Το πιο ολοκληρωμένο περιοδικό για το ψάρεμα και το σκάφος!

Σάκης Φύλλος

Μαλάγρα, η χρήση της στο απίκο

August 25, 2018

Μαλάγρα, η χρήση της στο απίκο

Η συνύπαρξη µιας τεχνικής ψαρέµατος µε µαλάγρα, είναι ευρέως γνωστό πως θα επιφέρει τα επιθυµητά αποτελέσµατα µιας αξιόλογης ψαριάς. Όπως στις match τεχνικές, έτσι και στο απίκο, η χρήση της µαλάγρας θεωρείται σύµµαχός µας στην επίτευξη ενός αποδοτικού ψαρέµατος. Φτάνει να γίνεται µε σύνεση και στρατηγική.

Στο εµπόριο θα συναντήσουµε µια µεγάλη ποικιλία από µαλάγρες. Όπως επίσης και συµπληρώµατα αυτών. Οι πιο συνηθισµένες και αυτές που κυρίως µας ενδιαφέρουν, είναι οι έτοιµες προς χρήση µαλάγρες και αυτές σε µορφή αλεύρων.

Μαλάγρες έτοιµες προς χρήση
Χαρακτηρίζονται από ηµίυγρη υφή και σύσταση. Δηλαδή έχουν την κατάλληλη υγρασία για να πλαστούν στο χέρι όπως είναι, και να τις ρίξουµε στην ψαρεύτρα µας χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών. Εφόσον, λοιπόν, δεν προβλέπεται η προσθήκη άλλων ουσιών, υπάρχει µια µεγάλη ποικιλία από αυτές τις µαλάγρες. Οι οποίες είναι εµπλουτισµένες µε διάφορα συστατικά όπως αµινοξέα, ενισχυτικά γεύσης και οσµής. Σε αυτή την κατηγορία µπορούµε να εντάξουµε και ένα άλλο είδος µαλάγρας, τον πολτό, µε κύρια συστατικά την πολτοποιηµένη σαρδέλα ή ρέγκα. Που σε κάποιες εκδοχές του µπορεί συνοδεύεται και από την πρόσµιξη ιχθυάλευρου σαρδέλας.

Μαλάγρες σε µορφή αλεύρων
Aποτελούν την προτίµηση των περισσότερων ψαράδων, για τους εξής λόγους:

1. Υπάρχουν διάφορες µαλάγρες µε βάση κάποιο συγκεκριµένο συστατικό, όπως σαρδέλα, τυρί, γαρίδα, αχινό, µύδι, αιµατοσκούληκο κ.α.

2. Μπορεί να γίνει η πρόσµιξη δύο ή και περισσότερων αλεύρων µε διάφορες γεύσεις µαζί. Ανάλογα µε την έµπνευση του κάθε ψαρά και τα ψάρια στα οποία στοχεύει.

3. Μπορούν επίσης να προστεθούν και διάφορα άλλα συστατικά. Τα λεγόµενα πρόσθετα ενισχυτικά γεύσης και οσµής, τα οποία βρίσκονται σε µορφή αλεύρων, λαδιών, gel ή σπρέι και πρόκειται για ουσίες όπως αµινοξέα, πρωτεΐνες, αίµα, φεροµόνες κλπ. Με βάση, λοιπόν, τους παραπάνω λόγους, µπορεί ο κάθε ψαράς να δηµιουργήσει τη δική του µαλάγρα, προσαρµοσµένη στις ανάγκες και τις προτιµήσεις του. Υπάρχουν όµως και µαλάγρες έτοιµες, µε διάφορους συνδυασµούς των παραπάνω υλικών. Μάλιστα µερικές από αυτές αναγράφουν στη συσκευασία τους και τα είδη ψαριών στα οποία αποσκοπούν.

Μαλαγρώνοντας στο απίκο
Και φτάσαµε λοιπόν στο επίµαχο σηµείο. Την τεχνική στην οποία θα χρησιµοποιήσουµε τη µαλάγρα µας, δηλαδή το απίκο από βράχο ή µώλο.

