Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Κώστας Ντέμος

Κατασκευή ψαρευτικού κόμπου FG: Μετρήσεις, αντοχή

November 19, 2023

Κατασκευή ψαρευτικού κόμπου FG: Μετρήσεις, αντοχή

Η εξέλιξή µας στο ψάρεµα και ότι συνάδει µε αυτή, είναι συνεχής, και ο κόµπος FG δεν θα µπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Βλέποντας δεκάδες βίντεο να κυκλοφορούν και να δυσκολεύουν πραγµατικά τους ψαράδες για το πώς θα τον κάνουν πιο γρήγορα και άκοπα, κατέληξα σε µια πραγµατικά απλή εκδοχή.

Όταν την µάθετε δεν θα χρειάζεστε τίποτα άλλο εκτός από το µικρό σας δαχτυλάκι, το καλάµι σας και ένα ζευγάρι γάντια. Κανένα ειδικό εργαλείο, ούτε καρφώµατα και περάσµατα σε πρόκες, ούτε τραβήγµατα µε τα δόντια!

Όσο για το αποτέλεσµα; Πρακτικά τέλειο και πολύ ανθεκτικό! Υπενθυµίζουµε σε αυτό το σηµείο, ότι ο FG είναι ένας κόµπος ο οποίος συνδέει το νήµα µε την πετονιά που χρησιµοποιείται για παράµαλλο.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ
ιάλεξα, εσκεµµένα, να χρησιµοποιήσω για το δοκιµαστικό αντοχής ακριβώς τα ίδια υλικά του τεύχους που αναφέρθηκε νωρίτερα, ώστε να έχουµε άµεση σύγκριση. Άρα, έχουµε νήµα οκτάκλωνο PE1 και πετονιά fluorocoated διαµέτρου 0.26mm, που δένεται σε solid ring και περνιέται σε ηλεκτρονική ζυγαριά. Μόλις γίνεται ο κόµπος, το solid περνιέται στο γάντζο και τραβάµε σταθερά µέχρι να σπάσει ο κόµπος clinch του solid ή ο FG.

Τo πείραµα έγινε πέντε φορές και σηµειώθηκαν οι καλύτερες τρεις. Η σύγκριση γίνεται µε τα αποτελέσµατα που είχαν βρεθεί στο Kατασκευή γνωστών ψαρευτικών κόμπων: Μετρήσεις και αντοχή ώστε να καταλάβετε το πόσο ανθεκτικότερος είναι ο FG από τον Crazy Alberto, ο οποίος προκρίθηκε ως βέλτιστη λύση, αλλά και από τον GT (προσέξτε, η σύγκριση αναφέρεται στις συγκεκριµένες διατοµές).

∆ιαβάστε λίγο προσεκτικά τα ευρήµατα των µετρήσεων (πίνακες).

Είναι προφανές ότι ο FG προσφέρει σε πραγµατικά νούµερα πάνω στον κόµπο, 730 γρ. µεγαλύτερης αντοχής από τον Crazy Alberto που είχε προκριθεί ως η πιο αρµονική λύση και 1,080 kg παραπάνω µέση ανθεκτικότητα από τον GT!

Για να µην κουράσω άλλο µε νούµερα, οι δικές µου παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο FG είναι από 23% ως και 30% ισχυρότερος κόµπος από την αµέσως προηγούµενη επιλογή, εποµένως αξίζει µια προσπάθεια για να µάθουµε να τον κάνουµε. Με µία πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο, παρατήρησα ότι τα δικά µου συµπεράσµατα είναι πλήρως εναρµονισµένα µε άλλων ψαράδων, οπότε βαδίζουµε σε σίγουρο δρόµο.

Πάµε τώρα να µάθουµε πως γίνεται ο FG πανεύκολα, χρησιµοποιώντας το µικρό µας δαχτυλάκι!

ΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ FG ΜΕ ΤΟ ∆ΑΧΤΥΛΑΚΙ
Στερεώνουµε το καλάµι µας και τραβάµε από το µηχανισµό το νήµα ώστε να περάσει και από τον τελευταίο οδηγό, σαν να ετοιµαζόµασταν για ψάρεµα. Η κορυφή του καλαµιού θα κρατάει σταθερή την τάση του νήµατος στα χέρια µας, όση ώρα µαστορεύουµε τον κόµπο.

Εφόσον είµαστε δεξιόχειρες, τυλίγουµε 5-6 φορές το νήµα στο µικρό δαχτυλάκι του δεξιού χεριού, προσέχοντας το νήµα να τεντώνει συνεχώς όταν του ασκούµε τάση. ∆εν θέλουµε ποτέ να είναι χαλαρό, καθώς αυτό είναι και το µεγαλύτερο µυστικό του δεσίµατος!

Παίρνουµε την άκρη από το παράµαλλο µε το δεξί µας χέρι (που έχει 4 ελεύθερα χρηστικά δάκτυλα πλέον) και περνάµε το ελεύθερο άκρο πάνω από το νήµα, το φέρνουµε από κάτω προς τα δεξιά, ουσιαστικά σπρώχνοντας το νήµα, και το επαναφέρουµε στην αρχική του θέση. Έτσι, έχουµε δηµιουργήσει την πρώτη σπείρα.

