Καθετή: Με µικρή Kabura αντί µολυβιού
Η καθετή είναι µάλλον µία από τις πιο αγαπηµένες τεχνικές ψαρέµατος από το σκάφος. Όλοι µας πιστεύω έχουµε περάσει υπέροχες στιγµές στην θάλασσα µε αυτό το απλό εργαλείο. Ένα καρούλι στο χέρι, δύο αγκίστρια στην αρµατωσιά µας και λίγες γαρίδες για δόλωµα.
Σήµερα τα πράγµατα είναι κάπως διαφορετικά. Το κλασικό καρουλάκι (παρότι έχει ακόµα φανατικούς οπαδούς) έχει αντικατασταθεί από καλάµι µεγάλου µήκους µε µαλακή µύτη ειδικό για το ψάρεµα της καθετής. Αντί της πετονιάς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την χρήση νήµατος για καλύτερη αίσθηση στις τσιµπιές και πιο άµεσο κάρφωµα ενώ και η αρµατωσιά έχει δεχτεί αρκετές «αναβαθµίσεις». Αν τα παραπάνω δεν ακούγονται σήµερα «εξωτικά» σκεφτείτε να τα παρουσίαζε κάποιος σε µια παρέα ψαράδων πριν 10 – 15 χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι οι τεχνικές ψαρέµατος συνεχώς εξελίσσονται, οι εταιρίες ειδών αλιείας διαθέτουν πλέον µια τεράστια γκάµα προϊόντων και είναι στο χέρι µας να τα αξιοποιήσουµε βάζοντας τη φαντασία µας να δουλέψει. Σε έναν τέτοιο πειραµατισµό είδα πως τα µικρά jigs που χρησιµοποιούνται για το ψάρεµα kabura, έχουν εφαρµογή και στην καθετή µε άριστα αποτελέσµατα αν τα αντικαταστήσουµε µε το µολύβι.
Σε µια κλασική αρµατωσιά για καθετή µε διπλό παράµαλλο στο τέλος αντί µολυβιού δένω µια µικρή παραµάνα όπου τοποθετώ την µικρή kabura δολωµένη στα δύο της αγκίστρια. Έτσι έχουµε τέσσερα δολωµένα αγκίστρια στο βυθό. Παρότι αυτά τα jig φτιάχνονται για να δουλεύουν ανεξάρτητα, στην πράξη φαίνεται πως συνεχίζουν να δελεάζουν τα ψάρια µε την πλεύση και τα χρώµατά τους καθώς κατεβαίνει στο βυθό. Το µυστικό είναι να χρησιµοποιήσουµε λίγο πιο µικρό βάρος από ότι θα ψαρεύαµε µε το κλασικό µολύβι. Έτσι η αρµατωσιά µας θα φτάνει στον βυθό πιο φυσικά ακολουθώντας τις κινήσεις του πλάνου που και όχι µόνο τροµάζει τα ψάρια αλλά τα προκαλεί µε την πλεύση του. Αντί λοιπόν το σκέτο µολύβι, παρουσιάζουµε ένα χρωµατιστό kabura µε σχήµα µικρής σουπιάς ή χταποδάκι το οποίο έχει πάνω του και δόλωµα.
Αυτό που θα πρέπει να λάβουµε υπόψη µας είναι να χρησιµοποιήσουµε λεπτό ποιοτικό νήµα από 0.8 ως 0.12 pe για να µπορούµε να ψαρέψουµε όσο το δυνατόν πιο βαθιά µε όσο το δυνατόν πιο ελαφριά kabura. Αυτό θα κάνει πιο ανάλαφρη την µάνα όπου δεν θα παρασύρεται από τα ρεύµατα. Τα πλανάκια kabura που χρησιµοποιώ έχουν βάρος 30-50 γραµµάρια για βάθη ως 40 µέτρα, όταν όµως θέλουµε να ψαρέψουµε πιο βαθιά ή επικρατούν ρεύµατα θα πρέπει να βάλετε µεγαλύτερο βάρος. Ο τρόπος αυτός δουλεύει τόσο την ηµέρα όσο και το βράδυ, παρατήρησα µάλιστα πως πρώτα τρώνε το δόλωµα στην kabura και έπειτα στο αγκίστρι. Αξίζει λοιπόν να δοκιµάσετε να αντικαταστήσετε το µολύβι σας µε κάποια kabura στην καθετή µε προσοχή όµως σε πολύ άγριους βυθούς για τυχόν µπλεξίµατα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Published in KAΘΕΤΗ