Συνδυάζοντας γυµναστική & ψάρεµα | Αν και όλες οι τεχνικές ψαρέµατος µπορούν να πραγµατοποιηθούν -κατά έναν τρόπο- µε τη βοήθεια του καγιάκ, αυτή που µας ταιριάζει απόλυτα θα λέγαµε ότι είναι η συρτή αφρού και µάλιστα η ελαφριά.
Αφήνουµε κάποιο ή κάποια µικρά τεχνητά (ανάλογα αν ψαρεύουµε µε ένα ή δύο καλάµια) λίγα µέτρα πίσω από το καγιάκ µε την βοήθεια καλαµιού τύπου spinning και ενός απλού µηχανισµού, και κωπηλατούµε µε µικρή ταχύτητα απολαµβάνοντας συγχρόνως την βαρκάδα µας. Αυτό είναι αρκετό για να δοκιµάσουµε την τύχη µας, και προσέχουµε µόνο να οδηγούµε τα τεχνητά µας στα σηµεία όπου θεωρούµε ότι είναι πιο πιθανό να κυνηγούν τα ψάρια στα οποία απευθυνόµαστε. Άλλωστε βρισκόµαστε σε µια εποχή που τα αφρόψαρα έχουν κατακλίσει τις ακτογραµµές µας, και η σύλληψη τους παύει να αποτελεί «κατόρθωµα» όπως άλλες εποχές. Εδώ, αν αποφασίσουµε να τα αναζητήσουµε σίγουρα θα καταφέρουµε να πάρουµε αρκετά, εύκολα και ξεκούραστα. Στο χέρι µας είναι πότε και που θα γίνει η εξόρµηση αυτή.
Ο φθινοπωρινός καιρός είναι συνήθως αρκετά καλός, χωρίς τους δυνατούς αέρηδες και τη ζέστη του καλοκαιριού, αλλά και το κρύο του χειµώνα. Οι συνθήκες ευνοϊκές για αρκετά µεγάλη σε διάρκεια βόλτα, που µπορεί να µας οδηγήσει και σε µέρη µακρινά. Βέβαια, η ασφάλειά µας σε µεγαλύτερες εξορµήσεις θα είναι η παρέα µας, µε το δεύτερο σκαφάκι να πλέει δίπλα µας. Το πρωινό ρίξιµο στο νερό αποτελεί την ιδανική περίπτωση, αφού µας αφήνει µεγάλα χρονικά διαστήµατα ψαρέµατος και βόλτας, σε ώρες που τα ψάρια κυνηγούν. Αν αυτό είναι δύσκολο να πραγµατοποιηθεί γιατί η έγερση τέτοια ώρα δεν είναι στα πλάνα µας, υπάρχει και η σύντοµη απογευµατινή εξόρµηση. Όµως αν και µπορεί να είναι κι αυτή αποτελεσµατική, µας περιορίζει στην επιστροφή.
Ψάρια και τεχνητά
Τόποι και ταχύτητα
Το κάθε είδος ψαριού µπορεί να έχει τα δικά του ληµέρια, αλλά υπάρχουν και σηµεία που µπορεί να συναντήσουµε όλα τα είδη. Τα µελανούρια θα τα βρούµε δίπλα στην ακτογραµµή και σε σηµεία µε ξενέρια, τους κυνηγούς σε κάβους και σε επιπλέοντα αντικείµενα, ενώ τις παλαµίδες και τα τονοειδή αρκετά πιο ανοικτά. Εκεί η καλοσύνη είναι σύµµαχος µας. Η ταχύτητα, που αν έχουµε βυθόµετρο µπορεί να µετρηθεί, είναι γύρω στα 3 ναυτικά µίλια (Knots) για τα µελανούρια και 3,5-4 για κυνηγούς και παλαµίδες. Όταν χρησιµοποιήσουµε σιλικονούχο δόλωµα αυτή µπορεί να ελαττωθεί, ενώ στα σκληρά µπορεί να αυξηθεί.
Τα πλεονεκτήµατα του καγιάκ
Καιρικές συνθήκες και επιλογές
Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε κάποιον τόπο δεν εξαρτώνται από εµάς. Το πώς όµως θα τις εκµεταλλευτούµε µε τον καλύτερο τρόπο, είναι καθαρά δικό µας θέµα. Έτσι, όταν δούµε ότι υπάρχει άπνοια και λαδιά θα εξορµήσουµε λίγο πιο ανοικτά από την ακτογραµµή, µε σκοπό να συναντήσουµε κοπαδιαστά τις παλαµίδες και τα τονοειδή. Όταν επικρατεί αεράκι στεριανό ή ελαφρύ θαλασσινό, η πλεύση δίπλα στην ακτογραµµή είναι µονόδροµος και απευθυνόµαστε κυρίως σε µελανούρια. Ο δυνατός θαλασσινός αέρας αποτελεί απαγόρευση για το συγκεκριµένο τόπο κι επιβάλλει κουβάληµα του σκάφους και ρίξιµο σε άλλη περιοχή, µε ευνοϊκότερες συνθήκες, ενώ ο αµφίρροπος καιρός θα µας οδηγήσει σε κοντινές εξορµήσεις, οι οποίες όµως θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και τα ψάρια θα επιλέξουν εµάς κι όχι εµείς αυτά.