Επαναλαµβάνουµε περνώντας το παράµαλλο πάνω από το νήµα και γυρίζοντάς το κάτω από αυτό, αλλά από την αριστερή πλευρά, σπρώχνοντας πάλι το τεντωµένο νήµα. Η δεύτερη σπείρα είναι έτοιµη. Η κίνηση επαναλαµβάνεται µία από τα δεξιά και µία από τα αριστερά, συνολικά από 16 ως 22 φορές. Το πόσες στροφές θα φέρετε, είναι δική σας επιλογή, αλλά νοµίζω ότι 18 µε 20 είναι υπέρ αρκετές. Οι σπείρες είναι έτοιµες!

Τις κρατάµε προσεκτικά µε το αριστερό χέρι και ελευθερώνουµε το νήµα από το µικρό δάκτυλο. Με αυτό το περίσσευµα περνάµε δύο τσακιστές στο νήµα και το ελεύθερο άκρο του παράµαλλου µαζί. Έτσι, ασφαλίζουµε τις σπείρες του κόµπου.

Σαλιώνουµε τον κόµπο, φοράµε τα γάντια µας, γυρίζουµε 2-3 φορές σε αυτά από τη µία το παράµαλλο και από την άλλη το νήµα και σφίγγουµε µε δύναµη σταδιακά.

Σε αυτή τη φάση νιώθουµε ότι ο FG τελειοποιείται, θα δούµε τις πρώτες σπείρες να αλλάζουν χρώµα και να γίνονται πιο σκούρες, και ενδεχοµένως την άκρη του παράµαλλου να περιστρέφεται γύρω από το νήµα. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Εφόσον ο κόµπος δεν γλιστρήσει, σηµαίνει ότι όλα έχουν γίνει καλά και είναι βέβαιο ότι νήµα και παράµαλλο έχουν συνθέσει ένα πολύ δυνατό κόµπο, που σπάει µόνο από ανοησία ή αµέλεια!

Τέλος, κόβουµε το ελεύθερο παράµαλλο πολύ κοντά στο νήµα και περνάµε δύο ακόµα τσακιστές πάνω στο νήµα. Ο FG είναι έτοιµος και µάχιµος σε ελάχιστο χρονικό διάστηµα! Καλοψάρευτος λοιπόν!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν, κανένας κόµπος δεν είναι άθραυστος, αφού δεν υπάρχει πετονιά ή νήµα µε τέτοιες µαγικές ιδιότητες. Οι συνεχόµενες ρίψεις, η αλµύρα, τα σκαλώµατα και τα ψάρια που ίσως πιαστούν, επιβαρύνουν συνολικά και συνεχώς την ένωση νήµατος πετονιάς, αλλά και τη σύνδεση του παράµαλλου µε την παραµάνα ή το solid ring.

Εποµένως, οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για κόµπους που κρατάνε δύο και τρία ψαρέµατα σε διαφορετικές ηµέρες, είναι εντελώς άστοχη. Επιπλέον, αν πάµε για ολοήµερο ψάρεµα, οπωσδήποτε οι κόµποι µας θα ανανεωθούν τουλάχιστον µία φορά κατά τη διάρκεια της ίδιας µέρας. Αλλιώς, είναι µαθηµατικά βέβαιο ότι κάποια από τα αγαπηµένα µας τεχνητά θα χαθούν στη θάλασσα κατά τη ρίψη, ή ακόµα χειρότερα, ένα ακριβοθώρητο θήραµα θα µας χαιρετήσει στη διάρκεια της ψαρευτικής µάχης και εµείς θα µείνουµε µε την εντύπωση ότι το ψάρι έκοψε το παράµαλλο ή έσπασε τον κόµπο (…που τον είχαµε αφήσει ίδιο για καµιά εβδοµάδα).

Έχουµε συνηθίσει να λέµε ότι από όλους τους κόµπους, καλύτερος είναι αυτός που γνωρίζουµε να κάνουµε καλά! Συµφωνώ απόλυτα, και συµπληρώνω ότι από όλους αυτούς (που γίνονται χωρίς ειδικά εργαλεία) ο FG είναι ο βέλτιστος.

Ελπίζω να βοήθησα όσο µπόρεσα να λύσετε το γόρδιο δεσµό του FG knot, ο οποίος αρχικά έµοιαζε και στα δικά µου µάτια δυσεπίλυτος! Να είστε καλά και να εκδράµετε στην θάλασσα όσο πιο συχνά µπορείτε. Η ψυχική µας υγεία είναι το βασικό συστατικό για µια καλύτερη ζωή!

Υ.Γ: Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείµενο έγιναν µε νήµα PE1.5, παράµαλλο 0.405mm (τυπικό σετάρισµα γοφαροψαρέµατος) και το τεστ σπασίµατος έδειξε περίπου 6kg αντοχής. Aλήθεια, µας χρειάζεται κάτι παραπάνω;

Tags
κατασκευή κόμπων κόμπος FG knot κόμπος FG ψαρευτικός κόμπος Κόμποι Σύνδεση Παράμαλλου
Comodo SSL