να µας φανούν πολύ χρήσιµες. Οι κατασκευάστριες εταιρείες βυθοµέτρων, βλέποντας τη χρησιµότητα αυτού του οργάνου στην ανεύρεση τόπων και ψαριών, το ενσωµάτωσαν στο βυθόµετρο και έτσι έχουµε τις συσκευές COMBO ( συνδυασµός –combination- βυθόµετρου και GPS plotter).
Η βασική ερώτηση και απορία πολλών ψαράδων είναι η εξής : «µα εάν µου χαλάσει το ένα, δε θα χαλάσει και το άλλο;». Εύλογη και συνάµα πολύ σωστή ερώτηση. Αν όµως αναλογιστούµε τις ενσωµατωµένες από τους κατασκευαστές λειτουργίες στις combo συσκευές, θα µας φύγει κάθε ενδοιασµός και θα σκεφτόµαστε την αγορά του σα µια πολλή σοβαρή επιλογή, αφού από την στιγµή που δυο ηλεκτρονικές συσκευές συσσωµατώνονται, προκύπτει ότι είναι και συνδεµένες µεταξύ τους (NMEA), δηλαδή υπάρχει ταυτόχρονη ροή πληροφοριών από την µια στην άλλη! Τι κερδίζουµε εµείς σαν ψαράδες από αυτήν την «συγκατοίκηση»;
Εκτός από την πιο δελεαστική τιµή σε σχέση µε την αγορά δύο ξεχωριστών συσκευών (βυθόµετρο και GPS plotter), επιπλέον κίνητρο αποτελεί η ενσωµάτωση µίας ακόµα πολύ χρήσιµης λειτουργίας, πραγµατικά σωτήριας για εµάς τους ψαράδες. Ποια είναι αυτή; Φανταστείτε εσάς µε το φίλο σας στο σκάφος, το οποίο κινείται µε µια ταχύτητα ας πούµε 25 µίλια!
Με µια καλή τοποθέτηση αισθητήρα και ένα σύγχρονο βυθόµετρο, θα καταφέρουµε να έχουµε εικόνα βυθού στην οθόνη µας µε τα παραπάνω µίλια. Η διαδροµή ακολουθεί το προκαθορισµένο στίγµα που θα ψαρέψουµε και εµείς δεν παρακολουθούµε συνέχεια το βυθόµετρο, αλλά κοιτάµε την ρότα µας και µιλάµε µε το φίλο δίπλα µας! Ξαφνικά ανακαλύπτουµε στην οθόνη του βυθοµέτρου ένα σήκωµα, που αναλόγως µε το ύψος του µπορεί να είναι βράχος ή πάγκος. Όµως, παρατηρούµε ότι το «σήκωµα» φαίνεται στο κέντρο της οθόνης, δηλαδή το έχουµε περάσει εκατοντάδες µέτρα.
Φυσικά αυτό ποικίλει αναλόγως µε την ταχύτητα του σκάφους και την επιλεγµένη κύλιση στην οθόνη. Εδώ βρίσκεται το κέρδος µας, καθώς µε το πάτηµα ενός πλήκτρου µπορούµε να σηµαδέψουµε το σήκωµα που έχουµε περάσει, και να το δούµε στην οθόνη του πλότερ µε µεγάλη ακρίβεια, σα στίγµα. Αυτό µας δίνει τη δυνατότητα να γυρίσουµε άµεσα και να το ανιχνεύσουµε, ή να το αφήσουµε αποθηκευµένο για εξερεύνηση σε µια επόµενη εξόρµηση.
Αυτή η λειτουργία χρησιµεύει επίσης για την ανεύρεση «πατωµένων» -και όχι µόνο- θηραµάτων, όπως ροφοί, στήρες κτλ., αλλά είναι κάτι που προϋποθέτει εµπειρία και άριστη γνώση στο τετράπτυχο χειρισµός σκάφους-βυθοµέτρου-πλότερ-τεχνική ψαρέµατος.
Τέλος, η τεχνολογία µας βοηθά να κάνουµε πράγµατα τα οποία πριν λίγες δεκαετίες θα φάνταζαν σενάριο επιστηµονικής φαντασίας. Στο χέρι µας όµως είναι να τη διαχειριστούµε σωστά. Παίρνοντας ένα µαύρο ψάρι από ένα µικρό πάγκο, θα πάρουµε την ίδια τη ζωή του πάγκου και ίσως να µην ξαναζωντανέψει ποτέ. Προσέχουµε λοιπόν για να έχουµε, ώστε και οι επόµενες γενιές να µπορούν να ψαρέψουν, όπως ψαρεύουµε εµείς σήµερα.