Site icon Boat & Fishing

Kayak Fishing: Αναλύοντας το ψάρεμα jigging με καγιάκ

Jigging. Όλοι το έχουµε ακούσει! Όλοι το έχουµε δοκιµάσει, πάντα όµως µε κάποιους κανόνες, µε κάποιους περιορισµούς. Ήρθε λοιπόν η ώρα -ή αν θέλετε καλύτερα η εποχή- να υπερνικήσουµε αυτούς τους περιορισµούς και τους κανόνες µε µια πολύ απλή και διασκεδαστική κίνηση… να την εφαρµόσουµε µε καγιάκ!

Σωστά διαβάσατε, jιgging από καγιάκ. Ξεχνώντας τους περιορισµούς στα βάθη, στους τόπους και τις αποστάσεις. Πάµε να το αναλύσουµε.

 

Δεν θα εµβαθύνω ιδιαίτερα στον εξοπλισμό καθώς θα δώσω βάση στην εφαρµογή του από καγιάκ και όχι στα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Παίρνω ως δεδοµένο την ύπαρξη ενός αξιόµαχου σεταρίσµατος για jigging (καλάµι-µηχανισµός), νήµατος και παράµαλλου (προσωπικά χρησιµοποιώ 8κλωνο νήµα PE2.5 και fluorocarbon παράµαλλο 0.42-0.47mm) και πλάνων ή σιλικονών.

Βυθόμετρο στο καγιάκ
Το βυθόµετρο είναι µεν απαραίτητο, όχι όµως µονόδροµος. Σίγουρα θα µας διευκολύνει στην εύρεση τόπων και ψαριών, αλλά σε ορισμένα καγιάκ δεν έχει προβλεφθεί χώρος. Αναφέρομαι σε όσα δεν είναι εξειδικευµένα για ψάρεμα και άρα δεν υπάρχει έτοιµος χώρος για την τοποθέτηση µατιού. Αυτό μας οδηγεί σε πατέντες µη πρακτικές και λειτουργικές που πολλές φορές προκαλούν ζηµιά το ίδιο το καγιάκ.

Αν δεν έχουµε βυθόµετρο και δεν υπάρχει διάθεση και υποµονή να jiggαρουµε στο πουθενά, πολύ απλά πάµε κοντά σε κοφτά βράχια. Εκεί, το υποθαλάσσιο τοπίο, τις περισσότερες φορές, ακολουθεί τη διαµόρφωση της ξηράς. Αυτό αποτελεί μια καλή συνθήκη για να δοκιµάσουµε εκεί την τύχη µας.

Αθόρυβη προσέγγιση
Το βάθος του ψαρέματος δεν µας πτοεί ούτε µας τροµάζει, καθώς είµαστε αθόρυβοι. Άρα µπορούµε να πάρουµε ένα µαύρο ή µια συναγρίδα από σημεία όπου µια βάρκα θα έπρεπε να σβήσει τη µηχανή της και να «αφεθεί» στο ρεύµα ή να χρησιμοποιήσει τη «βοήθεια» της ηλεκτρικής µηχανής. Εµείς πάµε ακριβώς πάνω από το ψάρι, χωρίς φόβο και ενδοιασµούς για την πρόκληση θορύβων (προσωπικό ρεκόρ βάθους, 2κιλος ροφός στα 15 µέτρα, ο οποίος εννοείται πως απελευθερώθηκε)!

Ωραία λοιπόν, είµαστε εξοπλισµένοι µε ότι θα χρειαστούµε. Έχουµε µπει στη θάλασσα και τα µάτια µας είναι καρφωµένα στην οθόνη µας. Αναζητούμε κάποιο στοιχείο που θα προδώσει την ύπαρξη ψαριού ή έναν τόπο µε σύσταση/διαµόρφωση βυθού που ενδεχοµένως κρατάει ψάρια.

Και εκεί που κάνουµε κουπί ή πετάλι, βλέπουµε κάτι! Ποια είναι η επόµενη κίνησή µας; Είναι πολύ σημαντικό να έχουµε αρµατωµένα τα καλάµια µας, έτσι ώστε, αµέσως µόλις εντοπίσουµε κάτι ύποπτο, να ρίξουµε κατευθείαν το δόλωµά µας στο νερό. Παράλληλα κόβουμε την πορεία του καγιάκ µας όλο δεξιά ή όλο αριστερά, ανάλογα µε την πλευρά που ψαρεύουµε και το ρεύµα -αν υπάρχει-, για να κάτσουµε» στον τόπο.

Το ρεύμα γίνεται σύμμαχος
Το καγιάκ παρασύρεται πιο εύκολα από τα ρεύµατα καθώς είµαστε ευάλωτοι στον καιρό. Αυτή τη συνθήκη ή τη χρησιµοποιούµε υπέρ µας ψαρεύοντας µεγαλύτερο κοµµάτι ή µε το κουπί/πετάλι επανερχόµαστε στη θέση µας. Προσωπικά το αφήνω να µε µετακινεί και έχει λειτουργήσει θετικά τις περισσότερες φορές.

Μεγάλο πλεονέκτηµα στο ψάρεμα με καγιάκ µε πετάλι είναι η παραμονή στον τόπο πολύ πιο άνετα ενώ ταυτόχρονα ψαρεύουμε χωρίς να αφήνουµε κάπου το καλάµι.

Jiggάρουµε για αρκετή ώρα και ξαφνικά… κάτι γονατίζει το καλάµι! Strike! Κάρφωµα! Τότε ξεκινάει η στιγµή που περιµέναµε. Φρένα ανάλογα µε τα εργαλεία µας και σιγά σιγά ανεβάζουµε το έπαθλό µας.

Ο γάτζος κατά προτίµηση να είναι σαν δελφινιέρα ψαροντούφεκου, για να διασφαλίσουµε καλύτερα ότι το θήραµά µας θα ανέβει µε ασφάλεια στο καγιάκ!

Διατήρηση αλιεύματος
Το ασφαλίσαµε το ψάρι, το ανεβάσαµε στο καγιάκ µας,… και τώρα; Πού το αποθηκεύουµε; Μπορούµε λοιπόν είτε να κουβαλάµε ένα ψυγείο µαζί µας, ή όπως κάνω εγώ, ψαροβελόνα και µέσα στη θάλασσα…

Κλείνοντας να τονίσω, από δικές µου παρατηρήσεις, ότι τα ψάρια είναι παντού όπου κυνηγάµε. Καλό είναι να µην πέφτουµε στην παγίδα ότι ντε και καλά είναι µόνο στα βαθειά. Αν προσεγγίσουµε τα ψάρια σωστά µε το καγιάκ και την τεχνική µας στο jigging, θα µπορέσουµε να πάρουµε µαύρα και κόκκινα σε κάθε βάθος και σε οποιαδήποτε απόσταση από την ακτή!

Γι’ αυτό πάρτε τα κουπιά σας, εφοδιαστείτε µε µεράκι και αγάπη για την αναζήτηση του θηράµατος και να είστε σίγουροι ότι θα καρφωθεί στα αγκίστρια σας!

Και πάνω απ’ όλα, σεβόµαστε τη θάλασσα για να µας σεβαστεί και εκείνη. Καλές θάλασσες!

Exit mobile version