Ύπαρξη ρευµάτων και κυµατισµός
Μόλις φτάσουµε στο σηµείο που θα ψαρέψουµε, το πρώτο πράγµα που πρέπει να κάνουµε πριν ρίξουµε τη µαλάγρα. Είναι να διαπιστώσουµε την ύπαρξη ρευµάτων και να παρατηρήσουµε τον κυµατισµό. Αν υπάρχουν ρεύµατα στην περιοχή, τότε το ρίξιµο της µαλάγρας στο σηµείο ψαρέµατος δεν έχει νόηµα. Αφού η µαλάγρα θα µετακινηθεί και θα µαλαγρώσει αλλού. Συνεπώς πρέπει να δούµε προς τα που πηγαίνει το ρεύµα (µερικά ψωµάκια στην επιφάνεια είναι ένας τρόπος για να το µάθουµε). Και να ρίξουµε τη µαλάγρα µας από την άλλη κατεύθυνση.

∆ηλαδή, αν για παράδειγµα έχουµε ρεύµατα µε δεξιά κατεύθυνση, και αναλόγως τη δύναµη και την ταχύτητά τους, ρίχνουµε τη µαλάγρα µε µια σχετική απόκλιση προς τα αριστερά µας. Όταν ψαρεύουµε από το βράχο και επικρατεί κυµατισµός µε κατεύθυνση προς το µέρος µας, υπάρχει ένας πρακτικός τρόπος µαλαγρώµατος. Ένα µέρος της µαλάγρας πέσει στο σηµείο που βρίσκεται το δόλωµά µας, και ένα άλλο µέρος επάνω στο βράχο και συγκεκριµένα εκεί που σκάει το κύµα. Επιτυγχάνοντας έτσι ένα συνεχές µαλάγρωµα.

Ποσότητα
Πάντα ρίχνουµε µια ποσότητα µαλάγρας στην αρχή του ψαρέµατός µας. Η ποσότητα αυτή διαφέρει ανάλογα µε τον αν ψαρεύουµε από το βράχο ή το µώλο. Αφού τα ψάρια δεν είναι το ίδιο συγκεντρωµένα. Έτσι όταν είµαστε σε βράχο θα χρειαστεί µια αρκετά µεγάλη ποσότητα στην αρχή. Αφού τα ψάρια είναι σκορπισµένα σε µια ευρεία περιοχή και πρέπει να τα µαζέψουµε κοντά µας, από αρκετά µακρινή απόσταση πολλές φορές. ∆ε συµβαίνει όµως το ίδιο ψαρεύοντας πχ. στο εσωτερικό ενός λιµανιού. Όπου τα ψάρια είναι πιο συγκεντρωµένα και τρέφονται από τα υπολείµµατα των διχτυών που πετούν τα καΐκια. Εκεί χρειάζεται µια µικρή ποσότητα, ίσα- ίσα για να φέρει τα ψάρια στην αρµατωσιά µας.

Αφού ξεκινήσει το ψάρεµά µας (καλό είναι να γίνει µισή ώρα µετά το µαλάγρωµα, έτσι ώστε να προλάβει να δράσει η µαλάγρα), µπορούµε να ρίξουµε διαδοχικά µικρές µπάλες σε µέγεθος µικρού πορτοκαλιού. Οι περιπτώσεις που επιβάλλεται ένα συµπληρωµατικό µαλάγρωµα µε τις µικρές αυτές µπάλες, είναι:

•Όταν ελαττώνονται ή σταµατούν τελείως οι τσιµπιές.

•Όταν βγάλουµε ένα αξιόλογο ψάρι και µε τη µάχη που έδωσε τρόµαξε τα υπόλοιπα της περιοχής.

•Όταν χάσουµε κάποιο ψάρι και δε θέλουµε να αποµακρυνθεί το υπόλοιπο κοπάδι µαζί του. Τέλος, επειδή στο απίκο χρησιµοποιούµε για δόλωµα κυρίως κάποιο ζυµάρι, µπορούµε να προσθέσουµε στο δόλωµά µας λίγο από το άλευρο της µαλάγρας που χρησιµοποιούµε. Έτσι ώστε να επιτύχουµε την τέλεια συσχέτιση δολώµατος και µαλάγρας.

Tags
Ψάρεμα από ακτή Μαλάγρα Απίκο Μαλάγρα στο Απίκο
Comodo SSL