Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Mιχάλης Σιμιτσάκης

Λίτσα: ποτέ μην νιώσεις σίγουρος μαζί της

October 7, 2022

Λίτσα: ποτέ μην νιώσεις σίγουρος μαζί της

Υπάρχουν ψάρια που όταν καρφώσεις τη βέργα πάνω τους, θεωρείς πως έχεις καταφέρει ένα μεγάλο ποσοστό του τελικού αποτελέσματος, δηλαδή τη σύλληψή τους. Υπάρχουν όμως και άλλα που δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις αν θα καταφέρεις να τα πιάσεις στα χέρια σου, όσο καλή κι αν είναι η βολή σου!

Η εκρηκτικότητα μιας μεγάλης συναγρίδας αμέσως μετά τη βολή, όπως και ή δύναμη ενός ενήλικου, μεγάλου μαγιάτικου, είναι χαρακτηριστικά που δεν μπορείς να υποτιμήσεις ποτέ, όταν μάλιστα είχες την εμπειρία αναμέτρησης αρκετές φορές μαζί τους. Επομένως, δεν μπορείς ούτε να προβλέψεις πώς θα καταλήξει μια μάχη με τέτοιους αντιπάλους.

Η λίτσα έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, με μια διαφορά όμως. Στα ίδια κιλά με ένα καλό μαγιάτικο ή μια συναγρίδα, θα εφαρμόσει ταχύτητα, δύναμη και αστραπιαίες αντιδράσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

Το μυώδες κορμί με το υδροδυναμικό σχήμα και η μεγάλη σε μέγεθος ουρά της, θα τεθούν σε μέγιστη ισχύ, ικανή να προσβάλει κάθε αδυναμία του εξοπλισμού ή τους οποιουσδήποτε λάθος χειρισμούς. Και το διαφορετικό με το συγκεκριμένο θηρευτή, είναι πως μπορεί να εμφανιστεί εκεί που τίποτε δεν προμηνύει μια συνάντηση μαζί της!

Ναι μεν κάποια σημεία είναι πιθανά και επικυρώνονται στο πέρασμα των χρόνων, όμως δεν είναι ούτε λαυράκι, ούτε σαργός ή ροφός για να μπορείς να έχεις βάσιμες ελπίδες. Η λίτσα είναι βρίσκεται παντού και πουθενά, από τις ρηχές ακτογραμμές, μέχρι τους υφάλους, τα ναυάγια, τις ξέρες και τα πιο απίθανα μέρη.

Από πλευράς γεύσης, αν και τα γούστα διαφέρουν, προσωπικά τη θεωρώ πολύ νόστιμη, ειδικά όταν καταναλωθεί φρέσκια.

ΔΥΝΑΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΜΟΥΛΙΝΕ

Η ατυχία θα είναι να εμφανιστεί μπροστά μας όταν κρατάμε όπλα που δεν έχουν μουλινέ. Εννοείται πως το ίδιο ακάλυπτοι θα είμαστε και στις περιπτώσεις που τα μουλινέ μας δεν δουλεύουν σωστά, δηλαδή μπλοκάρουν, πηδάνε σπείρες και γενικότερα δεν αδειάζουν σωστά το κορδόνι. Το ίδιο άτυχοι θα είμαστε όταν κρατάμε όπλα μικρής ισχύος. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να μην πατήσουμε τη σκανδάλη, όσο σίγουροι κι αν αισθανόμαστε.

Αντίθετα, η προσθήκη των roller και των invert όπλων στην αγορά, βοήθησε σημαντικά να πιαστούν μεγάλες και εντυπωσιακές λίτσες, με βάρος πολύ μεγαλύτερο των 10 -12 κιλών.
Και ασφαλώς, πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξουν και τα δύο φτεράκια, γιατί λόγω του λεπτού σχήματος και της μεγάλης δύναμης, σχίζεται εύκολα στην πρώτη μεγάλη αντίσταση που θα προβάλουμε, για να αναχαιτίσουμε την προσπάθεια προς τις οδούς διαφυγής της.

Περίοδος που συνήθως θα τη συναντήσουμε, είναι από αρχές Απριλίου μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου. Πονηροί μήνες από τέλη Μαρτίου έως τέλη Απριλίου και τα τέλη φθινοπώρου-αρχές χειμώνα.

ΔΩΣΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σημάδι πιθανής παρουσίας της στην περιοχή, οι φρενήρεις και συνεχείς αντιδράσεις των μικρόψαρων. Όσο πιο «τρελαμένα», τόσο πιο πιθανή η παρουσία της, που συνήθως είναι είτε μοναχική, είτε κατά δυάδες, αν μιλάμε για μεγάλα ψάρια.

Ένα κοπάδι με λίτσες, θεωρούμε πως δεν αποτελεί κανόνα, αλλά εξαίρεση και συνήθως περιλαμβάνει μικρότερα ψάρια. Όμως προσοχή! Η ύπαρξη μιας λίτσας, συνήθως αποκαλύπτει και την ύπαρξη επιπλέον ψαριών του ίδιου είδους στην ίδια περιοχή, καθώς και συγγενικών ειδών.

Επομένως, μεγάλη προσοχή στις κινήσεις σας: Να είναι όσο το δυνατόν πιο αθόρυβες, τόσο στην επιφάνεια, όσο και στις φάσεις κατάδυσης – ανάδυσης.
Από πλευράς κρυψίματος, δεν είναι το ψάρι που θα χρειαστεί να κρυφτούμε τέλεια στις περισσότερες των περιπτώσεων, γιατί συνήθως βρίσκεται στην περιοχή για να κυνηγήσει και επομένως οι αισθήσεις της είναι μοιρασμένες.

Σε ρηχές περιοχές, όπου τα νερά είναι πολύ θολά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθει από πίσω μας, να περάσει ακριβώς από πάνω μας και να μας αιφνιδιάσει. Εκεί η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι ακαριαία, με αμεσότατη βολή.

Σε ξέρες με πολύ καθαρά νερά επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να ανέβει προς την επιφάνεια, και οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο αυξάνονται αν πρόκειται για δύο ή περισσότερα ψάρια. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, αφήνουμε τα ψάρια να πλησιάσουν και επιχειρούμε επιφανειακή βολή.
Αν γυροφέρνουν και δεν πλησιάζουν, δεν αφήνουμε το χρόνο να κυλά ώστε να καλύψουν την περιέργειά τους,
αλλά κάνουμε ένα ήρεμο πλανάρισμα προσεγγίζοντας τα ψάρια, είτε στα μεσόνερα με αιώρηση, είτε συνεχίζοντας προς το βυθό με καρτέρι.

Και ας μην ξεχνάμε: ΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΖΕΥΓΑΡΙ, γιατί το ψαροτούφεκο είναι πιο ευχάριστο όταν έχουμε τη σωστή παρέα!

Tags
Λίτσα Είδη Ψαριών
Comodo SSL