Kαθετή: Με λεπτό νήµα στο μηχανισμό
Η καθετή είναι σίγουρα η δηµοφιλέστερη τεχνική του ερασιτέχνη ψαρά.
Πως µπορούµε όµως να την κάνουµε πιο ξεκούραστη, διασκεδαστική και απολαυστική; Μα µε τη χρήση λεπτού νήµατος στο µηχανισµό του καλαµιού µας!
Οι περισσότεροι ξεκινήσαµε να ψαρεύουµε την καθετή στο χέρι, συνήθως µε µια χοντρή πετονιά για να µη µπερδεύεται όταν τη µαζεύαµε στα πόδια µας, και το ψάρεµα ήταν εύκολο κι ευχάριστο µόνο µέχρι κάποια µέτρα βάθους. Όταν όµως χρειαζόταν να πάµε στα 70 ή 80 µέτρα, τα πράγµατα δυσκόλευαν και πολλές φορές γίνονταν βασανιστικά.
Έτσι βάλαµε στην ψαρευτική καθηµερινότητά µας το καλάµι µε το µηχανισµό, στην αρχή µε πετονιά και λίγο αργότερα µε νήµα (ειδικά για τα βαθύτερα ψαρέµατα). Η έλλειψη ελαστικότητας του νήµατος µας έδινε άµεσα την τσιµπιά και έκανε πιο ακαριαίο το κάρφωµα, γεγονός που µας οδήγησε στην αποκλειστική του χρήση σε πιο βαθιά ψαρέµατα, µε στόχο τα µεγαλύτερα κι εκλεκτότερα ψάρια. Έτσι το νήµα έγινε αναντικατάστατο κοµµάτι του εξοπλισµού µας.
Προσπαθώντας να βελτιώσουµε ακόµη περισσότερο την τεχνική µας, οδηγηθήκαµε στην ανάγκη χρήσης νήµατος -πολύ λεπτής- διαµέτρου της τάξης των 0,18 χιλιοστών, που µπορεί να φτάσει ακόµα και στα 0,14 ή ακόµη χαµηλότερα σε ειδικές περιπτώσεις.
Τι καταφέραµε µε αυτό;
• Γρήγορη κάθοδος. Με τη χρήση λεπτότερου νήµατος, η αρµατωσιά µας κατεβαίνει πολύ γρηγορότερα στο βυθό σε σχέση µε το νήµα µεγαλύτερης διαµέτρου.
• Κάθετο ψάρεµα. Το ρεύµα δεν παρασύρει τόσο εύκολα το λεπτό νήµα, άρα το ψάρεµα γίνεται περισσότερο κάθετα κάτω από το σκάφος µας.
• Μικρότερο βάρος. Για να κατέβει η αρµατωσιά µας στο βυθό, δε χρειάζεται υπερβολικά µεγάλο βάρος, αφού η αντίσταση του νήµατος είναι αµελητέα. Άρα κι ένα µικρό µολύβι µπορεί να την κατεβάσει άνετα.
• Μικρότερος κι ελαφρύτερος µηχανισµός. Το λεπτό νήµα δεν πιάνει µεγάλο χώρο, ενώ το βάρος του µολυβιού έχει ελαττωθεί και αυτό αισθητά. Άρα ο µηχανισµός που χρειαζόµαστε είναι πολύ µικρότερος και πολύ ελαφρύτερος.
• Ελαφρύτερο καλάµι. Μικραίνοντας βάρος αρµατωσιάς και µηχανισµού, οδηγούµαστε σε ένα ελαφρύτερο καλάµι που να συνδυάζεται αρµονικά µαζί του.
• Ψάρεµα σε βαθύτερα σηµεία. Εφόσον η αντίσταση του νήµατος έχει µειωθεί στο ελάχιστο, το ψάρεµα σε βαθύτερα σηµεία είναι πολύ πιο εύκολο τώρα.
Αποτέλεσµα
Βλέπουµε ότι µε τη µείωση της διαµέτρου του νήµατος καταφέραµε να οδηγηθούµε σε ελαφρύτερο εξοπλισµό, ο οποίος κάνει το ψάρεµά µας πολύ πιο ξεκούραστο, διασκεδαστικό και απολαυστικό. Η κάθε κίνηση του ψαριού γίνεται ευκολότερα αντιληπτή, τα τσιµπήµατα και τα τραβήγµατα είναι πιο σαφή, πιο δυνατά και αποκωδικοποιούνται ευκολότερα, ενώ η αίσθηση του «κεφαλιού» αποκτά άλλο ενδιαφέρον. Έτσι, αφήνουµε στην άκρη τις άγαρµπες κινήσεις και οδηγούµαστε σε µια τεχνική κι έναν τρόπο ψαρέµατος πολύ πιο αθλητικό κι ενδιαφέροντα, την ελαφριά καθετή.